Categories
Krop og fysik

Raw food slankekur – kan man opnå et godt og varigt vægttab med raw food

Contents


Det er lidt over en uge siden vi afsluttede vores eksperiment, hvor min ven Jakob og jeg testede raw food i 30 dage.

Jeg har siden da tænkt over at en del mennesker fristes af raw food fordi de vil tabe sig. Mon det er en god ide eller findes der alternativer, som man hellere skal overveje, hvis man vil tabe sig?

Hvordan min vægt udviklede sig med raw food

Lad os til at starte med kigge på hvordan min vægt udviklede sig i de 30 dage jeg levede af raw food.

raw food vægttab, udvikling

På trods af der ikke røg meget andet ind end frugt, grøntsager og nødder, så tabte jeg mig kun 0,4 kg fra jeg startede til jeg sluttede med at spise raw food. Om morgenen, dag 1 vejede jeg 77,3 kg og om morgenen efter dag 30 vejede jeg 76,9 kg.

0,4 kg er ikke ligefrem noget vægttab, som det er værd at skrive hjem om. Det er så lidt, at det ligeså godt blot kan skyldes den måleusikkerhed der nu engang er, når man vejer sig med en ganske almindelig badevægt.

Er jeg et repræsentativt eksempel?

Spørgsmålet er dog om jeg er et repræsentativt eksempel på hvor meget man taber sig, hvis man lever af raw food morgen, middag og aften i 30 dage.

Jeg var rimeligt trimmet da jeg startede på raw food, så det var svært for mig at tabe mig alverden. Når først ens fedtprocent er nede på 9%, så skal der meget til før der ryger mere fedt af.

raw food vægttab, før og efter

Jeg tror derfor godt, at jeg kunne have tabt mig, hvis jeg havde haft noget mere fedt at brænde af undervejs (fx. hvis jeg havde vejet ligeså meget, som da jeg i sin tid gennemførte min effektive slankekur, hvor jeg tabte 7,2 kg på 15 dage).

Glem ikke at kigge på fedtprocenten

0,4 kg er som sagt ikke ligefrem et vægttab, som det er værd at skrive hjem om. Men det bliver det måske, hvis vi samtidigt kigger nærmere på hvordan min fedtprocent har udviklet sig i de 30 dage vi levede af raw food.

Om morgenen, dag 1 var min fedtprocent 9%, men 30 dage senere, om morgenen dagen efter dag 30 havde den sneget sig op på 11%.

Dvs. jeg var blevet federe, selvom jeg havde tabt mig en lille bitte smule!

Raw food er en elendig slankekur

Helt præcist, så kan man regne sig frem til, at jeg i løbet af de 30 dage jeg levede af raw food har tabt 1,9 kg muskler og taget 1,5 kg fedt på*.

Man kan derfor sige, at al den raw food har haft den stik modsatte effekt af hvad man ønsker sig, hvis man går på slankekur (da det jo først og fremmest handler om hvordan man ser ud i spejlet og ikke om hvad man præcis vejer eller ikke vejer).

Kan man opnå et varigt vægttab med raw food?

Samtidigt, så kan man også spekulere på om man overhovedet kan opnå et varigt vægttab med raw food.

Generelt er det jo sådan, at mange taber sig når de går på slankekur og så tager det hele på igen, når de vender tilbage til deres mere eller mindre sunde kostvaner.

Det er umuligt at opnå et varigt vægttab, hvis man ikke ændrer sine vaner og holder op med at æde den samme lortemad som man er blevet tyk og fed af.

Men kan man leve af raw food for evigt, når man har afsluttet en raw food slankekur og evt. har tabt sig?

Det tvivler jeg på efter selv at have oplevet hvor svært det er at leve af raw food i blot 30 dage.

Det er de færreste der har lyst til at leve af raw food for evigt og det er de færreste der kan gøre det, hvis de ikke virkelig, virkelig brænder for det. Og så der jo også lige spørgsmålet om hvorvidt raw food overhovedet er sundt (efter min oplevelse med raw food, så tvivler jeg på det særligt sundt).

Et godt alternativ til raw food slankekuren

Alt taget i betragtning, så synes jeg man skal droppe raw food slankekuren og overveje paleo mad og min effektive slankekur i stedet.

Hvis man undgår at spise masser af kulhydrater (i form af pasta, ris, brød, etc.), så skal man nok tabe sig. Det har nemlig vist sig, at det er kulhydraterne der gør os overvægtige og ikke fedtet, som mange af os ellers går og tror.

Jo færre kulhydrater man spiser, des mindre tager man på. Og spiser man under en vis mængde kulhydrater, så begynder de overflødige kilo at rasle af en – præcis ligesom de gjorde, da jeg i sin tid var på slankekur.

Lad være med at gøre det svært at holde vægten

At undgå for mange kulhydrater er noget man kan blive ved med for evigt, mens det er langt sværere at blive ved at spise raw food morgen, middag og aften.

Lever man af raw food, så er der ingen grænser for hvad man ikke må spise. Vil man undgå for mange kulhydrater, så skal blot skifte pasta, ris og brød ud med grøntsager og salater (hvilket er lettere end man måske umiddelbart tror).

Selv har jeg levet af paleo mad i lidt over et år, hvilket er en sikker vej til at undgå for mange kulhydrater – og selv om jeg ikke er særligt striks med min mad og ikke lever 100% paleo, så har jeg ikke haft de mindste problemer med at holde vægten.

*) En kropsvægt på 77,3 kg med en fedtprocent på 9% betyder at fedtet vejer 7,0 kg, mens en kropsvægt på 76,9 kg med en fedtprocent på 11% betyder at fedtet vejer 8,5 kg. Kropsvægten uden fedt bliver derved hhv. 70,3 kg og 68,4 kg.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

One reply on “Raw food slankekur – kan man opnå et godt og varigt vægttab med raw food”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *