Categories
Feature Glæde Minimalisme Økonomi

De 4 ting som det vil gøre dig lykkeligst at bruge penge på

Bruger du dine penge rigtig? Det tvivler jeg på. Langt de fleste af os bruger nemlig vores penge helt forkert, hvis man sammenligner med hvordan vores penge kan skabe maksimal glæde for os selv.

For de fleste, så er penge noget man kan bruge til at købe det man drømmer om. Pengene kan fx. gå til at købe den helt rigtige bolig, en ny bil, en helvedes masse tøj eller en eller anden smart teknologisk dims.

Hvor er glæden ved at købe nye ting?

Problemet er blot, at vi ikke får ret meget glæde ud af at købe ting. Faktisk er forventningens glæde ofte den største, da vi lynhurtigt vænner os til de nye ting vi køber. Hvis vi køber en ny bil, så går der ikke ret længe før vi har vænnet os til den. Og det vil oftest vise sig, at den største glæde var inden vi købte bilen og forestillede os hvordan den ville være at køre i.

Med andre ord, så overvurderer vi den glæde vi vil få ved at købe noget. Lidt paradoksalt, når man tænker på, at vi er bygget til at ville have så meget som muligt.

Men hvis vi sammenligner os med folk omkring os, så kan ting godt skabe lidt glæde alligevel. Det er nemlig sådan, at vi bliver gladere hvis vi har mere end vores naboer. Problemet er blot, at det er et endeløst race, da der altid er nogen som vil have mere end os selv.

Især hvis vi bor i et rigt område vil der være mange, der har mere end os selv. Det betyder med andre ord, at en person med en bestemt indkomst vil være gladere i et relativt fattigt område end et rigt område (da han derved vil have flere penge end sine naboer).

Men spørgsmålet er om det er værd at gå efter at have flere penge end naboen. Der er jo også alle dem man ser på tv og læser om, og derved også kommer til at sammenligne sig med. Og de har næsten helt sikkert flere penge end vi selv har.

De fire ting du bør bruge penge på

Men hvad gælder det så om? Hvad skal vi bruge vores penge til, hvis vi gerne vil skabe en masse glæde for os selv?

Der er fire ting det drejer sig om: At glæde folk omkring en, lære nye ting og at gå efter oplevelser fremfor materielle ting. Hvis pengene endeligt skal bruges på noget materielt, så gælder det om at gå efter at købe små ting fremfor store.

Du skal med andre ord hellere holde en kæmpe grillfest end at købe et nyt fjernsyn. Al forskning viser nemlig, at du derved bliver gladere – og samtidigt sikkert gør en masse andre mennesker glade.

Hvis du ikke vil holde grillfest, så drop stadig det nye fjernsyn og tag ud at rejse i stedet for. Grunden til det er at vi kan blive ved med at glæde os over oplevelser, mens vi alt for hurtigt vænner os til materielle ting. Desuden sorterer hjernen effektivt i vores indtryk, så vi mest husker det positive fra rejserne og derved bliver endnu gladere for dem.

Hvis du er smart, så kan du kombinere oplevelser med materielle ting. Det kan du fx. gøre ved at købe en bog, som du læser med så stor interessere, at det bliver ligeså meget en oplevelse som en ting du har købt.

Oplevelser kan også være at købe kurser eller undervisning i noget, som du gerne vil blive bedre til. Efterhånden som du bliver bedre og bedre, vil du opleve flow, hvilket er noget af det bedste der findes.

Hvis du vil bruge pengene på noget materielt, så skal du som sagt hellere gå efter flere små ting fremfor en stor ting. Du vil fx. blive gladere for at købe god mad hver uge end du vil blive for et nyt fjernsyn. Igen fordi glæden ved noget nyt hurtigt forsvinder, men det gør jo ikke så meget, hvis det nye kommer igen og igen.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

5 replies on “De 4 ting som det vil gøre dig lykkeligst at bruge penge på”

Hvor er det bare SÅ rigtigt. Mener nok jeg langt hen af vejen selv ville vælge rejser og oplevelser i stedet for materielle goder.
Flere skulle klart følge trop

Enig i at man skal hellere bo lidt billigere og så bruge pengene på oplevelser/mad/”gaver”, frem for f.eks. at sidde i et for dyrt hus og hurtigt vende sig til huset og pasta med tomat.

Min svigerfar har altid sagt: Du bliver kun rig på oplevelser.

Jeg er helt enig, og værdsætter derfor også rejser der giver netop det – oplevelser, fremfor bare en pool… andre kan jo så have en holdning om at det 7* hotel og poolen gav dem en speciel oplevelse og det kan sagtens være helt rigtigt!

Der hvor jeg har lidt konflikt er… ja, men det siger du jo fordi du ikke har mio. af kr. at bruge.
Jeg har da et mål om at først blive økonomisk uafhængig (dvs. huset er betalt af, ingen gæld samt så mange frie midler at jeg på kort sigt kan råde 100% over mit eget liv… det kan man ikke når der er realkredit lån der skal betales…), på længere sigt er mit mål et specifikt mio. beløb på kontoen.

Konflikter de to holdninger ikke?
Nej, for det er stadig oplevelser der er værdien for mig!

Omvendt, så købte jeg for 4 år siden min første nyere bil, en BMW, og på trods af jeg absolut ikke er bilfanatisk, så giver den mig STADIG 4 år efter en kæmpe lykkefølelse at køre i!

Det er altså i høj grad individuelt hvorvidt et materielt gode giver en – lad os kalde det “varig” lykke.

Jeg kan da stadig huske da jeg fik min første iPhone – damn jeg rykkede, ikke for at flashe den (det hadede jeg faktisk) men alle de ting den kunne bruges til, mails der var nemmere at tjekke, dokumenter der kunne læses, internet der var tilgængeligt alle vegne (vigtigt når man som mig ELSKER at kunne fact-checke og undersøge ting on-the-fly).

Min konklusion, ja enig langt hen ad vejen og i kombination med dine “30 beslutningsdage”, så tror jeg du rammer helt rigtigt.
For problemerne er jo netop impulskøbene – og det kan et hus altså også godt være – som vi bagefter ikke rigtigt får den store glæde/nytte af.

Enig i at realkredit lån (og alle mulige andre lån) i den grad begrænser ens frihed. Det er bl.a. derfor, at jeg til enhver tid vil foretrække en lejebolig fremfor en ejerbolig eller andelsbolig (vi bor i en andelslejlighed, da vi simpelthen ikke kunne finde en passende lejelejlighed. Havde vi kunne det eller kommer der en forbi, så er der ingen tvivl. Så får vores andelslejlighed sparket)

Hvis man har lån, så tror jeg dog man skal passe på ikke at udsætte oplevelser, etc. til lånene er betalt af. Det kan jo tage rigtigt mange år før det sker – og hvem ved, måske står man af i morgen (jvf. https://www.genvejen.dk/der-er-ikke-mange-dage-til-du-dor-far-du-nok-ud-af-de-dage-du-har-tilbage/)

Mht. din bil. Hvornår var lykkefølelsen størst? Inden du købte bilen, lige da du købte den eller på et tidspunkt bagefter? I bagklogskabens lys, tror du så, at du kunne have fået mere/mindre lykke, hvis du havde brugt de mange penge på en anden måde (fx. rejser)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *