Categories
Bolig Familie

Living Apart Together – kan man bo hver for sig selvom man elsker hinanden?

Den typiske familie i Danmark er en familie der bor sammen i et hus eller en lejlighed, men behøver det være sådan. Behøver man bo sammen bare fordi man er en familie?

Rundt omkring er der familier, der har valgt at bo hver for sig selvom de voksne elsker hinanden og de måske har børn sammen. Familier der bevidst har valgt Living Apart Together (LAT) modellen, hvor de på nogle tidspunkter bor alene i hver sin bolig og på andre tidspunkter bor sammen på skift i hinandens boliger.

Fordele og ulemper ved at bo hver for sig

Men hvorfor vælge at bo hver for sig. Er det ikke nemmere at bo sammen og nyde godt at hinandens selskab, hjælp og alle de stordriftsfordele der kommer af at bo sammen?

Umiddelbart så ser jeg flere fordele ved at bo hver for sig:

  • Man får frihed til at gøre præcis som det passer en. Hvis man bor hver for sig, så behøver man ikke tage hensyn til at den anden hader rockmusik eller pitabrød morgen, middag og aften.
  • Det er lettere at have en seperat økonomi, hvis man bor hver for sig. Alletiders, hvis den ene part er god til at styre sin økonomi og den anden part er en ødeland, der smider om sig med penge.
  • Hvis man bor hver sig, så giver det mulighed for at bo to helt forskellige steder og nyde godt at begge stederne (uanset jeg stadig ikke forstår hvorfor folk vil bo permanent på landet eller bare ude i forstæderne)
  • Det kan holde liv i forholdet at bo hver for sig, da man måske vil synes hinanden er mere spændende end hvis man går op og ned af hinanden hver eneste dag.

Men alt ved at bo hver for sig er selvfølgelig ikke en fordel. Der er også ulemper ved at leve sådan:

  • Det er dyrere at have to boliger end en bolig – også selvom der sikkert at tale om to små boliger fremfor en stor.
  • Det er dyrere at drive to husholdninger, da der ikke er de samme stordriftsfordele. Pludselig skal man til at købe to af en masse ting. Ting som man kun ville behøve en af, hvis man boede sammen (endnu en grund til at være minimalist).
  • Det kan være besværligt og koste en masse tid hele tiden at skulle rejse frem og tilbage mellem hinandens boliger. Og der vil helt sikkert være nogen, der ikke har temperament til at leve på den måde.
  • Hvis man har børn sammen, så gælder det om at vælge nogle boliger der ligger tæt på hinanden, så børnene let kan komme i børnehave, skole eller hvad de nu skal til.

Hvad med børnene?

At to voksne mennesker vælger at bo hver for sig kan nok ikke bringe nogen menneskers pis i kog, men hvis der er børn inde i billedet, så er det en hel anden sag.

Kan man virkelig tillade sig at bo hver for sig overfor børnene?

Det mener jeg sagtens man kan. Hvis man tænker over det, så er det faktisk ikke unormalt for børn i Danmark at have forældre, der bor hver for sig.

Grunden til det ikke er unormalt er, at der er rigtigt mange børn med forældre der er blevet skilt (40% af alle ægteskaber i Danmark ender nemlig med skilsmisse).

Når folk med børn bliver skilt, så ender de voksne jo også i hver sin bolig og børnene bliver derved nødt til at leve to steder i stedet for et sted – præcis ligesom de ville gøre, hvis forældrene havde valgt at bo hver for sig selvom de elsker hinanden.

Forskellen er blot, at skilsmisseforældre ikke elsker hinanden og det derfor, alt efter stemningen, måske ikke er helt så rosenrødt at bo hver for sig som det ville være, hvis det var et bevidst valg forældrene havde foretaget.

Ikke klar til at bo hver for sig

At bo hver for sig selvom man elsker hinanden er en spændende måde at leve på, men det er også et stort skridt som det måske ikke er alle, der har lyst til at foretage (eller mod til).

Men så er det godt, at man kan bo sammen og alligevel nyde godt af mange af fordelene der kommer af at bo hver for sig.

Hvis man bor sammen og vil nyde godt af fordelene ved at bo hver for sig, så gælder det selvfølgelig om at give hinanden plads. Masser af plads. Om nødvendigt, så kan man også vælge at have seperat økonomi selvom man bor sammen (hvor man så blot deler de faste udgifter).

Hvis man bor sammen og har brug for mere frihed, så kan også overveje at skiftes til at bo ude i nogle dage i ny og næ. På skift kan man fx. tage ud at rejse, overnatte hos familie og venner, bo på det lokale hotel eller noget helt tredie.

PS: Det skal nok lige med, at min kone og jeg ikke har nogen planer om at bo hver for sig. Vi er glade for at bo sammen og regner absolut med at blive ved med det. Jeg synes blot det er spændende, at der findes andre måder at leve på den vi allesammen kender.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *