Categories
Krop og fysik

Slankekur – giv din kostplan sparket og tag en ugentlig fridag

For lidt over et år siden, så var jeg på slankekur og tabte en helvedes masse kilo i en flyvende fart (7,2 kg på 15 dage).

Mens jeg var på slankekur fulgte jeg en kostplan, der sagde at jeg skulle spise det samme igen og igen de fleste af ugens dage. Kun en dag om ugen kunne jeg holde fri, gå amok og spise lige det jeg havde lyst til (den ugentlige fridag).

Det er ikke for stofskiftets skyld

Oprindeligt mente jeg, at den ugentlige fridag var en del af slankekuren for at holde mit stofskifte igang. Min teori var, at den mad jeg spiste det meste af tiden ville få stofskiftet til at gå ned i fart og derved medføre, at jeg tabte min langsommere end nødvendigt.

Den ugentlige fridag mente jeg var til for at modvirke dette. Fridagen skulle simpelthen give stofskiftet et spark i røven, så det kunne holdes oppe i fart og få mig til at tabe mig så effektivt som muligt.

Tag en fridag for ikke at falde i

Siden dengang, for lidt over et år siden, har jeg dog ændret mening omkring den ugentlige fridag. I dag mener jeg, at den ugentlige fridag mest er en del af slankekuren af psykologiske årsager.

Som jeg ser det nu, så er den vigtigste del af den ugentlige fridag, at den gør det lettere at overholde slankekuren. Den ugentlige fridag hjælper dig simpelthen med at undgå, at du falder i hvis der er en kasse fyldte chokolader indefor rækkevidde.

Det er nemlig ikke nogen hemmelighed, at det er sur røv at følge en kostplan der siger, at du skal spise det samme igen og igen og igen. Det tog ikke mange dage med den kost før jeg begyndte at få madfantasier og dagdrømme om både det ene og det andet.

Og når man først begynder at få madfantasier, så duer det ikke, at der er flere uger (eller måneder) til man igen må tage sig et par fyldte chokolader. Hvis der er så længe til, så er man temmeligt sikker på at falde i før eller siden – og det uanset hvor motiveret man er for at tabe sig.

Det er derfor alletiders, at man har en ugentlig fridag. Takket være den, så er der nemlig hverken uger eller måneder til man igen må spise det man har lyst til.

I stedet, så er der blot nogle få dage (max. 6 dage) til der er frit slag og man i løbet af en dag må spise lige det man har lyst til (inkl. fyldte chokolader og altmuligt andet lortemad).

Planlæg din ugentlige fridag

Inden man starter på slankekuren, så skal man beslutte sig for hvilken ugedag, der skal være ens fridag. Det kan fx. være at man vælger at holde den ugentlige fridag hver lørdag, så den kan kombineres med at man har fri fra arbejde og fx. skal ud og spise eller holde fest.

At man vælger en bestemt ugedag betyder dog ikke, at man ikke kan flytte fridagen en smule frem og tilbage. Sålænge der går mindst 5 dage mellem hver fridag, så vil det ikke være noget problem at flytte lidt rundt på den.

At fridagen kan flyttes gør det lettere at kombinere den med fx. fester, bryllupper og fødselsdage, hvilket er vigtigt hvis man skal være på slankekur i længere tid (hvilket jo kan være nødvendigt, hvis man skal tabe sig mere end jeg havde behov for).

Uanset hvordan og hvornår man holder sin ugentlige fridag, så bør man selvfølgelig planlægge den i forvejen. At holde fridag er ikke noget man beslutter sig for når man vågner om morgenen (hvis man gør det, så kan man ligeså godt smide kostplanen ud af vinduet og opgive slankekuren).

Behovet for en fridag ændrer sig

Da jeg fulgte slankekuren og nåede frem til min første fridag, så var jeg fuldstændig klar på at spise både det ene og det andet og havde allerede dagen før lagt planer om et besøg hos både bageren og McDonalds.

Men sådan er det ikke længere. Siden jeg afsluttede slankekuren og jeg mere eller mindre holdt mig til paleo mad, hvilket har fået min smagsløg til at ændre sig.

Jeg har ikke længere lyst til fx. søde sager. Faktisk så synes jeg i dag, at de fleste søde sager er alt for søde og ikke spor lækre at spise.

Fordi jeg har fået det sådan, så er min ugentlige fridag (som jeg stadig holder fast i) bestemt ikke noget madorgie. Snarere tværtimod. Somregel, så ender det med at jeg spiser et par pandekager og ikke meget mere end det.

Men dermed ikke sagt, at det altid ender sådan. Der er også nogle få fridage, hvor jeg fx. gnaver mig gennem masser af fyldte chokolader i rap – og fortryder det bagefter, når jeg får det lidt smådårligt i et par timer 🙁

Ikke kun pga. smagsløgnene

At jeg ikke går amok på min ugentlige fridag skyldes dog ikke kun at mine smagsløg har ændret sig.

Jeg tror også det betyder noget, at jeg ikke lever 100% af paleo mad resten af tiden (jeg er nok omkring 90% paleo).

Da jeg ikke længere har noget behov for at tabe mig, så spiser jeg fx. hvad der bliver sat på bordet når jeg er ude. Og hvis min kone hive en portion varme boller ud af ovnen, så tager jeg også et par af dem uden at skamme mig – og det uanset om det så er min ugentlige fridag eller ej.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

7 replies on “Slankekur – giv din kostplan sparket og tag en ugentlig fridag”

Hej Mads,

Jeg tror at du har ret i at “fridagen” er rigtig god for at kunne holde motivationen, for når man tænker at det er surt så er det trods alt nemmere at kunne holde ud hvis man ved at der max. går 6 dage til at man kan spise hvad man vil 😉

Jeg har fulgt slankekuren hvor du tabte 7,2 kg. på 15 dage, i 4 dage nu og har allerede tabt mig næsten 3 kg. (2,9 kg.). Men min fedtprocent er kun faldet med 0,3%.

Hvordan tror du at det kan være?

Hvordan gik det med din fedtprocent i starten af slankekuren?

Mvh
Robert Andreasen

Jeg målte kun min fedtprocent da jeg startede på slankekuren og da jeg afsluttede den, så jeg ved faktisk ikke hvordan den præcis udviklede sig undervejs. Men jeg kan huske, at min vægt faldt nogenlunde jævnt gennem hele forløbet.

At du allerede har tabt 3 kg kan meget vel skyldes væsketab. Væsketab er grunden til at rigtig mange taber sig relativt hurtigt i starten af deres slankekur (og efterfølgende noget langsommere).

Så må vi jo bare se hvad der sker.

Synes bare at det er utroligt hvis det meste er væske for drikker en del mere end jeg plejer.

Jeg vender tilbage med en ny vejning når jeg er kommet lidt længere i processen 🙂

Man skal tage fedt-%’er med et stort gran salt.
Det er relativt svært at måle fedt-% – almindelige hjemmevægte man stiller sig på med bare tæer er langt fra pålidelige!

Tag i stedet billeder, mål omkredse og evt. fedfolder og sammenlign før med efter.

Jeg har læst hele bogen og levet efter low-carb i lidt over en måned nu.
Det virker umidelbart ikke som om du har læst bogen – no offence (correct me if I’m wrong!).

Det er IKKE et krav at man spiser det samme hele tiden! Tim anbefaler det udelukkende fordi det er det nemmeste.
Jeg hører tit kommentaren “man kan da ikke leve af bønner og linser hele livet!”
Nej, det gør man heller ikke – man udskifter brød,pasta, ris og kartofler med bønner og linser 🙂
Dvs. jeg kan spise stort set det samme som jeg hele tiden har gjort – lasagne er dog endnu ikke afprøvet 🙂

Snydedagen har to formål, det ene er som du skriver det psykologiske, og det gør klart at det for mig ikke er en kur, men en livsstil (Tim anbefaler det modsatte, at man ser det som en kur, og måske vender det til en livsstil… han lever selv efter det og har gjort det i MANGE år!).
For det andet har det også indflydelse for metabolismen, at den lige får et “chok”.

På kort sigt, de første par uger, så kan det sagtens virke som om man tager for meget på efter snydedagen, men det begrænses efter noget tid og den gennerelle vægt vil være en del lavere end uden kuren.

Til info, så dyrker jeg en del motion, MTB og kitesurfing og de fleste vil mene at jeg ikke har brug for at tabe mig – men efter 4 hour body, så er mine blodårer på mave og arme begyndt at blive synlige, sixpacken er betydeligt mere synlig og generelt er jeg blevet meget mere markeret… mine overarme er desværre blevet mindre… men det skyldes jo at en del af dem var fedt 🙁
Til info så tager jeg ikke nogen af tilskudene – PAGG, men har kun ændret kosten.
Har planer om at skulle igang med hans træningsvejledning også – 3*20min pr uge er i den grad tiltalende!

Helt enig i at fedttange, hjemmevægte o.lign. ikke er det mest pålidelige i verden. Det er hvad jeg har adgang til og derfor bruger jeg de ting, men jeg er enig i, at det ikke er den optimale løsning.

Hvis bogen du hentyder til er The 4-hour body, så er den skam blevet læst. Og der er vi også enige, det er ikke et krav at man spiser det samme hele tiden, men en godt tip, der gør slankekuren nemmere at følge (at jeg er enig kan du fx. se ved at læse de mange kommentarer til min slankekur post: https://www.genvejen.dk/effektiv-slankekur-saadan-tabte-jeg-72-kg-paa-15-dage/)

Det kan være en livsstil at leve som Tim Ferriss gør, men jeg synes ikke det er nogen nem måde at leve på. Det er besværligt at skulle være selektiv omkring sin mad 6 dage om ugen og så gå amok (eller ihvertfald have mulighed for det) 1 dag om ugen.

I stedet, så synes jeg det er nemmere at leve af paleo mad det meste af tiden (80-90% eller mere) og så spise hvad der bliver sat på bordet når man er ude – også selvom det så måske ikke lige er paleo mad.

Men dermed ikke sagt, at det ikke er en fantastisk slankekur at leve som Tim Ferriss gør. Det er det bestemt og jeg vil til enhver tid anbefale kuren, hvis man har brug for at tabe sig. Jeg synes bare ikke, at det er den nemmeste måde at leve på permanent.

OK, men er forskellen på Paleo og LCD (Low-Carb-Diet) ikke:
1. Frugt er, begrænset, tilladt i Paleo, modsat LCD.
2. Paleo prædiker så lavt kulhydrat indtag som muligt, hvor LCD kun forbyder de hurtige kulhydrater.

Mht. at spise hvad der bliver sat på bordet, så ser jeg ingen forskel mellem de to livsstile – under LCD kan du jo lige så vel spise hvad der sættes på bordet og i begge tilfælde kan man som regel spise rigeligt med kød og salat og evt. lidt ris/pasta/kartofler – Tim Ferris har endda nogle tips til begrænsning af skaden.

For mig er begge en livsstil og ikke en kur, det er vigtigt, da man jo ellers vender tilbage til de gamle fedt-%’er igen.
Der hvor jeg mener man kan slække er, at man kan tage det som en kur 1-2 mdr. og så kan man efterfølgende begynde at korrigere ift. ønsket livsstil.
Der er ex. nogle, klassisk danskere, der vil mene de ikke kan leve uden en rugbrødsmad med ost eller et glas mælk til frokosten. Her vil jeg anbefale man lever strengt efter regimet i 1-2 mdr. og så korrigerer – måske er trangen forsvundet (det kender jeg flere tilfælde hvor det er sket), hvis ikke så må teste hvad korrektion betyder – er det ½kg ekstra fedt, så er det måske givet godt ud ift. øget livskvalitet!

God ide mht. at korrigere efterfølgende. Jeg bruger samme metode. Kunne godt være mere trimmet, men jeg synes ikke det er det værd ifht. at kunne være nogenlunde afslappet omkring min paleo mad (jvf. jeg spiser 80-90% paleo og altmuligt mad for resten).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *