15 dage med raw food – status på vores raw food eksperiment og nogle erfaringer med at leve af raw food

raw food, bananerDer er nu gået 15 dage siden min ven Jakob og jeg startede vores eksperiment, hvor vi prøver at leve af raw food i 30 dage. Det er derfor tid til en status, hvor jeg fortæller lidt om hvordan det går med vores eksperiment og hvilke erfaringer jeg har fået med raw food indtil videre.

Det ser lysere ud end sidst

Siden min sidste raw food update, så er tingene begyndt at se noget lysere ud. Sidst var jeg ved at falde ned af stolen af træthed, men sådan er det heldigvis ikke længere.

Jeg er langt mere frisk og fuld af energi nu end jeg var for en uge siden, men helt på samme niveau som normalt, før jeg startede på raw food, er jeg ikke.

At jeg ikke længere er ved at falde ned af stolen af træthed skyldes formodentlig, at jeg har skruet væsentligt op for hvor meget mad jeg presser ned hvad dag.

Jeg troede ellers de 2680 kalorier jeg indtog på min testdag ville være nok, men det er det åbenbart ikke. Der skal virkelig mere til, hvilket de mere faste raw foodere da også anbefaler.

Raw food, rødvin og detox perioder

Jeg er mægtig glad for, at min mangel på energi formodentlig skyldes, at jeg ikke spiste nok. Der var nemlig også røster fremme om, at det fx. kunne skyldes jeg drak en kop rødvin i ny og næ (rødvin er raw food) eller at kroppen endnu ikke havde vænnet sig til en kost, der er væsentlig anderledes end min normale paleo mad.

Samtidigt kan jeg dog ikke være helt afvisende overfor, at kroppen skal have tid til at vænne sig til raw food. I raw food kredse snakker man om, at man skal igennem en detox periode på 7-9 dage, når man starter på raw food – og det svarer faktisk nogenlunde præcist med, at både min ven Jakob og jeg fik det væsentligt bedre efter at have levet af raw food i ca. 9 dage.

Er der energi nok til at dyrke sport?

Siden vi startede på vores raw food eksperiment, så har det været min plan, at jeg ville dyrke sport ligesom normalt. Desværre er det ikke lykkeds helt, da min mangel på energi har fået mig til at skære lidt ned på både mængden (3-4 gange om ugen i stedet for 5 gange) og intensiteten (ikke så længe hver gang og ikke så hårdt som normalt).

Det ender let med at være kedligt og ensformigt

raw food, raw sushiAt jeg er begyndt at få mere energi betyder dog ikke, at det hele er en dans på roser. Jeg må indrømme, at jeg synes raw food er lidt kedligt og ensformigt – og det uanset, at vi har prøvet at lave nogen spændende retter som fx. raw sushi.

Når jeg har lavet raw food, så synes jeg tit, at der har manglet noget. Fx. en slat bacon eller lidt mozarella i salaten eller rigtig ris og fisk i sushien (risen bliver byttet ud med blendet pastinak i raw sushi).

En væsentligt årsag til jeg synes raw food er kedligt og ensformigt er dog nok, at vi ikke har alle de professionelle remedier der skal til, hvis man vil lave rigtig spændende raw food (dehydrator, etc.).

Hvis vi havde det, så ville vores mad formodentlig være væsentligt mere spændende, selvom der stadig ville være tale om raw food (når vi har været på raw food restaurant, hvor de har alle remedierne, så har maden ihvertfald været væsentligt mere spændende end derhjemme).

Får raw food mig til at småfryse?

Oven i det, så synes jeg også, at jeg har gået og småfrosset lidt i de sidste mange dage. Det er godtnok blevet koldere i vejret, men jeg synes alligevel, at jeg fryser mere end jeg burde gøre.

Jeg fryser ikke så meget, at det er ubehageligt, men det er nok til, at jeg bemærker det.

Og hvis man først går og småfryser, så er det fandme ærgeligt, at man ikke lige kan tillade sig at tage en kop varm kaffe el.lign. 🙁

Det største problem ved raw food

Det største problem ved raw food er dog ikke, at maden er lidt kedelig eller at jeg går og småfryser. Det største problem er så absolut, at det er besværligt og møgirriterende for ens omgivelser.

Hvis man er 100% raw fooder, så er der næsten ingen almindelig mad, som man må spise. Det viser sig nemlig, at stort set alt indeholder ingredienser, der har været varmet op eller som er animalske i en eller anden grad (som fx. mælk).

Min kone er ellers meget tolerant, men det hænger hende virkelig ud af halsen, at jeg i over to uger ikke har ville sætte tænderne i noget af hendes ellers lækre mad (og det hænger faktisk også mig ud af halsen, da jeg mægtig gerne vil spise hendes mad).

Ikke 100% raw food, men tæt på

En ting er at drive min kone til vanvid, noget andet er at drive alle andre omkring en til vanvid. Så fra starten på vores eksperiment planlagde jeg, at jeg ville spise hvad der blev sat på bordet, når jeg var ude.

Jeg levede derfor kun af 100% raw food de første 11 dage af vores eksperiment. På dag 12 kunne jeg ikke undslå mig for en kop kaffe og på dag 14 var jeg ude og spiste en almindelig frokost (bl.a. bestående af en længe savnet oksesteg).

Den ene kop kaffe og frokosten gør nok, at jeg alt i alt har levet 98% af raw food i den første halvdel af vores eksperiment – nok til, at jeg mener at jeg kan bedømme raw food ordentligt (man skal fx. kun leve af 75% raw food for at kalde sig raw fooder).

Ingen gener ved at spise almindelig mad

Nogen raw foodere snakker om, at de får det dårligt, når de spiser almindelig, opvarmet mad, men sådan har jeg ikke haft det.

Hvis man ser bort fra at jeg spiste for meget mad til den almindelige frokost på dag 14, så har jeg ikke følt nogen som helst gener ved at spise almindelig, opvarmet mad efter næsten to uger med raw food.

At jeg følte mig meget mæt efter den almindelige frokost på dag 14 skyldes helt sikkert, at jeg spiste for meget. Jeg har haft det på præcis samme måde, når jeg har spist for meget raw food på en gang (hvilket nemt kan ske, da der skal en del mad indenbords pga. den lave energitæthed).

41 kommentarer

 1. Hej Mads.

  Jeg kan se at du ikke har fulgt vores/mine anbefalinger – det ser ud til at du stadig blander principperne fra “gourmet raw” og “80/10/10”, som, som sagt, er to vidt forskellige rawfood retninger – og kombinationen af de to vil højst sandsynligt give dig dårlige resultater.

  Det svarer lidt til at ville være springgymnast på 30 dage – det kan for det første ikke lade sig gøre. Og slet ikke hvis du så ovenikøbet ikke fokuserer på den ene sportsdisciplin, men sammensætter dit eget træningsprogram, f.eks. styrketræning den ene dag og løbetræning dagen efter, og så til sidst siger: “springgymnastik – dét virker altså ikke!”.
  For med den kurs du har sat nu, er det sådan det ender.

  Du følger logikken fra én gruppe rawfood’ere og tager imod råd fra en helt anden gruppe.
  Når du snakker om at du ikke behøver at være 100 % rawfooder, men kun 75 % – så kan jeg tydeligt høre hvilken gruppe du har snakket med – den gruppe der følger retningen “gourmet raw”. Jeg er overbevist om at grunden til at de siger som de gør, er at de spiser enormt kaloriefattigt og derfor er nødt til at spise kogt mad ved siden af for at overleve.

  Men jeg kan se at du er begyndt at få flere kalorier ind – og dét er godt. Hvis man får tilstrækkeligt med moden, frisk frugt på en rå kost, så er der intet behov for at spise kogt mad ved siden af.

  Et af medlemmerne fra rawfooddanmark lavede en banan-guide til dig, altså hvor modne de skal være før din krop kan optage dem optimalt – har du fulgt den? Hvordan ser dine bananer ud når du spiser dem? Forhåbentligt ikke helt gule som på billedet.

  Husk på, at det kan tage laaang tid, meget længere tid end en måned, at skifte til så anderledes end kost som rawfood er. Og det er klart, at hvis man ikke har styr på det helbredsmæssige aspekt af kosten eller har lært hvordan man bliver ordentligt mæt endnu, så vil det sociale aspekt også halte. For det behøver det ikke. Det handler blot om at være opfindsom, hvilket man lærer hen af vejen. Man er jo (forhåbentligt) ikke sammen med andre folk kun for at spise, men for at være sammen 🙂

  • Ja, jeg må indrømme, at jeg blander to forskellige retninger indefor raw food. Jeg kan simpelthen ikke acceptere, at man som raw fooder ikke kun skal “nøjes” med rå mad, men at man også skal holde sig til enten hovedsageligt grøntsager eller hovedsageligt frugt.

   I skriver selv, at aber får de fleste af deres kalorier fra frugt, men samtidigt skriver i også, at de spiser blade, frø, etc. Det betyder vel sådan set, at de også blander – især når man husker på at der er mange flere kalorier i frugt end i grøntsager, hvilket meget vel kan medføre, at deres indtag af frugt ifht. grøntsager virker mere jævnt fordelt når man kigger på mængden/massen fremfor kalorierne (præcis ligesom min blanding, som jeg tror virker jævnt fordelt når man kigger på mængden/massen, men givetvis har en overvægt af frugt, når man kigger på kalorierne).

   Måske får man det bedre, etc., hvis man følger jeres 80/10/10 model (altså den, hvor man hovedsageligt lever af frugt), men jeg synes den er alt for upraktisk, hvis man samtidigt skal leve et almindeligt socialt liv. Derudover, så synes jeg, at jeg får en overdosis af sødme, når jeg indtager massevis af frugt på en gang.

   Men hvad gør i, der lever 80/10/10, egentlig når i skal ud? Spiser i så det samme som alle andre eller har i altid jeres egen, overvejende frugt-baseret, mad med?

   PS: Efter jeres anbefaling, så er de fleste af mine bananer godt brune (modne) når jeg spiser dem. Billedet herover er taget lige efter jeg havde købt dem, hvorefter de fleste af dem fik lov til at ligge nogen dage og blive godt modne.

   • Hej Mads,

    Super initiativ I har taget til at prøve rawfood. Stor respekt for de gode intentioner.

    Hvis I har tænkt jer at bedømme om rawfood virker eller ej, så metoden efter min bedste overbevisning noget mangelfuld.

    Fx skriver du ovenover: “Jeg kan simpelthen ikke acceptere, at man som raw fooder ikke kun skal “nøjes” med rå mad, men at man også skal holde sig til enten hovedsageligt grøntsager eller hovedsageligt frugt.”

    Dermed siger du at du ikke køber præmisen for at prøve rawfood, og så er den vel ikke længere?! Jeg mener, du kan vel ikke sige noget om hvordan det er at spise rawfood i 30 dage, hvis du ikke spiser rawfood i 30 dage.

    Det der trigger mig til at svare på dit indlæg er, at hvis du dømmer rawfood ude på et så usikkert grundlag, og andre kommer forbi og ser overskriften: “Prøver rawfood i 30 dage – virker ikke”, og tror på det, så har de misset den chance som mange har taget, og som har ændret deres liv, enten med en sygdom, som ingen kunne kurere, eller overvægt, depression og ugidelighed. Indtil de prøvede rawfood 80/10/10 style.

    At du prøver rawfood og kommer derhen hvor du gør, har jeg al mulig respekt for. Virkelig. Det er sådan vi lærer. Men at stille det op som at I har været på rawfood i 30 dage må være en tilsnigelse.

    Og jeg kan godt forstå at det bliver lidt herfra og lidt derfra, for der er mange retninger og meninger inden for rawfood. Fuldstændig som det er for en dansk konventionel kost.

    Forestil dig det omvendte eksperiment: At du altid kun havde spist frugt og grønt, og skulle til at afprøve konventionel kost. Hvor ville du starte, hvad ville du prøve for at komme med et godt bud på hvordan den kost er? Italiensk? McDonalds? Atkins kuren? Sovs og kartofler? Fransk Køkken? Hver af dem giver garanteret ikke samme resultat.

    Uanset hvad, så tak for at have ansporet en relevant diskussion.

    Kh Allan

    • Jeg kan godt acceptere, at man som raw fooder skal nøjes med rå mad – mit problem er, at man ikke må blande frugt og grøntsager frit (jeg synes det er besværligt nok i forvejen, at man kun må spise rå mad).

     Hvorfor er vores metode mangelfuld? Min ven Jakob og jeg lever jo af 100% af rå mad, hvis man ser bort fra en kop kaffe og et måltid i de sidste 15 (nu 17) dage.

     God pointe mht. at hvad man skulle prøve, hvis man gik fra kun at spise frugt og grønt og skulle afprøve konventionel kost.

     • Hej Mads,

      Så er der da kommet en masse gode informationer til dig – fedt mand!

      Jeg kan se at jeg har misforstået dig med den del der har med at blande frugt og grønt at gøre. Du SKAL spise både frugt og grønt, ellers er du helt sikker på ikke at lykkes 🙂

      Det jeg mener med mangelfuld, er at du siger “jeg har levet kun af rawfood i 30 dage” – men i virkeligheden har du både drukket alkohol og kaffe, som ikke hamonerer med rawfood livsstilen, og så holder indholdet ikke hvad overskriften lover. Det er det jeg mener.

      Igen vil jeg gerne understrege at I jo går den vej i går, og gør jeres erfaringer, og det er fuldstændig perfekt. Min bekymring går alene på uoverensstemmelsen mellem overskrift, indhold, og en eventuel konklusion baseret på misinformation.

      Keep it up – I er sgu seje!

      Kh Allan

     • Tror du virkelig det betyder så meget, at jeg i løbet af 15 dage har drukket 1 kop kaffe og ca. 4 glas vin? I en af de raw food bøger jeg har læst ifbm. eksperimentet skriver de, at rødvin er raw food (Glød og Glæde med RawFood af Vibeke Amdisen).

     • Hov – jeg synes også lige jeg vil kommentere på det med at falde af vognen mens man spiser rawfood, jævnfør jeres kaffe og alkohol.

      Når man spiser på den her måde i længere tid er der absolut intet galt med at stille spørgsmål ved hvad det er man har gang i. Nogle går heller ikke 100% fra starten, men spiser fx 80/10/10 morgen og middag, og til aften starter de med frugt, og spiser derefter et kogt vegansk måltid, eller hvad det nu måtte være. Vi er alle forskellige, og gør os vore egne erfaringer. Der er naturligvis og sammenhæng mellem indsats og udbytte, 80% raw – 80% lækkert liv, 100% raw – 100% lækkert liv 🙂 🙂

      Jeg vil nødig komme til at give rawfood et fundamentalistisk ry, selvom mange nok ser sådan på det 🙂

      Og så lige en one-liner, vist nok fra Douglas Graham, ham der har skrevet 80/10/10: Det handler ikke kun om hvad du kommer i kroppen, det handler i særdeleshed også om hvad du IKKE kommer i kroppen.

      Kh Allan

     • I det lange løb betyder én kop kaffe og lidt vin sikkert ikke noget. Men i et eksperiment af 30 dages varighed hvor du vil prøve rawfood for at se hvordan du får det, så mener jeg bestemt det betyder en hel del.

      Når du spiser rawfood efter 80/10/10-konceptet, spiser du en meget ren og enkel kost, med “whole foods”, altså ikke forabejdede varer. Og det kan din krop rigtig godt lide, for det er en kost hvor kroppen ikke skal på overarbejde i forbindelse med at fordøje. Derfor går kroppen i gang med det den er så god til, nemlig at sørge for at rydde op de steder hvor der er behov for det.

      Når du så drikker fx kaffe og alkohol, jamen så nulstiller du den process, og får ikke muligheden for at se hvordan det ser ud på den anden side af oprydningen.

     • Hvis vi nu går ud fra, at du har ret, at den rene og meget enkle kost gør, at kroppen ikke skal på overarbejde. Kunne man så ikke tænke sig, at så minimale mængder kaffe/rødvin som jeg har indtaget ikke vælter læsset, men blot forsinker oprydningen/processen en smule?

     • Jo, men som Allan siger, har i tid til ‘forsinkede resultater’ når i nu kun er i gang en måned? 🙂
      (og det vil jeg gerne svare på… Nej!)

     • Det er afhængig af hvad du mener med “ikke vælter læsset”? Du dør ikke af det. Du får det sikkert ikke en gang dårligt af det. Men det er ikke rawfood, og det positive du har fået inden du drak, fjerner du.

      Hvis du skal se hvordan det er at løbe 100m, og du stopper efter 50m, bare lige for at se hvordan det er at gå, så bliver resultatet aldrig det samme, som hvis du havde løbet hele vejen. Uanset om du kun går 1m, 10m eller 30m.

      Er du ude efter at gøre det ok overfor dig selv at drikke kaffe eller vin mens du gør det, så giv den endelig gas =) Men det er bare ikke rawfood.

      Jeg er slet ikke ude efter at du hverken må drikke det ene eller andet. Du gør formegentlig det der giver mening for dig under alle omstændigheder, uanset hvad jeg synes =)

      Min eneste anke er, at så er det ikke rawfood i 30 dage. Så er det rawfood gourmet i 10 dage (eller hvor mange dage det nu var), så kaffe og vin, så rawfood 80/10/10 en uge, med kun meget lidt fedt, så noget nyt. Giver det mening?

      Som jeg startede med at skrive, bekymrer jeg mig bare om at rawfood ikke får et u-understøttet dårligt ry.

      Alene al vores snak her (og tak for den) gør vist at vi kommer godt omkring emnet =)

     • Jeg er super glad for dine og de andre raw fooders kommentarer. Både fordi det er spændende og lærerigt og fordi det gør, at min blog post ikke kommer til at stå alene.

      Min raw food før og efter kaffen/rødvinen og den almindelige frokost er rimeligt ensartet. Den står stadig på et miks af gourmet raw food og frugt, præcis ligesom den gjorde i starten. Eneste forskel bliver formodentlig, at jeg i næste uge tager et par dage, hvor jeg prøver at spise meget lidt fedt (jeg har allerede lagt en helvedes masse bananer til modning).

      At jeg har drukket kaffe, spist en almindelig frokost, etc. betragter jeg som uundgåeligt, hvis jeg skal have et normalt socialt liv samtidigt med jeg prøver raw food af. Som jeg skrev i min post, da vi startede eksperimentet, så synes jeg ikke det er nogen god ide at medbringe sin egen mad, etc. når man går ud.

      Som vegetar, så kan man sagtens gå ud og spise som man ønsker ved simpelthen at undgå kødet. Det samme kan man som hardcore paleo, ved simpelthen at undgå kartofler, ris, etc. Men det er skrupumuligt som raw fooder, da der er så ufatteligt meget mad som man ikke må spise (da næsten alt bliver varmet op eller har været varmet op).

 2. Hej Mads
  Cool i har mod på eksperimentet. Men synes også det er synd at du/ i dømmer uden rigtigt at kende til kosten, kroppens reaktioner osv. så i kan få en god start / prøveperiode
  Der er nemlig en del (!) misforståelser i din tekst som ville hjælpe jer gevaldigt at få opklaret.

  Mht kedelig mad, så ville jeg også synes det var kedeligt hvis jeg kun kendte en opskrift 😉
  Tjek evt. http://rawfooddenmark.ning.com/forum/categories/opskrifter-1/listForCategory

  Så hvis i gerne vil give det et fair forsøg, så er mit råd at få noget hjælp til at komme i gang på den måde der vil hjælpe jer til at mærke kostens fordele.
  Men ja, det kræver noget at ændre sine vaner, ‘omtræne’ sine smagsløg osv., så man skal jo have en hvis passion for projektet. Men kan hilse og sige at det er det hele værd -og mere til!

  Held og lykke

 3. Hej igen Mads
  Læs mit svar igen: Jeg skriver at du blander principperne fra to forskellige rawfood retninger – IKKE at du ikke skal blande frugt og grønt. 80/10/10, som ligger tæt på den kost jeg selv spiser, anbefaler at man spiser størstedelen af sine kalorier (80% eller mere) fra frugt – men den anbefaler også at man spiser mellem 2-500 gram bladgrønt om dagen, samt letfordøjelige grøntsager (såsom tomater, peberfrugter, squash, agurk, osv).
  Hvis du vil have opklaret nogle ting, kan jeg varmt anbefale dig at læse bogen “The 80/10/10” diet – den forklarer det hele og også hvad forskellen er på dén retning og andre rawfood retninger.

  At sige at du ikke kan acceptere kun at leve af rå mad, hvis du skal være rawfooder, er ligesom at sige at du ikke kan acceptere at du skal hvile kroppen så meget, når du vil være bodybuilder. Hvilket jo også er fair nok, men så kan man bare ikke forvente at få de resultater som andre får – hvis man ikke er parat til at prøve hele pakken.

  Mht. at spise ude: Salat er altid en mulighed, og det er da de færreste steder jeg har været ude at spise, restauranter og privat, hvor man ikke kan få en eller anden form for salat. Jeg plejer bare at sørge for at jeg har fået kalorier nok hjemmefra, eller evt. tage noeget backup mad med. Jeg ved at der er mange andre måder at tackle det sociale på, men det er i hvert fald min måde at gøre det på.

  • Jeg har tænkt lidt over din sidste kommentar i løbet af dagen og spørgsmålet er om ikke vi spiser det samme begge to?

   På min testdag røg der en del grøntsager ned (pga. der var en masse raw sushi til overs fra dagen før), men på de fleste andre dage, så har langt den største del af mine kalorier kommet fra frugt. Såvidt jeg kan bedømme fra din sidste kommentar og denne kommentar, så blander vi begge to og jeg tror meget vel, at vi blander på nogenlunde samme måde – dvs. at hovedparten af kalorierne kommer fra frugt og så resten af div. grøntsager.

   Enig?

   Jeg kan godt acceptere, at man som raw fooder skal leve af raw mad (det er jo ligesom hele konceptet) – men jeg synes den er svær, hvis man ikke må blande frugt og grøntsager.

 4. Og jo, mht bananerne: Det er bestemt ikke for at være efter dig at jeg bliver med at nævne det med modenheden af bananer. Da jeg startede sagde jeg til folk der havde været på kosten længe, at “jeg vidste i hvert fald godt hvordan en moden banan så ud!” – men det tog mig faktisk flere måneder, før jeg endelig forstod det med modenheden af frugt.

  Det jeg vil spørge om, er: Er dine bananer “brune” som i brune plamager – eller er det brune pletter? Der er nemlig en stor forskel, og i starten kan man godt tage fejl af de to – det gjorde jeg!

  • Mmm, det kan godt være, at de burde være en tand brunere. Mange af dem når nok at blive spist med en del brune pletter og ikke med deciderede plamager.

   Tak for tippet (og jeg føler bestemt ikke du er efter mig, jeg er kun glad for kommentarerne, da hele formålet med min blog er at vi allesammen lærer noget)

 5. Dit fedtenergioptag er ALT for højt, 38%. Det er rigtig tungt for kroppen at omsætte til energi. Prøv nogle dage hvor du kommer ned på omkring max 10% fedt. Det gør du ved at udskifte avokado- og nøddekalorierne med fx banankalorier. Du vil sandsynligvis ret hurtigt mærke en forskel. Det nemmeste vil være at tage et par dage helt uden andet fedt end det der er din frugt og grøntsager. Bare rolig, du får stadig noget, det vil du kunne se på fitday.com. HVIS du spiser noget ‘seperat’ fedt, så gør det sidst på dagen, så det ikke hæmmer optaget af glukose i løbet af dagen.

   Men i hvert fald; et par dage uden nødder og avo vil give dig godt indtryk af forskellen og det kan måske motivere dig til at skære ned. Jeg ved det kan være svært at tro på. Jeg kom selv fra en (primært vegetarisk) paleo-agtig-spis-fedt-eller-protein-til-alle-dine-måltider måde at spise på for et lille år siden og det har jeg sværget til i mange år. Hvis jeg spiste en lille bitte håndfuld daddel eller figen eller rosiner på tom mave, fuckede det mit blodsukker helt op og jeg måtte have en lur senere på dagen. Nogle måneder inde i min rawfoodrejse  (80/10/10-retningen) tænkte jeg “det kan da ikke passe det de siger at man kan opretholde et stabilt blodsukker på rene kulhydrater!”. Så efter nogle dage på raw hvor jeg ikke havde spist nødder eller avo, åd jeg en hel pose tørrede figner på tom mave – for mig at se den ultimative blodsukkerbelastning (på det tidspunkt). Der skete intet! Altså dvs. jeg fik en masse energi, følte mig mæt og tilpas med stabilt blodsukker hele dagen, men det forventede energi-crash udeblev. Dét ændrede fuldstændigt mit syn på kost mht. fedt og kulhydrater.
  Mere her, men det har du vist læst? : http://rawfooddenmark.ning.com/forum/topics/blodsukker-og-frugt

  Long story short, I får ikke en god oplevelse ud af det her med et fedtindtag på 38%. Og forresten, helt overordnet, skal I se på det sådan her: I skal have jeres kalorier og dermed mæthed, fra sød frugt, det er det eneste sted hvor et realistisk indtag rent mængdemæssigt hænger sammen med at I får dækket jeres kaloriebehov. Diverse grøntsager spises for at supplere med næringsstoffer i form af vitaminer og mineraler, deres basiske egenskaber og for smagens skyld. 

  Du virker som en meget determineret person, som gennemfører det du sætter dig for, det er sgu ret sejt det du har gjort. Derfor tænker jeg, at hvis du vil have en succesoplevelse (masser af energi, bedre helbred, kortere restitutionstid, klarere tænkning etc) ud af det her, så må du droppe fedtet. Hvis du derimod bare vil kunne sige at du levede rå i en måned (og det ‘ikke er så fedt som folk påstår’) så er du vist på rette spor 😉

  Det ER hårdt at spise al den søde frugt i starten, helt enig!

  Jeg kunne blive ved, men stopper her 🙂

  Nej, du får sgu også lige en analogi fra mig: Hvis du går ned til en Mercedesforhandler og låner deres nyeste dieseldrevne bil for at testkøre og anmelde den, så nytter det jo ikke at insistere på at hælde det forkerte brændstof (benzin) i fordi “det er nu engang det du kender til og plejer at fylde i dine biler, så det burde den kunne klare” og så efterfølgende konludere at det er en dårlig bil, når motoren brænder sammen…

  Jeg udfordrer dig hermed til at tage nogle sammenhængende dage uden nødder og avokado og istedet få dine 3000 kalorier fra moden frugt (bananer er nemmest). Jeg ved at du har viljestyrkrken til det 😉

  Peace
  Nina

  • Uha, du ved hvilken knap du skal trykke på, når du sådan stiller en udfordring op 🙂

   Det er min plan at tage en dag i næste uge, hvor jeg kører rent frugt (jeg skal lige have tanket op lageret op med masser af bananer) – og så skal jeg nok huske at tage mindst en sammenhængende dag, hvor jeg undgår nødder og avocado.

 6. Som sagt – der hvor skoen trykker, er der hvor du blander principper/regler/retningslinier/filosofier fra forskellige retninger – ikke at du blander frugt og grøntsager.

  – Du skrev tidligere, at man kan kalde sig rawfood’er hvis man er 75 % rå – dét princip er f.eks. fuldstændigt uhørt indenfor 80/10/10.
  – Du spiser få kalorier, i forhold til hvad en (aktiv?) mand bør spise på 80/10/10. De fleste anbefaler et minimum på 3000 kalorier om dagen for mænd og 2500 for kvinder, uanset aktivitets niveau. Jeg spiser dog som regel meget tættere på 4000 om dagen, på aktive dage mere.

  Mht. om vi spiser det samme: Hvordan så din kost ud f.eks. i dag? Har din kost ændret sig siden din testdag?

  • Det er vel de færreste raw foodere, der kan leve 100% af raw food. Gør du det – og hvis du gør, hvordan kan du så undgå opvarmet mad til enhver tid (fx. hvis du skal med til et bryllup).

   Jeg tror du har ret i, at jeg blander principper, regler, etc. fra forskellige retninger, men det gør vel ikke noget ifht. at se hvilken effekt det har på mig at spise raw food?

   I dag har min kost været ca. sådan her:
   Morgenmad: 3-4 portioner hindbær, banan og æble med kokosmel på
   Snack: 2 bananer, 5 æbler, et par dadler, lidt hindbær, lidt blåbær og en sjat kokosmel, blendet som shake
   Frokost: 4 relativt små rispapirruller med hvidkål, gulerødder og en anelse “sovs” (lavet af hvidløg, chilli, etc.)
   Snack: En håndful mandler og en lille raw kage (hovedsageligt bestående af valnødder, hindbær, kokosolie og lidt kakaopulver)
   Snack: 1 stor portion hindbær, æble og mandler med kokosmel på
   Aftensmad: 7 relativt små rispapirruller (som dem fra frokost)
   Snack: 1 æble, 2 små raw kager (som dem fra tidl. på dagen)

   • Ja okay, nu svarede du så alligevel 🙂

    Alle kan leve 100 % råt (hvis man regner evt. tilskud af D-vitamin og B12 fra) – og der er mange der lever 100 % råt (f.eks. den video jeg postede i din tråd på rawfooddanmark.dk.) Jeg kender dog ikke til så mange rå-veganere som lever 100 % råt på andre kostretninger end lige 80/10/10 eller frugtarisme, eller hvad man nu vælger at kalde en frugtbaseret kost.

    Det har i HØJ grad noget at sige om du blander principper fra forskellige retninger. Ja, jeg vil faktisk gå så vidt til at sige, at det kan være altafgørende for hvad dit resultat bliver.

    På din kost i dag f.eks. har du spist store mængder fedt – hvis du har spist ligeså store mængder fedt de øvrige 14 dage og ikke fået nok kalorier, så er det ret sikkert at du ikke vil opleve en rå kost’s faktiske potentiale.

    Her er et eksempel på hvad jeg kunne spise på en dag:

    – Morgenmad: 2 liter friskpresset appelsin eller mandarin juice (ca. 800 kalorier)
    – Formiddag: 15 bananer + 200 gr bladgrønt i en grøn smoothie (ca. 1500 kalorier)
    (Jeg har to 2-liters dunke, som jeg kan have 13-18 bananer i hver som smoothie – nemt at have med som madpakke)
    – Eftermiddag: 6-8 mangoer (afhængig af størrelse) som de er (1000-1500 kalorier)
    – Aften: F.eks. Stor salat eller squash “spaghetti” eller bare en masse tomater, agurker peberfrugter som de er. Evt. en halv til en hel avocado i ny og næ.

    Bemærk, det eneste eneste koncentrerede fedt jeg får på sådan en dag, er fra avocado. Ellers er det i meget små mænger fra frugt og grønt, altså omkring 3-5 % af mine daglige kalorier.

    • Enig, alle kan leve 100% af raw food, hvis de virkelig er motiveret for det – men jeg er stadig i tvivl om hvad man så skal gøre, hvis man fx. er inviteret til bryllup?

     Jeg vil gerne prøve hvordan det er at undgå så meget fedt, så i næste uge tager jeg et par dage uden nødder, avocado, etc. (og hvor jeg samtidigt prøver at sikre mig, at jeg indtager 3000+ kalorier)

     PS: Det er superfedt, at du kommer med så mange kommentarer/informationer.

     • Fedt, er glad for at du kan bruge det til noget!

      Mht. bryllup, osv. – Ja, den kan være tricky – men, medmindre du står og skal til bryllup indenfor de næste par uger, så synes jeg du skal krydse den bro når du kommer til den 🙂

     • MHT. BRYLLUP, FEST OG AT SPISE UDE

      Sagen er oftest den, at hvis du lever så ‘rent’, dvs. kun af rå frugt og grønt uden salt osv (hvilket jeg selv har gjort i nogle måneder nu og agter at fortsætte med) så kan man få det rigtig, rigtig skidt hvis man pludselig spiser kogt, salt, gluten, laktose og hvad det nu ellers hedder, alt det helt normale mad, som man plejede at spise og har spist i mange år (tilsyneladende) uden problemer.

      Nogle måneder inde i min rawfoodrejse hvor jeg KUN havde spist grønt og frugt (mest råt men også kogt og salt) havde min kæreste efterladt en halv bolle med ost og smør på køkkenbordet. Lidt provokeret af ‘de der super hysteriske rawfoodere (“zom zimpelthen får det zzzååå dårligt hvis jeg zpizer almindelig mad” – slap dog af! ) – åd jeg den… Jeg får stadig kvalme bare ved tanken om hvordan jeg havde det bagefter 😀 Jeg fik voldsom og meget insisterende kvalme resten af dagen (i en grad som jeg ikke havde prøvet siden mine tre måneders graviditetskvalme) og måtte aflyse en aftale om aftenen :s Jeg skulle hilse og sige, at det er meget motiverende for at spise (hvad jeg synes er) ordentligt.

      Har man desuden afvænnet sig selv fra fx salt, en afvænning der selvfølgelig foregår via total afholdenhed på trods af store cravings, så starter afhængigheden forfra hvis du spiser en masse salt en dag – dvs. helt almindelig mad. (Med det følger desuden ofte en trang til kogt mad) Og så skal man måske bruge en lille uge på dagligt at kæmpe imod en voldsom trang til salt mad før man igen er uafhængig.

      Det er på den baggrund, at de fleste 80/10/10-ere jeg snakker med oftest vælger at medbringe egen mad til arrangementer. Her vil jeg tilgengæld sige, at man kunne overveje at medbringe noget gourmet for ikke at skille sig for meget ud og virke måske en kende mindre ekstrem. I hvert fald hvis det ikke drejer sig om mange gange om ugen – for det er som regel meget fed mad, har jeg fået nævnt det…?!

      Her hjælper det i øvrigt at have et helbredsproblem – som hos undertegnede – man kan ‘undskylde sig med’, så tænker folk “Herre Gud, hun er jo også desperat, pigebarnet, hun vil jo prøve hvadsomhelst!” 😀 . Det kræver et lidt mere velovervejet snakketøj, hvis man ‘bare’ føler, at man får det fantastisk på alle måder ved at holde sig til den her kost. Afhængigt af hvordan man selv håndterer og omtaler situationen, vil folk sjovt nok tit føle sig provokerede af at man vælger at spise anderledes?!?

      Men det er jo et helt kapitel for sig, så lad være med at tage sorgerne på forskud 😉 der er masser af hjælp at hente fra dem der har prøvet at tackle de situationer. Du siger bare til hvis du vil have en kommentar om det. For dit vedkommende, i det her eksperiment, er den vel ikke længere, end at du kan sige, at du har dedikeret den her måned til at prøve det af, fordi du har hørt så meget om det og er nysgerrig – og i øvrigt har forpligtet sig overfor dine læsere, der følger med i det.

      Me out

     • Kan godt forstå, at man kan få kvalme, hvis man pludselig spiser noget helt andet mad end man har vænnet kroppen til gennem måneder.

      Men jeg må indrømme, at jeg ligenu har det totalt omvendt. Der er jeg faktisk ved at få kvalme af grøntsager og frugt og savner i den grad at spise noget andet (vi er på dag 20 ud af de 30 dage). Nogen ide om hvordan det kan være?

      At jeg spørger ind til hvordan i gør når i er ude skyldes ene og alene min nysegerrighed. For du har ret. Den er ikke længere, end at en af mine venner og jeg har dedikeret 30 dage til at prøve raw food af og så formodentlig lade det blive ved det (medmindre der sker mirakler mht. hvordan vi har det el.lign.).

 7. Hej igen Mads.
  Kom lige i tanke om, at der er en meget vigtig ting som vist nok ikke er blevet sagt: Drik masser af vand, hvis du ikke allerede gør det. Særligt inden et stort frugtmåltid. Bananer og dadler har nærmest intet vand i dem og det kan derfor hjælpe gevaldigt på fordøjelsen af dem, hvis man drikker en halv til en hel liter vand inden f.eks. en stor smoothie.

  • Undskyld mig, men nu blander jeg mig lige i den her tråd.

   Det er helt rigtigt at man skal drikke meget vand, når man er på en RAWfood kur (og generelt også når man lever på standard dansk mad eller paleo eller…), men at drikke vandet lige inden man spiser, er faktisk en rigtig dum ide!

   Ligeså snart man skal til at spise, danner munden spyt. Hjernen registrerer at der snart kommer mad i maven og sender signaler til maven om at danne mavesyre. Mavesyren er meget vigtig for at fordøje maden. Allerede i munden begynder fordøjelsen af sukker, så at drikke en masse vand, lige inden du spiser, ville for mig at se være helt skævt, da du fortynder din mavesaft og din fordøjelse bliver dårligere. Kroppen kan kun optage 1 dl. vand hvert kvarter – ja, det er rigtigt, så at tylle et stort glas vand ned, fordi man er tørstig, eller fordi man skal spise, er overvurderet! Undgå i det hele taget at drikke imens du spiser, da det også fortynder.

   Det var bare et lille indspark til det med vandet.

 8. Undskyld mig, men denne kommentator-tråd viser da med al ønskelig tydelighed, at Raw Food er noget meget besværligt noget.

  En ting er at spise fornuftigt og overveje, hvad man spiser, men at blive så kontrolleret i sin kost, at man kun spiser en banan, når den er lige tilpas brun, er nok noget de fleste melder pas på. Og sikkert med rette.

  I øvrigt så tyder ny forskning jo faktisk på, at det var da mennesket begyndte at varme maden op, at deres hjerner voksede til den nuværende størrelse.

  Så måske du hellere skulle holde dig til Paleo-diæten, Mads? Den har trods alt vist sit værd gennem næsten 100.000 års kulturhistorie… 🙂

  • Hej Cliff 🙂
   Det kommer nok meget an på hvad man er vant til -men jo, kan godt se at man som udeforstående kan synes det virker besværligt. Der er da også en del at sætte sig ind i starten.
   Men når man først er vant til at spise på den måde, kan ‘alm mad’ pludselig begynde at se ret omstændigt ud. Fx er ligner det jo en større militær operation at lave kogt mad, når man bare sidder og nyder sine modne bananer direkte fra skrællen 😉
   Tror meget det handler om vaner -det man er vant til er jo stort set altid nemmest. Hvis man aldrig hvde prøvet at lave kogt mad før ville det nok også kræve lidt at lære.

   Men som Allan skriver, så behøver det jo heller ikke være enten eller.

   Her er et link med lidt andre vinkler på den nye forskning du nævner. Ikke for at starte en debat om det, bare for lige at give et andet input omkring det.
   http://rawfooddenmark.ning.com/forum/topics/ford-jelse-af-stivelse

   PS Mads -jeg ville aldrig betragte rødvin som ‘rawfood’ i den forstand at det er sundt. Mange ting er ikke opvarmede, men det gør jo ikke nødvendigvis at de er sunde. Gourmet rawfood bruger en del af den slags.

 9. PS
  Synes ikke der er noget specielt ‘kontrolleret’ i at spise sin frugt tilpas moden –
  Du spiser vel også kun bøf når den er tilpas stegt, din pasta når den er tilpas kogt og din mælk når den er tilpas frisk?

  -Og Mads, at du fryser kan handle om to ting –
  At din krop renser ud -hvilket jo går over.
  At du ikke får nok kalorier. Så også lige at du ud over at træne også sover meget lidt. Vil gætte på du skal have en god røvfuld kalorier! 🙂

 10. Cliff:
  – Med den logik, at noget synes besværligt i starten, kunne man jo også argumentere for, at man ligeså godt kan blive ved med at ryge. “Alle ens venner gør det jo alligevel også, så det ville nok være for besværligt”. At vurdere hvornår en banan er moden er ikke sværere end at vurdere hvornår en bøf er gennemstegt. Tværtimod!

  Mht. nyere forskning: For noget tid siden udkom en artikel på nettet der hed “Rawfood kan gøre dig alvorligt syg” – de byggede deres udsagn på retningen “Gourmet raw”. Og jeg vil give dem helt ret, for jeg ville klart hellere spise kogt mad end at spise som de gør indenfor netop dén rawfood retning. Problemet er blot, at de vurderer én retning indenfor begrebet rawfood og vurderer derefter at alle retninger gør dig syge. Det ville jo svare til, at man undersøgte en kost bestående af vegetarisk kogt mad, erklærede den uegnet og derefter vurderede at ALT kogt mad kan gøre dig syg.

  Der er i øvrigt også masser af nyere forskning der argumenterer imod kødspisning og kogt mad.

  Her er en længere artikel der argumenter for, at vores hjerne startede med at udvikle sig til den størrelse den har i dag allerede da vores forfædre begyndte at gå på 2 ben – altså længe før paleo dagene:
  http://www.anthro.fsu.edu/research/falk/concepts.html

  Bøger:
  The China Study af Colin T. Campbell
  The 80/10/10 diet af Douglas Graham

  • Jeg må indrømme, at jeg har svært ved præcis at definere hvad der forskellen på gourmet raw food og jeres 80/10/10 raw food.

   Såvidt jeg kan bedømme, så spiser i (80/10/10) væsentligt mere frugt og er mere selektive mht. hvad i vil indtage (fx. er rødvin ok indefor gourmet retningen, men ikke indefor 80/10/10 retningen).

   Er det rigtigt forstået? Og hvilke andre forskelle er der?

   • FORSKEL PÅ GOURMET-RAW OG 80/10/10-RAW

    For mig at se først og fremmest fedtprocenten! Som navnet antyder, spiser man på 80/10/10 (aka 811) MAX 10 % af sine kalorier fra fedt. Som Gourmet- står beskrevet i de fleste bøger, er det op mod 70% af kalorierne der stammer fra fedt! Desuden er Gourmet efter min mening meget dogmatisk omkring, at hvis bare det IKKE har været været varmet op til over 42’C så må du dehydrere det, centrifugere det, juice det, koncentrere det, pulverisere det, forbande det og trampe på det og det vil stadig være ok at spise.

    811 er meget tættere på madens oprindelige tilstand; du er en gorilla, du render rundt i junglen, finder et mangotræ, spiser dig mæt. Punktum. Hvis ikke du kan lave et helt måltid ud af en fødevare, skal det ikke spises. Dvs. ingen salt, ingen olie, krydderier etc. Jeg tror nu at en del 811’ere bruger krydderurter nogle gange og de fleste blender dagligt 🙂

 11. Hejsa,

  Nu kan jeg altså ikke lade være at kommentere længere. For jeg må indrømme at jeg tænkte det samme som Cliff da jeg læste kommentarerne, og syntes egentligt at han ramte hovedet på sømmet med hans indlæg.

  Forstå mig ret: Det er fair nok at folk der er raw-food entusiaster går meget op i at forsvare denne måde at spise på, men det er dælme også en rigtigt fair pointe som man ikke kan komme udenom at det, for folk der kommer fra en normal diet*, vitterligt vil virke utroligt besværligt at skulle overgå til dette her raw food koncept hvis alle udsagnene fra kommentarerne her skal tages seriøst.

  Personligt tror jeg nu bare heller ikke på hele ideen. Mennesker er omnivores ikke vegetarer og har også haft adgang til ild langt før homo sapiens var endeligt udviklede (konfirmeres af et hurtigt wikipedia tjek af hhv. “Homo Sapiens” og “Fire”). Så hvis argumentet er noget med “tilbage til en diet som vi er udviklet fra naturens side til at spise” så køber jeg det ikke. Så virker hele paleo/atkins/whateveryoucallit ideen sgu trods alt lidt mere velfunderet, idet f.eks. alder(homo sapiens) >> alder(brød). (igen, wikipedia “bread”). Ikke at jeg tror på at det gør nogen forskel om man lever 80%, 90% eller 100% paleo (så drik du bare øl Mads).

  Men selvfølgeligt, dette er bare sådan som jeg ser sagerne. Hvis folk føler at en given diet eller levevis er godt for dem, så fred være med det. Det kan da også godt være at der er et gran af sandhed i noget af det som jeg bare ikke lige kan gennemskue, så helt fint med fokus på nye fodringsritualer.

  Mvh,
  Thomas

  *: Altså folk der er vant til at tilberede normal mad med alt hvad det indebærer, men ikke er vant til at holde øje med den eksakte modningsgrad af ens banan.

 12. Hej med jer.
  Jeg har sammen med kæresten besluttet at give RAWfood et chance gennem de næste 3 måneder og var indtil jeg læste denne blog helt frisk på ideen. Alt mad er tømt ud af lejligheden og vi skulle starte i morgen men. Nu hvor jeg har læst Mickey og hans “nemme” 2 liters frokost samt, i min verden, fuldstændigt vanvittigt dyre indtag af frugt, 2 liter FRISKPRESSET appelsin juice, det er vel omtrent 25 appelsiner = 125 kr, 15 bananer = 34 kr og 8 mangoer = 160 kr, tilsammen 319kr i frugt om dagen, dvs 9570 kr om måneden!! Det har jeg som studerende desværre ikke råd til… Heldigt at jeg lige så denne tråd, kan forstå at man også vil blive syg af RAWfood hvis man ikke følger 80/10/10 til punkt og prikke, så som mickey anbefaler, hellere kogt mad end ikke at indtage for over 300 kr frugt inden kl 16…..
  Priserne er natuligvis baseret på økologiske varer.


Kommentarer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*