Paleo mad og hvorfor det er en super smart at spise stenalderkost

De sidste 4 uger har jeg levet efter et sæt ernærinsprincipper der kaldes paleo eller stenalderkost. Et sæt ernæringsprincipper, der har vist sig at være et sandt mirakel for hvordan jeg ser ud, når jeg smider trøjen.

Paleo sixpackTakket være paleo, så har jeg en bedre sixpack nu end jeg nogensinde før har haft – og det er uden at jeg har gjort noget for det udover at ændre min kost til paleo mad (faktisk har jeg gjort mindre for den end jeg plejer, men mere om det længere nede i denne blog post).

Kort om paleo mad

Kort fortalt, så er paleo mad kendetegnet ved at man skal spise de samme ting som folk i stenalderen gjorde. Ting, der allesammen er kendetegnet ved at indeholde ingen eller meget få kulhydrater.

Det gælder derfor om at undgå ris, pasta, brød, o.lign. og i stedet fokusere på at spise masser af kød, grøntsager og frugt (frugt med en vis tilbageholdenhed afhængigt af hvor meget sport du dyrker).

I de sidste 4 uger har jeg derfor spist kød og grøntsager både morgen, middag og aften – men i modsætning til min super effektive slankekur, så har jeg spist hvad jeg har haft lyst til. I denne omgang har der ikke været noget med, at jeg skulle spise det samme hver dag (hvilket jeg skulle, da jeg var på slankekur).

En enkelt dag om ugen har jeg haft en cheat day, hvor jeg har spist løs fra alle hylder. Disse dage (og ingen andre) er der røget masser af kulhydrater ned i form af både ris, pasta, brød, uendelige mængder frugt og alt muligt andet (inkl. et par kager eller tre).

Ikke så meget sport

Sport har der ikke været meget af siden jeg begyndte at spise paleo mad. Vi har været i Thailand de sidste par måneder, så er det faktisk kun blevet til to korte besøg i træningscenteret hver uge og lidt svømning i poolen med børnene (I træningscenteret har jeg hver gang hevet lidt i et par maskiner, taget op til 50 mavebøjninger og løbet 2-3 km i max. tempo)

To besøg i træningscenteret om ugen lyder måske skræmmende for nogen, men det er væsentligt mindre sport end jeg plejer at dyrke hjemme i Danmark. Og jvf. jeg ikke havde nogen sixpack hjemme i Danmark, så er der vist ikke nogen tvivl om at motion og træning ikke er det vigtige ifht. hvor ens krop ser ud.

Det er sindsygt vigtigt det her: Motion og træning er ikke det afgørende ifht. at smide de overflødige kilo. Det er kosten der er det afgørende (men træning er selvfølgelig stadig pissesundt på mange andre måder, så det her er ikke en undskyldning for at blive en lad sofakartoffel).

Hvad skal jeg nu spise?

Efter 4 uger med paleo mad er det store spørgsmål så hvad der skal ske i fremtiden. Min umiddelbare plan er at fortsætte med at spise paleo mad, men uden at være hysterisk omkring det.

Derhjemme vil jeg såvidt muligt spise paleo mad og når jeg er ude, så vil jeg spise den mad der bliver stille på bordet. Der er ingen grund til at være en irriterende madhystade og jeg dør nok ikke af et par ikke paleo måltider i ny og næ.

###

Beklager den elendige billedkvalitet. Mit kamera gik kold før jeg fik taget nogen billeder – og min telefon gjorde det samme et par dage efter ovenstående billed blev taget 🙁

244 kommentarer

 1. Jeg kan se at mit kalorieindtag dagligt er på 1380 kalorier. Jeg indtager 122g protein og 75g fedt. Er det for lidt? Jeg synes jeg er temmelig træt sidst på dagen.
  Mit kulhydratindtag er på 16g dagligt.
  Er kikærter ok istedet for bønner? Påtænker nemlig at lave falafel, det er nemt at have med og smager godt både varm og kold

  • 1380 kalorier lyder ikke af ret meget, så det kan muligvis forklare hvorfor du er træt sidst på dagen.

   Hvis jeg husker rigtigt, så er kikærter et udemærket alternativ til bønner. Jeg spiser ihvertfald selv hummus i ny og næ.

 2. Det er nok fordi jeg hænger lidt i gamle vaner med kalorieindtag når jeg ikke er fysisk aktiv. Er det spildt arbejde og bør jeg i virkeligheden indtage flere kalorier? Ville der ske noget ved det?

 3. Bare lige et dumt spørgsmål, hvor mange kulhydrater vil du max anbefale hvis jeg skal tabe mig effektivt? Btw var hele familien tossede med de falafler jeg fik lavet. Super måde at spise bønner på og så fylder det lissom brød 🙂

 4. Hej Mads

  Spændende indlæg at læse, har allerede fået en masse input jeg bestemt kan bruge.
  Selv har jeg været på noget lignende paleo i 2 dage.
  Er startet da jeg har meget dårlige tænder trods min unge (22år) alder. Jeg fik dog at vide af mine tandlæge i denne uge, at det kunne være en ide at skære drastisk ned på kulhydrater og evt. kun spise kulhydrater 10min ad gangen, så tænderne kun bliver belastet i mindre intervaller. Er dog ret sikker på hun primært har ment hurtige kulhydrater som hvidt brød, pasta, ris etc. Især frugt frarådte hun mig også.
  Så nu er jeg gået all in og har intentioner om at leve af proteiner, fedt og grøntsager. Hun mente jeg kunne prøve i et halvt år og så kunne vi se om det ville have en effekt på mine mange begyndende huller..
  Vil nu lige høre dig/jer andre, om der er nogle der har nogle erfaringer mht. deres tænder?
  Det er nok et lidt sjovt spørgsmål, men ret relevant for mig.

  Derudover vil jeg da lige tilføje at jeg allerede kan mærke en forskel og har store forventninger til livsstilen.

  • Jeg har før hørt om at paleo har en gavnlig effekt på tænderne, men det er ikke noget jeg selv har erfaringer med (hvis man ser bort fra, at jeg stadig får ligeså mange tandsten som jeg altid har gjort – huller har jeg aldrig gjort mig det store i :)).

 5. Hej Mads

  Først og fremmest så vil jeg sige at jeg har fuldt dine blogs en masse og thumbs up for dem.. Blev utroligt inspireret at jeg læste om dit projekt med paleo mad, spiser i forvejen temmelig sundt og har styr på kosten.. Jeg havde en fedtprocent på 15,3% og mit mål er at skulle komme under 10% gerne 8 🙂 jeg formåede at gå fra 15.3 til 14.2 % på en lille mdr ved at gå 300kcal under mit ligevægstal og så en masse styretræning.. Jeg startede i Mandags med at spise paleo mad og ligger mellem 40-80g de fleste kommer fra gulerødder.. (er vant til over 200g kulhydrater om dagen) Jeg plejer at være en yderst aktiv fyr med en masse energi, kan dog mærke siden jeg gik på den her paleo mad kur at når jeg laver noget aktivt virkelig skal bruge ekstra kræfter end jeg er vant til, samt jeg virkelig føler mig træt når jeg kommer længere hen på dagen.. Har du nogen ide om det er fordi jeg ikke får særlig mange kulhydrater mere eller kroppen skal have en tilvending til det nye “mad”? Jeg får omkring 160-210g protiener om dagen samt 50-70g fedt vejer 69kg og mellem 1600-1800kcal .. Så hvis du har nogen gode input, så må du meget gerne komme med dem 🙂 Forsat god dag og keep blogging

  • Hvis du er aktiv, så er 1600-1800 kalorier om dagen alt for lidt.

   Du skal med andre ord spise noget mere. Det kan du også sagtens gøre uden det går ud over vægttabet (hvis bare du holder dig fra kulhydraterne, så skal du nok tabe dig).

   Selv havde jeg ingen problemer med at vænne mig til den nye mad, men jeg har hørt om andre der har haft først og fremmest hovedpine.

   Tror dog problemet for dig først og fremmest skyldes, at du ikke får nok at spise.

   • Tænkte bare på nu hvor mit ligevægtstal lå på omkring 2100kcal at det så var fint jeg gik under med cirka 300kcal om dagen.. Jeg spiser 7-8 gange om dagen og syntes bestemt jeg spiser en masse masse mad, problemet er nok bare at jeg har svært ved at finde mad uden kulhydrater, hvor der er en masse kcal i.. De seneste par dage har min Morgenmad bestået af en omelet af 3æg. Formiddag: en dåsetun med grønt til. Middag Kylling og salat/grønsager. Eftermiddag. kan eventuelt være protienshake og nogle mandler eller fisk af en art.. Aften står af kød evt. oksekød samt grønt indensende tid ryger der en shake ned eller lidt tun med hytteost.. Da jeg spiste mellem 1700-1900kcal hvor jeg fik 200g kulhydrater cirka om dagen, så skulle jeg overhovedet ikke anstrenge mig så meget som jeg skal nu hvor jeg ikke rigtig få kulhydrater

    • Hvis du undgår kulhydrater, så behøver du ikke bekymre dig om kalorier, ligevægtstal, etc.

     Sålænge du holder dig til de rigtige ting, så kan du trygt spise til du er mæt og glad.

 6. Hej Hej 🙂

  Jeg spiser hytteost med et æble og et par mandler til hver morgen, er det meget dumt hvis jeg gerne vil følge paleo ?

  • Det kommer an på hvad formålet med at følge paleo er 🙂

   Hvis det er at tabe sig, så er det ikke nogen særligt gode ting du har valgt. I så fald, så skal du i stedet gå efter kød, æg, grøntsager og bønner.

 7. Hej Mads

  Det har været rigtig inspirerende at læse dit indlæg og ikke mindst de mange gode kommentarer. Jeg er selv gået i gang med at tabe rigtigt mange kilo ved hjælp af paleokost og må sige, at det er bare en effektiv og mættende mad, man får. Jeg har valgt at lave dagbog over forløbet og håber, at det er i orden, at jeg sætter mit link her

  http://paleo-portal.dk/category/dagbog-over-vaegttab-med-paleo/

  Det kunne være interessant med en up-date på dit indlæg. Lever du stadig efter paleo-principperne og hvad er dine erfaringer med at leve efter dem i så lang tid?

  • Ja, jeg lever stadig efter paleo principperne. I snart to år har 90-95% af min mad været paleo. Det er kun når jeg er besøg hos nogen o.lign., at jeg ikke spiser paleo mad.

   Det fungerer glimrende og jeg har ingen problemer med at holde vægten. Har derfor bestemt ingen planer om at vænne tilbage til konventionel kost.

 8. Hej Mads, jeg startede på stenalderkost for en måned siden og har allerede tabt 5,5 kg. og min six pack er også blevet tydeligere end den nogensinde har været før.

  Ligesom dig har jeg også før i tiden forsøgt at få six pack ved at træne min mave mere og mere, men dog uden de store resultater.

  Stenalderkost er blevet en livsstil for mig og jeg kan også kun anbefale det til alle andre.

  Ps. fed blog og et godt indlæg 🙂

  Mvh Robert

 9. Hej Mads.

  Fed blog 🙂

  Jeg er 185 og vejer 120 kg. Det er alt for meget, og det skald er laves om på nu. Fedtet omkring maven skal væk.

  Har læst alle kommentarene. Du siger, at Paleo ikke er er en slankekur, men en livsstil.

  Mit spørgsmål er følgende:

  Kan man bruge Paleo til at smide kiloene, når man vejer som jeg gør? Eller skal man smide dem først på andre måder og så gå i gang med det????

  Har fået lidt indtrykket, også fra andre debatsider, at Paleo er for folk, der træner meget og genre vil bygge muskler.
  Grundet studie og arbejde, kan jeg nok ikke få klemt mere end træning 2-3 gange om ugen i 30-40 min.

  Skal jeg starte på Paleo eller skal jeg gøre noget andet først?

  Mvh

  • Du kan sagtens bruge paleo til at smide kiloene selvom du starter i den tunge ende 🙂

   Faktisk vil jeg anbefale, at du kører paleo hele vejen, da det så forhåbentlig ikke føles som en slankekur, men blot som en fornøjelig kostændring (hvilket er vigtigt, da du jo uanset hvad ikke lige taber så mange kilo på en eftermiddag).

   Mht. at paleo er for folk der træner meget, så tror jeg måske dit indtryk af dette skyldes, at paleo er relativt udbredt blandt folk der træner crossfit o.lign. – men det betyder ikke, at det kun er for folk der træner meget. Det er det bestemt ikke.

 10. Kære Mads og alle I andre brugere 🙂

  Nu er jeg tilbage – undskyld det har varet så længe, der har været en periode med indlæggelser og generelt bare travlhed over hele linjen.

  For at vende tilbage til mit lille forsøg med at spise bacon, flæskesvær og peanutbutter, kan jeg konstatere, at bacon og flæsesvær (som snack) er helt ok på denne kur – men peanutbutter derimod er ikke! På trods af, at det næsten ingen kulhydrater indeholder, så tager man altså på! så UD med den!

  Siden december sidste år har jeg taget godt og vel 3 kg på, men det kan skyldes at jeg også har fået opbygget noget muskelmasse, idet jeg er begyndt at styrketræne og ellers dyrke konditionstræning som optakt til maraton. Men da jeg nu skal på ferie om en uge ca, tager jeg mig en LYN-kur på 6 dage, og ser hvor det fører hen.

  Under min LYN-kur har jeg tænkt mig at leve af følgende alle 6 dage:

  -Kylling, kylling og atter kylling
  -Kaffe med maz 300ml skummetmælk
  -Vand og sukkerfri sodavand.

  Jeg fandt et link til en hjemmeside (baseret på egne oplevelser), hvor der står at man kan tabe 3-4 kg på kun 4 dage, hvis man man seriøst holder sig til VLC. Kosten svarer nogenlunde til det man forbinder med South beach kuren, men der er dog det, at man også skal holde sit energiindtag på et minimum.
  Er meget spændt på resultatet, for jeg ved med sikkerhed at det jeg kommer til at tabe IKKE er væske, idet jeg normalt undgår kulhydrater.

  Skal nok holde jer opdaterede, og skrive mit indtag ned løbende 🙂 håber jeg når at vende tilbage på søndag før jeg tager videre til Sydens Sol 🙂

  En rigtig god dag til jer alle – og må lige sige det igen: SUPER inspirerende BLOG! 🙂

 11. Ja VLC står for Very Low Carb (diet).

  Du har nok ret mht at man skal holde sig fra sodavand, men omvendt mætter det ret godt – og jeg kan allerede mærke sulten :o) tror det bliver nogle hårde dage, men kun lige indtil kroppen vænner sig til det.

 12. Så er jeg tilbage – er nu på dag 6 med low carb og har tabt mig lige præcis 2 kg!!! er gået fra 55,2 – 53,2 kg ved at spise proteinrigt og maz 800 kcal per dag. Dette er med at jeg har haft en snydedag (dag 3, hvor jeg spise ca. usunde 1000 kalorier, for det blev for hårdt) og 2 motionsdage: 1x 10 km og 1x 6 km.
  Jeg er MEGET meget forundret over hvordan det kan lade sig gøre… indtil videre, har jeg ifølge kalorieregnskabet kun tabt 6000 kalorier i alt, hvilket burde give et vægttab på 0,8 kg. Lige nu er jeg såå motiveret, at jeg overvejer at følge kuren et par dage endnu…
  Det er super hårdt de første par dage, men derefter vænner man sig simpelthen til det, og bliver langt mindre sulten, end hvis man lever på en sukkerrig kost (dvs med hurtige kulhydrater).

  Håber I fik noget ud af den her post ;o)

  Jeg er i hvert fald overbevist om at både paleomad, proteinrig kost og afskaffelsen af de hurtige kulhydrater (for indtog langsomme kulhydrater i løbet af kuren og tabte mig stadig), i kombination med et energireduceret fødevareindtag, er NØGLEN til at komme af med de ekstra kilo! 🙂 – også selvom man er normalvægtig!

  • Tillykke med vægttabet, men der er ingen grund til at begrænse sig til et lavt antal kalorier. Hvis man bare holder sig fra de hurtige kulhydrater, så skal man nok tabe sig uanset man spiser sig mæt og glad.

   Faktisk vil jeg sige, at det er en dårlig ide at begrænse sig til et lavt antal kalorier. Gør man det, så risikerer man fx. at kroppen kommer i en sultetilstand, hvorved man taber sig langsommere end man ellers vil have gjort (+ det næppe er særligt sundt kun at nøjes med 800 kalorier om dagen)

 13. – Glemte forresten af sige at min kost bestod af kylling, tun i vand, peberfrugter, gulerødder, agurker, kaffe med mælk, sukkerfri sodavand og saftevand, samt proteinbarer :o)

 14. Du spiser alt for lidt fedt, Heidi! Paleo/Lowcarb Highfat betyder at man spiser mere fedt og protein, og kalorier er noget man ikke taeller. De först dagerne uden sukker taber alle fordi glykogenlageret forsvinder og for hvert gram glykogen forsvinder 3.7 gram vand. Efter et par uger taber man ikke mere i vaegt. Spiser du fedt vil kroppen bruge fedt. Spiser du for lidt fedt vil kroppen beholde det på lageret. Kroppen taenker kun survival of the fittest hele tiden.

  • I har sikkert ret begge to…! Men synes bare vægttabet går for langsomt hvis jeg fx spiser animalsk fedt eller fede mejeriprodukter…?

   Tænkte også, at det måske ikke gør noget, hvis jeg så i stedet tager mig en “snydedag” ca. hver 4. eller hver 7. dag, hvor jeg spiser hvad end jeg har lyst til af “syndige” fødevarer? for at booste stofskiftet lidt?

   • Hvis du spiser animalsk fedt, så kommer dit vægttab sandsynligvis til at gå hurtigere jvf. tidl. kommentarer. Mejeriprodukter vil jeg holde mig fra, hvis vægttabet skal gå så hurtigt som muligt (pga. indholdet af lactose).

    Tror ikke det er nogen god ide at holde snydedag oftere end hver 7. dag.

 15. Jeg er netop startet op på Paleo og hold da op hvor især min mave nyder godt af det.
  Vil lige høre om makrel i tomat og torskerogn på dåse kan gå an at spise fx en dag hvor det er knap med tiden?

  I øvrigt en fantastisk blog der giver stor inspiration:-)

  • Hvis det gælder om at tabe sig, så vil jeg holde mig fra tomater da det reelt set er en frugt med dertilhørende indhold af fructose. Torskerogn har jeg ikke rigtig nogen ide om hvad indeholder, men hvis det er ren rogn uden div. tilsætninger, så burde det være helt fint.

 16. Hej Mads
  Jeg købte din bog igår, da jeg hurtigst muligt skal smide nogle kilo. Jeg har netop været igennem min 2. Knæ operation pga slidegigt. Nu er det så bare vigtigt selv om jeg ikke er overvægtig at der er så lidt belastning på mit knæ som muligt! Jeg tænkte på ifht. Morgenmaden, om man må spise æg, bacon og coktailpølser?? Må man ikke lave en olie/eddike dressing til salaten?? man man anvende soya til grøntsagerne?? Jeg er meget spændt på at komme igang:)

  • Æg og bacon kan du godt spise, men cocktailpølser ville jeg holde mig fra pga. det er svært at have overblik over indholdet. Olie/eddike dressing til salat er ok og det samme gælder soya.

  • Tyggegummi indeholder sukker, så det er udelukket. Mht. drikkevarer, så er kaffe og te helt fint. Det skal dog være uden tilsætning af noget som helst, så det duer ikke hvis der skal mælk, sukker el.lign. i.

 17. Hej
  Er nu igang med 2. Dag på lyn kuren. Det går okay, synes jeg bliver godt mæt af måltiderne, MEN det er som om kroppen begynder at efterlyse et eller andet! Så der er sket det, at jeg er “faldet” lidt i, har taget nogle stykker tyggegummie trods det at du har frarådet! Jeg håber dog at det ikke er det værste jeg kunne gøre…..og at kuren ellers lykkes.

  • Hej Anne-Mette 🙂

   Synes lige jeg ville smid en besked til dig. Først og fremmest super fedt, du er startet på Paleo. Det bliver du glad for.

   Jeg startede selv Torsdag d. 6. September. Der vejede jeg 120 kg. I dag 23. Oktober er jeg nede på 108 kg. Og det er uden særlig meget træning ved siden af.

   Det du oplever er helt normalt. Tror jeg. Det skete også for mig. Din krop skal jo vænne sig af med en masse ting. Og den skal omstille sig til den nye kost. Jeg var træt og lidt småsur den første uge. Men jeg kunne se at det virkede på vægten.

   Angående det at du er “faldet” i. Et stykke tyggegummi gør sgu ikke den store forskel. Der er lavet en bog af en forsker, der hedder Loren Cardain i 2007. Hans speciale er stenalderkost. Han snakker i sin bog af samme navn om Paleo på 3 niveauer. Niveau 3 er, når du starter. Så spis 3 måltider ikke-paleo mad om ugen. Når du er længere inde i forløbet gå til niveau 2, hvor du spiser 2 måltider ikke-paleo om ugen. Og så niveau 1 med 1 måltid ikke-paleo. Det vigtige er, at Paleo er hovedreglen og ikke undtagelsen.
   Jeg er faldet i flere gange, men har stadig tabt mig 🙂

   Held og lykke med det 🙂

 18. Hej Alexander
  Det er da helt vildt som du har tabt dig…godt gået:) din pointe med de 3 niveauer lyder egentlig meget fornuftig og en god måde at fortsætte på efter lyn kuren. Igår oplevede jeg meget ubehag, men nu går det fint igen. Statur er at jeg allerede på 2 dage har tabt 1 kg, det er bare så motiverende i sig selv….og så glæder jeg mig til lørdag som er synde dagen:) men tænker på hvor meget man egentlig må synde??

  Tak for dit motiverende indlæg:))

  • Hej igen Anne-Mette 🙂

   Hvor meget du “synder” 🙂 er op til dig. Bare husk, at hvis Paleo skal have effekt skal det være hovedreglen.
   Men igen. Alt med måde og der kan jo være situationer, der går at man er nødt til det.
   Havde selv en uge, hvor jeg 4 aftener i træk og frokost to af dagene spiste ikke-paleo, fordi jeg arbejdede på et større projekt hvor jeg ikke var hjemme.

   Men tag udgangspunkt i dig selv. 1 kg på dage er jo meget. Bare husk sådan generelt, at når man starter et vægttabsforløb, så taber man sig meget i starten. Og så går det lidt langsommere.
   Men bliv ved bliv ved 🙂 Og angående tyggegummi fra første indlæg. De kan jo fås sugerfree 🙂

   Mvh

   Alexander

 19. Jeg har nu levet som stenaldermenneske de sidste to uger. Jeg døjer rigtig meget med hovedpine. Jeg føler mig træt, uoplagt og jeg har overhovedet ikke tabt mig… ØV! Dog er min mave ikke konstant oppustet, som den ellers plejer at være. Er der andre, der har oplevet lignende? Jeg har lidt svært ved at holde modet oppe.

  • Jeg har ikke oplevet nogen, der ikke har tabt sig ved at gå over til paleo mad. Hvad var dit udgangspunkt? (højde, vægt, fedtprocent, etc.) Har du levet 100% af paleo mad?

   Hovedpine i de første 1-2 uger er ikke unormalt, da kroppen skal vænne sig til en anderledes kost. Jeg havde ikke selv hovedpine da jeg skiftede, men jeg har snakket med et par stykker som fik hovedpine ifbm. skiftet og for dem begge gik det over indefor de første 1-2 uger.

   • 162 cm og 62 kg, så der er lidt at tage af. Jeg er slet ikke overvægtig, men jeg vil gerne smide 5-6 kg.
    Jeg har levet 100%, men jeg har spist frugt og måske ikke nok kød.

    • Frugten kan meget vel være årsagen til du ikke har tabt dig. Frugt indeholder nemlig masser af kulhydrater i form af fructose, så prøv at se hvad der sker hvis du dropper frugten.

     Hvad spiser du ellers? Spiser/drikker du andet end grøntsager, bønner og kød?

     • Jeg spiser to æg og to cherrytomater om morgenen. Til frokost har jeg spist to (hjemmelavede) fiskefrikadeller, to gulerødder og hvidkål. Om aftenen får jeg en salat – iceberg, agurk, ærter, majs, sorte oliven og en halv dåse tun. En kiwi, et æble og en banan i løbet af dagen. Desuden 1/2 dl appelsinjuice med Husk frøskaller morgen og aften. Derudover drikker jeg kun vand.

     • Uha, du indtager en del hurtige kulhydrater på den måde, hvilket meget vel kan forklare hvorfor du ikke taber dig.

      Cherrytomater er reelt set en frugt, så ud med dem. Det samme gælder de mange andre frugter du spiser i løbet af dagen og appelsinjuicen. Derudover, så er det måske også en ide at kigge på hvad der kommer i fiskefrikadellerne. Er der fx. mel?

      Som sagt, så gælder det grundlæggende om at holde sig til grøntsager, bønner, kød og æg. Mht. drikkelse, så gælder det om at holde sig til vand, sort kaffe og te uden mælk, sukker, etc.

     • Jeg prøver at droppe frugten helt. Det er bare så nemt som mellemmåltid. Tak for det Mads, jeg prøver at give den hele armen den næste uge – så krydser jeg fingre for at smide både hovedpine og ekstra kilo 🙂

     • Det vil jeg gøre. Men er gulerødder helt ok at spise, når man gerne vil tabe sig? Og er bønner ok i forhold til paleo? Beklager alle mine spørgsmål 🙂

     • Gulerødder er ok. Bønner er reelt set ikke paleo, men jeg synes selv de er et glimrende supplement til paleo (og man tager ikke på af bønner, da de kun indeholder langsomme kulhydrater).

      Ifht. spørgsmål, så kan det altid anbefales at læse de mange kommentarer her og til denne post 🙂

 20. Pyh, jeg har de vildeste mad fantasier idag (4. Dagen) og har meget svært ved at se mig selv spise det samme mad i 14 dage! Men guleroden er lige om hjørnet…..syndedagen, jeg glæder mig:)

 21. Æv æv, vægten har ikke rokket sig ud af stedet de sidste to dage. Troede faktisk der skete lidt mere, synes ikke det er meget at tabe på den første uge!

  • Pas på med at veje dig hver dag. Det er bedre at nøjes med fx. at veje sig en gang om ugen, så man ikke bliver demotiveret af udsving i den forkerte retning (din vægt påvirkes jo ikke kun af mængden af fedt, men også hvor meget væske du har i kroppen, hvor længe siden det er du sidst var på toilettet, etc.)

 22. Hej Mads 🙂
  Jeg har fulgt dig lidt tid og er det dumt at spise økologiske havregryn til morgenmad?
  Det er fordi de giver en god start på dagen 🙂

 23. Hej Mads, har siddet i en time ca. og set alle kommentarene igennem. Jeg er lige fyldt 15 år, vejer 68 kg og er ca. 179 høj. Jeg har en nogenlunde normal vægt men det ville man ikke helt sige hvis man så min mave. Jeg har en lidt stor mave som jeg er næsten 110% på er væske. Jeg vil gerne begynde på paleo snarest muligt men ville først spørge om det overhovedet er sundt når jeg er 15 år eller er det ligegyldigt? Jeg havde tænkt mig at droppe alle korn(ris, pasta, kartofler og brød.) Og mælke produkter bortset fra æg. Vil rigtig gerne af med mit fedtlag på maven eftersom jeg har længe trænet mine mavemuskler, så er ret sikker på sixpacken gemmer sig. Er også bevidst om at paleo ikke blot er en kur i et par uger men derimod en ny livstil.

  Tusind tak på forhånd og endnu en tak fordi du har lavet denne blog! 🙂

  • Selv synes jeg det fungerer fantastisk at leve af paleo mad og jeg synes også argumentationen bagved hænger sammen, så jeg regner med at det er sundt (jeg har også tilgode at møde nogen der har dårlige erfaringer med det).

   Men jeg tør ikke garantere det er sundt, da det jo ikke er til at forudsige de langsigtede konsekvenser af at spise sådan ifht. konventionel kost (uanset hvor positive de kortsigtede konsekvenser så ellers er).

 24. Ja okay, var bare lidt i tvivl når det nu var olie for der står jo bag på at der er rigtig mange kalorier i så tænkte at man tog på af det 🙂

 25. Okay mange tak. Min mor og jeg startede i mandags, og spiser hver 2-3 æg morgen, 1 dåse tun med salat middag, kylling med forskellige grønsager aften. Prøver så vidt muligt at undgå kulhydrater helt. Men så var jeg inde og se på rodfrugter, og de indeholder jo egentlig en del kulhydrater i forhold til de andre grønsager, men derimod er det også grove grønsager som jo skulle være bedre end de fine? Så nu er jeg lidt i tvivl om det er en god ide med rodfrugter nu når man skal forsøge at holde det under de 50 g kulhydrater om dagen? Er det noget du ved noget om? Gør det noget at man indtager en del kulhydrater når det kommer fra grønsager?

  • Der er forskel på hurtige og langsomme kulhydrater, så det er ok at der er kulhydrater i grøntsager (da det i langt de fleste tilfælde er langsommere kulhydrater).

   Såvidt jeg har hørt, så er rodfrugter dog i mange tilfælde en undtagelse, der vil få en til at tabe sig langsommere. Det kan derfor godt være en god ide at holde sig fra dem, hvis man vil tabe sig så hurtigt som muligt.

 26. Hej Mads. Super spændende post, og meget motiverende at læse mere og mere om det her palæo-kost. Jeg prøver før et par uger siden din “slanke-kur”, men endte med kun at følge den i 4 dage. Jeg tabte dog også på de 4 dage lidt over 2 kilo. Men skulle til et arrangement på 5 dagen, hvor jeg endte med at æde alt muligt som ikke helt stemte overens med principperne bag kuren, og det endte med at jeg gav helt slip. Men jeg har tidligere i mit liv levet rigtigt sundt, og jeg kan mærke at den “usunde” kost jeg lever af nu virkelig nærmest hiver energien ud af min krop, hvis det da er muligt. Og jo mere man læser om det her palæo jo mere motivation giver det. Det lyder sgu næsten for godt til at være sandt! :). Men nu skal det sgu have en chance. Så jeg vil leve af palæo kost indtil d.24 december, da jeg med garanti kan sige at på den dag gør jeg ikke :). Men jeg tænkte på om du mener det er nødvendigt med en snyde dag hver uge? Jeg er kommet lidt i tvivl efter at have læst alle posterne, om det er en god ide. Og her tænker jeg udelukkende på vægttabet. Kan godt se hensigten med at det i starten kan give ekstra motivation til at holde sig i hverdagen når man ved at der kommer en dag, man kan “synde” på 😉

 27. Okay mads, tak for det 🙂

  Alexander, det er sgu godt klaret må jeg sige! respekt :). Fedt at høre succeshistorier det giver ekstra motivation. Jeg tænkte på hvad gør i med hensyn til mellemmåltider, altså hvad spiser i til mellemmåltider?

  Jeg har netop lige købt denne bog, og glæder mig til at læse den 🙂

  • Stort set intet. De første 4 uger 2 gange om ugen 1 time interval på romaskine. Derefter havde jeg ikke tid. Alt for meget studie og arbejde oveni.

 28. Hej igen.
  Det var godt nok en bog, som ændrede min synsvinkel til hvilken kost man indtager… fedt! :D.

  Jeg har nu levet af palæo kost siden i mandags, og da jeg startede vejede jeg ca. 87 kg, og da jeg vejede mig imorges sagde vægten 83 kg. Og jeg har absolut ikke sultet på nogen som helst måde. Har spist rigtig meget grøntsager kylling, og diverse fisk som laks og rejer. Og har endda også spist en del frugt. Men har til gengæld også gået meget (op til 15 km til og fra arbejde) nogle af dagene. Selv om en del af rimelig sikkert er væske, så er det sgu motiverende!! Og samtidig er jeg fyldt med energi! Som jeg har det her på 5 dagen, så kan har jeg faktisk ikke lyst til at “synde”. Men det kan være det ændrer sig 🙂

  En ting jeg dog kan se, er at jeg mangler noget inspiration til denne nye levestil, i forhold til madretter. Tror meget hurtigt jeg kunne komme til at køre fast i de samme rutiner, med kød grøntsager osv.. Nogle ideer? 🙂

  • Ja 🙂 Paleo har i den grad ændret mit liv til det bedre. Men er jo slet ikke færdig. Vejer 98 kg nu. Skal ned på 90 kg, hvorefter muskelopbygningen startes for alvor. Så planen er hvert fald at Paleo skal være hovedreglen fremover. Der skal dog være plads til lidt sushi en gang imellem, når økonomien tillader det 🙂

 29. Det lyder rigtig fedt! Tillykke med den positive ændring i livet 🙂 meget inspirerende at høre om 🙂

  Jeg har også selv et ønske om at gøre det til en levesstil. Den første uge er gået meget godt! 🙂

  Jeg tænkte dog på med hensyn til snydedagen, så sådan som jeg læser det i bogen af loren cordain så står der et man højst skal have 1 åbent måltid om dagen, hvis man vælger det, så det er vel mere et snydemåltid end en snydedag?

  Har du i øvrigt læst bogen af Thomas rode? 🙂

 30. Der står godt nok at man helst ikke skal have flere et 1 åbent måltider om dagen. Men som du selv siger er det vigtigste jo, at palæo er hovedreglen, og ikke undtagelsen :).

  Ok 🙂

 31. Hej Mads

  Har fulgt med her de sidste 6 måneder, super spændende og aktuel blog du har 🙂

  Jeg kører 70/30 paleo da det passer godt til mig. Jeg skal ikke justere vægt og træner Triathlon så har brug for meget energi pga mange og lange træningspas, vægten er meget stabil men fedt % er klart faldet ifbm overgang til 70/30 så det er perfekt.

  Idag er dette dukket op http://www.kropblog.dk/?p=1208
  Og jeg vil egentlig godt høre hvad du syntes om paleo “kritikken”
  Er selvfølgelig enig i alt med måde og at man skal justere ifht hvad man vil opnå og ikke mindst hvem man er 🙂

  For mig er paleo bestemt ikke nogen kur eller Quick-fix løsning men en livsstil

  Glæder mig til din feedback

  Jesper

  • Spændende link som jeg stort set er enig i. Paleo er et skridt i den rigtige retning ifht. langt de fleste danskeres diæt, men det betyder ikke man nødvendigvis skal følge paleo 100%.

   Jeg kører selv med en ca. 95/5 fordeling (og 80/20 i julemåneden, hvor vores børn fedter marcipan og brunkager sammen i stride strømme…) – og jeg vil nødig undvære fx. rødvin.

   (og jeg er også enig med dig i at paleo er en livsstil og ikke bare en quickfix/hurtig og effektiv slankekur)

 32. Hej Mads.

  Har lige et spørgsmål, som jeg er lidt i tvivl om. Er frosne grøntsager ok i Paleo? Fx. en frossen broccoliblanding med broccoli, blomkål og gulerødder fra Kvickly?

 33. Interessant læsning….

  Og en utrolig usikkerhed hos mange….. – Det kan siges så enkelt og være så svært – drop stivelse og kulhydrater, vigtigst det rafinerede sukker – husk motionen, måske mere for helbredet som helhed 🙂
  Der er jo det med stenalderkost, at det er beregnet for mennesker, der også lever som stenalderfolk – og det er vist ikke det, der kendetegner samfundet i dag.

  Når træthed efter kostomlægningen er overstået, vil energien vende voldsomt tilbage.

  Vh Mie

 34. Hej mads. Jeg har nu læst din bog, og har lige et enkelt spørgsmål.. Med hensyn til de forskellige retter og menuer du angiver deri, så ville der vel i princippet ikke være noget i vejen med at skifte menu hver dag, eller hver uge? Givet at man selvfølgelig holder sig til de retter 🙂

  Og lige en tak og kredit for en god bog.. Pengene værd ;).

  Christian

  • Sålænge man holder sig til de angivne retter, så burde der ikke være noget problem ved at skifte hver dag i stedet for hver uge. Der er godtnok nogen der siger man taber sig lidt hurtigere ved at spise præcis det samme gennem længere tid, men selv mener jeg ikke det betyder så meget at det er værd at bekymre sig om.

 35. Og faktisk lige en ting mere.. Ville du mene det er muligt at både at starte på diæten og eksperimentere med biphasic sleep samtidig? Jeg lever pt. i filippinerne, og min tid hernede er meget fleksible. Er ikke bundet af 9-17 job osv. Så ville gerne udnytte min tid bedst muligt.. Spørgsmålet er egentlig om det er for dumt ifølge din erfaring at gøre begge ting på en gang.. Jeg mener det kan måske være for hårdt for kroppen?

  Christian

  • Jeg ville tage hver ting til sin tid. Dvs. først diæten og så biphasic sleep eksprimentet efterfølgende. Det kan være hårdt at følge diæten og det er næsten helt sikkert hårdt at vænne sig til at sove biphasic/polyphasic.

 36. Tak for svarene :).. Jeg er godt igang med diæten nu, og det er da helt sikkert at den mætter meget, meget mere end “normal” kost..

  Det tænkte jeg nok.. Den tager vi bagefter! Har bare sådan en lille “udforsker” i mig, der gerne vil i gang med alt muligt hele tiden 🙂

  • Det kender jeg godt. Jeg vil også gerne selv lave en masse forskelligt på samme tid, men somregel går det bedst med mine eksperimenter etc. når jeg koncentrerer mig om en ting ad gangen 🙂

 37. Hvis jeg var dig ville jeg læse “the china study” den vil uden tvivl give dig en øjenåbner og et længere liv.

  “man kan bringe hesten til truet -men ikke tvinge den til at drikke” kom i gang med at læs og drop det paleo pjat


Kommentarer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*