Categories
Bolig Minimalisme Økonomi

Valg af bolig: De 3 sandheder, som du altid skal have i baghovedet, når du skal vælge bolig

Der er 3 sandheder man altid skal have i baghovedet, når man skal vælge bolig. 3 sandheder, der vil spare en for en masse penge, en masse tid og en masse bekymringer og besvær.

Den første sandhed

Den første sandhed man altid skal have i baghovedet er, at det er bedre at vælge en lejlighed end det er at vælge et hus.

Grunden til det er først og fremmest, at det er meget nemmere at have med en lejlighed at gøre. Det kommer bag på mange husejere hvor meget arbejde der faktisk er med at holde et hus ved lige og sikre, at haven har det bare nogenlunde. Så meget arbejde, at ca. 20% slet ikke orker at holde det hus de selv har købt!

Vælger man derimod at bo i lejlighed, så er mængden af vedligeholdelse til at overskue og bekymringer om haven er der heldigvis ikke nogen af.

Hus og have medfører iøvrigt ikke kun ekstra arbejde. Det koster også flere penge at have hus end det gør at have lejlighed, da et hus oftere kræver besøg af en håndværker eller at man selv kører en tur i Silvan for endnu en gang at købe et eller andet.

En anden grund til det er bedre at vælge en lejlighed er, at de næsten altid ligger inde i byen eller tæt på byen. Man kommer derved tættere på alt det spændende og måske også tættere på ens arbejdsplads eller hele ens sociale netværk (hvis man fx. hidtil har boet inde i byen).

Den anden sandhed

Den anden sandhed er, at det er bedre at vælge en lille bolig end en stor.

De fleste vil nok umiddelbart vælge en så stor bolig som muligt, men faktisk, så er der flere fordele ved en lille bolig end der er ved en stor bolig.

Den største fordel er selvfølgelig, at en lille bolig er billigere. Man kan derved spare kassen, så man i stedet har penge til de ting, der virkelig betyder noget for en (hvis man tænker ordentligt efter, så er det næppe boligen, der virkelig betyder noget for en).

En anden fordel er, at der er mindre vedligeholdelse på en lille bolig og mindre at gøre rent.

Selvfølgelig skal der være plads til det man har brug for, så man kan også vælge en bolig, der er for lille. Men formodentlig, så kan man nøjes med meget mindre plads end man lige umiddelbart går og tror.

Den tredie sandhed

Den tredie sandhed er, at det er bedre at vælge en lejebolig end en ejerbolig eller andelsbolig.

Vælger man en lejebolig, så undgår man en masse bekymringer. I stedet for at skulle bekymre sig om vedligeholdelse og ubehagelige overraskelser (svamp, etc.), så kan man glæde sig over, at man gribe fat i viceværten hvis der er noget.

Derudover, så undgår man også at skulle bekymre sig om værdistigninger og tab, hvis man bor i lejebolig. Man undgår at risikere, at man stavnsbinder sig selv fordi man ikke kan få det samme for boligen som man selv gav for den.

Selvfølgelig kan man også tjene penge på sin bolig, men det betyder ikke, at en bolig automatisk er den bedste investering i verden. I mange tilfælde, så er det en bedre ide at investere pengene i aktier og obligationer fremfor i en bolig.

Endelig, så er det også rart, at man altid kan slippe af med en lejebolig. Uanset hvad der sker, så risikerer man aldrig mere end depositummet og 3 måneders forudbetalt husleje.

Hvad de 3 sandheder betyder for os

Jeg har tit tænkt på, at jeg ville ønske jeg kendte til de 3 sandheder for tre år siden. Dengang boede vi i en lille lejlighed med en god, lav husleje, mens vi i dag bor i et stort lokum af en andelslejlighed.

Et skift, der ikke har gjort os lykkeligere, når vi tænker nærmere over det. I dag ville vi være ligeså lykkelige i vores lille lejlighed, som vi er i vores store lokum af en andelslejlighed (og det selvom vi, i modsætning til så mange andre, ikke tynges af en kæmpe boliggæld).

Jeg krydser derfor fingre for, at vi finder en lejebolig indefor overskuelig tid. Gør vi det, så kan vi nemlig igen bruge vores tid og penge på det der virkelig betyder noget og undgå de bekymringer og det besvær, der følger med at have købt en bolig.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

13 replies on “Valg af bolig: De 3 sandheder, som du altid skal have i baghovedet, når du skal vælge bolig”

Hej Mads, lige et par kommentarer til dine 3 “sandheder”

1) Denne “sandhed” er vel i høj grad afhængigt af øjnene der ser. Hvis man ønsker en have og dette er den interesse man virkelig har er hus og have vel den bedste løsning.

2) Meget enig – faktisk er det gennemsnitlige boligareal pr. indbygger mere end fordoblet siden 1960!, en ting er hvad det koster hver enkelt af os, noget helt andet er det CO2-udslip mm. der følger med.

3) Dette passer simpelt hen ikke! En ansvarlig ejer/udlejer vil altid sørge for at vælte alle omkostninger plus et overskud over på sin lejer. Derfor bliver det dyrere at være lejer. Det er korrekt at man selv slipper for en del af vedligeholdelsen i en lejebolig, men det betyder at man er nød til at ARBEJDE ENDNU MERE for at slippe herfor. Vel egenligt ikke særligt minimalistisk. Endeligt er der mange lejere, som bor i relativt bilige boliger der lider under manglende vedligeholdelse. Jeg er selvfølgelig enig om at man slipper for at bekymre sig om prisudvikling skabt af samfundsmæssige forhold, samt at lejerboliger er nemme at slippe af med.

1) Hvis man virkelig brænder for en have, så kan det godt være at en hus er den rigtige løsning. Jeg tror bare ikke ret mange brænder så meget for en have, at det er det værd ifht. besværet. Sådan som jeg har oplevet det, så har de fleste en drøm om at sidde på terassen og sippe longdrinks i aftensolen – ikke at stå med bøjet ryg og hive mælkebøtter op.

Og er det terrassen man drømmer om, så vil jeg mene man er bedre kørende med en altan/den nærmeste park, når man tager alting i betragtning.

2) Ja, det er bestemt heller ikke guf for miljøet. Jeg læste et sted at 25-30% af alt affald i USA kommer fra byggeriet af private hjem.

3) Det kommer jo an på hvilken lejebolig der er tale om. Nogen er ublu dyre, mens andre, ældre byggerier bestemt er til at betale. Vores gamle lejlighed kostede fx. under 4000,- pr. måned inkl. varme – og det var en 3-værelses lejlighed 10-15 min. på cykel fra Rådhuspladsen (København).

Selvom man ikke bor i en så billig lejebolig, så kan det stadig godt blive billigere end en andelsbolig/ejerbolig. Grunden til det er, at man ikke skal betale af på et lån samtidigt med at man betale de løbende udgifter (boligafgift, etc.)

Hej igen,

ang. pkt. 3: Ja man kan sagtens finde en billig lejebolig – ligesom man også kan finde en billig ejerbolig – det er jo bare et spg. om billigenhed og kvalitet mm. Faktum er dog at en udlejer altid vil ønske at ønske at tjene penge på at leje dig en lejebolig, hvorfor han er nød til at at ligge et tillæg oveni hans almindlige ejeromkostninger. Derfor til en lejebolig altid være dyrere end end end sammenlignelig ejerbolig!

Hej Mads

Jeg må sige at du har et noget snævert syn på disse ting og du har skudt helt ved siden af ved at kalde dine punkter for “Sandheder”.

I min optik får jeg helt ondt i hjertet over alle de børn der vokser op i en lille lejlighed omgivet af beton og brosten. I min optik er lykken at have naturen lige uden for døren og være langt væk fra støj, smog, stress, trafik og alle de andre ulidelige ting i byen. I min optik er det lykken at kunne vise sine børn hvor grøntsager og frugt kommer fra og hvordan de gror dag for dag – ikke at slæbe dem ned i supermarkedet og se at mælken kartofler og tomater gror i kølemontre.
Det er i høj grad op til den enkelte at vælge hvad der er deres “sandhed” – og folks sandheder ændrer sig som man lærer og bliver klogere, som du også selv har oplevet.

I øvrigt mener jeg at du har ret i at folk køber for store og dyre bolig – om så det er i ejer, andels eller leje form. Jeg var engang selv en af dem og jeg er lykkelig for at jeg kom ud af det overforbrug!

Interessante betragtninger du gør dig (som altid tankevækkende).

Jeg er enig med dig i pkt. 1 – hellere en lejlighed fremfor et hus. Et hus m. have kan let blive “sure pligter”. Mht. pkt. 2 så foretrækker jeg faktisk en lejlighed med få rum men mange kvadratmeter. Jeg kan godt lide at have luft omkring mig og ikke føle mig lukket inde af vægge. Det fremmer kreativiteten at jeg har to værelser i lejligheden der hver er på hhv. 45 og ca. 55 kvadratmeter. Det kan dog blive en udfordring, når vi får børn.

pkt. 3 – Jeg har altid tænkt, at det er billigere at eje end at leje. Jeg forstår godt rationaliseringen, men set over en periode på eks. 20 år, så vil en bolig vel stige i pris?

Hej Mads – alt er vel relativt – osse sandheder
1. “Sandhed”. Som du skriver, er der vel mere arbejde i at bo i hus, men hvis man nu finder en tilfredshed i at lave diverse ting selv, og friheden ved bare at daske ud på terrassen, hvis vejret er godt, og ikke skal pakke hele hjemmet ned i tasker og oppakning hvis solen titter frem, – for derefter at pakke hele lortet ned igen, hvis der skulle vise sig en lille grå sky – det hænder trods alt i vores del af verden. Modsat i en lejlighed, dejlige naboer – skønt, – men hvis idioten på den anden side af væggen, råber som han plejer og klage til viceværten der aldrig reagerer og hvorfor bliver det eller det i ejendommen ikke lavet.
2. “Sandhed”. Stor lejlighed, lille lejlighed – hvis man vasker et gulv, er det sgu’ lige meget om det er 25m3, eller 40m3 – du skal stadig ha’ fat i kluden og gulvspanden. Og så – hvis pladsen ikke er til at fungere på, så ved du, at hvis så økonomien ikke passer helt, så er det lige pludselig pladsen skyld, – og omvendt. Og om at bo i byen, kan sgu’ være fint – men hvis der lugter at pis allevegne og alt flyder, fordi der har været distorsion el.lign. for 3 weekend i træk – så er det vel så som så med hyggen i byen.
3. “Sandhed”. Dine sandheder virker til at være bygget op på at spare penge. Selvfølgelig koster det penge at bo et sted, men man bor vel osse et sted for at LEVE og ikke for at tænke på værdistigning/værdiforringelse og ligge med hovedet i sparekassen hele tiden.
Så “sandheder “er altid relative.

Skal vi snart mødes og få en pils?

Jeg ser mindst tre forhold, det er værd at overveje, og som ikke uden videre kan sammenlignes på tværs af hinanden: Størrelse, købe vs. leje og beliggenhed.

Størrelse: Hvis man er lige så tilfreds med et lille kammer som med en stor villa, så giver det naturligvis ingen mening at spendere mere i både købs- og driftsudgifter på en større bolig. Men hvis man ønsker en have og/eller plads til familien, så giver det måske bedre mening at købe/leje noget større, såfremt man har råd naturligvis.

Købe vs. leje: Er du sikker på, at det er billigere at leje? Udlejer skal have sine udgifter dækket, så selvom lejere ikke direkte betaler for (udvendig) vedligehold og ejendomsskat, så er det i sidste ende lejer, som betaler. De store selskaber har dog muligvis nogle stordriftsfordele, som individuelle ejere ikke har.
Ud over vedligeholdsudgifterne, så skal udlejer tjene penge, og det kommer lejer også til at betale for.

Leje er fint hvis man måske vil flytte i nær fremtid, men ellers er det langt fra i alle tilfælde en økonomisk fordel.

Beliggenhed: Jo tættere man kommer på byen (særligt København) desto dyrere bliver både leje- og ejerboliger. Økonomisk logik dikterer dog, at områder med gode løn- og jobmuligheder også vil have dyrere boliger. For mange vil det derfor være en fordel at betale mere for boligen mod til gengæld nyde godt af de karrieremuligheder, som ikke lader sig gøre på fx Langeland, hvor boliger ellers er meget billigere.

Vores lejelejlighed kostede lidt mindre end det hus, vi senere købte. Men en betydelig del af boligudgiften er tilbagebetaling af lån og dermed en investering i vores fremtid. Om nogle år (afhængigt af, hvor hurtigt vi får betalt lånet ud) vil vi være helt og aldeles gældfri OG eje vores egen bolig. Hvis vi i stedet havde fortsat med at bo til leje, ville vi skulle betale (en konstant stigende) lejeudgift resten af vores dage, og de få sparede kroner, ville på ingen måde kunne dække vores fremtidige lejeudgifter. Leje var derfor ikke en fordel for os.

Vi kunne naturligvis have købt en lejlighed i stedet og sparet lidt på skatten og på varmeudgifterne. Det ville have gjort investeringen endnu mere rentabel.
Jeg er bevidst om at et hus koster betydeligt mere over en længere årrække, men man må afveje sine præferencer. Jeg kan ikke holde ud at bo i en lille kasse i byen. Jeg skal bruge en have at rode i og der skal være rimelig afstand til støj og andre mennesker. At bo i en lejlighed ville i høj være gået ud over min livskvalitet.
Andre har det fint med at bo i skuffer efter romersk forbillede, og fred være med det. Vi er forskellige mennesker med forskellige behov.

I sidste ende er det et spørgsmål om hvad man har råd til og om det individuelle nytteforhold mellem udgifter og livskvalitet.

Størrelse: Tror mange overvurderer hvor meget plads de egentlig har brug for. Se fx. dem her, der virkelig får mange stjerner i min bog.

Købe vs. leje: Der er meget forskel på lejeboliger. Hvis man kan score en sådan lejebolig som vi havde tidligere, så er jeg ikke i tvivl om hvad jeg ville vælge (tænk 3500,-/md. for en 3. vær i København – at opsige den var nok det dummeste vi nogensinde har gjort).

Beliggenhed: Enig mht. jobmulighederne i København vs. fx. Langeland. Og bestemt også enig mht. at folks perferencer er forskellige.

Meget rigtigt.
Men – at bo i byen er dyrere, Mads. Uanset eje eller leje eller andel.
Og, mange synes det er bedre ude i naturen end i asfalt junglen i byen – hvor du også har naboens musik og grill lugt lige i hovedet 🙂 samt en forfærdelig forurening.
Vi er som nævnt givet svaret – vandre med telt og rygsæk, sydpå om vinteren.
Helt sikkert billigste metode, og så undgåes manipulationen i byerne af både dig og dine børn, skatten, udgifterne og du får frisk luft, naturens egen føde uden kemikalier, osv – ingen grænse på herlighederne 🙂
Den lidt dyrere metode er sejlads rundt jorden f.ex – her har Kløvedal, Joshua Slokum, osv vist vejen tidligere på billigste vis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *