Categories
Minimalisme Økonomi

Det bliver dyrt – hvorfor du altid betaler ekstra, når du køber noget

Når vi køber nye ting, så har de fleste af os en kedlig tendens til kun at se på hvad der skal betales lige her og nu, mens vi står nede i butikken.

Temmeligt dumt af os, for som tiden går, så løber der en masse omkostninger oven i den umiddelbare pris – og det er næsten uanset hvad det er, som vi har købt.

Storsynderen mht. ekstra omkostninger er selvfølgelig bilen. Selvom den er købt og betalt, så skal du stadig betale benzin, reperationer, skatter, forsikring og hvad ved jeg i alt den tid du har bilen. Ekstra omkostninger, der ofte løber op i 3000-4000 kr om måneden før du får set dig om (endnu en grund til at skrotte bilen og købe en christianiacykel i stedet for – eller køre en masse i taxa, hvis du er for kropsdoven til en christianiacykel).

Mange andre ting giver dig også ekstraomkostninger – uanset de umiddelbart synes købt og betalt. Hvad koster dit fjernsyn dig fx. i elektricitet og licens om året? Hvad med alle dine møbler, der fylder af helvedes til og kræver at i har et større og dyrere hjem end i egentlig behøver?

Faktisk er det sådan, at jeg vil vove og påstå, at alle ting giver dig ekstra omkostninger efter de er købt og betalt nede i butikken.

Grunden til det er, at de ekstra omkostninger ikke kun er økonomiske. De rammer også noget meget vigtigere – nemlig friheden til at gøre hvad vi gerne vil.

Det kan være, at du synes det er for besværligt at flytte fordi dit hjem ligner et overfyldt, bombet lokum. Så besværligt, at du ikke kan overskue at flytte selvom du egentlig gerne vil.

Måske vil du gerne skifte job til noget helt andet, men du kan ikke få dig selv til det fordi du har brugt tusindvis af kr på kameraudstyr til dit gamle job som fotograf.

Eller måske vil du mægtigt gerne sælge bilen og begynde at cykle i stedet – men du kan ikke få dig selv til at gøre det, da du så vil tabe en masse penge ifht. hvad du gav for bilen i sin tid.

Alt i alt må der derfor gælde den regel, at jo mindre du har, des mere frihed har du – både økonomisk og ifht. hvor stavnsbundet du er til din nuværende måde at leve på.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *