Categories
Feature Krop og fysik Sport

Effektiv slankekur: Sådan tabte jeg 7,2 kg på 15 dage

Contents

For et par uger siden blev det klart, at jeg måtte gå på den første slankekur i mit liv. En af mine venner og jeg kæmper nemlig om hvem der først får en sixpack (tydelige muskler på maven) – og for at få det, måtte jeg tabe nogle kg i en fart.

Heldigvis viste det sig, at den slankekur jeg fulgte var super effektiv. På bare 15 dage tabte jeg 7,2 kg (næsten et halvt kg om dagen) – og jeg tror sagtens, at jeg kunne have tabt endnu flere kg, hvis jeg havde fortsat med slankekuren.

Effektiv slankekur

Slankekuren kort fortalt

Jeg baserede min slankekur på Tim Ferriss anbefalinger. Kort fortalt, så anbefaler han, at man fuldstændig undgår kulhydrater og at man spiser den samme mad igen og igen. Tilgengæld må man så spise så meget man kan og har lyst til – og gerne flere end 3 gange dagligt.

Han anbefaler også, at man holder en fridag om ugen, så stofskiftet holdes i gang. Det er nemlig sådan, at hvis stofskiftet ikke har noget at arbejde med, så kører det langsommere. Og hvis stofskiftet kører langsommere, så forbrændes ens fedt langsommere og det tager længere tid at tabe sig.

En ugentlig fridag er også godt for moralen, så man ikke så let risikerer at falde for fristelsen og kaste sig over en håndfuld chokolader eller hvad man nu er forfalden til.

Morgenmad, frokost og aftensmad

For at sikre mig at jeg spiste det samme igen og igen, så besluttede jeg at spise det samme til hhv. morgenmad, frokost og aftensmad mens slankekuren stod på:

  • Morgenmad: Røræg af æggehvider (med en anelse helt æg for smagens skyld), dåsebønner og frosne grøntsager.

Slankekur morgenmad

  • Frokost: Stegt kylling vendt i tex mex krydderi, stegte peberfrugter og stegte løg og frosne bønner.

Slankekur frokost

  • Aftensmad: Salat (samme slags hver dag, baby leaves fra netto), dåsetun (i vand) og en lille smule chilipulver og peber for smagens skyld.

Slankekur aftensmad

Både morgenmad og frokost kunne jeg lave i store portioner til flere dage, så jeg ikke behøvede bruge tid på at lave mad hver gang jeg skulle spise.

At jeg lavede mad til flere dage ad gangen gjorde det også let at tilføje helt æg til min røræg af æggehvider. Jeg tillod mig smipelthen at smide et helt æg på panden sammen med æggehviderne, når nu portionen var så stor.

Når jeg stegte kylling og grøntsager til frokosten, så brugte jeg en anelse olivenolie. Mindre end en halv teskefuld til hhv. kylling og grøntsager (store portioner, hvor der var nok til ca. 3 dage).

Spisetider, vand og vitaminer

Som sagt, så gjaldt det om at spise flere gange om dagen. Ofte spredte jeg derfor frokosten ud over to omgange:

  • Plan 1: Morgenmad kl. 7, frokost første gang kl. 10, frokost anden gang kl. 14, aftensmad kl. 17:30
  • Plan 2 (hvis det passede dårligt at spise to gange frokost): Morgenmad kl. 7, frokost kl. 11:30, aftensmad kl. 17:30

Det er en rigtig dårlig ide at spise når det nærmer sig sengetid, så jeg undlod at spise noget som helst efter aftensmaden. Men på andre tidspunkter, så spiste jeg et par gulerødder hvis jeg var lidt sulten eller hvis jeg trængte til at sætte tænderne i noget for hyggens skyld (fx. mens min kone sad og spiste lækre og indbydende chokolader…).

Udover den faste føde, så gjaldt det om at drikke helt usandsynlige mængder vand. Jeg vil tro, at jeg har drukket mindst 3-4 liter dagligt i de dage jeg har været på slankekur. Udover vand drak jeg 1-2 glas rødvin hver aften, men ellers intet andet. Altså ingen kaffe, te, juice, sodavand, etc.

Hver aften spiste jeg også en almindelig vitaminpille, en d-vitaminpille, en b-vitaminpille og en pille med omega-3 fiskeolie. B-vitaminpillen mest fordi jeg havde små mangelsymptomer inden jeg begyndte på slankekuren.

Den ugentlige fridag

På den ugentlige fridag må man spise hvad man har lyst til, men man skal godtnok passe på ikke at gå for amok i mad og godter. Det gjorde jeg på min fridag (dag 9), hvilket betød jeg ikke tabte mig i 4 dage. Dagen efter fridagen var min vægt faktisk gået op med 1 kg og derefter var den 3 dage om at komme ned på samme niveau som før fridagen 🙁

Helt konkret, så gik jeg amok i flere kager, chokolader, en del frugt, McDonalds burgere og to omgange aftensmad. Alt, alt for meget mad – faktisk så meget, at jeg følte mig lidt syg i løbet af dagen.

Masser af unødvendig træning

Mens jeg har været på slankekur har jeg trænet 5 gange om ugen. 3 x crossfit (en slags fitness) i en time og 2 x løb (5 km i max tempo). I starten af den første uge (dag 6) fik jeg dog en mindre skade, så jeg måtte udskifte løbeturene med hård træning på gulvet derhjemme.

Nogen vil nok mene, at det er trænings skyld at jeg tabte mig 7,2 kg på 15 dage. Men det mener jeg ikke. Jeg trænede allerede 4-5 gange om ugen før jeg begyndte på slankekuren og der ændrede min vægt sig overhovedet ikke. Jeg er derfor overbevist om, at jeg ene og alene har tabt mig så meget pga. den mad jeg har spist (hvilket også ses af, at jeg har tabt mig på dage, hvor jeg ikke har trænet).

Bliv ved og tab endnu flere kg

Hvis man ser bort fra dagene omkring min fridag, så tabte jeg mig nogenlunde jævnt gennem hele slankekuren. Jeg tror derfor sagtens man kan fortsætte slankekuren længere end de 15 dage jeg har fulgt den.

Spørgsmålet er dog hvor sund den er i det lange løb. Jeg har fx. ikke nogen anelse om man kommer til at mangle nogle vigtige stoffer, hvis man bliver ved i længere tid.

Desuden skal det nok også lige med, at det ikke altid har været lige sjovt at være på slankekur. Jeg har været trættere end normalt og til tider ret irritabel. Og jeg har bestemt også savnet almindelig mad som fx. brød, ris og pasta.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

1,202 replies on “Effektiv slankekur: Sådan tabte jeg 7,2 kg på 15 dage”

Hej Mads.
Nu er det sådan, at jeg har været på kuren i 5 dage, og har desværre ikke tabt mig. Jeg føler, at jeg virkelig har holdt mig indenfor “reglerne”, og de retter du har angivet. Dog drikker jeg linsesuppe om morgenen og aftenen som erstatning til kidneybønner og tunfisk salat. Suppen består sådan set bare af linser, løg og krydderier og ikke andet. Tror du det kan have noget med linsesuppen at gøre?

Hej Mads.
Jeg har tidligere forsøgt mig på samme måde – med fint resultat. Men hvad kan jeg skifte de grønne bønner ud med? Hvis jeg skal tage den op igen. Mvh Charlotte

Tak for svar. Jeg har virkelig svært ved bønner i de mængder. Men det er vel præcis dem der er de gode proteinkilder ved denne kur? 🙂

Bønner er en god kilde til proteiner – og så er de også gode til at sørge for der kommer energi nok indenbords (hvilket kan være svært hvis man ikke spiser kartofler, ris og brød).

Hej Mads.
Et hurtigt spørgsmål. Jeg er ikke god til pinto bønner, men hvad med Lima bønner, kan jeg skifte pinto bønnerne ud med dem?

Hej Mads.

Jeg har været inde og kigge på siden her og de mange kommentar. Jeg kom hjem fra USA sidste år hvor jeg har tabt mig en masse, men nu skal jeg i gang igen. Om kosten tænker jeg lidt:
Morgen -> æg, protein shake, grønne bønner, (Haricots vert)
Frokost -> iceberg salat med peberfrugt, gulerødder, majs, ærter, æg og kylling eller tun eller rejer
Aften ->grøntsagsblanding + kylling eller tun eller kød (7-12%)

Nu elsker jeg at gulerødder, især som snacks henover formiddagen. Er dette helt forkert?

Mvh Trine

Hej Mads.
Jeg mindes du har skrevet at man ikke må spise salt til kuren.
Nærmest alt forarbejdet mad indeholder jo salt.
Feks. bacon, frosne grønsager, og dåse bønner.
Er de mængder de indeholder ok til kuren?

Er lige faldet over din slankekur – meget inspirerende!
Kan man variere kødet med både kylling, tun, svinekød, oksekød, fisk osv?
Har du nogle idéer til dressinger eller dip, hvis man skal undgå mælkeprodukter – hvad med hytteost eller en moset avocado med krydderier?

I første omgang vil jeg holde mig til de angivne retter. Når du så har tabt dig og det kun gælder om at holde vægten, så kan du trygt gå i gang med at eksperimentere med forskellige lowcarb retter (det er nu flere år siden jeg fulgte slankekuren og jeg har stadig ingen problem med at holde mig slank og fit).

Hej Mads.

Mener du at det er alle der kan tabe sig 7 kg på 14 dage…?
Så hvis jeg slavisk følger kure incl. motion, vil jeg så kunne tabe 7 kg på 14 dage…
Er kvinde, 169 høj, 67,8 kg…

Hvor mange æg,bønner og frosne grøntsager brugte du og hvad kan man spise istedet for de frosne bønner og stegt løg til frokost jeg er nemlig ikke den største fan af det:)

Hvis du holder dig til de angivne ingredienser, så kan du trygt spise til du er mæt og glad. Det er nærmest umuligt at spise for meget af de nævnte ingredienser.

Hvis der er grøntsager du ikke bryder dig om, så kan du frit udskifte dem med andre andre grøntsager (bortset fra fx. tomater, der jo reelt set er en frugt).

Hej Mads,
kunne man godt spise friske grøntsager i stedet for frosne til morgenmaden? eller ændre de noget at de er friske?

Kære Mads.
Det er meget inspirerende, at læse din blog. Tak for den
Hvordan spiser du nu?
Holder du vægten?
Min egen erfaring er, at jeg “sagtens” 🙂 kan tabe mig 20 kg. Det allersværeste er at holde vægten på rette spor. Med det resultat at jeg har tabt virkelig virkelig mange kilo, men desværre taget dem på igen -hver gang.
Lige nu er jeg dog fuld af fortrøstning og taber mig godt – har tabt 13 kg indtil nu. Målet er at tabe 12 kg mere. og så HOLDE vægten denne gang.

Har du nogle gode råd / erfaringer?

Jeg har ingen problemer med at holde vægten. Det er flere år siden jeg fulgte slankekuren og jeg er stadig trimmet på nogenlunde samme måde. Når man først har vænnet sig til at spise stenalderkost, så smager meget almindelig/fedende mad ikke særligt godt (det er alt for sødt).

Hej
Jeg skal til at starte din slankekur, men jeg er lidt kræsen. jeg ville høre om der er noget man kan erstatte løg og peberfrugt, som jeg er allergisk overfor, i frokosten og tunen i aftensmaden med?

Mvh Emilia

Drak lidt vin da jeg fulgte slankekuren. I dag drikker jeg næste intet alkohol, men det synes jeg på ingen måde går ud over mit sociale liv (jeg er god til kaffe mens folk omkring mig drikker alkohol)

Hej Mads jeg startede den 1-1-18 på din fantastiske kur Jeg er 49 år og har taget 8 kg på det sidste år selvom jeg er aktiv og ikke lever af grillmad.Men tænker overgangsalderen holder mere på fedtprocenten-Den passer helt perfekt til mig- Jeg spiser 5 æg hvor jeg tager de tre blommer væk ca 150 gr røde bønner og ca 300 gr grøntsager til morgen

middag er iceberg salat lidt rå løg og 1 dåsetun med en spiskefuld af min daglige fiske olie

aften er 200-300gr kylling eller kalkun bryst-300gr grønne bønner peberfrugt og løg

i går et halvt glas rødvin

Jeg har et halvhårdt fysisk arbejde og plejer at træne spinning 2 gange ugenlig -jumping fittnes 2-3 gange ugentlig styrke 1 gang ugentlig og yoga 1-2 gange ugentlig har i denne uge halveret træningen for ikke at blive for drænet af energi

Har lige et spørgsmål til dig-er det okay at drikke en protein drik -hvis jeg begynder at træne mere eller er det så bedre at spise lidt tun eller kylling-og kan se du generelt bruger meget løg-har tænkt på om der er en god grund til det

Mange tak for at jeg har fået lov at følge din kur -helt fantastisk nem og motiverende-da man ikke skal følge en masse opskrifter og man kan spise sig rigtig mæt ja den ene dag var jeg så mæt at jeg ikke kunne spise frokost og ofte spiser jeg først min morgenmad om formiddagen da jeg er så mæt fra aftensmaden dejlige slankehilsner Vini

Hej Mads.
Jeg spiser en blandet salat med tun til middag.
Salaten består af iceberg salat, agurk, grøn/gul/rød peber, radiser og champignon.
Er der nogen af de ingredienser i salaten der ikke er så gode og få til kuren?

Og er gulerødder ok og spise?

Hej Mads

Jeg vil gerne begynde på din kur, men jeg vil lige høre om hvor stor en betydning træningen har haft for dit vægttab. Godt nok skriver du, at det var overflødigt og unødvendigt. Men burde man ikke i teorien tabe sig mere, hvis man forbrænder flere kalorier?

Indspark til slankekurer. Jeg tabte mig over 7 måneder ca. 25 kg. uden at tælle ditten eller datten. Droppede blot kartofler, pasta, brød, sukker mv. og spiste i stedet for primært kylling eller koteletter med salat. Desuden drak jeg meget cola uden sukker (det hjælper når man har lyst til slik mv). I dag, kan jeg sagtens spise brød, burger osv engang i mellem,. Eller brun sovs og kartofler er jeg hjemme ved moar eller til fest. Jeg går også i byen et par gange om måneden. Jeg har ca. taget et kilo på igen, i løbet af et år.

Hej Mads, nu er det jo godt nok et gammelt indlæg men prøver alligevel lidt spørgsmål til den da jeg snart skal på ferie 😉 og dermed i bikini…
Jeg tænker æggehvider om morgenen som du skrev i dit første indlæg, evt. en æggelatte, bønnerne kunne det evt. være eddermama bønner?
og må jeg spise kylling til både frokost og aften?
På forhånd tak

Hej Mads. Har prøvet kuren og har tabt ca. 5,5 kg på 15 dage. Fortsætter pt. og er på dag 18 hvor vægttabet i alt er omkring 6-6,5 kg. Super fint og har sjældent følt mig sulten i perioden. Har samtidig trænet 4-5 dage om ugen, hvilket helt sikkert har hjulpet med vægttabet (gætter på træning har hjulpet med 1-2 kg af vægttabet). Til de kommentarer, der spørger om man tager på igen efter kuren er færdig, syntes jeg det er værd at nævne, at kulhydrater binder væske. De to “cheat”-dage jeg har haft indtil nu, viser også at højere kulhydrat-indtag betyder ca. +1 kg væske bliver bundet i kroppen. Det ændrer dog ikke på at kuren virker og sagtens kan forlænges længere end 15 dage.

Hej Mads,

Jeg har lige opdaget over din hjemmeside, og selvom dette er et gammelt opslag, så prøver jeg lige at stille et spørgsmål i håb om et svar/en hjælp til at komme i gang! Jeg spiser i forvejen efter 16/8-kuren, så jeg vil høre, om nedenstående vil gøre det muligt for mig at tabe mig, da det umiddelbart ikke lyder af meget, men jeg føler mig generelt ikke så sulten.

Kl 12: Æggemuffin lavet på 1 æg og 2 æggehvider med frisk spinat
Derefter spise gulerødder i løbet af dagen efter behov.
Aftensmad: Rejer med broccoli

Min erfaring er at det ikke gælder om at begrænset mængden af mad. I stedet gælder det om at begrænse indtagelsen af hurtige kulhydrater, hvilket nemmest gøres ved at følge de ovenfor angivne måltider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *