Categories
Krop og fysik

Hvordan man kan tabe sig hurtigt og undgå at tage på igen

slankekur statusPå det seneste er der flere, der har skrevet kommentarer til min slankekur og spurgt hvordan det er gået siden da.

Har jeg kunne holde vægten eller har jeg taget på igen?

10 måneder senere

Det er nu over 10 måneder siden jeg afsluttede min slankekur og til min store glæde, så er jeg stadig ligesom trimmet som da jeg afsluttede slankekuren.

Billedet her til højre er fra i går eftermiddags. Min vægt er lige nu 77,2 kg – en noget højere vægt end da jeg afsluttede slankekuren (3,3 kg mere), men tilgengæld er min fedtprocent lige nu kun 9%, hvilket er lavere end de 10% jeg endte på, da jeg afsluttede slankekuren.

Det gør derfor ikke noget, at jeg vejer 3,3 kg mere nu end da jeg afsluttede slankekuren. Jvf. min fedtprocent, så er der nemlig ingen tvivl om den øgede vægt skyldes større muskler og ikke ekstra fedt på sidebenene.

Lad være med at kigge på vægten

Det er i det hele taget ikke særligt smart kun at kigge på vægten, når man skal vurdere om man skal tabe sig eller ej.

I stedet for at kigge på vægten, så bør man kigge på hvordan man ser ud i spejlet og evt. også hvordan ens fedtprocent har det (fedtprocenten kan man fx. måle vha. en fedttang).

Tænk bare på bodybuildere. Hvis de har trænet som svin, så kan de let veje over 100 kg selvom de ikke er højere end os andre, men det betyder jo ikke, at de trænger til at gå på slankekur.

Hvorfor jeg ikke har taget på igen

Rigtigt mange mennesker tager på igen, når de er færdige med at være på slankekur. Faktisk er det sådan, at måske helt op til 95% vender tilbage til deres oprindelige vægt eller mere, når de er færdige med at være på slankekur.

Hvordan kan det så være, at jeg har kunne tabe mig uden at tage på igen?

Det er der en væsentligt grund til. I modsætning til så mange andre, så vendte jeg ikke tilbage til mine gamle kostvaner da jeg afsluttede slankekuren. I stedet, så begyndte jeg at spise paleo mad (stenalderkost) og er blevet ved med det lige siden.

Der er nemlig ikke nogen vej udenom. Hvis man vil opnå et varigt vægttab, så må man blive ved med at spise ordentligt efter at man har afsluttet sin slankekur og tabt sig det ønskede antal kilo.

Hvis man ikke gør det, så kan man være ret sikker på at alle kiloene ligeså stille vender tilbage igen.

Undgå kulhydrater, ikke kalorier

Før min slankekur, så spiste jeg det samme som de fleste andre mennesker i Danmark. Musli og brød til morgenmad, kød, grøntsager og ris eller pasta til frokost og aftensmad.

Umiddelbart en glimrende og sund kost, hvis det ikke lige var fordi den indeholdte så mange kulhydrater.

Det viser sig nemlig, at det er kulhydraterne man tager på af.

Hvis man undgår at indtage for mange kulhydrater, så kan man indtage uendeligt mange kalorier uden at tage på af det.

Jeg talte ikke kalorier under min slankekur og har heller ikke gjort det siden da. Det eneste tidspunkt jeg gjorde det, var da jeg indtog over 5000 kalorier om dagen i en uge – og der tabte jeg mig stadig væk, da jeg gjorde hvad jeg kunne for at indtage så få kulhydrater som muligt.

Det er derfor helt hat og briller, at vi igen og igen får at vide, at vi skal skære ned på hvor mange kalorier vi indtager hvis vi vil tabe os og stoppe fedme epidemien.

Det er ikke det, som det handler om. Hvis man vil tabe sig, så behøver man ikke skære ned på hvor mange kalorier man indtager. Hvis bare man undgår at indtage for mange kulhydrater, så skal man nok tabe sig.

Det bliver nemmere at tabe sig

At man kan ignorere antallet af kalorier og nøjes med at skære ned på ens indtag af kulhydrater, gør også, at det bliver lettere at tabe sig og holde vægten bagefter.

Det er nemlig nu engang nemmere at kunne spise sig mæt ved hvert måltid end at skulle sulte sig selv – uanset det så er noget lidt andet man spiser end den ”almindelige” kost i Danmark med masser af brød, ris, pasta og kartofler.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

8 replies on “Hvordan man kan tabe sig hurtigt og undgå at tage på igen”

Hej

Super side.

Efter endnu en aften, hvor jeg bl.a. har indtaget en pakke pålægschokolade og alt muligt andet og er gået i seng med hovedpine og en fedtprocent der er endnu højere end i går, må det nu være nok.

Men hånden på hjertet. Tror du at dit vægttab har noget at gøre med, at du spiser det samme hver dag, eller er det fordi du ikke indtager kulhydrater og fødevare med lavt GI?

For raw-food ville evt. også været et godt bud, da der også er nødder som har de godt fedtstoffer.

Hej hej

Mit vægttab skyldes helt sikkert, at jeg ikke indtager ret mange kulhydrater. Grunden til at jeg spiste det samme igen og igen under min slankekur var først og fremmest, at det var nemt. På den måde var jeg ikke i tvivl om hvad jeg skulle spise og om det ene eller det andet nu havde et tilpas lavt indhold af kulhydrater eller ej.

For nylig prøvede jeg raw food af i 30 dage. Jeg synes i den grad det er en stinker – både i det hele taget og når man tænker på raw food som en form for slankekur.

Mht. rawfood er det nu også mest for kagernes skyld, bilder mig selv ind, at de er sundere ;o) Men jeg er i dag gået igang og har spist æggekage med spinat til morgenmad, og drukket et glas vand med en ½ citron.

Er lige kommet hjem fra træning og skal nok snart have lidt tun, er dog ikke sulten.

Hvordan ser det egentligt ud med at spise skyr til morgenmad? Det indeholder jo også mange proteiner.

Hej hej

Du skal holde dig fra mælkeprodukter o.lign., hvis du skal tabe dig hurtigt.

Enig i at rawfood kager burde være sundere end andre kager, men det betyder ikke, at de ikke er farlige for en slankekur. De raw food kager jeg kan komme i tanke om indeholder masser af kulhydrater, hvilket man skal undgå, hvis man skal tabe sig ved at følge min slankekur.

Du skal iøvrigt sikre dig, at du får nok at spise. Energitætheden i grøntsager er meget lav, så der skal en del indenbords – ikke mindst, hvis du ikke spiser masser af kød.

NB: Tænker ikke på rawfood som nogen kur, mere som et andet supplement til alm. cafemad når jeg er en tur i byen, og evt. kagerne som fredagsslik ;o)

Hej Mads 🙂 Når man afslutter sin slankekur, hvordan bør man så ligge mht til kulhydratindtag? Hvor mange gram bør man f.eks. indtage om dagen?

Efter slankekuren har jeg selv levet af paleo mad i snart 2 år, hvorved det har været en smal sag at holde formen uanset jeg ikke tæller kulhydrater, kalorier, etc.: https://www.genvejen.dk/paleo-mad-og-hvorfor-det-er-en-super-smart-at-spise-stenalderkost/

Men Mark Sisson har skrevet en blog post, hvor man kan se mere præcist hvor mange kulhydrater det anbefales at indtage ift. at holde vægten: http://www.marksdailyapple.com/the-primal-carbohydrate-continuum/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *