Categories
Grej Minimalisme Økonomi

Spar kassen på dine indkøb med 30-dages reglen

Du kender det sikkert godt. Hos en af dine venner, på internettet eller i en farvestrålende annonce ser du noget, som du bare må have. Måske er det den nye iPhone det drejer sig om. Hvis du ikke får fingre i sådan en, så er livet bare ikke værd at leve.

Sådan har jeg det ihvertfald. Men tit sker der det, at jeg har glemt alt om det i løbet af et par dage. Temmeligt heldigt, for hvis jeg sådan kan glemme alt om fx. den nye iPhone, så må det betyde jeg slet ikke har brug for at købe en. Faktisk vil det være dumt at købe en, når jeg slet ikke kan bevare ønsket i tankerne i mere end en dag eller to.

Min strategi, der sparer mig penge igen og igen

For at undgå jeg køber for meget unødvendigt lort, så har jeg lagt en strategi for mine indkøb. En strategi jeg kalder 30-dages reglen og som baserer sig på, at jeg tit glemmer alt om det grej jeg forelsker mig i og ønsker at købe.

30-dages reglen går simpelthen ud på, at der skal gå 30 dage fra ønsket om at købe noget opstår og til jeg faktisk køber det. Hvis jeg fx. forelsker mig i den nye iPhone, så skal der går 30 dage fra ønsket om at købe en iPhone 4 opstår og til jeg faktisk køber den.

På den måde sikrer jeg mig, at jeg undgår enhver form for impulskøb og at jeg kun køber det jeg virkeligt gerne vil have og virkeligt har brug for.

Husk også at glemme 30-dages reglen

Selvfølgelig kan jeg ikke gå og vende og dreje alle mine indkøb i 30 dage. Strategien gælder derfor ikke madvarer og ting, der koster mindre end 200 kr.

Nogen vil nok mene, at 200 kr er lavt sat og jeg burde sætte min grænse ved fx. 500 kr eller 1000 kr. Men jeg synes 200 kr er en god grænse, da den sikrer, at jeg er næsten 100% sikret mod at købe unødvendigt lort (og desuden er 200 kr også en slags penge – især fordi det hurtigt løber op, hvis der ryger for mange 200 kr sedler til højre og venstre).

Hvis du vælger også at følge 30-dages reglen for dine indkøb, så skal du ikke kun passe på med at sætte beløbet for højt. Du skal også passe på med at sætte det for lavt. Hvis du fx. har en grænse på 50 kr, så risikerer du at bruge for meget tid og energi på at overveje dine indkøb. Det kan simpelthen ikke betale sig at overveje om du skal købe en rulle bogbind eller ej. Den koster så relativt lidt, at det gælder om at få den købt og komme videre (medmindre pengene brænder i lommen på dig og du bare ikke kan gå forbi noget som helst uden at købe det).

Hvordan jeg helt konkret følger 30-dages reglen

Måden jeg helt konkret kører min strategi på er, at jeg skriver ned i min kalender når ønsket om at købe noget opstår. Samtidigt tilføjer jeg en note, hvor jeg skriver grundene til jeg gerne vil købe en eller anden ting.

Medmindre jeg har glemt alt om det, så tilføjer og fjerner jeg grunde som dagene går. På den måde tænker jeg over hvorfor og hvorfor ikke jeg skal købe den – og ofte sker der så det, at jeg ikke kan komme på nogen grunde og derfor allerede kan stryge indkøbet fra starten af. Eller også kommer jeg i tanker om noget, der gør at tingen ikke kan bruges alligevel.

Hvis jeg stadig tænker på mit ønske efter der er gået et godt stykke tid, så checker jeg om der reelt er gået 30 dage siden jeg fik ideen. Er der det, så køber jeg det jeg har gået og drømt om – og ellers så må jeg vente lidt længere.

I langt de fleste tilfælde, så ender mine ønsker med, at jeg har glemt alt om dem. I stedet kan jeg så glæde mig over, at pengene kan lyse op på kontoen og på den måde gå til at banke vores boliglån i bund og ud af verden.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

3 replies on “Spar kassen på dine indkøb med 30-dages reglen”

En rigtig god måde at forsøge at undgå spontane indkøb! Jeg forsøger selv efter bedste evne at benytte mig af reglen.
På samme måde som at minimunsgrænsen kan være arbitrær, kan det også sagtens være en 14-dages regel. Hovedessensen må bare være, at man forsøger at begrænse sine indkøb til, man vitterligt har et ønske om at erhverve sig.

God ide, og jeg kan da godt komme på et par lorteting som jeg har erhvervet mig de sidste par år som kunne været undgået (ok, mest en enkelt ting faktisk… hvad skulle jeg også med en foodprocessor??).

Køber nu generelt ikke så meget lort længere – film, bøger og elektronik bliver alligevel bare billigere hvis man lige venter lidt… og for elektronik er det jo også nu om stunder bare en bonus først at spilde tid på tingene når de har fået et par nødvendige opdateringer så de værste bugs er væk.

Antager dog at 30 dages reglen ikke gælder ting som stiger i pris mens man venter (flybilletter) 😉

Enig i at mange nye ting bliver billigere efter at have været på markedet et stykke tid, men det behøver jo ikke betyde, at det bliver en bedre ide at købe dem. Tværtimod, så kan prisen let blive en undskyldning for at købe endnu mere overflødigt lort (“den kostede kun 100,- kr, så jeg blev simpelthen nødt til at købe den”)

Om 30-dages reglen gælder ting der stiger i pris er et godt spørgsmål. Umiddelbart er jeg fristet til at sige at selvfølgelig gør den ikke det, men det gælder stadig om at overveje ethvert indkøb grundigt, så man er sikker på det ikke er et impulskøb, men i stedet noget man virkeligt ønsker sig/har brug for.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *