Categories
Krop og fysik

Raw food – sådan var det at være raw fooder i 30 dage

Contents


Langt om længe er min ven Jakob og jeg blevet færdig med vores eksperiment, hvor vi prøvede raw food af i 30 dage.

Det har været 30 lange dage, som det har været hårdt at komme igennem, men nu er vi færdige og det er blevet tid til at se tilbage på hvordan det er gået, hvad vi har lært og om raw food er noget, som det værd at fortsætte med at spise.

Et hårdt eksperiment at komme igennem

At det har været hårdt at komme igennem eksperimentet skyldes tre ting: Maden har været kedlig og ensformig, det har været svært at få energi nok og af flere grunde, så er det møgbesværligt at være raw fooder.

Raw food er kedligt og ensformigt

raw foodLad os først kigge på hvorfor jeg synes, at raw food er en kedlig og ensformig måde at spise på.

Som raw fooder, så er man begrænset til veganske ingredienser (frugt, grøntsager, nødder o.lign.), selvom der også findes enkelte raw foodere, der også spiser fx. råt kød.

Vi valgte at holde os til de veganske ingredienser ligesom de fleste raw foodere gør det. Men det betød så, at vi, i modsætningen til fx. vegetarer, ikke kunne bruge fx. mælk og æg i vores madlavning.

At man har så lidt at arbejde med skaber en masse begrænsninger på hvad man kan lave af mad.

Samtidigt, så må den mad man laver ikke varmes op over 42 C (deraf navnet raw food). Det gør, at næsten alt min mad i de 30 dage eksperimentet kørte var en kedlig omgang, der stort set smagte af det samme næsten uanset hvad jeg prøvede at lave (men det har tilgengæld været nemt, da der ikke var noget som kunne brænde på :))

Faktisk er det kun vores besøg på raw food restaurant, som jeg husker tilbage på som en positiv, kulinarisk oplevelse. Det må blankt indrømmes, at de på raw food restauranterne kunne få noget væsentligt bedre mad ud af de rå ingredienser end jeg kunne.

Selv ikke de store mængder frugt jeg spiste var nogen fornøjelse, da der simpelthen var for meget af det. Når man spiser 30 bananer om dagen, så går man rundt med en væmmelig sød smag i munden det meste af tiden og frygter i den grad for hvordan ens tænderne har det med at være i konstant syrebad.

Mangel på energi, træthed og dårlige performance

En ting er at maden er kedlig og ensformig. Det kan man godt klare, hvis man er motiveret, strammer hjælmen og tænker på, at det kun drejer sig om noget man skal leve med i 30 dage.

Noget andet og langt værre er, at energitætheden i de fleste raw food ingredienser er meget lav. Så lav, at der skal rigtig, rigtig meget mad til, hvis man skal have energi nok til at klare sig igennem dagen.

For at få energi nok, så skal man op og spise det der svarer til 30 bananer om dagen – eller mere, hvis man, som jeg, dyrker en del sport og måske ikke sover så meget.

Selvom jeg synes, at jeg spiste masser af mad i de 30 dage eksperimentet kørte, så var der ingen tvivl om at det gik ned ad bakke som eksperimentet skred fremad.

Som dagene gik, så fik jeg mindre og mindre energi og til sidst gik jeg faktisk og følte mig træt og udkørt det meste af tiden – og det selvom jeg skruede ned for hvor meget jeg trænede og begyndt at sove væsentligt mere end jeg plejer.

Til sidst kunne man også se på mig, at jeg ikke var helt så sund og frisk som jeg plejede. Jeg så simpelthen træt og bleg ud – og det gør jeg stadig nu, 3 dage efter eksperimentet sluttede (selvom min kone heldigvis har sagt, at jeg har til morgen var begyndt at få lidt farve i ansigtet igen).

Møgbesværligt for alle parter

At raw food er kedligt og ensformigt og det er svært at få energi nok er mine to første kritikpunkter. Det tredie er, at det er møgbesværligt at være raw fooder for både en selv og ens omgivelser.

Når man skal leve af raw food, så er der som tidl. nævnt rigtig, rigtig meget mad som man ikke må spise. Ikke kun fordi det skal være vegansk og det ikke må varmes op, men også fordi det viser sig, at rigtig mange ting fx. bliver pastauriseret (dvs. varmet op for at dræbe evt. bakterier). Det gælder fx. grøntsager på glas som fx. oliven og syltede agurker.

Man er derfor endnu mere begrænset i sin madlavning end man umiddelbart regner med, hvis man ikke vælger at bruge en mindre formue på at købe alting i raw food version (hvilket er muligt, hvis man er indstillet på at betale for det).

Hvad skal man gøre, når man går ud?

raw food madpakkeDet er også besværligt at spise ude, når der er så meget man ikke må spise. Medmindre man vælger salat og atter salat, så kan man ikke spise noget som helst på de fleste restauranter (hvis vi ser bort fra raw food restauranterne) – og selv hvis man holder sig til salat, så er det svært at undgå fx. de omtalte pastauriserede oliven.

Som raw fooder kan man heller ikke spise det, som de fleste sætter på bordet, når de har gæster. Og kan eller vil man ikke det, så er man efter min mening godt på vej til at blive totalt irriterende for ens omgivelser (i modsætning til fx. vegetarer der for min skyld gerne må bevæge sig uden om kødet, når de kommer på besøg).

Hjemme hos os selv har min tid som raw fooder også været et problem for resten af familien. Igen og igen har jeg måtte afvise at spise min kones lækre mad, hvilket har presset hendes store tolerance til kanten flere gange.

Hvorfor mange raw foodere ikke spiser 100% raw food

At man er så besværlig og irriterende for sine omgivelser når man er raw fooder tror jeg er en væsentlig grund til, at mange raw foodere ikke spiser 100% raw food. Jeg tror meget vel, at det kan være en væsentligt grund til at mange kun spiser fx. 50% eller 70% raw food (man kan kalde sig raw fooder, hvis ens kost består af 75% raw food).

En anden grund til at mange raw foodere ikke spiser 100% raw food kan også være, at de bliver nødt til det for at få energi nok. Det gælder især de raw foodere, der fokuserer på grøntsager fremfor frugt (det er ikke nemt, men trods alt lettere at få energi nok fra masser af frugt fremfor masser af grøntsager).

Det endte med 98% raw food

Lige fra vi startede vores eksperiment gjorde jeg det klart, at jeg ikke regnede med at leve 100% af raw food. Når jeg var ude, så ville jeg simpelthen ikke irritere mine omgivelser, være besværlig og nægte at spise den mad, som blev sat på bordet.

spareribs og champagneJeg endte derfor med at spise ca. 98% raw food i de 30 dage eksperimentet kørte. De gange jeg ikke holdt mig til raw food var en kop kaffe på dag 12, en almindelig frokost på dag 14, samt, hvis man virkelig er krakiler, vores festmiddag om aftenen på dag 30, hvor vi spiste spareribs, drak champagne og fejrede eksperimentets afslutning.

I løbet af eksperimentets første 14 dage drak jeg desuden ca. 5 kopper rødvin i alt. Iflg. flere raw food bøger er rødvin raw food, men alligevel er der nogen faste raw foodere der mener, at man skal holde sig fra rød vin. Jeg holdt mig derfor helt fra rødvin i eksperimentets sidste halvdel.

Nogen raw foodere vil sikkert mene, at jeg ikke har testet raw food ordentligt fordi jeg ”kun” spiste 98% raw food – men helt ærligt, hvis de 2% skulle gøre så stor forskel, så er det efter min mening blot endnu en grund til at holde sig fra raw food (så bliver det nemlig endnu mere besværligt end jeg allerede har råbt op om ovenfor).

En dyr omgang at leve af raw food

Nu når jeg er i gang med min klagesang omkring raw food, så skal det også med, at det hurtigt bliver en dyr omgang at leve af raw food.

Pga. den lave energitæthed, så skal der rigtig meget mad til – og jo mere mad man køber, jo dyrere bliver det selvfølgelig.

Selvom frugt og grøntsager umiddelbart synes billigere end fx. kød, så løber det hurtigt op fordi der skal så meget til.

At det bliver en dyr omgang gælder ikke mindst, hvis man vil lave nogle mere spændende raw food retter og derfor skal bruge andre ingredienser end blot frugt, grøntsager og nødder.

I så fald skal man nemlig ud og købe raw oliven, raw kakaopulver og hvad ved jeg, hvilket viser sig at koste en mindre herregård. Fx., så koster raw kakaopulver noget i retning af 4-5 gange så meget som en tilsvarende portion kakaopulver koster i Netto.

Er det sundt at spise raw food?

De fleste raw foodere spiser raw food fordi de mener, at det er sundere og det får dem til at føle sig bedre tilpas (efter en evt. detox periode, da de skiftede fra almindelig kost til raw food).

Men jeg fik det ikke bedre af at spise raw food. Snarere tværtimod, så jeg har svært ved at tro på at det skulle være så sundt som nogen vil gøre det til.

Udenfor raw food kredse ser det da også ud til, at der er en vis enighed om at det ikke er skidesmart at leve af raw food, hvis man vil have alle de næringsstoffer kroppen har brug for.

Men der er selvfølgelig også dem der mener paleo mad er noget hø, så jeg skal da ikke kunne afvise, at der er folk som har fået det bedre af at spise raw food. Min ven Jakob, som jeg gennemførte eksperimentet med, har fx. haft en væsentlig bedre oplevelse end jeg har haft.

Og uanset hvad, så virker raw food da umiddelbart som et bedre valg end det lortemad, som der er rigtigt mange danskere der lever af.

Kan man blande forskellige raw food retninger?

raw food salatUndervejs i eksperimentet har der været røster fremme om, at jeg ikke havde det optimalt fordi jeg blandede mad fra flere forskellige retninger inde for raw food. Retningen gourmet raw food, hvor der er fokus på at få energien fra fedt (nødder, avocado, etc.) og retningen 80/10/10, hvor der er fokus på at få energien fra kulhydrater (først og fremmest frugt).

Jeg kan dog ikke se hvorfor det skulle være et problem at blande de to ting. Det hele er jo råt og der er jo ingen i naturen, der vil nægte at spise det ene fremfor det andet, hvis det er den mad der tilgengængelig.

Og oven i det, så viser det sig jo også, at de fleste faste raw foodere blander til en vis grad. Gourmet raw fodere spiser også frugt og 80/10/10’ere spiser også grøntsager og nødder.

Dage med 80/10/10 raw food

raw food banan shakeFor at sikre mig, at der ikke var hold i kritikken, så prøvede jeg til sidst i eksperimentet at leve 100% efter reglerne for 80/10/10 retningen.

I flere dage i træk røg der uendelige mængder frugt ned og jeg undgik bevidst nødder, avocado, etc. (det var her, at jeg bl.a. prøvede at spise 30 bananer om dagen).

Det var bestemt ikke nogen fornøjelse, da jeg derved blev endnu mere begrænset i hvad jeg kunne spise og samtidigt følte mig mindre og mindre godt tilpas. Det var faktisk her, at filmen for alvor knækkede ifht. hvordan jeg havde det (men det kan ligeså vel skyldes, at jeg på tidspunkt havde levet over 25 dage af raw food).

Hvordan ser fremtiden ud for raw food

Alt taget i betragtning, så har det været noget af en omgang at prøve raw food i 30 dage. Men det lykkeds – uanset hvor hårdt det var undervejs og uanset hvor irriterende det har været for mine omgivelser (undskyld).

For mig er der ikke nogen tvivl. Raw food er et overstået kapitel. Jeg synes i den grad det tappede mig for energi og velvære, så nu går turen med stor glæde tilbage til den paleo mad, som jeg plejer at leve af.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

14 replies on “Raw food – sådan var det at være raw fooder i 30 dage”

Hej Mads,

Stort tillykke med gennemførelsen af de 30 dage!

Til trods for at jeg er hamrende uenig i din konklusion om at rawfood (80/10/10) ikke kan være/er sundt, så synes jeg at det er vildt sejt gået. Det stråler jo ud af dit indlæg at det ikke har været nogen fornøjelse for dig.

Mange der prøver rawfood, kommer til det fordi andet ikke har virket for dem, og de er supermotiverede. Jeg er overbevist om at det gør en verden til forskel at VILLE have det til at virke. For når du kommer i de svære situationer, så er det gerne den positive motivation, og tanken om hvor du vil hen, der får dig igennem.

Så med det i baghovedet kan jeg kun konkludere at du må have en jernvilje der ikke er så mange forundt 🙂

Igen, tillykke med det, og er der nogen chance for at man kan høre lidt om nogle af din makker Jakobs positive oplevelser?

Kh Allan

Hej Mads
Du skriver godt og humoristisk.
Jeg synes simpelt hen i er et par herlige drenge at føre sådan et eksperiment ud i livet.
Jeg prøvede også raw food i meget lang tid, da jeg interesserer mig for madlavning anskaffede jeg mange kogebøger og gik også på et par kurser, så meget af det smagte udmærket.
Men det meste af tiden kæmpede jeg med en sindsyg træthed og blev mere og mere misundelig, når jeg læste om alle de som fik det så godt, aldrig mere hovedpine, farvel til andre fysiske skavanker og masser af energi. Selvom jeg holdt ud i ½ år lykkedes det aldrig for mig.
Så jeg er kommet til den konklusion, at jeg nok har en anden krops kemi, end dem og sikkert passer bedre til stenalder kosten.
Men i raw food kredse er det vist desværre ikke velkomment at opleve tingene anderledes og give udtryk for det.
Jeg synes større åbenhed, tollerance og ikke mindst humor er vejen frem.
Tak for dit glimrende indlæg.
Pia Hede

Malue February 25, 2012 at 3:01 pm .

Hej Pia

Rawfood er en meget anderledes kost end hvad man er vant til, og det er afgørende at få rette information om hvordan man gør det -så det virker som det er meningen det skal virke

For så mange får for lidt kalorier på kosten, og får for meget fedt. Så det er afgørende at lære få nok kalorier fra kulhydrater -Ligesom vi ivrigt har prøvet at hjælpe Mads til i processen her.
Det kan dog tage noget tid at lære, og ikke mindst skal man have motivationen til virkelig at begynde at tænke anderledes om mad, og ændre nogle vaner.
men det er så også virkelig det værd!

Men selvfølgelig bliver man træt og utilpas hvis man spiser for lidt/ forkert -præcis som på hvilken som helst anden kost. Til gengæld får man det VIRKELIG godt hvis man lige fanger hvordan det er det hænger sammen.

Så det er ligesom hvis nogen kommer og siger -åh æv, cykler virker bare ikke! Og man ser at de ikke har sat kæden på. Så vil man jo gerne forklare -Hey, hvis du gør sådan her ,så kører den bare, og den er skidesmart !

Så måske er det du oplever som ‘censur’ i rawfood miljøet mere et udtryk for at folk gerne vil hjælpe? Mange af os har selv prøvet at være der hvor ‘det bare ikke virker’! Og så oplevet hvordan det ændrede sig MARKANT da man lærte at SPISE NOK, og af det rigtige. Så der er nok mange, der bare så gerne vil hjælpe nye lige over den hurdle, og hen der hvor det virkelig begynder at kunne mærkes.

Men det er jo klart at folk ikke kan give dig ret i at rawfood ‘ikke virker’, når de selv har kan mærke at det gør det -og ser igen og igen at det virker for alle , ja alle, der gerne vil sætte sig ind i hvordan kosten virker og spise på den måde.
Men hvis man af en eller anden grund ikke har lyst til det, er det jo også helt ok !!! Det er jo ikke lige en livsstil der passer til alle. Det er jo bare ikke den rå mads skyld.

Der er virkelig meget hjælpsomhed i det miljø er min oplevelse -så hvis du oplever at dine oplevelser ikke er velkomne, så spørg hellere hvad der ligger til grund for reaktionerne hvis du har lyst .

Som jeg forstår det, så er der to store retninger indefor raw food: Gourmet raw food, hvor det er ok at spise fede ting som fx. avocado og 80/10/10, hvor det gælder om at spise masser af frugt (og derved få energien fra kulhydrater).

Diskussionen om hvorvidt jeg har blandet de to retninger og om man kan det eller ej har vi allerede haft: https://www.genvejen.dk/15-dage-med-raw-food-status-pa-vores-raw-food-eksperiment-og-nogle-erfaringer-med-at-leve-af-raw-food/

Men derudover, så er jeg enig i at det gælder om at få nok mad indenbords og at det kan være et problem, når man skal leve af raw food (da der er så mange ting, som det ikke er tilladt at spise og mange af de ting, det er tilladt at spise, har en meget lav energitæthed).

Censur i rawfood miljøet har jeg ikke oplevet. Jeg synes snarere at folk har været utroligt hjælpsomme og venlige. Den del af vores raw food eksperiment var virkelig positiv (mens min oplevelse med raw food i sig selv skuffede ret voldsomt).

Så er det vidst på tide at det andet ben i eksperimentet “rawfood i 30 dage.. ” fortæller om sine oplevelser. Kan lige så godt afslører at dette bliver noget mere positivt end Mads historie, men også at jeg ikke har planer om at bliver 100% rawfooder.

Hvorfor gøre noget så drastisk
Først vil jeg lidt slå fast at jeg går meget op i god mad forstået på den måde at jeg mener at fødevarer industrien og alle vores handlinger omkring hvad vi spiser er kørt helt ud af proportioner. Nærhed, økologi og simpel mad er mit spor.
Derfor var det mig meget nærliggende at gå med i eksperimentet for at tænke lidt ud af boxen og få redskaber til at ændre min egen måde at spise på. Jeg har i mange år indført mere og mere økologi i min kost og fra januar 2011 har jeg spist 90% vegetar.(spiser kun kød når jeg er ude og ikke har indflydelse på menuen)

Jeg gik ind på rawfood med åbent sind da jeg mener at hvis man gør noget skal man gøre det 100%.
Den første uge var ganske forfærdelig, ingen energi, hovedpine, kvalme. Efter 8 dage havde jeg det så dårligt at jeg sms’ede mads og sagde at det ikke holdt. Men jeg blev overtalt til at holde ud, og derefter gik det kun fremad.
Det er virkelig tankevækkende hvor meget vores kost påvirker os. Jeg er af den opfattelse, at det vi spiser er en vanesag for kroppen. Ændringer om de er sunde eller usunde vil hurtigt blive accepteret. På den lange bane er det selvfølgelig den sunde kost der vinder.
Jeg er faktisk stadig chokeret over hvor lidt jeg savnede almindelig mad da jeg var i gang. Jeg følte mig lidt som en “jæger-samler mand” der hver dag brugte tid på at planlægge, indkøbe og lave min mad fra bunden. Ingen hurtige løsninger med en kebab på vej hjem fra arbejde. Derimod forbi 3-4 forskellige butikker for at få det hele, hjem, lave aftensmad og frokost til næste dag. Hele den proces var jeg faktisk meget glad for. Tanken om nærhed i det man laver frem for de hurtige løsninger tiltaler mig.

811 – gourmet rawfood
Jeg er klart til gourmet. Jeg har i mange år gået efter det bedste fra den konventionelle mad som oste, kaffe, kapers, oliven, æg, yoghurter, tomater, alt det der gør et måltid komplet. Jeg har i de 30 dage lært at lave mange gourmet retter og jeg er faktisk vild med de fleste. Derfor er det et stort skift til 811. Ved ikke om jeg har forstået konceptet helt, men vil sige at jeg faktisk er kommet til at holde af bananer igen. Har ikke spist dem i mange år. Jeg er nød til at prøve 80/10/10 hvis jeg skal vurdere det. Vil dog sige at det lyder meget ensformigt og lidt kedeligt.

Det holder simpelt hen ikke
Jeg er helt enig med Mads i at det er meget svært at få sit sociale liv til at hænge sammen. Alt samvær er baseret på enten måltider eller med kaffe, øl eller hvad man nu er til. Det kolliderer med den disciplin man er nød til at have for at spise rawfood.
Danmark kan være rigtigt kold om vinteren. Jeg tog mig flere gange i at ligge på sofaen under et tæppe med en kold suppe eller salat og småfryse. Det giver ingen mening. Jeg vil aldrig kunne leve uden f.eks. en kop te. Der er mange situationer hvor jeg mener at man går for lagt og bliver for fanatisk.
Jeg mener at det er meget vigtigt at spise og drikke varieret. Derfor er det ikke muligt for mig at være 100% raw men jeg mødte hele tiden den fordom at rawfood ikke er varieret. Det syntes jeg faktisk heller ikke nødvendigvis den konventionelle mad er. Mange har en mere eller mindre fast ugeplan og rigtig mange retter går igen.
Jeg lagde hurtigt mærke til at jeg måtte skærer kraftigt ned i andelen af økologisk mad da jeg begyndte at spise rawfood. Dette skete af økonomiske grunde. Det er lagt billigere at spise øko ris eller pasta frem for bananer og avokado. 2 økologiske avokado eller 6 æko bananer koster 18 kr.(det vil sige bananer for 90,- kr. om dagen). Umiddelbart har jeg det bedre med at supplerer de økologiske varer med basis økokost selv om det så skal koges. Jeg vil meget gerne bruge mine penge på mad. Plejer at sige at udover faste udgifter og lidt opsparing skal resten gå til mad og rejser. Men hvis jeg skal op på 150-200 kroner pr dag mener jeg at det bliver lige i overkanten.

Min egen sundhed
Jeg ønsker at spise en kost som jeg ved hvad indeholder og som er produceret bæredygtigt. Ved at spise rawfood går man ikke på kompromis med dette. Det er klart en fordel, men at udvide kosten med lidt fisk, kød eller ris mener jeg ikke ødelægger min sundhed fundamentalt.

Klima, miljø og dyrevelfærd
Rawfood er simpelt hen vejen frem hvis man ønsker at gøre noget ved klimaet. Næsten ingen energi til madlavning og produktion af maden, 90% af affaldet er køkkenaffald som gik direkte i min kompostbeholder. At dyrke frugt og grøntsager er meget mere bæredygtigt end mad baseret på dyr. Alene af denne grund vil jeg anbefale at skifte den præfabrikerede mad ud med rawfood. Det vil kun gavne dig selv og kloden. Dermed ikke sagt at der ikke skal almindeligt mad på bordet. Det gælder om at finde balancen.

Fremtiden
Jeg har tænkt meget over det i den sidste tid. I ugen efter de 30 dage valgte jeg at sænke alle parader og spise helt frit. Jeg er nu kommet til en fase hvor jeg igen begynder at tænke på rawfood som mulige måltider. Jeg er bestemt ikke afskrækket efter 30 dage på rawfood og jeg er klar til mere, men er også sikker på at det bliver en god blanding.

Konkrete tiltag
Jeg har ikke knækket koden til hvordan jeg får mere rawfood ind i min kost, men kunne forestille mig at starte med at skifte yoghurten+havregryn ud med smoothie eller en grønsagsjuice til morgen mad. Det fungerede faktisk super godt i de 30 dage. Næste skridt kunne være at erstatte den bolle med ost jeg plejer at tage med på arbejde med et par bananer, frugt og nødder. Det var faktisk også en positiv oplevelse. Frokost og aften måltiderne bliver lidt mere komplicerede.

Jeg vil gerne takke alle dem der er kommet med kommentarer her på siden. Det har været hjælpsom og inspirerende.

Jeg vil gerne kommentere det, for jeg er selv i gang med et lignende eksperiment. Jeg er en kvinde på 42, som til daglig er på en økologisk vegansk diæt pga en tarmsygdom, og fordi det er det, jeg føler for. Jeg spiser 100 % økologisk, og næsten 100 % vegansk. Der er mange ting, jeg ikke spiser, f.eks. sukker, gluten (hvede, pasta..), og en del ting, jeg begrænser, f.eks. nødder, tomat, kartofler, bønner og linser.

Jeg oplever ikke min normale diæt som specielt begrænsende, selv om jeg har svært ved at spise ude, bort set fra byens vegetarrestaurant (jeg bor i Odense). Jeg er vant til at spise på den måde, og jeg tager tilskud af især D-vitamin, B-12 vitamin, jern og zink.

Jeg er meget fascineret af raw food og har deltager i middage, frugtfester og festivaller, men jeg synes, at diæten er rasende dyr. Da jeg ikke spiser nødder, ud over jordnødder og kokosnødder, så gør det det også lidt sværere at finde på noget at spise, som mætter, og fordi jeg spiser 100 % økologisk, bliver det hurtigt dyrt. Jeg er en doven type, der ikke kan lide at lave mad, og som heller ikke har tid til det.

Men jeg tager perioder på raw food, og det er blevet en tradition for mig at være på raw food, hver gang jeg skal til eksamen (jeg læser på universitetet), fordi jeg har mere ro i mit sind og koncentrerer mig bedre. Sidste år var jeg 3 uger på fattigdoms raw food, og nu er jeg så 3 uger på luksus raw food. Jeg regner med at bruge 4 gange så mange penge på mad, som jeg plejer på min normale diæt, hvor jeg lever for ca. 1500 kr. pr. mdr.

Jeg er nu på 12. dag, og det har været meget hårdt. På fattigdoms raw food har jeg meget svært ved at holde diæten ud, fordi det er så kedeligt og ensformigt. Det går klart bedre på luksus raw food, men de første mange dage havde jeg svært ved at holde det ud.

Jeg spiste for meget tørret frugt og for lidt salat og fik problemer med mit blodsukker. Det er gået i orden, for nu spiser jeg to store portioner salat hver dag. Jeg spiser 2 agurker pr. dag og 1 salathoved eller kålhoved og 1-2 avocadoer. Jeg kan ikke holde ud at spise alt for meget frugt, men jeg spiser også både frisk frugt og tørret frugt. Og så spiser jeg jordnødder og græskarkærner.

Jeg har været meget syg i mine tarme de første uger og er det stadig, selv om det går lidt bedre. Jeg har været meget syg i det hele taget med træthed og manglende energi, og jeg tror, at jeg måske har problemer med min saltbalance, muligvis kaliummangel pga mine syge tarme. Jeg synes ikke, at jeg har været så syg de andre gange på raw food, som denne gang.

Men på den positive side, så er mine rynker begyndt at gå væk. De andre gange på raw food fik jeg en utrolig flot hud og hår, og mine rynker gik meget væk, men denne gang er det endnu mere tydeligt. Jeg fik også meget energi af diæten de andre gange og fik meget ro i mit sind. Det kommer vel.

Jeg er ikke typen, der kan holde 12 bananer om dagen ud. Jeg synes, at det kan være svært nok at holde 2 avocadoer ud. Jeg synes, at kosten er ekstremt ensidig, men hvad der er værre, det tager sindssygt lang tid at lave mad hver dag, fordi man skal snitte alle de grøntsager. Jeg bruger meget mere tid på at lave mad, og jeg bruger også mere tid på at handle og på at spise.

Jeg er dog blevet så glad for, at mine rynker er gået mere væk, at jeg overvejer at fortsætte diæten, men jeg føler, at det er alt for dyrt, og også lidt for besværligt. Jeg tror, at man kan vænne sig til meget.

Da jeg stoppede med at spise brød (gluten) for mange år siden, troede jeg ikke, at jeg kunne leve uden brød, fordi 90 % af min kost var på det tidspunkt brød. Men jeg savner det ikke mere. På samme måde da jeg droppede sukker, og da jeg droppede mælk. Så i bund og grund er det nok primært af økonomiske årsager, at jeg føler, at det er umuligt. Men jeg vil helt sikkert spise mere raw food, når jeg går tilbage til kogt mad igen om nogle uger.

Jeg regner alting ud i kalorieprocenter, og der er mange, som tror, at de spiser f.eks. 98 % råkost, eller 50 %, som i virkeligheden slet ikke spiser så meget råt (nødder er ofte varmebehandlet, og det er frosne grøntsager også ofte). Man bliver overrasket, når man finder ud af, hvad det faktisk er, man spiser sig mæt i. For mit vedkommende er det især avocado, tørret frugt (mest dadler og morbær) og frugt (mest bananer og æbler).

De første dage var jeg sulten hele tiden, og jeg har også haft perioder, hvor jeg har været meget sulten, men selv om jeg spiser hele tiden, så synes jeg ikke længere, at det er så svært at blive mæt, hvis man køber rigtigt ind. Jeg har lært, at jeg skal lave meget salat ad gangen. Jeg tror, at jeg spiser flere kalorier på raw food end på kogt mad, men jeg er ikke sikker. Jeg spiser nok 8000-9000 kJ pr. dag, nogle gange mere.

Jeg er ikke sikker på, at man kan udtale sig om diæten efter f.eks. 3 uger eller 30 dage. Jeg tror, at man skal være på den i længere tid, før man rigtig kan udtale sig. Hvis man altså holder den ud så længe.

Jeg er bestemt positiv, selv om det har været hårdt indtil nu. Jeg ved fra tidligere, at det bliver bedre med tiden.

Til Jane:

Green Smoothies. Lev af dem i en måned og se så hvad der sker 😉

Hvad mange mennesker glemmer er at man faktisk skal tygge maden helt op til 60 gange for at nedbryde cellevæggene på grønsagerne. Det kan blenderen hjælpe med, hvis du får den rigtige blender.
Samtidigt kan du kaste alt det fremavlede lort ud fra supermarkederne(kan dog virke om vinteren) og brug istedet friske planter som mælkebøtteblade, brændeælder, skvalderkål, tidsler… blend det med den frugt du kan li og voila, nu har du en hurtig / nem / billig(næsten gratis) og EKSTREMT sund måde at lave raw food på.
For mere info kig her:
http://www.kickstarter.com/projects/sergeiboutenko/powered-by-green-smoothies-feature-film
hint: Kan måske også lære jer sportsfolk, som mener man får dårligere performance af rawfood, noget nyt 😉

Jeg har nu levet som rå veganer i 7 uger og har oplevet følgende:
Efter 2 uger forsvandt følgende: min mangeårige trang til overspisning og trang til ædeflip i søde sager, min lammende træthed om morgene og træthed hele dagen forsvandt også.
Efter 4 uger forsvandt følgende: løbende/kold næse, stærke smerter i den ene kæbehule, lændesmerter/stivhed i lænden, isninger i tænderne, forkølelseslignende fornemmelse i ansigtet, smerter i iskiasnerven, kolde fødder, skæl i hovedbunden.
Efter kun 3 uger havde jeg tabt min overvægt, som var på 6 kg.
Det der fungerer for mig er masser af grønne smoothies, masser af vand, masser af friskpresset juice (æbler, gulerødder, selleri, pærer), frugt samt varm vegetarisk aftensmad med ganske lidt mejeriprodukter/æg. Jeg får stort set kun fedt, der svarer til 1-2 avocado om ugen, og nødder og lignende udgør kun nogle få stykker om ugen. Min krop/fordøjelsessystem er renset ud, og hvis jeg spiser “almindelig dansk mad”, så mærker jeg det straks i kroppen. Er der flere dage hvor jeg går på kompromis med maden, så dukker mine gamle skavanker op igen i varierende styrke – så jeg er hele tiden opdateret med, hvorfor jeg har valgt at spise, som jeg gør.
Jeg kunne ønske at andre fik den samme succesoplevelse som jeg har 🙂
Ann

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *