Categories
Krop og fysik

Madpyramiden gør dig fed – hvorfor madpyramiden er skyld i vor tids fedmeepidemi

Jeg kan tydeligt huske dengang jeg i skolen og vi igen og igen snakkede om madpyramiden og alle dens lyksaligheder. Hvis vi bare huskede på madpyramiden og spiste efter den, så ville vi allesammen blive noget så sunde og dejlige.

Men blev vi så det? Har madpyramiden gjort os allesammen møgsunde eller er den fx. skyld i, at så stor en del af befolkningen i dag er overvægtige?

Madpyramiden kort fortalt

Kort fortalt så siger madpyramiden (den opdaterede version fra 2011), at vi skal spise masser af kartofler, rugbrød og grøntsager (madpyramidens bund), en vis mængde pasta, ris, hvedebrød og frugt (midten) og kød, fisk og æg i ret begrænsede mængder (toppen).

De hurtige kulhydrater er et kæmpeproblem

Hvis vi går udfra at det er de hurtige kulhydrater der gør os fede, så er det et kæmpeproblem, at madpyramiden er bygget op med fokus på kartofler, rugbrød og til dels også pasta, ris og hvedebrød.

Kartofler, brød, pasta og ris er nemlig netop den slags mad, der indeholder masser af hurtige kulhydrater (sammen med frugt i alt for store mængder).

Jo flere hurtige kulhydrater vi smider indenbordes, des mere galt går det med vores vægt. Dvs. at jo flere kartofler og jo mere brød, pasta og ris vi smider indenbords, des sværere har vi ved at tabe os eller blot holde vægten.

Hvordan vi i stedet skal spise

I stedet for at spise så mange hurtige kulhydrater, så er der meget der tyder på, at vi i stedet skal fokusere på at få vores energi fra fedt, protein og langsomme kulhydrater.

Dvs. at vi skal droppe kartofler, brød, pasta og ris og undgå at gå amok i frugt, hvis vi vil tabe os eller blot holde vægten uden at tænke nærmere over det.

I stedet for at spise masser af kartofler, brød, pasta og ris, så skal vi spise efter paleo mad/stenalderkost principperne med masser af grøntsager og ting fra toppen af madpyramiden som kød, fisk og æg.

Mine erfaringer med paleo mad

Hvis vi på den måde ændrer vores madvaner til paleo mad, så er det ingen sag at tabe sig eller holde vægten. Og meget tyder faktisk også på, at det er sundere at leve på den måde.

Selv har jeg efterhånden levet 1,5 år af paleo mad, uden dog at være 100% striks omkring det (jeg vil mene at jeg spiser 90% paleo mad, da jeg fx. ofte spiser hvad der bliver sat på bordet når jeg er ude).

At jeg har levet i 1,5 år på den måde betyder bl.a., at jeg kan holde mig trimmet selvom jeg spiser godt til hver dag (min sixpack er forlængst kommet igen efter mit muskeleksperiment).

Hvordan mine smagsløg har ændret sig

At jeg har levet af paleo mad sålænge betyder også, at mine smagsløg har ændret sig, så jeg slet ikke synes pasta, ris, etc. smager særligt godt. Selv brød, som jeg ellers tidligere var meget glad for, er jeg begyndt at synes mindre og mindre om.

At mine smagsløg har ændret sig, har også betydet, at jeg ikke længere synes om fx. slik. Det eneste slik jeg kan lide i dag er meget mørk chokolade, hvilket meget heldigvis tyder på er sundt i begrænsede mængder 🙂

Skal man også droppe mælken?

Udover at droppe kartofler, brød, ris og pasta og spare på frugten, så er der også nogen paleo folk der mener, at man skal droppe bl.a. mælken og nøjes med at drikke vand.

Om det er en god ide eller ej tør jeg ikke sige. Selv bekymrer jeg mig ikke om det, da jeg kun bruger lidt mælk i fx. røræg og en gang i mellem i kaffen.

Men noget kunne ihvertfald tyde på, at mælk har en del af skylden for vor tids fedmeepidemi.

Formålet med madpyramiden er ikke sundhed

Til sidst, så skal det også lige med, at madpyramiden slet ikke blev udviklet til at være den ultimativt sundeste måde at spise på.

Dengang, for snart 40 år siden, hvor madpyramiden blev udviklet, så var det et forsøg på at lave en billig og enkel kostplan for almindelig mennesker.

Madpyramiden har aldrig været et forsøg på at udvikle en særligt god og sund måde at spise på – uanset den i dag opfattes på den måde af rigtigt mange mennesker.

At madpyramiden egentlig drejer sig om billig og enkel mad er trådt helt i baggrunden. At det var det oprindelige formål med madpyramiden var ihvertfald ikke noget jeg vidste før jeg begyndte at sætte mig grundigt ind i hvad vores madvaner betyder for os.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

12 replies on “Madpyramiden gør dig fed – hvorfor madpyramiden er skyld i vor tids fedmeepidemi”

Godt indlæg. Det svarer helt klart til mine erfaringe med mad og vægttab. Toppen af pyramiden, altså den gamle, er faktisk god, hvis man vil holde sig mæt i længere tid.

hej… jeg og sønnike er gået på kur… vi skal “bare” Smide en 5 – 10 kg så er det super… det er en Paleoketolysestenalderkur vi er på 🙂 vi tjekker ALT for kulhydrater og undgår så vidt muligt… vi spiser følgende:

morgenmad… æggekage med bacon – ca 2-2½ æg pr mand

formiddag et par gulerødder

middag salat med argurg, blomkår, brokoli og 10 -13 peanuts og noget kød
ELLER æggekage / kogt æg ELLER et par skiver paleobrød med pålæg

aftensmad samme som middag, evt. stegte grønsager

aftenssnak et par gulerødder, evt et par stk paleobrød

og vand og vand og vand, en del kaffe og masser af vitaminer

Vi har tabt 2 kg hver på en uge, og det er vi godt tilfredse med

MEN…. jeg har lidt bekymring omkring kolosterol !!! tænker på alle de æg, og relativ fede sager… kan man godt spise mange æg uden det påvirker ???

Tak for en super infomativ og inspirerende side….

Jeg er ikke bange for kolesterol ifht. æg og fedt. Dette skyldes bl.a. min læsning Uffe Ravnskovs bog, samt at jeg ikke havde for høje kolesteroltal efter mit muskeleksperiment, hvor jeg spiste ca. 30 æg om ugen.

Personligt ville jeg iøvrigt holde mig fra peanuts og nødder, hvis vægttabet skulle gå så hurtigt som muligt.

PS: Hvad består jeres paleobrød af?

Hej Mads.

Okay, jeg var bare begyndt at tænke en del over det med Kolesterol, både med æg, bacon og ja, generelt fedtstoffer… Bla det du skriver med Smør i kaffen !!! smør er jo normalt det vi kalder ” det grimme fedststof” og det undrer mig lidt 🙂

Det er klart at vi skal undgå peanuts / nødder hvis det skal gå rigtig stærkt, MEN… da jeg har dette projekt med min søn som er 14 år, er det også vigtigt vi kan holde gejsten oppe !! det KAN godt være en lidt sur omgang KUN at få salat og kød, samt æggekage til morgenmad 🙂

Vi fandt denne opskrift
http://www.paleo-opskrifter.dk/recipes/brod-uden-mel-ala-rugbrod/
jeg ved godt der er nødder eller mandler i, MEN igen, motivationen 🙂 Vi får 2-3 tynde skiver af det om dagen….. og vi prøver at tælle lidt sammen på det, og er vi under 10 kulhyd. hver dag, så SKAL det gå…

Denne uge har været sløj Mht. vægten…. omkring et kg. har jeg tabt mig kan jeg se, og jeg har 100 % holdt mig til det ovenstående jeg skrev vi spiste….. Dog var jeg lige inde og blive opereret, så EN dag på sygehuset fik jeg ” alm.” mad…

Jeg må indrømme jeg ikke forstår hvordan du har været i stand til at tabe SÅ meget på så kort tid !!! det er vildt, når man tænker på hvor meget VI har gået op i det her, og overholdt det, og ikke har tabt os mere !!!! æv 🙂

Men en fed side du har her, og en side jeg har anbefalet vidt og bredt nu 🙂

// Lars

Det kom også bag på mig at det gik så stærkt 🙂 Men jeg synes bestemt ikke jeres 2 kg/uge er noget at skamme sig over (ikke mindst fordi i spiser nødder, mandler, en del gulerødder, pålæg, etc., hvilket jeg jo ikke gjorde (bortset fra et par gulerødder en enkelt gang))

Naaa, kan vi holde en 1½ – 2 kg i ugen er det også ganske okay… det sværeste bliver jo nok at holde det bagefter 🙂

Som jeg skrev er det en paleoketolysestenalder kur vi er på 🙂 da jeg ikke rigtig ved hvad vi følger, og syntes rent faktisk det er en smule forvirrende, da du til tider herpå siden nævner det er Paleo – stenalder kuren du har fulgt !!! men kikker man Paleo kuren, må man gerne spise frugt, yogurt osv. der er mange tind DU så skriver er ” forbudte” Det undrer og forvirrer lidt syntes jeg…

Sidst vil jeg gerne spørge dig Mads…. Ikke for jeg på nogen måder stiller tvivl ved dine kure, ellr resoultater, men hvad baggrund har du til dette, siden du har skrevet en bog, og har denne side ???

// lars

Jeg anbefaler at man holder sig til paleo mad/stenalderkost efterfølgende. Det har jeg selv gjort i over 2 år, hvilket er grunden til jeg stadig har sixpack etc.

Mht. min baggrund, så den indefor IT. Men jeg har fået læst en del om kost og ernærning i løbet de sidste par år, hvilket er grunden til jeg føler jeg kan stå inde for bloggen + min bog (som iøvrigt først blev skrevet 1,5 år efter jeg var på slankekuren, da jeg opdagede der var en vis interesse for emnet jvf. antallet af besøgende på min blog, antallet af kommentarer m.m.)

Jeg står jo heller ikke alene med mine ideer. Der er masser af andre der mener paleo mad/stenalderkost er vejen frem og som jeg har skrevet hist og her, så er den slankekur jeg fulgte i sin baseret på Tim Ferriss anbefalinger: http://www.fourhourworkweek.com/blog/2007/04/06/how-to-lose-20-lbs-of-fat-in-30-days-without-doing-any-exercise/

Meget fin side du har Mads – og masser af gode indspark fra dine læsere. Og glædeligt at vi danskere er begyndt at kigge på vores kost.

Jeg kan dog se at mange af læsernes indlæg omhandler vægttab (hvilket jo er forstået ud fra dine blogindlæg) og paleokosten. Og selvom mange vil tabe sig når de omlægger deres kost, bør fokus i stedet være på den sundhedsmæssige forbedring kosten giver.

Studier har allerede vist at hvis man sænker kulhydratindtaget og hæver proteinindtaget vil det kunne sænke blodtryk og kolesterol (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107524).

Mere interessant er dog den forskning som Dr. Alessio Fasano står bag. Han har nemlig fundet frem til en skadelig effekt, som gluten har på tarmvæggen. Denne effekt mistænkes for at kunne spille en rolle i udviklingen af forskellige autoimmune sygdomme. Jeg vil ikke gå i detaljer med hans forskning, men istedet henstille læserne til selv at vurdere hans resultater (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22731712).

Hej!
jeg ville bare lige høre om du har nogle gode råd.
jeg tænker nemlig bare, at det sværeste bliver at undvære pasta og ris osv.
hvad spiser man i stedet for? fx til en kødsovs, wok eller sammenkogt ret? 🙂

-Louise

Alle mulige forskellige slags salat er altid et hit. Det samme er fx. rodfrugter og stykker af rå hvidkål.

Hvis du tager en paleo-/stenalderkogebog, så er de altid fyldt med gode ideer. Selv er jeg ret glad for kogebogen “Nyd Livet”, der er 100% paleo-/stenalderkost selvom det ikke fremgår særligt tydeligt nogen steder på forsiden.

Hej!
Jeg er helt enig i. Jeg har tabt 15 kilo over to år uden at være hysterisk. Det handler om at ændre nogle kostvaner, og hvis man skærer kraftigt ned på kulhydrater og passer på med ikke at spise sig stopmæt, så kommer vægttabet helt af sig selv.
Man kan stadig drikke rødvin, spise slik og købe en pizza en gang i mellem. Bare man spiser fornuftigt til daglig, og en stor del af det, man spiser, er grøntsager, kød og rugbrød. Og stop med at spise, når du er behagelig mæt.
Jeg tror ikke, man opnår varigt vægttab ved udelukkende at skrue op for motionen. Den store kaloriegevinst ligger i det, du spiser, ikke i den motion, du dyrker.
/Jan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *