Categories
Bolig Feature Økonomi

Opsparing i ejerbolig og andelsbolig – sådan tjener du millioner uden at røre en finger

Når du køber en ejerbolig eller andelsbolig, så har du gode muligheder for at tjene et par millioner eller mere – og det er helt uden at røre en finger.

Det eneste der skal til er, at du bliver boende i den samme bolig længe nok – og at priserne på boliger fortsætter med at udvikle sig på samme måde som de har gjort hidtil.

Få tre gange så meget for din ejerbolig fra 1993

Lad os først se på hvad du ville have tjent, hvis du havde købt en ejerbolig til en million i 1993 og solgt den igen i 2008 (15 år senere). Iflg. Danmarks statistik, så er priserne på ejerboliger ca. tredoblet i denne periode, så boligen du i 1993 gav en million for kan du i 2008 sælge for tre millioner (groft sagt, der er selvfølgelig forskel på hvilken type bolig det drejer sig om, hvor i landet boligen befinder sig m.m.).

At du købte boligen for en million og sælger den igen for tre millioner betyder dog ikke, at du kan proppe 2 millioner lige ned i lommen. Fra beløbet skal du modregne driftsomkostningerne, dvs. ejendomsskatter, varme, vand, vedligeholdelse etc. – iflg. Bolius 2,8% af salgsprisen om året.

2,8% af salgsprisen hvert år i 15 år svarer til ca. 770.000, dvs. du vil stå tilbage med en gevinst på lidt over 1,2 millioner når du sælger boligen i 2008. Fra de 1,2 millioner skal du også fratrække renter og andre udgifter til finansieringen, hvis det var nødvendigt for dig at låne til køb af boligen i 1993.

Det lyder jo rigtig godt, men det kan faktisk blive endnu bedre. Hvis du i stedet for at have købt en bolig havde investeret pengene i aktier med samme vækst (8% om året), så ville du stå tilbage med 2 millioner i gevinst, da der ikke de samme udgifter forbundne med at have aktier.

Uanset mulighed for at spare millioner op i din bolig, så kan det altså stadig betale sig at købe så billigt et hus som muligt. Og det gælder uanset om du kan købe boligen kontant (som i beregningerne herover) eller om du skal låne til boligen.

Gentag succesen her i 2010 og tjen 3,75 millioner

Men nok historie. Det spændende er om du kan tjene ligeså meget på at købe en ejerbolig eller andelsbolig i dag som du kunne i 1993. Det mener jeg godt du kan, hvis du ellers bliver boende i den samme bolig længe nok og undgår at købe og sælge på helt forkerte tidspunkter. Hvis man kigger på en periode på mindst 10-20 år, så er priserne på boliger nemlig altid steget og steget.

Lad os prøve at regne på hvad du kan tjene her i 2010. Lad os fx. sige, at du i dag går ud og køber en ejerbolig til 3 millioner kr. Hvis boligpriserne i de næste 15 år stiger på samme måde som de gjorde i perioden 1993-2008, så vil din netop købte bolig i 2025 kunne sælges for ca. 9 millioner kr.

Hvis du fra dette beløb trækker driftsomkostninger på samme måde som ovenfor, så står du tilbage med en gevinst på 3,75 millioner kr! Det svarer i nutidskroner til 3 millioner, hvilket bestemt ikke er at kimse af (priserne steg fra 1993 til 2008 med ca. 20%, jeg har regnet med samme prisstigning fra 2010 til 2025).

Selvom 3,75 millioner lyder rigtig godt, så skal vi dog stadig huske på, at det med stor sandsynlig bedre ville kunne betale sig at investere pengene i fx. aktier. Med et afkast på 8% om året, så ville du nemlig i samme periode kunne have tjent 6 millioner kr (4,8 millioner i nutidskroner) på at investere pengene fremfor at købe bolig for dem, da der ikke er de samme udgifter forbundne med at have aktier.

Kan du også tjene millioner på en andelsbolig?

Jeg tror man ville kunne se samme tendens for andelsboliger. Jeg har dog valgt ikke at regne på den slags boliger, da jeg ikke har kunne finde nogen relevante statistikker over prisudviklingen.

Uanset hvad, så ville sådanne statistikker også være meget svære at fremadskrive, da andelsboligmarkedet har ændret sig voldsomt i løbet af de sidste år (jvf. at andelsboliger tidligere gik til folk der havde stået på en venteliste i årevis, mens de i dag går til dem der vil betale for dem – præcis ligesom ejerboliger gør det).

Gevinsten på andelsboliger vil dog nok være mindre end på ejerboliger pga. to faktorer:

  • Andelsboliger bliver solgt for lavere priser end tilsvarende ejerboliger gør det.
  • De enkelte andelsforeningens lån m.m. ofte dyrere pr. måned at sidde i en andelsbolig end en tilsvarende ejerbolig.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *