Categories
Effektivitet Krop og fysik

Polyphasic sleep og hvordan jeg sover meget mindre end alle jeg kender

Contents


De sidste 4-5 år har jeg sovet meget mindre end alle jeg kender. Når andre mennesker er gået omkuld, så har jeg været oppe og været ligeså effektiv som jeg ville være, hvis det var højlys dag.

Engang sov jeg 7-8 timer i døgnet ligesom de fleste andre mennesker. Men ligesom så mange andre, så synes jeg ikke, at der var tid nok til at nå alt det jeg gerne ville.

Igennem længere tid prøvede jeg ihærdigt at gå senere i seng og stå tidligere op, så jeg kunne sove mindre og på den måde få mere ud af døgnets 24 timer. Men uden held. Uanset hvor ihærdigt jeg prøvede, så gik jeg før eller siden omkuld af træthed og måtte vende tilbage de sædvanlige 7-8 timers søvn, som det så ud til jeg behøvede 🙁

2 timers søvn i døgnet

Men det er altsammen fortid. På et eller andet tidspunkt lykkeds det mig nemlig at støve hemmeligheden bag at sove mindre op på nettet – og så blev der ellers åbnet op for, at jeg i den grad kunne skrue ned for mit søvnbehov og nøjes med at sove helt utroligt lidt.

Takket være den hemmelighed jeg opdagede i sin tid, så har jeg i de sidste 4-5 år kunne nøjes med helt ned til 2 timers søvn i døgnet – og det uden at være træt og ude af stand til at foretage mig noget.

Ikke at jeg hele tiden har nøjes med 2 timers søvn i døgnet. Som jeg vil fortælle om længere nede i denne (lange) blog post, så er der flere grunde til, at det er en dårlig ide at nøjes med 2 timer søvn.

I stedet, så har jeg mere eller mindre konstant gennem de sidste 4-5 år sovet lidt under 5 timer i døgnet.

Det er faktisk kun når vi har været ude at rejse eller jeg har været syg, at jeg har sovet ligesom alle andre mennesker.

Hemmeligheden bag at sove mindre

Hemmelighed bag at sove mindre kaldes polyphasic sleep, hvilket betyder, at man deler sin søvn op i mindre bidder eller perioder (modsat den almindelige måde at sove på, monophasic sleep, hvor man sover en gang i typisk 7-8 timer).

Der findes forskellige afarter af polyphasic sleep, der gør det muligt at nøjes med at sove helt ned til 2 timers søvn – hvis man ellers er motiveret nok og i stand til at vænne sig selv og kroppen til at sove på den måde.

Den måde jeg sover på kaldes normalt for biphasic sleep, da man opdeler sin nattesøvn i 2 perioder og en evt. middagslur midt på dagen.

Hver af de to perioder en længde på en multiplikation af 1,5 time, dvs. fx. 1,5 time, 3 timer eller 4,5 timer. Det er super vigtigt at perioderne er en multiplikation af 1,5 time. Hvorfor det er sådan, vil jeg vende tilbage til lige om lidt.

Uberman

Den mest kendte version af polyphasic sleep kaldes uberman. Uberman fungerer ved at man sover 20 minutter præcis hver 4. time. Man kan fx. sove 20 minutter kl. 6, kl. 10, kl. 14 etc., hvorved man samlet kommer til at sove blot 2 timer i døgnet.

Ligesom med de 1,5 time lange søvnperioder i biphasic sleep, så er det super vigtigt at søvnperioderne i uberman er præcis 20 minutter lange (og igen, så er det noget jeg vil vende tilbage til længere nede i denne blog post).

Søvnen skal opdeles

Hemmeligheden bag at sove mindre er altså, at man skal opdele sin søvn i mindre bidder. Efter mange ihærdige forsøg, så må jeg konkludere at man ikke bare kan nøjes med at gå senere i seng og stå tidligere op. Man kommer ikke udenom at opdele sin søvn, hvis man vil sove mindre og stadig være i stand til at fungere effektivt og ikke blot lalle rundt som en anden zombie.

Søvncykluser, søvnstadier og REM søvn

Søvnforskningen har vist, at vi allesammen sover i søvncykluser på ca. 1,5 time. Hver 1,5 time, så bevæger vi os gennem flere forskellige søvnstadier, hvoraf REM søvnen (drømmesøvn) synes at være den vigtigste.

I hver søvncyklus, så går vi først ned i dyb søvn og senere, til sidst i søvncyklusen, har vi ca. 20 minutter REM søvn.

At vi sover i søvncykluser af 1,5 time har fået nogen forskere til at mene, at det ikke er længden af vores søvn der er afgørende for hvor udhvilede vi er når vi vågner. I stedet, så mener de, at det er antallet af søvncykluser der er afgørende.

Det betyder med andre ord, at det fx. er bedre at sove 6 timer (4 søvncykluser af 1,5 time) end 7 timer, hvor den sidste (femte) søvncyklus afbrydes.

At værdien af vores søvn synes at fungerer på den måde er hvad vi udnytter, når vi i biphasic sleep opdeler vores i søvn i perioder af 1,5 time.

En mere effektiv søvn

I hver søvncyklus har vi ca. 20 minutters REM søvn, hvilket som sagt synes at være den vigtigste del af vores søvn.

Når vi optimere vores søvn og går efter at sove mindre, så ændrer vi på hvor meget REM søvn vi sover ifht. de andre søvnstadier. REM søvnen tager simpelthen en større andel af ens søvn, når man sover mindre vha. polyphasic sleep.

Faktisk er det sådan, at folk der sover uberman (6 x 20 minutter, i alt 2 timer i døgnet) næsten kun sover REM søvn.

Når en uberman sovende person ligger sig ned og falder i søvn, så rammer han efter meget kort tid REM søvnen, mens almindeligt sovende mennesker skal sove over 1 time før de når REM søvn (jvf. REM søvn optræder i de sidste ca. 20 minutter af en søvncyklus).

At andelen af REM søvn øges når man skærer ned på sin søvn antyder, at ens søvn bliver mere effektiv (da REM søvn synes at være den vigtigste del af søvnen). Den tid man sover udnyttes altså bedre og mere effektivt end den ellers ville have været gjort.

At søvnen udnyttes bedre mener jeg er grunden til, at det rent faktisk fungerer at sove mindre vha. polyphasic sleep.

Polyphasic sleep fungerer faktisk

Uanset forklaringen af hvorfor polyphasic sleep virker, så er der mange der synes det lyder helt vanvittigt og urealistisk at sove på den måde (det er ihvertfald min oplevelse, når jeg fortæller folk om det).

Men utroligt nok, så fungerer det faktisk. I de sidste 4-5 år har jeg mere eller mindre konstant sovet under 5 timer i døgnet vha. biphasic sleep.

Når min kone går i seng omkring kl. 22, så går jeg også i seng og sover 1,5 time. Derefter ringer mit vækkeur og jeg står op og tusser rundt indtil kl. ca. 3. På det tidspunkt går jeg i seng igen, så jeg kan vågne samtidigt med min kone og vores børn når vækkeuret ringer kl. 6 – 3 timer senere.

Oven i de 4,5 timers søvn jeg får om natten, så sover jeg en middagslur på 20 minutter efter frokost (typisk omkring kl. 12). Middagsluren betyder, at jeg i alt sover lige under 5 timer i døgnet.

Når vi har været på ferie eller jeg har været syg, så har jeg sovet mere, men det hører til sjældenhederne. Det meste af tiden i de sidste 4-5 år har jeg nøjes med at sove lige under 5 timer i døgnet.

En ekstra middagslur

Engang imellem, så tager jeg en ekstra middagslur på 20 minutter. Typisk, så sker det når jeg har trænet mere igennem end jeg plejer.

For nylig er jeg fx. gået fra at træne 3 gange om ugen til 5 gange om ugen. Det har kunne mærkes og jeg har været mere træt end normalt. Jeg har derfor taget en ekstra middagslur 2-3 gange om ugen i de sidste 3-4 uger (jeg går til den når jeg træner, det er fx. ikke noget hyggeløb, når jeg er ude at løbe).

Efterhånden som kroppen vænner sig til den øgede mængde træning, så regner jeg med at droppe de ekstra middagslure. Det er nemlig ikke første gang, at jeg har oplevet et øget søvnbehov. Da jeg for lidt over et år siden begyndte at gå til crossfit, så behøvede jeg også pludselig at sove mere i nogle uger.

Problemerne med uberman

Det er ikke kun biphasic sleep der fungerer. Uberman fungerer også, omend det er væsentligt sværere at vænne sig til og få til at hænge sammen med en almindelig hverdag (forestil dig, at du præcis hver 4 time skal finde et sted at sove 20 minutter – og at det i de første mange måneder er helt umuligt at rykke eller undvære en eneste af disse søvnperioder).

Men at det er besværligt betyder ikke, at det ikke kan lade sig gøre. Rundt om på nettet kan man finde flere eksempler på folk, der har sovet uberman i adskillige måneder i træk.

Grunden til at folk stopper med at sove uberman er ikke, at deres krop giver op og simpelthen ikke kan holde til at sove så lidt. Grunden til at folk stopper er derimod, at det er mere eller mindre umuligt at få uberman til at hænge sammen med en almindelig hverdag, hvor alle omkring kun sover om natten.

Mine erfaringer med uberman

Da jeg prøvede uberman, så gjorde jeg det 17 dage i træk. Det var helt usandsynligt hårdt at vænne sig til at sove så lidt, men efter en hård tilvænningsperiode, så fungerede det glimrende. På trods af jeg kun sov 2 timer i døgnet, så følte jeg mig præcis ligeså frisk som jeg gjorde det, da jeg sov 7-8 timer om natten ligesom de fleste andre mennesker.

Ligesom mange andre, der har prøvet uberman, så stoppede jeg fordi det var umuligt at få det til at fungere sammen med en almindelig hverdag. Konstant måtte jeg sidde og planlægge hvor jeg skulle sove i løbet af dagen og min kone blev også temmeligt træt at, at jeg gik kold på upassende tidspunktet og ikke tilbragte ret meget tid med at sove ved siden af hende (hun har heldigvis accepteret, at jeg sover biphasic sleep. Det hjælper en del, at jeg går i seng samtidigt med hende og står op samtidigt med hende).

Frisk og udhvilet

Nogen vil måske mene, at man umuligt kan være ordentligt udhvilet og frisk hvis man sover mindre end 7-8 timer i døgnet.

Men faktisk så har det vist sig, at man, efter en tilvænningsperiode, er ligeså frisk hvis man sover polyphasic sleep som hvis man sover 7-8 timer ligesom de fleste andre mennesker.

Sidste år havde TV2 et program, der hed Praxis. Her testede de på et tidspunkt polyphasic sleep og fik deres forsøgsperson grundigt undersøgt både da han sov normalt og efter nogen uger med polyphasic sleep (1 periode af 3 timers søvn om natten og 2-3 middagslure på 20 minutter hver).

Alle undersøgelserne viste, at han fungerede ligeså godt med polyphasic sleep som han gjorde, da han sov på samme måde som de fleste andre mennesker. Et par af testene gav faktisk et bedre resultat end de gjorde før han begyndte på polyphasic sleep.

Hvorfor alle ikke sover polyphasic sleep

Når nu polyphasic sleep rent faktisk fungerer, så kan man let komme til at undre sig over, at der ikke er flere der sover på den måde.

Tænk bare på hvor mange mennesker, der klager over at være stressede og have for lidt tid til alt det de gerne vil. Hvorfor sover alle disse mennesker ikke polyphasic sleep, så de kan få mere tid i hverdagen?

Det tror jeg der er flere grunde til.

Den første og måske væsentligste grund er simpelthen, at polyphasic sleep er ukendt land for de fleste. Det er simpelthen ikke noget, som de fleste mennesker aner hvad er.

En anden væsentlig grund er, at polyphasic sleep kræver tilvænning. En tilvænning, der kan være benhård at komme igennem og som får mange til at falde fra, før de har vænnet sig selv og deres krop til at sove mindre.

Den hårde tilvænning til polyphasic sleep

Når man begynder at sove polyphasic sleep, så skal man vænne kroppen til det. Kroppen fatter nemlig ikke øjeblikkeligt, at den skal optimere søvnen, så man kan nøjes med 2 timer, 5 timer eller hvor meget (lidt) søvn man nu går efter.

Når man begynder at sove polyphasic sleep, så er de første par dage til at komme igennem uden de store problemer. Det kan godt være at man er temmeligt træt på 2. eller evt. 3. dagen, men det er ikke noget, som det er umuligt at komme igennem.

Problemerne opstår først for alvor på 3. eller evt. 4 dagen, hvor man i den grad er i søvnunderskud, da kroppen stadig ikke har fattet, at den skal optimere søvnen.

På det tidspunkt, så vil de fleste opleve, at de er ved at falde om af træthed og at de bevæger sig sløvt rundt som en anden zombie, der er ude af stand til at foretage sig noget som helst fornuftigt.

Det er på det tidspunkt, at de fleste mennesker kaster håndklædet i ringen og vender tilbage til deres normale søvnmønster, hvor de sover en masse timer i et stræk om natten.

Det er forbudt at sove over sig

Når man er så træt som man vil uværgeligt vil blive under tilvænningen til polyphasic sleep, så skal der ikke meget til at man ignorerer vækkeuret og kommer til at sove over sig – og hvis det først har sovet over sig, så kan man ligeså godt starte forfra med tilvænningen (det ser ud til, at kroppen glemmer alt om at optimere søvnen hvis man sover over sig blot en enkelt gang under tilvænningen)

Da jeg i sin tid skulle vænne mig til at sove polyphasic sleep, så gjorde jeg alt hvad jeg kunne for at undgå at sove over mig. Fx., så brugte jeg min mobiltelefon som alarm og for ikke at komme til at slukke alarmen i søvne, så rullede jeg den ind i masser af tape, som jeg måtte kæmpe med at rive op, når telefonen ringede…

polyphasic sleep mobiltelefon

Ud på den anden side

Men alting får en ende. Hvis man ellers kan lade være med at sove over sig, så kommer man før eller siden ud på den anden side, hvor kroppen har optimeret søvnen og man kan holde til at sove polyphasic sleep uden problemer.

Hvor lang tid det præcis tager at komme igennem tilvænningen svinger fra person til person, men der synes at være en tendens til de tager ca. en uges tid.

Man er ikke i tvivl om hvornår man er kommet igennem tilvænningen. På et eller andet tidspunkt, så vil det pludselig ikke længere være et problem at stå op når vækkeuret ringer – og når man står op, så vil man ikke længere føle sig som en zombie. I stedet, så vil man føle sig mindst ligeså frisk og udhvilet som man gjorde det, da man sov igennem om natten.

Husk at stramme hjælmen

Under tilvænningen til polyphasic sleep og måske også bagefter, så skal man virkelig huske at stramme hjælmen.

Man vil være sindsygt træt undervejs. Så træt, at man let er til fare for sig selv og sine omgivelser.

Det er derfor komplet uforsvarligt at køre bil, etc., når man er ved at vænne kroppen til at sove mindre (at køre bil når man er træt kan være ligeså farligt som at have drukket, inden man sætter sig bag rattet).

Om det bliver forsvarligt at køre bil efter man har vænnet sig til polyphasic sleep er et åbent spørgsmål. Jeg kan ikke selv køre bil, så jeg har slet ikke haft behov for selv at overveje om det er en god ide eller ej.

Er polyphasic sleep en god ide?

Om det er en god ide for dig at sove polyphasic sleep må komme an på hvad du står i og hvilke behov du har.

Polyphasic sleep er noget, som det er svært at vænne sig til, så det er vigtigt at der er den fornødne motivation til at sove mindre.

Hvis du keder dig i hverdagen og ikke har noget bestemt at bruge den ekstra tid til, så er der ingen grund til at forsøge sig med at sove mindre. Og i så fald, så tror jeg heller ikke det vil lykkeds dig at komme igennem tilvænningen (pga. manglende motivation).

Har du tilgengæld pissetravt, så er polyphasic sleep alletiders måde at få en masse ekstra tid foræret – om end det nok skal med, at polyphasic sleep ikke ligefrem er anbefalet af søvnforskere og andet godtfolk. Snarere tværtimod.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

61 replies on “Polyphasic sleep og hvordan jeg sover meget mindre end alle jeg kender”

Hej
Jeg synes du er en guttermand – ingen tvivl om det!
Men er det et mål i sig selv at være effektiv mange timer i døgnet? Tusse rundt når alle andre sover?
Hvordan harmonerer det med dine tanker om minimalisme? Handler minimalisme ikke om at skære ind til benet og fokusere på det basale istedet for at fare rundt og være effektiv 19 timer i døgnet?
Hvis du motiverer det ud fra en ‘fordi det kan lade sig gøre’ tanke så kan jeg bedre følge dig.

At have mange timer i døgnet er ikke et mål i sig selv. De mange ekstra timer ser jeg som en mulighed for at få tid til at nå andre mål, som der måske ellers ikke ville være tid til (polyphasic sleep gjorde det fx. muligt for mig i sin tid at starte min biks samtidigt med at jeg havde fuldtidsarbejde og netop var blevet far).

For mig handler minimalisme først og fremmest om at begrænse min/vores materialisme – dvs. ikke at købe alle mulige unødvendigheder og samtidigt prøve at få ryddet ud i de ting vi allerede har skravet sammen i tidens løb.

Jeg synes ikke det er en god ide at begrænse sig mht. drømme, aktiviteter o.lign. (medmindre man stresser over dem, i så fald er det selvfølgelig en helt anden sag).

Men dermed ikke sagt at minimalisme ikke påvirker mine/vores drømme, aktiviteter o.lign. indirekte. Fordi vi er minimalister, så har vi fx. ikke det store behov for at masser af penge til at købe alt muligt unødvendigt lort. Og fordi vi ikke har det, så har vi ikke behov for at arbejde som svin og aldrig have tid til noget som helst andet end vores arbejde.

Jeg finder det ganske interessant, og fascinerende det med poluhasic sleep. Måske især fordi det udfordrer vores vante forestillinger om, hvordan hverdagen og døgnet bør være skruet sammen. Det er jo tilpasset det klassiske a-menneske.

Jeg er nu ganske overbevist om ikke ville kunne fungere på den måde. Til gengæld er jeg overbevist om at jeg fungerer bedst fra 6-13, hvorefter jeg snidt ville kunne sove et par timer og så til gengæld fungere igen og få mere ud af min aften, end tilfældet er nu, hvor jeg som regel er færdig klokken 22.

Tror ikke du behøver sove et par timer for at få fornøjelse af en middagslur. 20 minutter har også en fantastisk effekt.

Faktisk er det sådan, at hvis man sover for længe middagslur, så tror kroppen det er tid til en lang nattesøvn. Det fører til man vågner op groggy og måske også får problemer med at falde i søvn om aftenen (selvfølgelig afhængig af hvornår man går i seng).

Jeg vil derfor hellere selv tage en ekstra middagslur (altså 2 x 20 minutter med adskillige timer imellem) fremfor at tage en lang middagslur (fx. 1 time).

Fremragende og spændende blog, du har lavet. Det er jo lidt irriterende. Nu er man jo nød til at læse alle dine indlæg.

Hvorfor er dette indlæg ikke mere populært?
Super fedt og tak for gennemgangen. Et lille spørgsmål: hvordan kommer du op uden at vække konen? Jeg har selv det problem at min kæreste vågner og ikke kan falde i søvn igen hvis det er.

Tror folk er mere interesseret i slankekure etc. end de er i at sove mindre, så det er vist grunden til indlægget er ikke er mere populært (endnu?)

Min kone har vænnet sig til at ignorere mit vækkeur. Og hvis hun endelig vågner lidt, så har hun et godt sovehjerte og falder straks i søvn igen.

Kan en mulighed være at sætte din telefon til blot at vibrere når du skal op, så det derved kun er dig der “hører” den? (under tilvænningen til polyphasic sleep tror jeg dog ikke den mulighed duer, da det er alt for let at slukke for alarmen hvis den ligger lige ved siden af sengen).

Super godt indlæg 😉
Jeg overvejer også selv at prøve at sove efter denne metode, men har lige et par spørgsmål:
1, er det vigtigt at man sover på de samme tidspunkter hver dag?
2, skal 20 min. perioderne man sover være jævnt fordelt over dagen, eller kan man godt sove 19.00-19.20 og allerede igen fra kl. 23.00-23.20 (og selvfølgelig 4,5 time senere)?

1. Det kommer an på om du går efter polyphasic eller biphasic sleep. Ved polyphasic sleep er det essentielt at sove præcis hver 4. time (ihvertfald i starten, senere kan man iflg. rygterne være en anelse mere fleksibel). Ved biphasic sleep er man rimelig fleksibel. Jeg vil umiddelbart sige, at mine soveperioder rykker 1-2 timer i hver retning fra dag til dag, alt efter hvad jeg laver, hvornår vi går i seng, etc.

2. Ved polyphasic sleep skal perioderne som sagt være jævnt fordelt over dagen, fx. kl. 19-19:20 og igen 23-23:20 som du selv foreslår (dernæst 03-03:20, 07-07:20, 11-11:20 og 15-15:20).

Det lyder TOP spændende!

Poly lyder for mig også som noget der kan blive for besværligt, hvorimod biphasic lyder til at kunne give noget.

Hvordan klarer man det med at søvnen skla gå op i 1,5 – nogle gange kan man jo ligge ½ time inden man falder i søvn?

Hvordan klarer du dig efter byture?
Jeg kan forestille mig det er pænt svært kun at sove 1,5 time når man kommer hjem kl. 6.30 – er det så helt forfra igen?

Det er top spændende 🙂

Når man sover så lidt som jeg gør, så er det ikke noget problem at falde i søvn (det er det ihvertfald ikke for mig og jeg har heller aldrig hørt om andre polyphasic sovende folk, der har problemer med at falde i søvn).

Byture gør jeg mig ikke i (synes ikke det er særligt sjovt og måske også lidt for gammel til det (36)). Men det er min erfaring, at det er en dårlig ide at kombinere alkohol og polyphasic sleep. Jeg kan sagtens klare 2-3 kopper rødvin uden det vælter mit søvnmønster, men mere end det og det går helt skævt.

Jeg har efterhånden sovet polyphasic sleep i flere år, så jeg kan godt have et anderledes søvnmønster i ny og næ. I går var jeg på skitur, gik sent i seng og sov så hele natten – og i dag, så er hjemme igen og tilbage til mit vante søvnmønster, hvilket betyder at jeg stod op kl. 00:00 og kan sidde og checke kommentarer på min blog kl. 01:13 🙂

Det kræver dog tilvænning at være i stand til den slags, så regn ikke med at kunne rykke frem og tilbage mellem forskellige søvnmønstre fra starten af.

Hey. Har vænnet mig til dette uden at vide det. Vågner hver anden time og sover mindre end andre. Savner virkelig at sove igennem. Har du forslag til at vænne sig til ik at vågne hele tiden? Har prøvet flere år nu. Mvh

Hej Mads

Er stadig ung – 35 🙂 og når byture kommer forbi, så kender jeg mig selv – jeg er sjældent hjemme før kl. 6 om morgenen.

Det er naturligvis ikke fordi jeg er ude hver weekend, men hvis det tager 14 dage at tilpasse sig, og jeg i gennemsnit har bytur/brullyp/fødselsdag, julefrokost, 1 uges skiferie eller lignende hver 2. måned, så vil en meget stor del af tiden foregå med tilpasning – eller hvordan klarer du den?

Under 1 uges skiferie, kan du her stadig sove bifaset?

Den udfordring jeg desuden ser og gerne vil kende til inden jeg starter er, hvor store familimæssige udfordringer giver det?
Jeg har læst om folk der går i seng kl. 20 og i næste cyklus sover 4,5 timer.
Jeg kan se at du går i seng kl. 22 og i din “lange søvn” kun sover 3 timer.

For mig ville det være ok at gå i seng kl. 22 – det gør konen stort set også, men hvad nu hvis jeg har brug for 4,5 timer – så vil jeg allerede skulle sove igen efter 2 timer.
Det vil ikke fungere at gå i seng kl. 20… eller jo, men så bliver jeg hurtigt skilt 🙂
Jeg cykler desuden MTB en aften eller to om ugen, hvilket er 2-2½ time fra kl. 20 – hvordan klarer man så den første søvncyklus? Kan den klare at blive rykket 1-1½ time et par gange eller tre om ugen (der er ofte også en dag hvor man er ude eller har gæster, og her er det ikke ligefrem passende hvis jeg går ind og lægger mig kl. 22 🙁

Jeg har ALTID synes at søvn var spild af tid, så vil meget gerne kunne få dette til at fungere!
Har du tips til fora eller andre steder på nettet hvor man kan læse mere – synes det jeg kan finde primært er polyfasisk ikke rigtigt bifasisk?

Da jeg startede i sin tid, så var jeg meget striks omkring hvornår jeg sov. Det tror jeg er en god ide, da rygterne ellers vil vide at det tager meget længere tid at vænne sig til polyphasic sleep (hvis det overhovedet er muligt).

Jeg var kun på skiferie i et par dage, så jeg sov monophasic en nat. Det samme gør jeg somregel når vi på længere ture, fx. i 2-3 uger. Det har ikke været noget problem at vende tilbage til biphasic sleep efterfølgende, men jeg har som sagt også sovet på den her måde i flere år.

Hvorvidt man kan sove polyphasic/biphasic når man er ude kommer an på omverdenen. Hvis omverdenen kan acceptere at du tager en eller flere middagslure, så er det ikke noget problem at sove polyphasic sleep når man er ude.

Om polyphasic sleep giver familiemæssige udfordringer eller ej kommer jo an på den enkelte familie 🙂 Jeg synes ikke det har givet nogen udfordringer herhjemme, men min kone er også meget tolerant (bare læs resten af min blog for at se hvad hun ellers har stået model til :))

Søvncykluserne kan godt rykkes frem og tilbage med et par timer når du har vænnet dig til polyphasic sleep. Indtil da, så er det tilgengæld ikke nogen god ide at rykke på dem. Jeg rykket selv frem og tilbage på mine søvncykluser i stor stil, men som sagt har jeg også sovet på den her måde i flere år.

Oven i det, så kan det for nogen være svært at falde i søvn efter at have dyrket sport. Ved ikke om det er et problem for dig?

Mht. polyphasic sleep forums, så har synes jeg det meste virker lukket og slukket siden jeg i sin tid huserede på div. forums for at lære om polyphasic sleep. Men der findes en bog om polyphasic sleep, der måske kan hjælpe dig: http://www.lulu.com/product/paperback/ubersleep/2966882

Så er bogen bestilt!
…og jeg er faktisk smugstartet på det – kunne simpelthen ikke lade være 🙂

Når du er på længere ferier, er det så en nat, eller hele ferien du laver monofasisk?

Når jeg læser andre steder på nettet, så er det 2 naps og en længere fase (3-4,5timer), men du sover to gange fasesøvn – en kl. 22 og en kl. 3 – hvad er årsagen til dette?
Ingen tvivl om at det vil passe langt mere ind for mig, at skulle have to “længere” søvnperioder ift. flere på 20 min.
Jeg har forsøgt at tage 20 min. men jeg når ikke at falde i søvn, på min 1,5 timers lur har jeg imidlertidigt ingen problemer – men det kan selvfølgelig være at det bare er vane?

Kan man dyrke motion i tidsrummet 23.30 til 03.00?
Jeg tænker på styrketræning og kettlebells?
Eller er din erfaring at man hellere skal lave lav-aktivitets ting, så som læse, rydde op, skrive blogindlæg mm. 🙂

Der findes mange måder at sove polyphasic sleep på. Den du har fat i er everyman, http://en.wikipedia.org/wiki/Polyphasic_sleep#Biphasic_sleep. Jeg synes versionen med 2 lange søvnperioder fungerer godt for mig – både ifht. min krop og ifht. at have en familie, som man skal fungere sammen med.

Jeg har aldrig prøvet at dyrke motion om natten, men hvis man gør det tidsnok før man skal sove igen, så tror jeg godt det kan lade sig gøre. Hvis du prøver det, så må du meget gerne fortælle hvordan det gik.

Ifht. at falde i søvn, så tror jeg blot du skal give det noget tid. Hvis du undgår at falde i og sove over dig, så burde du ikke have problemer med at falde i søvn om nogle dage (sådan har jeg ihvertfald oplevet det).

Når vi er på ferie, så plejer jeg at sove monophasic. Det skyldes ikke mindst, at jeg ikke bliver populær, hvis jeg tænder lys om natten i et fælles hotelværelse og begynder at larme rundt 🙂

Hej Mads

Er stadig på 🙂 … omend jeg i dag/nat kæmper noget mere!

Jeg følger dit skema – sover 1,5 timer kl. 22 og så 3 timer kl. 3

Men alle steder jeg læser – inkl. den wiki du linkede til, der deler de den lige op – dvs. hvis man som du (vi) sover bifasisk og core mellem 3 og 6, så skal den anden lur ligge omkring 16.30.
Det er selvfølgelig ret upraktisk for de fleste af os med normale job, så jeg kan godt forstå bevæggrunden til at ligge den kl. 22, jeg kan bare ikke finde andre referencer hvor man gør sådan.
Har også læst bogen færdig, og i følge den og alle illustrationer på nettet, så handler det om at sprede den del af søvnen der ikke er core, ligeligt på døgnet, således at der ex. er 6 timer ml. hver lur eller lignende.

For mig passer din 22-23.30 og stort set perfekt ind i mit liv, jeg forsøger at få 20 min. enten før frokost, men indtil videre har det været omkring kl. 14.

Nu har du jo meget erfaring og har gjort det længe, tror du jeg her i adaptionsfasen burde have kørt mere “efter bogen” og således haft ca. lige langt mellem hver lur, eller kan jeg godt lære det ved at gøre som du gør?

Tak for udveksling af spændende informationer!

Så er jeg lige på igen 🙂

Det er nu min 5. nat og jeg har i dag (altså nu pt. kl. 00.00) væsentligt mere overskud ift. i går -der kæmpede jeg iden grad!
På et tidspunkt orkede jeg intet, magtede ikke engang at surfe på nettet, så jeg satte mig ind for at se tv, velvidende at jeg ville falde i søvn… så jeg satte min tlf. til at ringe hvert 10 min. og blev nok halvvækket af den et par gange.

Dagen i dag har været fyldt med overskud, jeg føler lidt at jeg rider på en bølge af lykke, ved ikke helt hvordan jeg skal beskrive det, men jeg har været igennem noget der minder lidt om beruselse, let til grin, hurtig snakkende, let snøvlende (lidt som børn vi siger er overtrætte). Men nu føler jeg mig mere frisk, men stadig med et psykologisk positivt overskud… tror dog stadig at jeg snakker ret hurtigt.

Nå, jeg har lige endnu et spørgsmål – er kaffe tilladt om natten?
Jeg drikker normalt en del kaffe, men siden jeg startede på dette, har jeg droppet kaffe efter kl. ca. 17, men hvad med mellem 23.30 og 3, er det ok at vågne op og så tage en kop?

Når der er krise under tilvænningen, så kan man også lave armbøjninger, gå en tur, etc. – det gjorde jeg 🙂

Hvis du sidder i sofaen, falder i søvn, bliver vækket, falder i søvn, bliver vækket, etc., så har du jo sådan set sover over dig, hvilket kan betyde, at du tilvænningen bliver tilbagesat.

Jeg ville helt holde mig fra kaffen under tilvænningen, både om dagen og om natten. I dag drikker jeg kaffe om dagen (ca. 3 kopper) uden problemer.

Tak for info – argh og nu var jeg lige så stolt over at jeg endnu ikke har sovet over mig 🙂

Havde desuden også et udfald i nat – da min søn’s trommehinde sprang, ca samtidigt med at jeg skulle i seng og have min core… den blev så udsat 4 timer… damn, det er altså noget hårdere at holde sig vågen længere ift. når man er monofasisk – hvilket giver god mening, de har masser af overskud at give af, hvorimod vi ligger tættere på grænsen.

Jeg har altid drukket meget kaffe, og har kunnet drikke flere kopper lige inden jeg gik i seng uden problemer.
Men jeg tror jeg dropper den i løbet af natten – det skal være så naturligt som muligt.

Tak for din sparring, omend jeg får brugt din blog som et dialogværktøj 🙂

Hvis du er vant til at drikke spandevis af kaffe, så kan du måske godt holde til et par kopper i løbet af dagen. Det bliver spændende at se 🙂

Du må endelig gerne bruge min blog som dialogværktøj. Jeg er glad for at få nogle kommentarer, så vi allesammen kan lære noget.

Håber din søn har det bedre og at du har fået mulighed for at få din core 🙂

Mht. core, så er det ret sjovt.

For jeg fik først min core (planlagt 3 timer, fra 3-6) kl. 7.30 – hvor jeg var HELT færdig!
Kan godt være man ikke bliver så ramt når man er fuldt adapteret, men jeg var ramt, på trods af jeg havde haft helt ekstremt meget overskud i min planlagte vågnetid (fra 23.30-03.00).

Da jeg så gik i seng for at sove mine 3 timer, så vågnede jeg som et lys efter kun to.
Jeg besluttede mig for at stå op, med baggrund i at jeg ellers skulle sove 1,5 time mere og at når jeg nu vågnede af mig selv, så var der nok en årsag til det.
Kl. 12 og kl. 14 har jeg nap’et 20 min (det lykkes mig stadig ikke at falde i søvn, men jeg kan mærke at jeg får energi af bare at ligge, lidt som v. meditation, hvor man jo også er loadet med energi bagefter).

Jeg burde altså være bustet, det ville jeg have været hvis det havde været dengang jeg sov mono, men jeg har faktisk haft masser af overskud og ikke lagt mærke til at jeg har fået mindre søvn end planlagt.
Mens jeg nu sidder og skriver tænker jeg, at jeg måske burde have valgt at min core i nat så skulle være 4,5 timer fremfor 3? Eller er det bedre at holde så meget indenfor rammerne som muligt, og så evt. forsøge at få nogle ekstra naps?

Mht. kaffe, så er min plan at jeg, i hvertfald de næste par dage/uger, at jeg kun drikker kaffe indtil kl. ca. 16.
Når det er weekend, så tager jeg en kop lige inden mit kl. 14 nap og så igen når jeg vågner – lige inden skyldes at det så burde ramme mig omkring på det tidspunkt hvor jeg står op.

Sønnike er helt på toppen igen, hvilket er rart!

Samme her. Jeg synes også jeg får energi af bare at ligge ned – men det er nu sjældent det sker, som regel falder jeg hurtigt i søvn 🙂

Under tilpasningen gælder det om at være konsistent. Hvis din core normalt er 3 timer, så gå efter 3 timer. Er den normalt 4,5 timer, så gå efter 4,5 timer.

Hej. Jeg forsøger mig i skrivende stund på biphasic sleep. Min version er at jeg sover, en core sleep fra 0030-0500 (4,5 time) og 1,5 timer om eftermiddagen/tidligt aften. Jeg har desværre ikke en fast rutine hver dag, hvilket gør jeg ikke hver dag kan ramme præcis samme tid.. Jeg er pt i gang med 4. dagen og klokken er 2130 og jeg har sovet over mig, én hel time. Mit spørgsmål er, hvor flksibel man i tilvænningsperioden kan tillade sig at være? Jeg har alle dage været præcis mht core sleep. Den lange eftermiddagslur har jeg dog været fleksibel med, alt fra 1530-1700 til 1815-1945. Sidst nævnte blev brugt idag og jeg her vågnede jeg så helt forvirret kl 2045 🙁 Nu antager jeg har jeg må indstille mig på at tilvænningen starter fra dag 1 af – igen. Det er lidt irriterede, da jeg teoretisk ikke mener det er et hårdt program jeg har valgt. I praksis vil jeg gerne ned på 3 timers core sleep. Men tilbage til spørgsmålet, hvor fleksibel kan man være med luren under tilvænnigen?
Mvh Christian

Når man skal vænne sig til polyphasic sleep, så er det super vigtigt, at man sover på de præcis samme tidspunkter. Hvis man ikke gør det, så gør man det meget sværere for sig selv at vænne sig til at sove på en ny og mere effektiv måde.

Om det samme gælder biphasic sleep tør jeg ikke garantere, men jeg kunne godt forestille mig, at det vil være en god ide (uanset jeg, ligesom dig, ikke mener det er et hårdt program, når core sleep er på 3+ timer)

Jeg har nu sovet biphasic i 1½ mdr.

Det startede ud med stor succes – ikke at jeg ikke var ramt om natten, men jeg fik i starten en positiv energi der grænsede til det maniske!

Det var ret vildt, jeg ligesom fløj på en bølge af lykke.
Det er desværre forsvundet igen… eller det vil sige, jeg ha rdesværre mistet overblik over hvordan livet var “før biphasic”.
Jeg vil klart anbefale at du skriver dagbog – det ville jeg ønske at jeg havde gjort!

Dette er min plan:
To naps a 20 min. (kl. 10.00 og kl. 14.00), 1½ time søvn kl. 22.00 og 3 timer kl. 03.00

Dette er faktum:
Mine to naps, bliver mere til liggende afslapning. Jeg kan stadig ikke falde i søvn – undtaget er weekender hvor jeg ligger derhjemme på sofaen og påsken hvor jeg faldt i søvn med det samme jeg lagde mig.
Mit kl. 10.00 nap, bliver sjældent afholdt, hvilket betyder at jeg kun får 1*20, 1*1½ og 1*3 timer.

Jeg har INGEN problemer om natten – tværtimod! Og jeg falder i søvn kl. 3 på under 3 min.!
Jeg har perioder i løbet af dagen hvor jeg er relativt træt – primært om formiddagen hvis jeg ikke får mit kl. 10.00 nap.

Jeg får sjældent sovet kl. 10.00 – det er for besværligt ift. arbejde da der ofte kommer et møde eller lignende i vejen – jeg forsøger dog nogle gange, men det er glippet en del på det sidste.

Min konklusion indtil videre:
Jeg får virkeligt frigivet tid ved ændring af søvnmønster og jeg når en hel masse om natten – jeg er efter 1½ måned ikke i nærheden af at begynde at kede mig eller mangle opgaver!
Da jeg har et “normalt” arbejde og derfor ikke er 100% fleskibel med tid (som ex. folk der arbejder ud hjemmefra eller lignende) giver det en del udfordringer – både når jeg sniger mig væk i 20 min (jeg arbejder betydeligt mere end 37 timer, så samvittigheden er i orden – men folk vil opfatte mig som freak hvis jeg offentliggjorde det), men især det bare at være stringent om kl. 10 og kl. 14 er en kæmpe udfordring.

Jeg er ret vild med denne livsstil, og det ekstra jeg får ordnet, men på det sidste har jeg værret træt og lettere irritabel i perioder (lige som når man sover normalt og er i underskud). Det skyldes helt sikkert at jeg ikke er stringent og oifte misser et nap, men det faktum at livet/søvnen nu er blevet en udfordring i hverdagen (hvor man før jo bare gik i seng om aftenen og stod op om morgenen) gør at jeg desværre at begyndt at overveje om det er det rigtige, om jeg skal fortsætte eller droppe det igen.

Mads, kan du hjælpe mig?
Hvordan klarer du at være stringent?

Kan godt forstå du er træt om formiddagen. En af hemmelighederne ved at dele søvnen op er netop, at der ikke må gå for lang tid mellem man sover. Gør der det, så bliver man træt/sløv.

Jeg har jo sovet polyphasic/biphasic i flere år, så jeg har ikke længere det store behov for at være stringent. Somregel sover jeg 20 min. omkring kl. 12, men jeg har ingen problemer med at flytte den til senere eller evt. droppe den (men dermed ikke sagt, at jeg ikke foretrækker at tage mine 20 min. Det gør jeg bestemt).

Dengang jeg startede på polyphasic sleep, så gjorde jeg alt hvad jeg kunne for at sove på de præcise tidspunkter. Jeg havde fuldtidsarbejde dengang og indgik simpelthen en aftale med min chef om jeg sov middagslur mod jeg så kom et tilsvarende antal min. tidligere/gik et tilsvarende antal min. senere hjem.

Kan du ikke overtale din chef el.lign. til at give dig lov til at sove middagslur? Fx. ved at du kommer tidligere/går senere hjem? Eller, som jeg ville gøre i dag, få overtalt din chef til at fokusere på dine resultater fremfor hvor længe du er på arbejde: https://www.genvejen.dk/den-made-vi-arbejder-pa-er-for-dum-hvorfor-du-kun-skal-arbejde-1-time-om-dagen/

I de sidste par år har jeg arbejdet hjemmefra. Det gør det selvfølgelig meget nemmere at planlægge sin dag, inkl. hvornår der skal soves (og samtidigt har jeg så fornøjelsen af at kunne læne mig tilbage når jeg er færdig med arbejdet fremfor at skulle sidde og glo og vente på kl. blev tre-fire stykker)

Hey Mads

Du skal fandeme have props for at afprøve alle de her “crazy” ting på egen krop 🙂

Nu vil jeg sgu også gå i gang med biphasic sleep, og jeg har et hurtigt spørgsmål hertil.

Når du stiller vækkeuret til at vække dig om eks. 1 time og 30 min., lægger du så nogle minutter oveni for den tid, det tager dig at falde i søvn? Eller er du efterhånden så “trænet”, at du falder i søvn næsten med det samme?

Jeg er som regel vågen i min. 10-15 min., inden jeg begynder at falde i søvn (endnu længere efter en løbetur). Vil du anbefale, at jeg sætter vækkeuret til 1 time og 45 min., så jeg er nogenlunde sikker på at få de 1 time og 30 minutters søvn?

Og lige et sidespørgsmål: Det undrer mig lidt, at din kone ikke er hoppet med på det her. Hvordan kan det egentlig være? 🙂

Jeg falder i søvn med det samme, men det har jeg faktisk altid gjort inkl. før jeg startede på polyphasic sleep.

Hvis jeg var dig, så ville jeg sætte uret til 1 time og 30 min. Den tid du så bruger på at falde i søvn er “bare ærgeligt” – og iøvrigt noget, som jeg tror du snart vil holde op med bruge tid til i takt med at kroppen presses til at nøjes med mindre søvn.

Min kone har en særlig kærlighed til at sove, så jeg tror aldrig hun vil hoppe med på det her 🙂

Halløj i natten, og tak for rådet 🙂

Det lyder fornuftigt nok. Har lige sovet den første halvanden time. Hvor er det dejligt at sidde i haven under en stjerneklar himmel og arbejde.

Tror heller ikke, jeg nogensinde får overbevist min kæreste om det her 🙂

Nå! Må hellere få lavet noget, inden jeg smutter i seng igen.

Hej Mads

Mange tak for et spændende indlæg. Jeg kom fra at søge en opskrift på en paleo chokoladekage, og kom af vanvare ind på din blog. Sådan har man lov at være heldig engang imellem. 🙂

Efter at have læst dit indlæg, er det nemlig blevet helt klart for mig, hvorfor jeg altid, lige så længe jeg kan huske, har haft brug for meget mindre søvn end alle jeg kender. Jeg har altid haft afbrudt søvn – jeg vågner ca hver 1,5 time hver nat, og jeg kan ofte stå op, lave lidt ting, gå i seng igen og stå op om morgenen uden problemer. Min læge sagde til mig i mine teenageår at det var skadeligt, og at min krop “blev slidt” af så lidt søvn. Så jeg brugte mange år på at forsøge at ændre mit søvnmønster af frygt for at blive gammel før tid, blive syg etc. Men de seneste par år har jeg i højere grad “ladet min krop bestemme” og sover meget lidt i mindre opdelte perioder om natten. Jeg tager meget sjældent en middagslur, kun hvis jeg er syg eller føler mig utilpas. Men hvor er det spændende at læse om dig og al den forskning der åbenbart er bag. Det anede jeg intet om!

Jeg mindes engang at have læst en artikel i bladet Historie, der beskrev hvordan man i gamle dage havde 1. og 2. søvn om natten, hvilket også underbygger din måde at sove på. Jeg vil lige se om jeg kan finde et link til den.

Men ellers, mange tak for inspirationen! Dejligt at finde ud af at man er naturligt god til søvn 😉

Camilla

Hej Mads, super spændende… jeg føler selv jeg sover for meget af min dag væk…

Men men men, jeg har ikke mulighed for at sove på et fast tidspunkt, da jeg arbejder om natten, og sover om dagen tirsdag-fredag.. fredag laver jeg det så om, sover kortere og går i seng ved 23 tiden fredag aften, og har en “normal” weekend rytme, for så at være vågen et døgn, fra mandag morgen, til tirsdag morgen, hvor jeg så vender igen…

Har du et gær på hvordan jeg får min søvn ned? – umiddelbart vilel det oplagte jo være, at være vågen om natten i weekenden også, men med kone og barn går den ikke 😉

Hvis du skal mindske den tid du bruger på søvn, så gælder det om at sove på de samme tidspunkter hver dag. Ikke mindst under tilvænningsperioden er det helt nødvendigt.

Man kan godt være vågen om natten selvom man har kone og børn. Det har jeg også og jeg er vågen ca. 3 timer hver nat. Den måde jeg gør det på er, at jeg går i seng samtidigt med min kone kl. ca. 22. 1,5 time senere står jeg op og er vågen indtil kl. ca. 03. Derefter går jeg i seng igen og sover 3 timer til hele familien skal op (og oven i det, så sover jeg en middagslur på 20 min. hver dag efter frokost).

Så er det tilsyneladende ikek noget jeg kan gøre brug af, da jeg møder på job kl 22-07 – 4 dage om ugen.. og gerne vil sove om natten i weekenden… ;:-)

Jeg må finde på noget andet 🙂 – Tak for svaret :;)

Jeg har nu “været igang” siden marts.

Det er stadig med en tvivl om det er “for life”.

Jeg har altid haft en holdning om at det at sove er spild af tid, og har aldrig været typen der sov længe eller meget, men der er alligevel en del udfordringer forbundet med PolySøvn.

Jeg har blandt andet store udfordringer med de 20min. midt på dagen – ikke i weekenden derhjemme, men på arbejdet er det svært, både psykisk at ligge sig, men også hvis der er møder eller lignende – og kommer der et møde så jeg ikke kan ligge mig, er man mærkbart ramt i løbet af mødet.
Derudover er der arrangementer, ture eller lignende der gør det svært – fx. er det ikke super fedt når man til et bryllup kl. 22 stikker af i 1½ time.

I sidste uge var jeg på konference i San Francisco, her er der 9 timers tidsforskel og jeg vil i høj grad tillægge min polysøvn forklaringen på at jeg overhovedet ikke oplevede jetlag – hvor jeg normalt ville have kæmpet for at holde mig vågen ift. ny tid, eller gået i seng tidligere, så kunne jeg nu allerede i flyet stille uret efter US tid og så nappe og 1½ + 3 timers sove ift. polysøvn – det var cool!

Den seneste tid har jeg desuden oplevet at jeg, om morgenen, er begyndt at znooze en del og et par gange har jeg sovet 4 timer i stedet for 3 eller 4½ og her har jeg faktisk været ret frisk – det får mig til at betvivle tesen om søvncykler på 1½ time.

Jeg synes desuden at jeg på det halve år jeg har været i gang har haft et par gange hvor jeg har været syg eller haft begyndende sygdom i kroppen – jeg er normalt aldrig syg.

Det der holder mig til ilden er den ekstra tid, og jeg kan bruge hvert et sekund af den.
Er desuden ret vild med at løbe en tur om natten, eller bare være udenfor og opleve stilheden og den kølige luft.

Jeg overvejer at prøve det på et tidspunkt, men hvad hvis man dyrker megen spot eller styrketræner? Under min normale soverytme bliver jeg ret udkørt af at styrketræning. Har du nogle erfaringer med effekten af den anderledes soverytme og fysisk træning på samme tid?

Hvis jeg træner mere end normalt, så er det sværere at holde min vante soverytme. Hvis du fx. kigger på mit muskeleksperiment, så var jeg nødt til at sove ligesom almindelige mennesker i alle 6 uger med muskelopbygning.

Holder jeg mig tilgengæld til mit normale træningsniveau, så har jeg ingen problemer med at sove efter polyphasic sleep mønsteret (mit normale niveau er p.t. 2 gange løb og 2-3 gange yoga om ugen).

Hej Mads

Jeg har de sidste ti år sovet middagslur næsten hver dag, og vidste slet ikke at der fandtes et fancy ord for det 🙂 Nu forstår jeg hvorfor det er at jeg holder ved at jeg gerne vil sove halvanden time. Men jeg har ikke tidligere overvejet at stå op om natten og få nogle ekstra timers arbejde der, det lyder meget tiltalende. Jeg er altid mest frisk når jeg lige er vågnet, så jeg tror det kunne passe rigtig godt ind i mit mønster. Dog er der kæreste og barn at tage hensyn til. Men jeg tror jeg prøver de næste 14 dage og ser hvordan det går 🙂

Har du nogen erfaring med nogen af de nye gadgets der er til at tracke sin søvn, Gear4 Renew Sleepclock, Zeo headband, Fitbit, Iphone Sleep Cycle, etc.?

Bruger du stadig triphasic sleep eller hvordan går det?

Venlig hilsen Kenneth

Desværre ikke de store erfaringer med div. gadgets, men jeg drømmer da lidt om at få prøvet en Zeo på et tidspunkt 🙂

Jeg sover stadig som beskrevet her. Man bliver nemlig afhængig af de ekstra timer i døgnet (ikke mindst fordi jeg kan være totalt effektiv om natten hvor der ikke er nogen forstyrrelser).

Zeo er faktisk lukket ned her i foråret, så de er ikke helt til at få fat i mere. Men jeg har lige bestilt en SleepClock, så må vi se hvordan den fungerer 🙂 Jeg er lige stået op for 4 minutter siden, min første nat 🙂 Ja, jeg er også rigtig effektiv om natten, tænk, 2-3 timer uden afbrydelser 🙂

, Kenneth

Hej Mads

Længe siden.

Fedt at du stadig sover poly.

Jeg gjorde det i 6 mdr., så blev det for midt vedkommende for besværligt pga. ferier, højtider, fester som brylluper og lignende.

Jeg er efterfølgende stødt på virksomheden http://www.maribomedico.dk/
De forsker i søvn, det kunne da være TOP interessant om du kunne blive testet igennem af deres udstyr.
Jeg ved deres tese er, at vi får for lidt søvn.
Det kunne være spændende hvis du kunne rykke lidt ved deres konklusioner 🙂

Hej igen

Lige en kort update 🙂

Nu har jeg været i gang med Triphasic sleep siden august og det går rigtig godt. Jeg springer over når det ikke lige passer ind, f.eks. her i julen, det giver ikke nogen problemer, bare at forsætte efterfølgende.

Jeg har prøvet en 4Gear Renew alarm clock der står på natbordet og måler dit åndedræt og så vækker dig når du sover let. Den fungerede faktisk ret godt, men jeg synes det var lidt besværligt at skulle slutte telefonen til og starte vækkeuret. Så nu bruger jeg bare iphonen med app’en Sleep Time. Jeg er dog også lige ved at investere i projektet Smartsleep.com, det ser ret interessant ud.

Venlig hilsen Kenneth

Ja, du har helt ret, min fejl 🙂

Jeg vil ikke sige præcis 🙂 Men jeg går i seng ved 22-23 tiden, sætter uret til at ringe 2 timer efter, så jeg lige har lidt tid til at falde i søvn i. Så arbejder jeg indtil kl. 3:30 og sover igen indtil ca. 6:30-7:00, afhængig hvornår vores 3-årige søn kommer og vækker os 🙂 Derudover sover jeg ca. halvanden time om eftermiddag ved 13-14 tiden, der bruger jeg ikke vækkeur. Det er faktisk kun ved den første søvn om aftenen at jeg bruger vækkeur.

Umiddelbart vil jeg sige at jeg har fået min søvn til at gå fra 8-9 timers søvn i døgnet, til at det nu er 6-7 timer i døgnet. Og det det har betydet for min dagligdag, er at jeg nu arbejder om natten og om formiddagen og holder fri om eftermiddagen og om aftenen sammen med familien. Hvor jeg tidligere arbejdede sådan til og fra hele eftermiddag og aften. Så det betyder måske at jeg arbejder 5 timer ekstra om ugen, men primært betyder det at jeg holder mere fri og at jeg så har fri når jeg har fri.

Jeg synes det er fantastisk og synes faktisk jeg er mere frisk efter at jeg er startet på det, i forhold til før.

Venlig hilsen Kenneth

Super spændende indslag!
Ville enormt gerne gå over til polyphasic sleep da jeg altid føler at søvn er spild af tid, og specielt i den tid vi lever i, hvor der er så meget at opleve og give sig til.
Jeg har bare desværre den belastende akillessene at jeg som regel bruger 1,5-2 timer, 0,5-1 på en god aften, bare på at falde i søvn, så det at vænne sig til polyphasic sleep virker en smule urealistisk da jeg vil få svært ved at få timet mit vækkeur til at vække med præcis en 1,5 efter jeg er faldet i søvn. Ville sætte stor pris på eventuelle tips til hvad jeg kan gøre 🙂

Hej Mads

Kan det lade sig gøre at rykke sin 20 min. powernap til kl. 16 og så ellers samme skema, som du kører? 22-23:30, 03-06 og så powernap kl. 16?

Vh Christian

Det gør jeg en gang imellem, så jeg vil tro du også godt kan vente til kl. 16. Synes dog jeg fungerer bedst hvis jeg får min middagslur (typisk 20 min. omkring kl. 13:30).

(Jeg er forøvrigt netop begyndt at eksperimentere med at stå op 4:30 i stedet for at sove polyphasic. Umiddelbart fungerer det rigtig godt).

Hej Mads

Jeg har absolut ingen mulighed for at sove til middag, så jeg bliver nødt til at finde noget, hvor jeg kan tage min nap omkring kl. 16.

Hvordan ser skemaet så ud?

Hej Mads,
Jeg er gået i gang med undersøge triphaic sleep.
Jeg ved ikke hvor meget teori, du har læst dig til, men vil du mene, det er muligt at sove omkring kl. 20/21 stykker, igen omkring 03/04 stykker og så igen kl. 16? Det er gabbet på de 12 timer, jeg er MEGET i tvivl om.
Jeg kan læse på internettet, at der er meget delte meninger om det. Tiderne om aftenen kommer an på hvornår min datter kommer til at sove (hun kommer til februar). Tiderne om natten/morgenen kan være lidt mere flydende. Det er kun den om dagen, jeg er MEGET i tvivl om.

Hvor længe skal du sove på de forskellige tidspunkter? Husk også at polyphasic sleep i den grad kræver tilvænning. Det er ikke noget man bare begynder på fra den ene dag til den anden. Det tog mig en uges tid at vænne mig til polyphasic sleep. Jeg har hørt om andre hvor det har taget ~14 dage – og en hel del, hvor det ikke lykkeds at vænne sig til at sove på den måde.

Hej igen,
Tak for dit svar.
Jeg havde kigget på en 1,5t pr. søvn, så det ialt blev til 4,5 times søvn på en dag.

Jeg er pt. i gang med at vænne mig til biphasic med 6 timer om natten og et powernap om dagen, som ‘opvarmning’ til et evt. næste skridt. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *