Tjen 25032 kr skattefrit på at rejse ud i verden

At rejse ud i verden behøver ikke at koste dig noget. Du kan tværtimod tjene penge på at pakke sydfrugterne og forlade Danmark i et par måneder eller tre – og det er uden du behøver melde dig som underbetalt frugtplukker i et landbrug langt, langt borte.

At det kan lade sig gøre at tjene penge på at rejse skyldes, at det er ufatteligt dyrt at bo og leve i Danmark. Vores kære land er det dyreste land i EU at bo i – og sammenlignet med resten af verden, så ligger Danmark bestemt heller ikke der i den billige ende af skalaen.

Lidt roden rundt hos Danmarks Statistik afslører at en familie med 2 børn i gennemsnit bruger 1231,- kr om dagen til mad, drikke, bolig, transport, institution og alt hvad de ellers behøver i dagligdagen (tilsvarende bruger et par uden børn bruger i gennemsnit 933,- kr om dagen, mens enlige uden børn i gennemsnit bruger 533,- kr om dagen).

Rejs ud og spar 697,- kr om dagen

Når vi rejser ud i verden, så sparer vi de penge vi ellers ville have brugt på mad og drikke i Danmark. Hvis vi lejer vores bolig ud imens vi er ude at rejse, så behøver vi heller ikke bekymre os om boligudgifter. Det samme gælder udgifterne til transport – hvis vi ellers har været fornuftige nok til ikke at købe en bil. Hvis vi bruger tallene fra Danmarks Statistik, så kan en familie på den måde i gennemsnit spare 697,- kr om dagen når den er ude at rejse (par uden børn kan spare 539 kr om dagen og enlige 317 kr om dagen).

Som familie kan vi med andre ord tjene penge når vi er ude at rejse, hvis vi ellers kan holde vores forbrug i udlandet under 697,- kr om dagen.

Om vi nøjes med at bruge under 697,- kr om dagen afhænger af tre ting:

 • Hvor vi rejser hen. Præcis ligesom det er møgdyrt er leve i Danmark, så findes der lande hvor man får alting smidt i nakken til ingen penge.
 • Hvor meget luksus og komfort vi mener, at vi behøver. Behøver vi et fancy luksushotel når vi er ude at rejse – eller kan vi nøjes med en helt almindelig lejlighed ude blandt de lokale?
 • Hvor meget disciplin har vi til at styre uden om turistfælder og ligegyldige souvenirer. Ligesom med alt muligt andet i udlandet, så gælder det om at gøre som de lokale og fx. spise og købe ind de samme steder som de gør det.

Tjen kassen på tre måneder

Lad os prøve at se på hvad det koster en familie med 2 børn at rejse til Spanien og Thailand – og hvad der skal til for at vi tjener penge på en sådan rejse.

En lejlighed i Spanien kan vi leje for 4000 kr om måneden, mens mad, drikke og transport for en familie vil beløbe sig til ca. 285,- kr om dagen (70% af i Danmark). Det betyder, at det koster os 418 kr om dagen at være i Spanien – vi sparer altså 279,- kr om dagen ifht. hvis vi stadig var i Danmark.

Flybilletter til Spanien koster ca. 1200 kr pr. mand og det halve for børn (3-12 år), i alt 3600 kr. Vi skal derfor blot være afsted i 13 dage før det begynder at kunne betale sig. Hvis vi er afsted i 3 måneder, så tjener vi skattefrit 21483,- kr!

Hvis det ikke behøver være femstjernet luksus, så kan en familie leje en lejlighed i Thailand for 2000 kr om måneden. Mad, drikke og transport i Thailand koster meget, meget mindre end i Danmark, så lad os regne med at de udgiftsposter vil beløbe sig til højst 163,- kr om dagen (40% af i Danmark). Det betyder, at det koster os 230 kr om dagen at være i Thailand – vi sparer altså 447,- kr om dagen på at være afsted.

Flybilletter til Thailand koster 5000 kr pr. mand og det halve for børn, i alt 15000 kr, så skal familien være afsted i 34 dage før det begynder at kunne betale sig. Hvis familien er afsted i 3 måneder, så tjener den skattefrit 25032,- kr!

Håb for dem med for lidt ferie

Det er klart, at det ikke er alle der har mulighed for at tage afsted i flere måneder. For almindelige lønmodtagere er den slags kun muligt hvis de siger jobbet op – og gør de det, så tjener de ingen penge mens de er ude at rejse og rejsen bliver derfor en udgift fremfor noget der tjenes penge på.

Men det betyder ikke, at alt håb er ude. Som eksemplet fra Spanien viser, så er det muligt at tjene penge på at være ude at rejse selvom man kun har 2 eller 3 ugers ferie at gøre godt med. Det er derfor også muligt for almindelige lønmodtagere at tjene penge på at rejse ud i verden.

8 kommentarer

 1. Hej Mads,

  Meget interessant regnestykke. Men det er jo de færreste der er i stand til at rejse (med eller uden børn) i 3 måneder om året og for mange der kun kan tage afsted i 14 dage, er det ikke interessant at lave spartansk. Så har du nogle råd til de mennesker?

  Mvh
  Mikael

 2. Regnestykket kræver ikke ligefrem at man lever spartansk. Faktisk kræver det blot, at man lever fuldstændigt som man plejer når man er ude at rejse.

  Men hvis man fester dagen lang og hælder den ene dyre drink ned efter den anden, så er det klart at regnestykket ikke holder.

 3. Hej. Vi er en familie på 5, og jeg er enlig mor til fire og er fjernstuderene. Vi kunne godt tænke os noget miljøforandring, til spanien eller Thailand. Vi behøver ingen luksus lejligheder, bare et helt almindeligt sted. Hvad er det billigste for os? Jeg er villig til at leje min bolig ud i 3 måneder imens vi er der nede. Hvad koster det at rejse 5 personer? mine børn er 6, 8, 13 og 16 år. Hvad gør man, med skolen? og kan jeg få et fritidsarbejde når vi er dernede? Håber du kan svare på mine spørgesmål 🙂 MVH. Heidi.

  • Jeg kender ikke så meget til Spanien, men i Thailand kan du sagtens finde en lille bolig (1. værelses lejlighed) til under 10.000 baht/md. (<2.000 kr/md.) i Bangkok og måske det halve udenfor Bangkok. Prøv fx. at spørge efter anbefalinger på Thai Visa forummet. Du kan søge efter billige billetter på fx. Momondo.

   Såvidt jeg har hørt, så afhænger reaktionen fra børnenes skole i DK af den enkelte skole, lærerne og hvordan børnene klarer sig.

   Tror umiddelbart ikke du kan finde et fritidsarbejde i Thailand. Det eneste arbejde jeg evt. kan forestille mig, at du måske kan finde er et job som engelsklærer (men regn ikke med det).

  • Uden at have undersøgt det nærmere, så vil jeg umiddelbart gætte på at man kan leje sit hus via div. udlejningsfirmaer. Fx. firmaer, der skaffer boliger til udlændige der arbejder i Danmark i en periode (det kræver dog nok, at man bo tæt på en større by/arbejdsplads).

   En anden mulighed kan fx. være lejebolig sektionen i Den Blå Avis.


Kommentarer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*