Categories
Minimalisme Økonomi

Hvad er minimalisme og hvorfor jeg er minimalist

Det er ingen hemmelighed at jeg er minimalist, men hvad betyder det og hvad er minimalisme egentlig for en størrelse? Det vil jeg tage et kik på her i denne blog post.

Hurtigt fortalt, så betyder minimalisme at man bevidst prøver kun at have de ting der er nødvendige. Som minimalist prøver man bevidst at undgå at købe en masse overflødigt lort (her i vores del af verden er der en vis tendens til at de fleste af os bare bliver ved og ved med at købe en masse overflødigt lort).

Hvis man allerede har hjemmet fuldt af lort, så prøver man som minimalist at slippe af med det og nå frem til kun at have de ting, som man synes det er nødvendigt at have. Man sælger derfor løs af sine ting, giver ting væk og smider ud med løs hånd.

3 gode grunde til at være minimalist

Der er flere grunde til, at det er en god ide at være minimalist og kun have de ting der er nødvendige:

  • Ting koster penge, masser af penge – både når man køber dem, når de skal vedligeholdes (hvilket overraskende mange ting skal) og måske også når man skal slippe af med dem igen.Når man bruger sine penge på ting, så er der færre penge til oplevelser. Pisseærgeligt, da det viser sig man bliver mere lykkelig af oplevelser end af at købe altmuligt lort.

    Hvis man bruger færre penge på ting, så giver man også sig selv mulighed for at arbejde mindre og i stedet bruge tid på det, som man selv synes er vigtigst her i livet.

  • Ting koster tid. Først skal man bruge tid på at finde ud af hvad man vil have, på at købe tingene og på at få dem bragt hjem. Senere skal man bruge tid på at finde ud af hvordan og hvornår tingene skal bruges og til sidst, så skal man bruge tid på at af slippe af med tingene igen (de skal sælges, gives videre eller smides ud).Hvis man er uheldig, så kan det også være, at man skal bruge tid på at få de ting man har købt repareret et par gange eller tre.
  • Ting skaber bekymringer. Jo flere ting man har, des flere bekymringer har man om de er blevet væk, blevet stjålet, gået i stykker og hvad ved jeg. Hvis man ikke har så mange ting, så er der færre ting at bekymre sig om.

Det betyder med andre ord, at jo færre ting man har, des mere frihed har man – frihed i form af både at have flere penge, mere tid og færre bekymringer.

Udover det er godt for en selv at være minimalist, så betyder minimalisme også, at man takket være sit mindre forbrug belaster miljøet mindre.

Nødvendige ting og ting man kan undvære

Hvilke ting det er nødvendigt at have afhænger af den enkelte minimalist. Nogle minimalister mener man skal have relativt mange ting, mens andre minimalister kan klare sig med blot 100 ting eller mindre (de fleste mennesker har mange, mange tusinde ting – både i form af ting som de bruger og i form af ting som ligger og samler støv her, der og allevegne).

Helt basalt skal man selvfølgelig have noget tøj at have på, noget toiletgrej og nogle køkkenting, så man kan lave mad (det er de færreste, der har lyst og råd til at spise ude morgen, middag og aften). Derudover, så vil de fleste også gerne have lidt møbler, en computer og en telefon.

Tilgengæld, så er det ikke nødvendigt at have et stort hus, bil, fjernsyn og mange andre ting, som vi umiddelbart tager for givet at man skal have.

Det er heller ikke nødvendigt at have så meget af hver ting som vi umiddelbart går og tror vi behøver. Jeg har i over 8 måneder klaret mig med 33 stykker tøj inkl. sko, tasker og hvad ved jeg – og i vores køkken er der stadig et par flyttekasser med køkkengrej der ikke er blevet pakket ud selvom det er mange måneder siden vi flyttede.

Minimalisme betyder ikke man er fattig

Hvis man ikke har så mange ting, så er der nok mange der vil tro, at man er fattig eller blot ikke har så meget at rutte med. Det er de færreste, der umiddelbart kan se, at der er tale om et bevidst valg.

Men man behøver ikke være fattig for at være minimalist. Tværtimod, så kan man sagtens være minimalist selvom man har kassen (ligesom man selvfølgelig kan være det, hvis man er fattig).

Og hvis man har pengene til det, så er der jo ingen der siger at bare fordi man er minimalist, så skal man købe alting i Aldi.

Gode og lækre ting er helt ok, hvis det blot er noget man virkeligt gerne vil have og ikke blot noget, som man er blevet lokket til at købe i et øjebliks reklameinspireret vanvid (selv holder jeg 30 dages karantæne når jeg vil købe noget, så jeg kan være 100% sikker på om jeg virkeligt gerne vil have det eller ej).

Det er iøvrigt også lettere at få mulighed for at købe gode og lækre ting hvis man er minimalist. Når man ikke bruger penge på massevis af overflødigt lort, så er der nemlig flere penge til overs til det man virkeligt gerne have og som man har et reelt behov for.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

9 replies on “Hvad er minimalisme og hvorfor jeg er minimalist”

Mads for pokker, du er jo ved at trække tæppet fuldstændigt væk under den kapitalistiske økonomi som vi er blevet så rige af i denne del af verden. Hvis du ikke køber alt muligt lort som folk lever af at producerer, så mister de jo deres arbejde. Vores globaliserede økonomi er baseret på at du skal købe alt muligt lort. Sving så det dankort!!!

læs: Vi er helt enige, dog er jeg lidt bekymret over at du virker stolt af at vide hvor mange stykker tøj du har, det virker lidt manisk, men hver sin mani 😉

-Dan

Ved ikke ligefrem om jeg er stolt af at vide hvor mange stykker tøj jeg har, men jeg er da stolt af have indset at store mængder overflødigt lort ikke gør en lykkelig og stolt af hvordan vi løbende får ryddet ud, så vi har færre og færre ting 🙂

Hej Mads
Det er en spændende blog, hvor du kommer ind på mange emner, som også interesserer mig – fx det med ikke at se nyheder og så minimalisme. Jeg har tidligere skrevet en del om minimalisme på min blog – men jeg fandt ud af at jeg ikke var en specielt god minimalist, og det valgte jeg så at stå ved – selvom jeg bestemt er inspireret af minimalismen, som jeg synes er en interessant livsindstilling.
mvh Kristine

Hej Kristine,

Jeg har lige læst indlæggene om minimalisme på din blog, http://kristine.gazel.dk/tag/minimalisme/

Heldigvis er der ingen der siger, at man absolut skal være minimalist. Det handler, som du selv skriver, om at være bevidst om hvem man er og så leve efter det.

Min kæphest er derfor ikke at vi alle skal være minimalister.

Min kæphest er derimod at alt for mange mennesker ikke skænker det en tanke hvem de er og hvad der gør dem lykkelige. I stedet følger alt for mange blindt den slagne vej, hvor det gælder om at arbejde, forbruge og tro på at et stort hus og en stor bil gør en lykkelig.

Men dermed ikke sagt, at jeg ikke vil anbefale alle at give minimalisme nogle overvejelser og på den måde fx. få ryddet ud i alt det lort man får samlet som tiden går.

Hvis man som minimalist vælger at bruge din penge på rejser til eksotiske egne med fly er jeg nu ikke sikker på man belaster miljøet mindre. Flytrafik er den store synder angående miljøbelastning. Doner hellere pengene væk til en effektiv velgørenhedsorganisation.

Enig i at flyrejser belaster miljøet som bare pokker – men det betyder jo ikke, at man ikke totalt set belaster miljøet mindre som minimalist end som storforbruger (eller blot gennemsnitlig dansk forbruger).

Så kom jeg lige tilfældigvis forbi siden igen…
Nej jeg tror også at dem som klassificerer sig selv som minimalister generelt forårsager en lavere udledning af drivhusgasser end den gennemsnitlige dansker. Men jeg synes stadigvæk, at det er forbrugerisk at bruge sine overskydende penge på rejser. Jeg siger ikke at det ikke er minimalisk at rejse. Jeg tror bare ikke på, at det er meningen, at mennesker skal bevæge sig til alle verdens dele, når det ikke gøres på en miljøvenlig måde. Der er masser at opleve i Danmark. Så kan man også spare pengene og redde liv i fjerne egne, hvis man donerer til Against Malaria Foundation, som ud fra undersøgelser kan redde et barns liv vha. 2500 USD doneret (ifølge http://www.givewell.org).

Jeg har været minimalist af nød, og er det nu af lyst. Samtidig elsker jeg mine ting, som Karen Blixen i Out of Africa udbryder: “I like my things” da Dennis Finch Hattons Masai tjener vader rundt på hendes kasser med fransk Limoges porcelæn.

Men hendes ting blegner i sammenligning med hendes rejser, som gav inspiration til et vidunderligt forfatterskab. Jeg er aldeles uenig i at en rejse kun kan være forbrugerisme, selv en tur til købmanden kan være en oplevelse som du selv er inde på. Jeg har rejst lidt i Europa, og da midlerne var små, må man være man være snu. Der har tit været et frivilligt arbejde for et fællesskab involveret, en arkæologisk udgravning, en aktiv rejse som pilgrimsvandring osv. Den hjemlige andedam er en forankret base, men hvis jeg ikke får indtryk, madoplevelser, natur, venskaber, kunstoplevelser, tanker og ideer osv. fra andet end Danmark, visner jeg indefra af påvirkninger a la jantelov, fremmedhad og til dels Københavneri.

Og jeg kunne ALDRIG finde på at donere andet end symbolske beløb til værdigt trængende – så hellere bruge min fritid i den uselviske sags tjeneste.

Goddag Mads
Jeg er selv ved Blive minimalist
Jeg bliver nok ikke helt minimalist Men jeg er meget inspireret af hvad du skriver
Det Tiltaler mig meget
De sidste seks år har jeg skaffer mig af med mange ting som jeg ikke føler noget for Og ikke skal Bruge Som du selv skriver alt muligt lort
Og når jeg er ude og handle Kigger jeg på ting og tænker hvad skal jeg dog med dem
Og jeg har nu valgt at bo På en et værelse lejlighed
Og det har ikke noget med penge at gøre jeg har nok
Jeg tænker over de ting jeg køber på om jeg nu også bliver glad af dem
Mine arbejdskollega og venner ryster lidt på hovedet af mig
Men jeg er ligeglad for jeg foretrækker at leve sådan

Tak Mads for inspiration

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *