Er dit fokus indefor magtcirklen eller brænder du tid og energi af udenfor?

Ligesom så mange andre, så overvejer jeg nogen gange hvad min tid og energi bliver brugt på. Desværre er det ikke alt min tid og energi der bliver brændt af på noget brugbart. Rigtig meget går faktisk til at bekymre sig om ting, som jeg alligevel ikke kan gøre noget ved. Eller til at forsøge at ændre noget, som det alligevel ikke står i min magt at ændre.

Det er noget skidt, for hvorfor brænde tid og energi af på noget jeg alligevel ikke kan gøre noget ved? I stedet for at gøre det, så bør jeg fokusere på hvad jeg kan kontrollere og ændre – eller fx. blot nyde, hvis det drejer som om fest, farver og at have det sjovt.

En god måde at fokusere på det væsentlige er ved at tænke på Covey’s ”circle of influence”. Kort fortalt er det en teknik, der består i at man forestiller sig at have en cirkel omkring sig. Inde i cirklen er alt det man kan kontrollere og udenfor cirkel er alt det, som man ikke kan kontrollere – og som man derfor ikke bør bruge tid og energi på. I mangel af en bedre, dansk betegnelse, så vil jeg kalde denne cirkel for magtcirklen.

Spørgsmålet er så hvordan jeg helt konkret sikrer mig, at jeg fokusere på tingene indefor min magtcirkel.

Først og fremmest, så tror jeg, at det gælder om at have den i baghovedet hele tiden. På den måde kan jeg forhåbentlig stoppe mig selv, hvis jeg fx. bruger tid på unødig brok, der alligevel ikke ændrer noget som helst (hvis man altså ser bort fra hvordan unødig brok gør både mig selv og folk omkring mig i dårligere humør).

Derudover, så tror jeg også, at det vil være en god ide at huske på min magtcirkel når jeg planlægger hvad jeg skal bruge min tid på – og når jeg bagefter overvejer hvad jeg har brugt min tid på. På den måde er der håb om, at jeg vil bruge mere tid og energi på brugbare ting og brænde mindre af på ting, som jeg alligevel ikke kan gøre noget ved.


Kommentarer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*