Categories
Feature Krop og fysik Sport

Effektiv slankekur: Sådan tabte jeg 7,2 kg på 15 dage

Contents

For et par uger siden blev det klart, at jeg måtte gå på den første slankekur i mit liv. En af mine venner og jeg kæmper nemlig om hvem der først får en sixpack (tydelige muskler på maven) – og for at få det, måtte jeg tabe nogle kg i en fart.

Heldigvis viste det sig, at den slankekur jeg fulgte var super effektiv. På bare 15 dage tabte jeg 7,2 kg (næsten et halvt kg om dagen) – og jeg tror sagtens, at jeg kunne have tabt endnu flere kg, hvis jeg havde fortsat med slankekuren.

Effektiv slankekur

Slankekuren kort fortalt

Jeg baserede min slankekur på Tim Ferriss anbefalinger. Kort fortalt, så anbefaler han, at man fuldstændig undgår kulhydrater og at man spiser den samme mad igen og igen. Tilgengæld må man så spise så meget man kan og har lyst til – og gerne flere end 3 gange dagligt.

Han anbefaler også, at man holder en fridag om ugen, så stofskiftet holdes i gang. Det er nemlig sådan, at hvis stofskiftet ikke har noget at arbejde med, så kører det langsommere. Og hvis stofskiftet kører langsommere, så forbrændes ens fedt langsommere og det tager længere tid at tabe sig.

En ugentlig fridag er også godt for moralen, så man ikke så let risikerer at falde for fristelsen og kaste sig over en håndfuld chokolader eller hvad man nu er forfalden til.

Morgenmad, frokost og aftensmad

For at sikre mig at jeg spiste det samme igen og igen, så besluttede jeg at spise det samme til hhv. morgenmad, frokost og aftensmad mens slankekuren stod på:

  • Morgenmad: Røræg af æggehvider (med en anelse helt æg for smagens skyld), dåsebønner og frosne grøntsager.

Slankekur morgenmad

  • Frokost: Stegt kylling vendt i tex mex krydderi, stegte peberfrugter og stegte løg og frosne bønner.

Slankekur frokost

  • Aftensmad: Salat (samme slags hver dag, baby leaves fra netto), dåsetun (i vand) og en lille smule chilipulver og peber for smagens skyld.

Slankekur aftensmad

Både morgenmad og frokost kunne jeg lave i store portioner til flere dage, så jeg ikke behøvede bruge tid på at lave mad hver gang jeg skulle spise.

At jeg lavede mad til flere dage ad gangen gjorde det også let at tilføje helt æg til min røræg af æggehvider. Jeg tillod mig smipelthen at smide et helt æg på panden sammen med æggehviderne, når nu portionen var så stor.

Når jeg stegte kylling og grøntsager til frokosten, så brugte jeg en anelse olivenolie. Mindre end en halv teskefuld til hhv. kylling og grøntsager (store portioner, hvor der var nok til ca. 3 dage).

Spisetider, vand og vitaminer

Som sagt, så gjaldt det om at spise flere gange om dagen. Ofte spredte jeg derfor frokosten ud over to omgange:

  • Plan 1: Morgenmad kl. 7, frokost første gang kl. 10, frokost anden gang kl. 14, aftensmad kl. 17:30
  • Plan 2 (hvis det passede dårligt at spise to gange frokost): Morgenmad kl. 7, frokost kl. 11:30, aftensmad kl. 17:30

Det er en rigtig dårlig ide at spise når det nærmer sig sengetid, så jeg undlod at spise noget som helst efter aftensmaden. Men på andre tidspunkter, så spiste jeg et par gulerødder hvis jeg var lidt sulten eller hvis jeg trængte til at sætte tænderne i noget for hyggens skyld (fx. mens min kone sad og spiste lækre og indbydende chokolader…).

Udover den faste føde, så gjaldt det om at drikke helt usandsynlige mængder vand. Jeg vil tro, at jeg har drukket mindst 3-4 liter dagligt i de dage jeg har været på slankekur. Udover vand drak jeg 1-2 glas rødvin hver aften, men ellers intet andet. Altså ingen kaffe, te, juice, sodavand, etc.

Hver aften spiste jeg også en almindelig vitaminpille, en d-vitaminpille, en b-vitaminpille og en pille med omega-3 fiskeolie. B-vitaminpillen mest fordi jeg havde små mangelsymptomer inden jeg begyndte på slankekuren.

Den ugentlige fridag

På den ugentlige fridag må man spise hvad man har lyst til, men man skal godtnok passe på ikke at gå for amok i mad og godter. Det gjorde jeg på min fridag (dag 9), hvilket betød jeg ikke tabte mig i 4 dage. Dagen efter fridagen var min vægt faktisk gået op med 1 kg og derefter var den 3 dage om at komme ned på samme niveau som før fridagen 🙁

Helt konkret, så gik jeg amok i flere kager, chokolader, en del frugt, McDonalds burgere og to omgange aftensmad. Alt, alt for meget mad – faktisk så meget, at jeg følte mig lidt syg i løbet af dagen.

Masser af unødvendig træning

Mens jeg har været på slankekur har jeg trænet 5 gange om ugen. 3 x crossfit (en slags fitness) i en time og 2 x løb (5 km i max tempo). I starten af den første uge (dag 6) fik jeg dog en mindre skade, så jeg måtte udskifte løbeturene med hård træning på gulvet derhjemme.

Nogen vil nok mene, at det er trænings skyld at jeg tabte mig 7,2 kg på 15 dage. Men det mener jeg ikke. Jeg trænede allerede 4-5 gange om ugen før jeg begyndte på slankekuren og der ændrede min vægt sig overhovedet ikke. Jeg er derfor overbevist om, at jeg ene og alene har tabt mig så meget pga. den mad jeg har spist (hvilket også ses af, at jeg har tabt mig på dage, hvor jeg ikke har trænet).

Bliv ved og tab endnu flere kg

Hvis man ser bort fra dagene omkring min fridag, så tabte jeg mig nogenlunde jævnt gennem hele slankekuren. Jeg tror derfor sagtens man kan fortsætte slankekuren længere end de 15 dage jeg har fulgt den.

Spørgsmålet er dog hvor sund den er i det lange løb. Jeg har fx. ikke nogen anelse om man kommer til at mangle nogle vigtige stoffer, hvis man bliver ved i længere tid.

Desuden skal det nok også lige med, at det ikke altid har været lige sjovt at være på slankekur. Jeg har været trættere end normalt og til tider ret irritabel. Og jeg har bestemt også savnet almindelig mad som fx. brød, ris og pasta.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

1,202 replies on “Effektiv slankekur: Sådan tabte jeg 7,2 kg på 15 dage”

Hejsa… syntes det lyder interessant, sidder bare med et spørgsmål… hvordan hulen får du morgenmaden ned ?!?!??! Jeg har et stort problem med morgenmad og kan slet ikke se hvordna jeg skal kunne spise bønner eller det grønne om morgenen… men det skal prøves… æg er ikke noget problem (tror jeg)…

Men hvordan gør du rent praktisk ? Jeg har tre børn der skal ud af døren samtidig med mig selv og konen… så der skal laves madpakker etc. og samtidig skal det her så forberedes og spises også… har du en køreplan så det ikke tager for lang tid ???

hilsen Cristiano

Jeg tror morgenmad er et spørgsmål om vane.

Hvis i ikke har så lang tid om morgenen, så kan i lave meget af morgenmaden om aftenen og stille den i køleskabet. Om morgenen skal den så bare en tur i mikroovnen før den er klar – eller evt. spises kold hvis det skal gå rigtigt stærkt.

I kan også lave store portioner af fx. røræg og derved have til flere dage (igen hvor der opvarmes i mikroovn om morgenen).

Hej!
Super blog!
Er det ikke ligegyldigt, om man bytter om på frokost og aftensmad? Jeg har nemmest ved at have salat med på arbejde og så få de varme bønner, løg, peber og kylling til aften.
Salaten med tun må vel også gerne indeholde tomat, agurk og peberfrugt, ikke?
Kunne du virkelig blive mæt af at spise baby leaves med tun til aftensmad, Mads?

Ja, det burde ikke betyde noget hvornår du spiser hvad.

Jeg spiste ofte 2 gange frokost, så det kan meget vel være derfor jeg blev mæt af baby leaves + tun.

Jeg mindes ihvertfald ikke, at jeg var sulten på noget tidspunkt undervejs.

Hej 🙂 flot med vægttabet, lyder til at det er for meget du har tabt på så kort tid.
Jeg har da alligevel tænkt mig at starte fra i morgen af.. det bliver spændende
jeg tænkte bare lige på om man ikke drikke en smoothie om morgenen i stedet for den anbefalede morgenmad og derfor ikke lave en fridag?
mit mål er ca. 9 kilo. og jeg er villig til at det skal tage 2 måneder.. bare de forsvinder..
ønsk mig held og lykke 🙂

En typisk smoothie indeholder massevis af fructose (kulhydrater), så det duer ikke at drikke nogen som helst smoothies så længe man følger slankekuren. Desuden ville jeg være bange for, at du bliver sulten længe inde frokost, hvis du kun får en smoothie til morgenmad.

Mht. fridagen, så er teorien, at den holder stofskiftende oppe i fart. Hvis du kun spiser de godkendte ting over en længere periode, så vil dit stofskifte blive langsommere og du vil derfor ikke tabe dig så hurtigt, som du ville kunne hvis stofskiftet holdes oppe i fart.

Hej.
Super flot vægttab!
Tænkte på om det er yderst nødvendigt at spise det samme hverdag eller må man gerne variere lidt?
f.eks. ved at spise fisk og salat til aftensmad den ene dag og kylling og salat den anden dag?

Jeg vil anbefale, at du holder dig til det samme mad hver dag. Hvis du spiser det samme hver dag, så kan du meget nemmere sikre dig, at du spiser det rigtige og at du ikke indtager for mange kulhydrater.

Alt efter hvor meget du skal tabe dig, så kan du evt. vælge at spise det samme 2-3 uger i træk og så skifte menuen og spise noget andet 2-3 uger i træk etc. (hele tiden skal menuen selvfølgelig bestå af ting, der indeholder en minimal mængde kulhydrater)

Hej Hilde.

Jeg er ikke helt enig med Mads her. Men han har ret i at hvis du holder dig 100 % til det samme hver dag, så er det nemmere. Men i hhv 4HB planen så må du gerne variere inden for de tilladte 3 grupper. Se Mads’ s link øverst.
Jeg kunne ikke klare 1 1/5 md hvis jeg ikke måtte skifte kødet.
Jeg kører samme morgenmad hver morgen. Stort set samme frokost, skifter dog lidt i kødet, da jeg tager det med fra dagen før. Aftensmad består også næsten af det samme, dog varierer kødet.
Er super glad for min gas grill, griller 5 dage om ugen det smager bare bedre og så ingen fedststoffer :).

Hej mads..

jeg har et spørgsmål, gør det noget at man ikke spiser morgenmad kl 7 om morgen da jeg plejer at stå op kl 11….:?

skal virkelig igen med at tabe mig har taget en del på, jeg har ledgigt og vægten er ikke godt for min krop… håber virkelig at i kan hjælpe mig…

Må man godt drikke danskvand med citron….??

Det gør ikke noget, hvis din døgnrytme er skubbet nogle timer ifht. de fleste andre mennesker (udfra hvornår du står op, så regner jeg med at du spiser morgenmad samtidgt med de fleste spiser frokost, etc.).

Jeg ville holde mig fra danskvand og nøjes med helt almindelig postevand uden citron.

Iøvrigt må du selvfølgelig selv sikre dig, at slankekuren er forsvarlig ifht. din sygdom etc.

Tak for kuren, ved start mandagmorgen stod vægten på 89,3 efter en hæsblæsende weekend 😉 i morges(onsdag) viste vægten 85,9 kg. vildt, jeg godt at meget er væske, men alligevel. Jeg vil anbefale “genvejen.dk” til venner, meget godt & inspirerende læsestof.

Hej Mads. jeg er begyndt på kuren men kunne kun finde mixed beans er der for meget protein og kulhydrat: 14 g kulhydrat per. 100 gram og protein 7,4?

Jeg skriver mit vægttab på onsdag og notere herinde hvad jeg har indtaget fordi du mente at man måske ikke behøvede at motionere og jeg går måske en tur på 3 km. om dagen og det er det.
Så får vi set om man næsten kan droppe motionen

Start den 9/11 kl: 7:00

ps. jeg gik fra 4 liter cola chokoladekis om morgnen slik hele dagen og is til aftensmad så om ikke andet så får jeg renst ud.

Hej Mads,
Jeg har nu fulgt kuren i 6 dage, og har tabt mig 3,9kg i alt, hvilket i sig selv er utroligt. Dog tabte jeg mig kun ca. 200g på sjettedagen. Kan det skyldes at jeg skal stimulere stofskiftet ved at spise kulhydrater i en dag, og i så fald, hvad vil du da anbefale at indtage? Jeg må jo indrømme at det bliver ret trivielt at spise det samme og det samme, og at det nok har fået mig til gradvist at spise mindre, og der deri kan ligge en forklaring, så tror du at det kunne være en løsning at tage en “day off” nu?

En anden ting; hvor meget kan man forvente at tage på i væske, når man beslutter sig for at stoppe diæten?

Imponerende.

Alt efter hvor meget du skal tabe dig, så er det en god ide med at fridag hver 7 dag – om ikke andet fordi det i den grad hjælper en til at kunne holde slankekuren resten af tiden. At det er tid til en fridag behøver dog ikke være hele årsagen til du kun tabte dig 200 g på sjettedagen – da jeg fulgte slankekuren var der også stor forskel på hvor meget jeg tabte mig fra dag til dag.

Jeg tog ikke på igen, da jeg stoppede slankekuren: https://www.genvejen.dk/hvordan-man-kan-tabe-sig-hurtigt-og-undga-at-tage-pa-igen/ – men hvis du vender tilbage til dårlig mad, så skal jeg ikke afvise at du hurtigt vil kunne tage nogle kilo på igen.

Hej Mads.

Jeg har læst hele kæden, og synes det er meget spændende, og jeg må da indrømme et flot resultat du har fået.
Men jeg vil spørge dig om du har en god metode/kur til at tabe sig KUN på maven? Jeg vil nemlig kun tabe mig på maven, men har endnu ikke fundet den bedste kur/metode.

MVH

Såvidt jeg har kunne læse mig til, så findes der ingen slankekure der kun får dig til at tabe dig et sted (fx. på maven). Alle slankekure medfører et tab af fedt over hele kroppen og ikke kun et bestemt sted.

Hvis du kigger på billederne til denne post, så vil du også kunne se at jeg både tabte mig på maven og i ansigtet – selvom formålet med slankekuren kun var at tabe sig på maven, så jeg kunne få en sixpack.

Hej Mads 🙂

Din kur ser interessant ud, og jeg vil gerne give det et forsøg, men har lige nogle spørgsmål, som jeg håber, du kan hjælpe mig med.

Jeg holdt op med at ryge for ca. 5-6 måneder siden, og det er jeg selvfølgelig glad for, men nu vejer jeg 8-10 kilo for meget, og dem vil jeg rigtig gerne af med. I de sidste 2-3 måneder har jeg forsøgt alt muligt, men har ikke tabt et eneste kilo, så jeg er ved at blive godt frustreret (jeg har været hos lægen og fået undersøgt stofskifte, og det var fint). Jeg har prøvet at spise fedtfattigt, tælle kalorier og holde mig til 1200 om dagen, samtidig med at jeg har dyrket lidt motion, men det har ikke hjulpet overhovedet. Jeg har brug for at begynde at tabe mig lidt, så jeg kan holde motivationen i gang :(.
Jeg vil nu derfor prøve din kur og se, om det måske hjælper.

Jeg kan forstå, at der egentlig ikke er noget bestemt, som man skal spise, men bare holde kulhydraterne nede og forsøge at spise nogenlunde det samme hver dag, ik’? Angående mad med lidt kulhydrater, er det det eneste, som man skal holde øje med, eller skal man samtidig passe på med f.eks. fedt? Her tænker jeg især på ost. Må man spise så meget man vil af ost der f.eks. pr. 100 gram har 20% protein, 0% kulhydrater, 25% fedt? Er der madvarer, man absolut ikke må spise, uanset om de indeholder få kulhydrater eller ej?

Håber du kan hjælpe 🙂

MVH

Det er helt rigtigt, at du skal undgå kulhydrater og spise det samme hver dag.

Du behøver ikke passe på mht. mængden af fedt, men jeg ville stadig undgå ost under slankekuren – især fordi andre, lignende produkter som fx. mælk har vist sig at være en af skurkene ifht. fedme.

I det hele taget, så vil jeg anbefale, at du holder dig til kød, grøntsager og bønner sålænge du vil tabe dig. Når du så har tabt dig, så kan du begynde at spise ost, etc. (det anbefales stadig ikke at spise for mange kulhydrater, hvis du vil holde vægten, https://www.genvejen.dk/hvordan-man-kan-tabe-sig-hurtigt-og-undga-at-tage-pa-igen/).

Hej Mads,
Jeg har nu været på din slankekur i 5 dage, og har tabt mig 2,5 kilo! Har ikke dyrket nogen form for hård motion, kun cyklet til og fra arbejde. Jeg har ikke haft en ‘spis hvad du vil dag’ endnu, og jeg regner ikke med at have en indtil jeg får virkelig brug for det. Derudover har jeg ændret lidt på din kost, og spiser lidt mindre end hvad du har gjort. Jeg ser på dette som en motivation for at lægge min livsstil fuldstændig om, og når jeg er kommer ned på de kilo jeg gerne vil veje, vil jeg stadig ikke røre ris, pasta eller brød! Tusind tak, skal nok skrive hvordan det går senere hen!
Mvh. Katrine

Det lyder rigtig godt. Tillykke med, at du allerede har tabt dig så meget (men vær opmærksom på, at dit vægttab godt kan gå lidt ned i fart efter de første dages slankekur).

Nu ved jeg ikke hvor mange kilo du vil tabe dig, men hvis det er en del, så bør du have en fridag en gang om ugen for at sikre dig, at dit stofskifte holdes i gang (stofskiftet kan gå ned i fart, hvis du kun spiser “slankekosten” – og hvis det gør det, så taber du dig langsommere end du behøver gøre).

At droppe ris, pasta og brød permanent kan jeg kun anbefale. Hvis du gør det, så er det sindsygt nemt at holde vægten – og mange får det faktisk også bedre, hvis de dropper ris, pasta og brød (jeg oplevede dog ikke selv nogen ændringer, men det skyldes formodentlig, at jeg spiste temmeligt sundt i forvejen).

Det lyder rigtig godt, at du vil skrive hvordan det går senere hen.

Hej Mads
Jeg havde tænkt mig at holde min fridag idag efter jeg så hvad du havde skrevet, men mit problem er, at jeg simpelthen ikke har lyst til noget som helst mad?! Er det normalt, eller er jeg bare meget engageret eller har jeg vundet mig af med min søde trang? Dog får jeg altid lyst til chips inden jeg skal i seng!

Derudover har jeg kun tabt mig 100 gram de sidste to dage, selvom jeg strengt har fulgt kuren, skyldes det at mit stofskifte er blevet langsommere?

Jeg har ændret på kosten således:
moregen: to æg, MED BLOMME, og grønne bønner.
frokost: kyllingebryst med ærter, lidt majs og grønne bønner
Aftensmad:lidt babyleaves fra netto, blandet med iceberg salat, en dåse tun i vand, salt, peber, ærter og lidt majs.

Men hjælp mig lige engang, er ved at blive lidt frustreret!!

Jeg har det på samme måde. Siden jeg startede på at spise paleo mad, så har jeg ikke haft den store lyst til søde sager, etc. Det er ligesom mine smagsløg har ændret sig, så frugt føles sødt og godt og slik, etc. føles væmmeligt sødt.

Synes dog godtnok, at det er hurtigt du har ændret smagsløg. Kan den manglende lyst skyldes, at du ikke har tabt dig alverden de sidste par dage?

Det er iøvrigt meget normalt, at det svinger hvor meget man taber sig fra dag til dag.

Hej Mads…

Fan’me godt klaret!!!

Jeg har tænkt mig at starte på denne slankekur, så har lige nogle spørgsmål jeg gerne vil stille dig 🙂

1) De frosne grøntsager, æg, og bønnerne til morgenmaden, hvordan tilbereder du dem?
2) Hvad med tomater og agurker til salaten om aftenen? kan man tilføje noget andet grønt? også til morgenmaden for den sags skyld?
3) Hvad med salt og peber til de forskellige måltider?
4) Må man gerne spise måltiderne over 6-7 gange?
5) Hvor skaffer du dine frosne bønner henne? 🙂

Alletiders og effektivt med en liste med spørgsmål. Så er det lige ud af landevejen at svare 🙂

1) I mikroovnen.
2) Du kan sagtens spise andre grøntsager. Jeg valgte salat og bønner fordi det var nemt, løg og peberfrugt fordi jeg synes det smager godt.
3) Salt og peber i maden er helt fint, præcis ligesom jeg smed en lille smule chillipulver i salaten om aftenen.
4) Ja, det burde ikke være noget problem. Men hvorfor vil du gøre det?
5) Netto.

Hej igen mads…

Tak for dit hurtige svar…

Så har jeg været i Netto idag, men kunne ikke finde nogle frosne bønner 🙁 istedet købte jeg en en wok-blanding hvor der samtidig var løg, peberfrugt, gulerød osv i… Håber det går? 😛

Med hensyn til de frosne grøntsager om morgenen, koger du dem ? eller steger du dem? eller smider du dem direkte i mikroovnen? Hvad med Bønnerne? og Æggene? sådan helt praktisk 🙂

Har du nogle erfaringer du kan dele ang det at forberede maden om aftenen dagen før? Nu er det sådan så jeg kun når at spise morgenmaden her hjemme, men vil gerne klare det om aftenen så jeg kan spare lidt tid… der er vel ikke nogle hygiejniske problemer forbundet med at lade det stå i køleskabet (både morgenmaden og frokosten) og så tage det uden at varme, når man nu engang vågner ? 🙂

Netto plejer at have frosne bønner, men de fleste andre frosne grøntsager burde også være helt ok. Jeg kommer dem som sagt i mikroovnen om morgenen.

Bønnerne ryger også en tur i mikroovnen.

Æggene lavede jeg i store portioner, som jeg så spiste over nogle dage (de skal selvfølgelig i køleskabet, hvorefter de kan varmes i mikroovnen). Jeg gjorde på samme måde med frokosten.

Tak for det…

Mangler lige det sidste spørgsmål jeg er kommet på, så tror jeg, at jeg er klar til det imorgen…. 🙂

Hvad nu hvis man f.eks. d. 3. dag ikke har noget kylling til forkosten eller tun til aftensmaden, og ikke har mulighed for at skaffe det… Hvad gør man så? Grunden til jeg spørger om det her er pga dine tidligere udtalelser om at man skal spise det samme HVER måltid HVER dag !

Hej igen Mads,

Så er jeg igang med min 2. dag, og ville høre hvor bogstaveligt man skulle tage det med “at spise det samme hver dag”?

Betyder dette så, at man ikke må bytte om på måltiderne fra dag til dag? (dvs. tun til middag den ene dag, kylling til aften, og så omvendt dagen efter?) eller den ene morgen spise grøntsagsblanding og den anden 2 gulerødder f.eks.? Og fordi man har spist bønner og æg de første 2 dage… må man så ikke bytte dette med noget andet? hvis ja: hvad kunne dette f.eks. være?

Hvad med at ændre på krydderierne på f.eks. kyllingen? 🙂 😀 På den måde vil man kunne lege med smagen så det ikke er det samme hver dag…

Hvad med i forhold til at anvende olivenolie til tilberedelsen af kyllingen og grøntsagerne til frokosten? er det fint nok?

Mit sidste spørgsmål er i forhold til aftensmaden som man jo skal spise rimelig tidligt… nu er det bare sådan så man spiser rimelig tidligt… Så man når at blive rimelig sulten igen… Kan man godt tage 2 gulerødder inden man sover eller?

Det er meget nemmere at overholde slankekuren, hvis du spiser det samme hver dag til alle måltiderne. Dvs. at du ikke bytter om, skifter grøntsagerne ud el.lign. På den måde er du ikke det mindste i tvivl om du overholder slankekuren eller ej og det er sværere at falde for evt. fristelser.

Evt. kan du bytte ud i retterne, etc. efter nogle uger. Dvs. at du fx. kører 2 uger med et sæt retter, 2 uger med et andet sæt retter, etc. (alle retterne skal selvfølgelig være optimeret ifht. slankekuren, dvs. de skal indeholde en minimal mængde kulhydrater). Afhængigt af hvor meget du skal tabe dig og hvor længe du skal være på slankekur, så skal du selvfølgelig også sikre dig, at du får den fornødne energi, de fornødne vitaminer, etc.

Der skal selvfølgelig bruges lidt olie til at stege æg og kylling, men det er dråber vi snakker om. Lad være med at bruge mere end det. Såvidt jeg husker, så brugte jeg selv en halv teskefuld olie til når jeg stegede æg til 3 dage hhv. stegede kylling til 3 dage.

Du kan sagtens spise aftensmad senere end jeg gjorde det (vi spiser tidligt pga. vores relativt små børn).

En smule krydderi fra eller til burde ikke gøre nogen forskel (jeg regner med, at du med krydderi mener en bitte smule af det ene eller andet tørrede pulver).

Tak for det.

Ja de krydderier jeg bruger er bare karry og grillmix til kyllingerne, så jeg går ud fra det er okay?

Det er vel også okay at man kommer til salaten om aftenen kommer tomater og agurker i den 2. og 3. dag, selvom man ikke gjorde det den 1. dag?
Det er i den forbindelse jeg spørger, hvor bogstaveligt man skal tage det der med at “spise det samme hver dag” 🙂

skal følge kuren i 15 dage hvor jeg vil smide 3-4 kg, så det er ikke det helt store jeg har gang i…

Kaffe, The, tyggegummi? er det okay? uden sukker self

Hold dig til præcis den samme mad hver dag. Det gør altså det hele meget nemmere og du vil undgå at være i tvivl om du nu kan spise det ene eller det andet.

Kaffe er ok, hvis det er uden sukker, mælk og noget som helst andet. Den skal være helt sort. Samme gælder te.

Tyggegummi ville jeg holde mig fra.

At tabe 3-4 kg burde ikke tage mange dage, hvis du ellers følger slankekuren til punkt og prikke.

jeg skal smide 7 kg inden den 2 januar.

jeg skal have lavet en gb operation og mangler de sidste 7 kg for at få den godkendt. men jeg er bare sulten hele tiden. min mavesæk er alt for stor efter mange års overspisning.

jeg tror jeg vil prøve mig med din kur her. men jeg er bare bange for at være forfærdelig sulten hele tiden. så er det min rygrad knækker. jeg har lidt svært ved at genemskue i hvilke mængder du har spist.

altså x antal gram af bønner – morgen osv osv

ka du give mig et hint

Jeg har spist til jeg var mæt. Modsat mange andre slankekure, så er der nemlig her ikke nogen krav om at du skal spise bestemte, små mængder mad.

Grunden til det er, at det er indtaget af kulhydrater som afgør om man taber sig eller ej – og alle retterne her består af ting, der indeholder meget få kulhydrater (men de indeholder selvfølgelig nogen kulhydrater, så hvis man virkelig går amok i mad, så kan man godt risikere ikke at tabe sig selvom man spiser præcis det samme som jeg gjorde – men det kræver som sagt, at man går amok i mad. Hvis man spiser normalt til man er mæt, så burde der ikke være nogen grund til at begrænse sig)

hej mads.
tak for svar. nu er der indkøbt bønner osv i store mængder og aftensmaden bestod at tun og salat. og nu er jeg igang. heldigvis er jeg rigtig glad for salat og grønt generelt. så 15 dage burde jeg kunne holde mig. ;o)

jeg forstår at det er vigtigt at jeg spiser det samme hver dag. men kan jeg eks bruge agurk i salaten til aften og lidt peperfrugt i og evt romainesalat. så den bliver lidt mere spændende. hvis bare jeg gentager hver dag.

Min anbefaling er, at du spiser præcis det samme hver dag. Det gør det hele meget nemmere og du vil ikke være i tvivl om du nu kan spise det ene eller det andet.

Evt. kan du bytte ud i retterne fx. hver 2 uge (forudsat at alle retterne selvfølgelig indeholder en minimal mængde kulhydrater og du får de vitaminer, etc. du har brug for)

Hej.

Jeg vil bare lige forklare jer lidt om, hvorfor I føler mindre sult, når I har spist protein til morgenmad.

Det er faktisk meget simpelt. Proteiner giver en længere mæthedsfornemmelse end andre energikilder. :o)

Derudover vil jeg lige sige, at I ikke kan spise UBEGRÆNSET. Det forholder sig sådan, at man tager på, hvis man INDTAGER FLERE KALORIER END MAN FORBRÆNDER. Så er det ligemeget om det er proteiner, kulhydrater eller fedt. Det bliver bare langt sværere at indtage mange kalorier, hvis man ikke må spise kulhydrater :o)

Et tip, hvis I vil have morgenmaden hurtigt overstået, er at tage en protein-shake. Det tager 1 minut at lave, og man føler sig mæt i mange timer, og der er næsten ingen kalorier i.

Jeg er ikke enig. Hvis det forholder sig sådan, hvordan kan det så være at:
1) Jeg kan spise 5000 kalorier om dagen uden at tage på, https://www.genvejen.dk/glem-alt-om-at-taelle-kalorier-sadan-spiser-jeg-5000-kalorier-om-dagen-og-taber-mig-samtidigt/
2) At man får helt forskellige resultater alt efter om kosten består mest af kulhydrater eller protein, http://www.fourhourworkweek.com/blog/2008/02/25/the-science-of-fat-loss-why-a-calorie-isnt-always-a-calorie/

Jeg tror snarere, at det forholder sig sådan, at der er forskel på kalorier. At kulhydrater kalorier feder, mens protein og fedt ikke gør (eller evt. ikke gør det ret meget ifht. kulhydrater).

Mine proteinshakes indeholder 572 kalorier (baseret på portioner a 35 g bananprotein fra Bodylab), hvilket må siges at være en hel del. Men da de kun indeholder 1,8g kulhydrater, så er jeg ikke det mindste bange for at tage på af dem (derudover indeholder de 28g protein og 1,7g fedt).

Ups, det ser ud til jeg har lavet en pinlig fejl og byttet rundt på kj (kilojoule) og kalorier 🙁

I mit eksperiment med at spise 5000 kalorier om dagen bestod menuen bl.a. af 3 proteinshakes om dagen – og dem har jeg regnet som værende på 572 kalorier pr. stk, hvilket vist ikke er helt rigtigt. De er på 572 kj pr. stk, hvilket svarer til 136 kalorier.

hrjonas (kommentar ovenfor) har derfor helt ret i, at der ikke er ret mange kalorier i en proteinshake.

Blog posten om eksperimentet har selvfølgelig fået en update, så folk virkelig kan se hvordan jeg har nosset i det: https://www.genvejen.dk/glem-alt-om-at-taelle-kalorier-sadan-spiser-jeg-5000-kalorier-om-dagen-og-taber-mig-samtidigt/

Hej Mads, har læst både dine og andres kommentarer nu. Jeg har et spørgsmål jeg ikke mener er blevet stillet før.
Er der nogen form for dressing eller lign til salaten, tun etc. Skyr, ell lign? Er forfærdelig dårlig til salat med ingenting!
Fandt sitet ved en tilfældighed, men er virkelig interesseret i om det virker for mig, så jeg skal bestemt igang – har lige et par overflødige kilo jeg vil af med, men er ikke overvægtig så har svært ved at få dem smidt når jeg spiser alm. sundt samt dyrker spinning tre gange om ugen – og cykler samlet 70 km til/fra arb om ugen.
Dit resultat er imponerende og håber selv det lykkes. Min største udfordring vil blive at spise meget mad. Er jo indprentet med at spise mindre portionstr. og ikke nødvendigvis helt mæt.
Mvh Michelle.

Mens du er på slankekur, så ville jeg holde mig fra enhver form for dressing o.lign.

Men hvis du blot vil holde vægten, så er der ikke noget problem i fx. at bruge olivenolie som dressing. Jeg har været paleo i snart et år, har stadig en vis sixpack og næsten hver gang jeg laver salat, så smider jeg olivenolie i med temmeligt løs hånd.

Tak for dit hurtige svar.

Jeg vil starte i dag og prøve det af i den kommende uge 🙂 Er meget spændt på om der sker noget.
Go´søndag.

Kære mads…

Nu har jeg fulgt din slankekur i 6 dage og ville lige dele mine oplevelser med læserne…

Jeg har i løbet af de 6 dage tabt mig 2,2 kg… Ved du hvad årsagen til at det “KUN” er blevet til 2,2 kg? Det skal lige pointeres, at jeg har fulgt din slankekur fra a-z…

Morgenmad: 5-6 æggehvider + beans ( Kulhyd= 12 gr pr 100 ) + grøntsager (Kulhyd = 5 gr pr 100) (tilsat salt)

Frokost: Kylling krydret med karry og grillmix + wokblanding (kulhyd = 6 gr pr 100 ) (tilsat salt)

Aften: Babyleaves + tun+ agurker + tomater (tilsat salt)

Har drukket masser af vand (2-3 liter), og har løbet to ud af de 6 dage (1 x 7 km og 1 x 4 km)… ligeledes har jeg holdt mig langt væk fra slik, sodavand, frugt, chokolade, brød, ris og alt andet… Hvad gør jeg forkert? har du haft nogle identiske oplevelser?

Imorgen har jeg tænkt mig at holde min ugentlige fridag (dag 7) Må jeg gerne spise slik drikke sodavand og spise pizza imorgen? det er simpelthen det jeg savner aller mest 🙂

Har du nogle ideer til, hvad jeg skal holde mig fra hvis jeg ikke skal tage det hele på igen imorgen ?

Det eneste jeg kan pege på er, at du måske bruger lidt rigeligt salt. Jeg brugte intet salt overhovedet.

Derudover, så trænede jeg en del mere end dig undervejs og da jeg ikke havde noget kulhydrat at forbrænde, så måtte kroppen givetvis brænde fedt af i stedet (og evt. også lidt muskelmasse: https://www.genvejen.dk/sixpack-paa-15-dage-hemmeligheden-bag-en-sixpack-og-hvordan-jeg-fik-en-sixpack-paa-15-dage/)

På nettet kan man dog finde folk, der har fulgt en tilsvarende kur uden at træne overhovedet – og som har tabt sig ca. lige så hurtigt som jeg gjorde det. Men uanset hvad, så er 2,2 kg på 6 dage også en sjat.

Der er ikke noget der er forbudt på fridagen, hvis ellers du følger kuren 100% resten af ugens dage. Efter fridagen, så må du iøvrigt forvente at din vægt efterfølgende går en del op i et par dage.

Et eller andet sted læste jeg iøvrigt, at man evt. kan starte fridagen med et morgenmåltid som resten af ugens dage (dvs. æg og bønner) og derefter træne en tur (løfte jern, løbe, el.lign.). Det skulle forhindre at fridagen har den ønskede effekt (at holde stofskiftet i gang) og samtidigt sikre, at fridagen ikke gør mere “skade” end nødvendigt.

Nååårh ja… forresten har jeg efter dag 4 byttet mine økologiske bønner (kulhyd= 15 g) ud med andre bønner i tomatsauce (kulhyd 12 g) da jeg fandt ud af at NETTO havde nogle der indeholdt færre kulhydrater? Det betyder vel ikke noget?

Helt konktret har jeg imorgen (dag 7= fridag) tænkt mig følgende

Morgenmad: 4 skiver rugbrød med hindbær-marmelade

Frokost: rundstykker med pålæg (smør + ost)

Aften: Vegetar Pizza med Cola + is + lidt slik…

Er den helt gal eller? 🙂

Tillykke med det store vægttab, det godt nok flot!
Jeg er personlig træner i hverdagen, og har altid kørt efter princippet omkring kalorie indtag, og har egentligt aldrig taget den store højde for at man hurtigt kan tabe sig med kulhydrater.

En stor del af mit klientel er dog yngre personer, og disse har ikke altid en stor del af penge imellem hænderne, så lige et enkelt spørgsmål; Kom du ikke af med en god omgang penge, på den tid kuren stod på?

Hvorfor skulle jeg komme af med en stor omgang penge undervejs? Der er ikke nogen af retterne, der er specielt dyre.

Men det koster lidt ekstra at spise paleo, da man ikke spise sig mæt i billige ting som havregryn, ris, pasta, etc.

Hey
Har ikke lige fulgt så meget med herinde på det sidste, da vi lige har holdt en mindre pause. Da jeg stoppede i straten af nov. var mit vægttab på ca. 15kg (2 mdr) Og nu 1½ md senere på ca. 16 kg.
Ændringer : spiser stadig mine æg, grønnebønner og lidt pinot og kidney bønner til morgenmad. Ellers spiser jeg bare meget begrænset af kulhydrater. Weekender har jeg ikke tænkt så meget over hvad der er konsumeret. Men det har været en del, for har spist og drukket ude stort set hver fredag og lørdag siden.
Lige et par ting.
@Sebastian : Gi den gas om lørdagen og glem alt om at tælle osv. Du skal have fyldt depoterne op og trangen skal mættes. Du tager på, men det hele er væk onsdag.
@Lars : Nej det er ikke dyrt, kommer selvfølgelig an på hvad man køber af kød. Jg brugte ca. 150 kr om ugen på kyllingefillet, og 50 kr på bønner 🙂 så små 200 kr om ugen er vel ikke dyrt. Vand er jo gratis.
Men giver den gas igen fra januar så når jeg vel de 40 kg til 1. april.
/M

Hej!
Jeg har også læst interesseret med på bloggen, og er begyndt på kuren dag. Har dog et par spørgsmål.
Hvad menes der med en ting fra hver kategori til morgen, middag og aften?
Er det okay at spise oksekød og laks?
Vh Sophie

Der burde ikke være noget i vejen for at spise oksekød og laks. Sålænge der er så lidt kulhydrater i som muligt, så er det ok (iflg. Fitday.com, så er 0 kulhydrater i begge dele)

Hvad mener du med hver kategori? Hvis du hentyder til kategorierne på Tim Ferriss hjemmeside, så menes der noget fra hver af de 3 kategorier: proteins, legumes og vegetables.

Jeg tror dog ikke, at det er så vigtigt at man spiser noget fra hver kategori til hvert måltid. Hvis der bare er så få kulhydrater i som muligt, så burde den være god nok (og man så selvfølgelig får nok energi indenbords, hvilket kan være et problem hvis man kun spiser grøntsager og ikke bønner og kød)

Hej Mads
Virkelig inspirerende at høre om de 15 dage. Jeg begyndte selv igår, men har omlagt kosten en lille smule, så vil blandt andet høre hvad du synes om den. Jeg vil nødig sætte et mål, i den forstand at jeg nødig vil blive skuffet, hvis jeg “kun” taber f.eks. 3 kg. på de 15 dage. Men min kost ser således ud:
Morgenmad – Røræg, bestående af 3 æg inklusiv blommen.
Frokost – En halv kyllingefillet, blandt op med ½-1 dåse tun og dertil broccoli, agurk, gulerødder og champignon.
Aftensmad – Det samme som til frokost
Eventuelle mellemmåltider består af et stk. frugt eller en gulerod.

– I hverdagene går jeg til en times bikefit mandag, tirsdag, torsdag og fredag. Onsdag spiller jeg halvanden times fodbold og derudover en enkel kamp i weekenden.
– Min ene fridag tager jeg på lørdag, hvor jeg skal til julefrokost.

Uden at jeg har sat et mål, så håber jeg på at have tabt 4 kg. inden juleaften. Lyder det realistisk med min kost og den motion jeg til daglig dyrker?
Har du eventuel et godt alternativ til et andet frokost- eller aftenmåltid?

Med venlig hilsen
Christian

Jeg synes det lyder lidt vel optimistisk at tabe 4 kg inden juleaften. Især fordi der er flere ting, som jeg tror gør du taber dig langsommere end nødvendigt:
– æggene bør først og fremmest være æggehvide, hvor der blot er tilsat en smule æggeblomme for smagens skyld.
– du skal holde dig fra frugt, da de er fyldt med kulhydrater. Hvis du har brug for et mellemmåltid, så hold dig til gulerødderne.
– din fridag kommer meget hurtigt efter du startede på slankekuren. Hvis du kun vil være på slankekur indtil juleaften (10 dage fra nu), så ville jeg lade være med at have en fridag (selvom det selvfølgelig ikke er lige til, når der er julefrokost)

Mht. menuforslag, så gælder det blot om at undgå så mange kalorier som muligt. Dvs. kødet kan udskiftes med det meste andet kød og grøntsagerne med de fleste andre grøntsager.

Tak for svaret Mads.
– Så holder jeg mig fra æg og frugt, og må så bare spise kød eller tun til morgenmad.
– Oksekød er vel ikke en god substitut til kylling, da det er en hvis mængde fedt i?

Okay super, så ved man da det nu 🙂
Men så kan jeg bare ikke se logikken i, at man så helst ikke skal spise blommen i ægget pga fedtet deri, da der jo stadigvæk ikke er kulhydrater i.

Jeg ved faktisk ikke helt hvorfor det blev anbefalet kun at spise æggehviderne. Måske er det med kun at spise æggehviderne noget der stammer fra bodybuilder kulturen?

Der er godtnok lidt flere kulhydrater i æggeblommer end æggehvider, men i begge tilfælde er der bestemt ikke tale om mængder man bør gå i panik over (3,6 g kulhydrater pr. 100 g æggeblommer vs. 0,7 g kulhydrater pr. 100 g æggehvider).

Tror derfor, at jeg fremover vil anbefale, at man spiser det man har lyst til af ægget – dvs. kun æggehvider hvis har mod på det og hele æg hvis man synes det er bedre.

Selv har jeg holdt mig til hele æg siden jeg for snart et år siden afsluttede slankekuren her (uden at blive fed af den grund: https://www.genvejen.dk/hvordan-man-kan-tabe-sig-hurtigt-og-undga-at-tage-pa-igen/)

Okay, mange tak for svar.
Jeg håber det vil lykkedes selvom min mad ikke er den samme hver dag. Det må være et forsøg værd 🙂

Tror ikke det er afgørende om man spiser det samme hver dag eller ej. Det vigtigste er blot, at der er så lidt kulhydrater i maden som muligt.

Fordelen ved at spise det samme hver dag er dog, at slankekuren bliver lettere at holde. Der er ingen tvivl om hvad man skal have at spise og man risikerer ikke at komme til vælge noget mad, der indeholder overraskende mange kulhydrater (hvilket de dadler jeg spiste tidligere i dag fx. gjorde).

Jeg anbefaler derfor, at man spiser det samme hver dag. Og så evt. skiftet lidt ud i menuen med nogen ugers mellemrum, hvis man skal være så længe på slankekur.

Hey, jeg har spist proteinrigt og grønt siden søndag aften. INGEN dårlige kulhydrater, på nær et par dråber mælk i kaffen.. Og det er så her jeg har et spørgsmål.. Jeg kan læse mig til at det glykæmiske indeks i mælk er under 55 og derfor betegnes som lavt.. Hvordan kan det være det er så skidt i denne kostændring?
Mvh Michelle.

Kære Mads og alle andre…

Jeg har nu fulgt kuren i 2 uger og ville dele mine oplevelser med jer andre.

Jeg håber i kan drage nytte af nogle af de erfaringer jeg skriver her.

Jeg har fulgt Mads’s program fra a-z. Helt konkret har mine første 6 dage (dag 1-6) Indeholdt følgende:

Morgenmad:
5 æggehvider (et af dem med blomme) tilsat salt + Baked Beans (Kulhydrater = 15 g pr 100 gram) + grøntsagsblanding (Kulhydrater = 5-6 g pr 100 gram) tilsat salt

Frokost:
Kyllingebryst krydret med grillmix og karry + wok blanding (Kulhydrater = 6 g pr 100 gr) tilsat salt

Aften:
Babyleaves + tun + cherrytomater + agurker tilsat salt

Derefter spiste jeg på min fridag (dag 7) følgende:

4 skiver rugbrød med marmelade (morgenmad) + 2 grovboller med syltetøj samt et stykke kage (middag) + pizza, slik, en twix (aften)

I denne uge løb jeg 2 gange (et intervalløb fordi jeg dyrker sport på et højt niveau + samt et længere løb på 7 km). Ved siden af dette trænede jeg maven 2-3 gange i løbet af den første uge (omkring 200 styk pr. gang) og har hverken spist eller drukket andet end det Mads har gjort…

Den efterfølge uge bestod mine måltider PRÆCIST af det samme som ugen før, dog uden at tilsætte salt, da Mads anbefalede dette, da jeg “kun” havde tabt mig 2,4 kg.

Ligeledes har jeg i denne uge (uge nr 2) løbet 2 gange (et intervalløb fordi jeg dyrker sport på et højt niveau + samt et længere løb på 7 km). Ved siden af dette trænede jeg igen maven 2-3 gange i løbet af den første uge (omkring 200 styk pr. gang)

Her står jeg så nu… 13 dage inde i min “kur”. Startede på 71,6 kg og efter disse 13 dage vejede jeg mig i eftermiddags 68, 2 kg og efter mit 7 km løb idag vejede jeg 67,5 (ved godt at, grunden til jeg lige pludselig vejede 67,5 kg er tab af væske efter løbeturen)

Mit mål med denne kur var at tabe 3-4 kg efter 15 dage… så man kan sige at jeg har nået mit mål… Så på de måde er jeg rimelig tilfreds…

Men kan ikke forstå hvorfor jeg ikke har tabt mig mere end de 3,4- eller 4,1 kg alt efter hvilke briller man ser dem med? Er der nogle af jer, der har en ide til hvad det kan skyldes?

Jeg vil i fremtiden gerne holde denne vægt, så gøre en indsats for at spise sundt, men samtidig “sjovt”. Denne kur har lært mig at kigge efter kulhydraterne i deklarationen, så ville i den forbindelse høre jer om hvor mange kulhydrater, der HØJST må være pr. 100 gram før det bliver “usundt”? Og hvad med det med at spise flere gange dagligt? Imorgen spiser jeg igen “usundt” og er derefter færdig med kuren. Er der noget jeg skal passe på med?

Til sidst vil jeg gerne takke Mads for at have delt denne kur med os andre, og for hans hjælpsomhed igennem hans hurtige svar.

Held og lykke – Det kan altså lade sig gøre !

Tak for updaten. Et vægttab på 3,4-4,1 kg på 15 dage er rigtigt pænt, men jeg er, ligesom dig, lidt overrasket over du ikke har tabt dig endnu mere. Som tidl. nævnt, så kan det måske skyldes saltet i den første uge og at jeg trænede noget mere end dig (og derved blev nødt til at brænde ekstra fedt af, da jeg ikke havde nogen kulhydrater at forbrænde).

Mht. at holde vægten, så kan man jo vælge at holde sig paleo mad. Det har jeg gjort og jeg har stadig en sixpack etc. (der er nu gået ca. et år siden jeg afsluttede slankekuren).

Mht. mængden af kulhydrater, så siger rygterne, at hvis man indtager under 100 g kulhydrater dagligt så taber man sig – og jo mindre man indtager, des hurtigere taber man sig. Hvis man fx. kommer under 50 g kulhydrater dagligt, så begynder det at gå rigtigt stærkt.

At spise et bestemt 4+ gange dagligt er efter min mening alt for besværligt, så jeg spiser morgenmad, frokost og aftensmad ligesom de fleste andre gør det (men selvfølgelig paleo de fleste af gangene). Derudover så tager jeg en stak nødder, en frugt el.lign. i ny og næ.

Okay… denne kur har gjort mig syg 🙂 jeg er begyndt at tjekke alt for kulhydrater 🙂

Det der med paloe-mad lyder som en meget god ide, men skal man også kører en ugentlig “cheat-day” der eller?

Hvordan er det med ost og mælk mens man er på paleo? og groft brød for den sags skyld?

Officielt er der ikke nogen cheatday, når man kører paleo. Men jeg gør det alligevel, da det er alletiders måde at sikre, at man ikke kommer til at spise alt muligt lort i løbet af ugen.

Den måde jeg kører det på er den relaxed version af paleo. Dvs. jeg spiser paleo det meste af tiden (90+%), det er kun når jeg er ude og til dels når jeg har cheatday, at jeg spiser andre ting (jeg har sjældent lyst til alt muligt lort på min cheatday, det er fx. ligesom om de fleste søde sager slet ikke smager godt længere).

Jeg spiser ost og mælk i meget begrænsede mængder. Alt brød er noget skidt, inkl. groft brød, så det sniger jeg mig uden om medmindre jeg er ude eller jeg har cheatday.

Hej mads 🙂

jeg begynder på kuren den 25 dec og ville lige spørge om nogle spørgsmål inden.

er det nogle bestemte grøntsager man skal have til morgenmaden?

og på den ugentlige fridag, må man da godt indtage alkohol?
min fridag falder nemlig på nytårsaften!

Mvh Melina

Nej, du burde kunne spise præcis de grøntsager du har lyst til (dog ikke kartofler o.lign.)

Der burde ikke være noget problem i at indtage alkohol på fridagen, især ikke hvis du kan klare dig igennem dagen efter uden pizza og anden reperationsmad 🙂

Hej Mads og alle andre

Som professionel kok har jeg alle dage interesseret mig for mad. De seneste 10 år har jeg hovedsageligt beskæftiget mig med mad for ernæringen skyld. Bla som diæt udvikler på Rigshospitalet.
Det har bla medført at jeg i 2004, sammen med Inger Hvidtfeldt, skrev bogen “Lækker mad uden kulhydrater” en 28 dages slankekur. Den var oprindelig tilegnet mennesker med spiseforstyrelsen OVERSPISNING.
Nu da videnskaben endelig har erkendt at man taber sig hvis man får meget få kulhydrater, kan den bruges af alle der har lyst til at tabe sig uden at sulte.
Bogen består af en fuld 28 dages kur, dvs med 5 måltider pr. dag med RIGTIG mad.
Jeg har foretaget alle beregninger, så man behøver ikke selv at beregne hvor mange kulhydrater man indtager pr. dag.
Det daglige kulhydrat indtag ligger på 38-42 gr per dag.

Kuren er samtidig blodsukkerregulerende og kolesterolsænkende.
Jeg ved bogen er udsolgt fra forlaget, men kan købes hos bla SAXO.com for ca en halvtredser + fragt

Mvh Benny

Det er efterhånden lidt over et år siden jeg afsluttede slankekuren og siden da, så er jeg blevet mere og mere usikker på hvor meget fridagen betyder ifht. stofskiftet.

Men jeg tror, at fridagen er særdeles vigtig ifht. at kunne overholde slankekuren igennem længere tid (hvis man fx. skal tabe sig mere end jeg gjorde). Den ugentlige fridag gør det simpelthen nemmere at komme igennem alle de andre dage, hvor man må og skal sige nej til kager, chokolader og hvad ved jeg (når man bliver fristet, så kan man sige til sig selv, at man blot skal vente et par dage på at det bliver fridag og derved “tilladt” at spise igennem af den slags)

Jeg vil derfor bestemt anbefale, at man holder fridagen.

Endelig, så er der jo ingen, der tvinger en til at gå amok på fridagen. Man kan blot tillade sig at spise hvad man har lyst til – og så være ligeglad om det er 2, 5 eller 10 fyldte chokolader.

Hej Mads.

Super blog. Min mand og jeg har tænkt os at prøve kuren 🙂

Men jeg er lidt i tvivl om hvad vi må spise. Kan du hjælpe mig lidt?

Slevfølgelig ingen kulhydrater!!!

Men hvorfor må man ikke spise et helt æg??

Der er da også kulhydrater i gullerødder og broccoli… skulle man så ikke gå udenom det også?

Må man spise smør og ost?

Hvad med fløde?

Og hvilken slags kød må man spise udorver kylling og tun??

Håber du vil hjælpe mig lid!! 🙂

I et svar til en kommentar ovenfor når jeg frem til, at man sagtens kan spise hele æg (der er godtnok lidt flere kulhydrater i æggeblommen end i æggehviden, men det er ikke noget at gå i panik over)

Der er kulhydrater i grøntsager, men det afgørende er om det er hurtige eller langsomme kulhydrater. Du kan se hvor hurtige kulhydraterne i forskellige ting er her: http://www.mendosa.com/gilists.htm (især glycemic load)

Der er rygter fremme om at mælk er en af årsagerne til den fedmeepedemi vi oplever, så jeg ville holde mig fra enhver form for mælkeprodukter (som paleo, så spiser jeg dog selv en smule mælkeprodukter i ny og næ).

Umiddelbart ville jeg sige, at du kan spise alle slags kød. Jeg kan ikke lige komme på noget kød, der indeholder kulhydrater i nævneværdig grad (hvis nogen kan, så må de meget gerne skrive det i en kommentar)

Hej!
Lyder super spændende med den paleo-kost.. Jeg vil gerne smide 7-8 kgs inden vi når frem til maj/juni. Dermed har jeg det helt okay med at det måske kommer til at tage lidt tid.
men jeg har lige nogle spørgsmål..

1) Hvis jeg ikke må drikke mælk, må jeg bruge risdrik/soyadrik som alternativ? Og skal jeg i det hele taget undgå ALLE mælkeprodukter? (også Skyr og hytteost, som jeg er ret glad for.)

2) Jeg er for tiden ikke så god til at komme ned i træningscentret. Men der er alligevel ikke rigtigt nogen krav til motionen som sådan, hvis man vil tabe sig på paleo-diæten? Jeg er dog ikke stillesiddende.

3) Vil det være det bedste, hvis jeg dropper alle kulhydrater (undtagen dem i grøntsager og lidt frugt), eller må jeg spise en lille portion havregryn med mælk om dagen?

Glæder mig til at komme igang, og håber på gode resultater!

1) Jeg ved faktisk ikke hvordan landet ligger mht. risdrik/soyadrik. Men hvis du kun skal tabe 7-8 kg, så ville jeg umiddelbart anbefale at droppe alle mælkeprodukter o.lign. i de få uger som det er nødvendigt at være på slankekur for at tabe så relativt få kg.

Når du så har tabt dig som du gerne vil, så kan du godt snige lidt mælkeprodukter ind uden at begynde at gå op i vægt igen. Præcis ligesom jeg gør det p.t. (og har gjort det det sidste år, siden jeg startede på at spise paleo mad).

2) Du behøver ikke lave nogen motion for at tabe dig på den måde. Det hele handler om at undgå kulhydrater.

3) Jo færre kulhydrater du spiser, jo hurtigere taber du dig. Lidt frugt og en lille portion havregryn med mælk vælter nok ikke læsset, men du vil tabe dig hurtigere hvis du kan undvære disse ting i nogle få uger (også fordi lidt frugt og en lille portion havregryn let kan blive til noget frugt og et par portioner havregryn).

Du kan sagtens nøjes med at spise grøntsager og kød. Men hvis du gør det, så skal du lige holde øje med du får energi nok (energitætheden i grøntsager er ikke alverden, så der skal en del grøntsager til hvis du ikke går amok i kød).

Hey!
Startede på kuren for to dage siden, som et nytårs fortsæt.. Det er ret fråderen, at man kan æde kød alt det man vil (og andet self!)..
Men selvom jeg faktisk har spist ret meget de sidste 2 dage. Er jeg begyndt at føle mig lidt svag. Som om jeg mangler energi – Nogen der ved hvorfor det kan være?
Desuden har jeg et par spørgsmål til kuren

Nu har jeg altid lært at mine forældre, at havregryn, og rugbrød vil gøre mig stor og stærk en dag – så vil det være et problem at spise groft rugbrød eller havregryn (uden sukker)? – det kunne jeg forstille mig, ikke er “hurtig-kulhydrater”.

Hvad med fisk? – makrel, laks osv.. er det en god ide?

Er du sikker på du spiser nok? Der er overraskende lidt energi i grøntsager, så der skal en del til medmindre du går amok i kød.

Alle slags brød og andre kornprodukter er bandlyst sålænge du følger slankekuren (ved godt det går imod alt hvad man har hørt om at spise masser af groft brød, ris, kartofler, etc.)

Fisk er helt fint. Jeg vil dog nok snige mig udenom makrel i tomat o.lign. og i stedet holde mig til regulære stykker fisk, der ikke er sovset ind i en eller anden sovs.

Hej Mads,

Jeg har trænet i et par år og har da også set resultater. (større arme, ryg og bryst) Men jeg har aldrig rigtig nærmet mig den six pack som jeg altid gerne har ville have.

Nu har jeg tænkt mig at give din slankekur en tester, for at få min fedtprocent længere ned. Da jeg er godt tilfreds med min muskelmasse mangler jeg nemlig kun “cutting” delen 🙂

Jeg opdaterer løbende min egen blog robertandreasen.dk med mine fremskridt og skal også nok opdatere her, så snart jeg ser resultater.

Ps. Godt arbejde 😀

Med venlig hilsen
Robert Andreasen

Hep.
Har lige holdt “pause i 1 md, for lige at nyde julen for fuld gas. den fik max gas, for ville lige se hvad der skete. Men holdt dog tilbage med mælkeprodukter. Jeg tog “kun” ca 4 kg på. (Det er fra da vægten var lavest til morgen, mandag 1. Jan). Det var med total over konsumering af sukker, alkohol ;), og god mad. Var faktisk helt dårlig nogle dage.. Hehe.
Har egentlig haft det mærkeligt siden jeg startede igen i mandags, men nu er det begyndt at gå bedre. Det er ikke fordi jeg ikke har spist nok, for det ved jeg.
Men tror simpelthen det er min krop der skriger på sukker, for jeg kan mærke at det er begyndt at gå bedre.
Men kan man ikke ha “sukker abstinenser” ?

Man kan sagtens have fysiske sukker abstinenser. Da en af mine venner begyndte at spise paleo fik han ondt i hovedet i flere dage, formodentlig fordi kroppen skreg efter sukker. Efter et par dage gik hovedpinen væk.

Hej mads, har lige set din kur og jeg prøver den mandag.. tror du man ville kunne leve af baked beans i 7 / 14 dage.. og så bagefter gå over til alimdelig mad med lavt kulhydrat indhold.. og høj træning?

Mvh

Det har jeg ihvertfald gjort 🙂

Mens jeg var på slankekuren trænede jeg som nævnt 5 gange om ugen. Kort tid efter begyndte jeg at spise paleo mad (der har et lavt kulhydrat indhold) og træne ca. 3 gange om ugen. Det gjorde jeg i lidt under 1 år, indtil jeg fornyligt begyndte at træne 5 gange om ugen igen (hård træning, hverken crossfit eller mine løbeture er nogen hyggeklub).

Hej Mads
Tak for dit svar.

Jeg “kom til” at snyde lidt på de 2 første Paleo-dage. Dvs, at der sneg sig en lillesmule skummetmælk og hytteost ind. Så jeg er først egentligt startet sådan rigtigt hardcore fra i går.
Hvad angår mælkeprodukter… Så bruger jeg en lille sjat i min morgenkaffe.. det er vel ikke noget, der gør den store forskel for vægttabet vel? Jeg har også hørt, at det er bedre at bruge fløde end andre former for mælkeprodukter, når man feks. er på Atkins-diæten. Jeg ved ik hvor de har fået den oplysning fra, men synes, at det er tankevækkende..
Lidt ærgeligt at man skal undgå mælkeprodukter, (især hytteost), for det gir et ekstra pift til maden.. 😉 Hvad bruger du eksempelvis for at pifte maden op (udover krydderier) ?

Og hvad med majs i begrænsede mængder.. er det tilladt? Jeg får som regel grøntsagerne fra frostposerne til en 10’er i netto, hvor der nogle gange er blandet majs i..
Og skal man passe på med fedtstofferne ved tilberedning…?

Jeg vil lige ridse min kostplan op for dig, so you can check it out.

Morgenmad: omelet af 1 æggeblomme + 3 æggehvider. Ca 300 gram grøntsager m lidt oliven og hvidløg. Et krus kaffe med meget lidt fløde/skummetmælk. 😉

Frokost: 1-2 stk Kyllingfilet eller 1 dåse tun i vand blandet med ca 200-300 g grøntsager.

Mlm måltid: en lille håndfuld hasselnødder + 1 stk frugt eller tun i vand, eller en pakke kødpålæg – feks kylling. + kaffe/te

Aften: ligesom frokost, måske med lidt mere kød.

mlm måltid 2: kødpålæg med grøntsager.

Desuden drikker jeg rigeligt af væske i løbet af dagen. Men også light saft/sodavand.

Hvad siger du til det?

En lille sjat mælk/fløde burde ikke gøre den store forskel. Problemet er nok snarere, at det hele nemt kommer til at skride hvis man først snyder lidt her og der.

Majs burde ikke være noget problem. Det er jo en grøntsager og som udgangspunkt er alle grøntsager ok. Mht. fedtstoffer, så brugte jeg selv meget små portioner olivenolie. Det ville jeg gøre igen, hvis jeg havde behov for at tabe mig.

Mht. din kostplan, så ser det meste godt ud. Jeg ville dog umiddelbart:
1) Stryge mælkeprodukterne. De kan altid komme tilbage i begrænsede mængder, når slankekuren er overstået og du blot skal holde vægten.
2) Droppe nødderne og frugten. Især frugten, da den er fyldt med kulhydrater. Tag et par gulerødder el.lign. i stedet.
3) Mener at meget kødpålæg er pumpet med diverse skidt og møg, så check varedeklarationen grundigt. Også for meget kulhydrat det evt. indeholder.
4) Saft og sodavand kan sagtens indeholde masser af kulhydrater, så det ville jeg også droppe. Drik alm. vand i stedet.

Jamen dette billede er da taget max 10sek efter hinanden.
Forskellen på de to “før og efter” billeder er da blot at du har hevet bukserne lidt ned, og spænder på “efter” billedet. Og så har du rigtig taget det sidste længere væk fra så du ser lettere ud. Det giver desværre ikke mening i mit hovede Mads. Med lidt redigering eller heldig belysning med hudfarven, kan man altså stadig se at dine kropshår ikke har ændret sig heller 🙂 Sorry

Min veninde, som har et bmi på over 40, har tabt sig 2 kgs over 4 dage, fordi jeg introducerede hende for paleo… sååååå Malou.. hvis du er en tvivler (hvilket er fuldt forståeligt, når man går hen og prøver noget nyt), kan jeg kun sige, at dette her altså virker! 😉
Jeg har ikke selv vejet mig endnu, og vil heller ikke før der er gået en uges tid ca. Men jeg kan da mærke, at mine natbukser sidder løsere her til morgen…

Tak Mads, for dit reply. Jeg vil drosle ned på fedtstofferne, og har allerede erstattet mælken med en smule kokosnødmælk istedet. Det er et super alternativ.

Nu vil min far også gerne ha min hjælp til at lave en paleo kostplan til ham, hihi. jeg skal selv igang med at læse til diætist. Og nu har jeg allerede hjulpet 1 (snart 2) personer med et sundt vægttab 😀

Jeg ville lige komme med en opdate, da jeg nu har været på kuren i 21 dage og undervejs samtidig har fulgt godt med herinde, for at se hvordan folk klarer sig 🙂

Her til morgen vejer jeg 6,4 kg mindre end jeg gjorde, da jeg startede for 21 dage siden, så jeg har sat et mål om at jeg skal endnu 2,2 kg ned så jeg vejer de 80 kg, hvilket jeg stærkt regner med er en realitet i midten, måske slutningen af næste uge 🙂

Hver morgen har jeg spist røræg, spejlæg eller omelet, bestående af 3 æg (alle sammen med blomme).
Til frokost har jeg spist 200-300 grøntsagblanding + en kylingefillet eller en dåse tun i vand.
Til aftensmad har jeg stort set spist det samme som til frokost. Et par enkelte gange har jeg sneget noget tunmouse ind, hvilket har været bestående af tun i vand og creme fraiche med 0,2 fedtprocent i og næsten ikke kulhydrater i (ifl. emballagen). Har drukket masser af vand til alle måltider og har meget få gange haft mellemmåltider so mhar bestået af grøntsager eller et par stykker landmandsrugbrød (meget lidt brød med mange kerne i).

Ellers har jeg suppleret den kulhydratfattige kost med en masse sport. 1 times bikefit mandag, tirsdag, torsdag og fredag. Onsdag og søndag har jeg spillet henholdsvis 2 og 1 times fodbold på fuld tryk. Supplerende har jeg styrketrænet 2-3 gange om ugen 🙂

Undervejs har jeg haft 3 fridage hvilket har været lørdagene, altså juleaften, nytårsaften og i lørdags 🙂

Tillykke med det flotte vægttab. Din kostplan ser rigtig fornuftig ud. Hvis der skal endnu mere fart på vægttabet, så ville jeg droppe tunmoussen og rugbrødet (uanset hvordan brødet er bygget op, så er der formodentlig en del kulhydrater i).

Jeg ville nok overveje at droppe at for meget vand under måltidet, men drik 10 minutter før og efter for at enzymerne får bedst mulig for at arbejde. Det er blot min erfaring ! Pøj pøj

Hej Mads.

Det har jeg fra en fyr der har brugt hele hans liv på at undersøge vand og dets egenskaber. Han blev fængslet i 1979 i Iran og mens han sad i fængsel behandlede han 3000 mennesker udelukkende med vand og med gode resultater…

Citat.:-Drink water before and after food; ideally drink a glass of water half an hour before you eat your meal and half an hour after the meal. You can drink water with meals, and drink water anytime your body feels like it.

Prøv se lidt nærmer på hans hjemmeside og læs lidt om hans historie ( super spænde og læsning)

Se.:http://www.watercure.com/

.. Og så lige en update fra mig.. 😉
Der er røget ca 3 kgs på 6 dage med paleo indtil videre. (hvor jeg endda har spist hytteost til maden.) Det bedste af det hele er, at man ikke føler sult, at man kan spise sig mæt og HOLDE sig mæt i længere tid, og ikke behøver at træne andet end hverdags-aktiviteterne.

Den bedste måde at gå ned i vægt på. Og jeg har ikke prøvet nogen anden kur, som er bedre end denne..

3 kgs til, og så er jeg faktisk ret tilfreds 😀 og det er laaaaangt før mit mål til sommer, lol.

Hej Signe

Stort tillykke med det foreløbige resultat 😀 Kan du eventuel fortælle hvordan din kostplan har set ud i de 6 dage?

Hej ..

Tror jeg vil springe på denne kur, jeg mangler lige at smide 5 kilo, som jeg har prøvet på i lang tid nu, men de vil ikke forsvinde! Men vil lige høre, til morgenmad, kan man ikke lave det af hele æg, istedet for kun æggehvider? ville det gøre det store forskel?

Nu er det jo en slankekur og ikke en måde man skal leve resten af sit liv på. Til det er der paleo, hvor der er plads til både nødder, mælkeprodukter og tunmousse i passende mængder.

(og under slankekuren, så er der jo også den ugentlige fridag, hvor man kan amok i hvad det skal være)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *