Categories
Økonomi

Derfor sparer du penge hver gang du tager en taxa

Som jeg før har været inde på, så koster det en lille milliard om måneden at have en bil i Danmark. Med billån og alle mulige andre omkostninger (benzin, skatter, etc.), så koster en helt almindelig bil typisk omkring 6.000 kr om måneden at holde i gang!

6.000 kr om måneden er rigtigt, rigtigt mange penge. Penge, der kan bruges mere fornuftigt end på at have en bil. De kan fx. bruges på at køre rigtig, rigtig meget i taxa.

Taxa hver dag

Lad os tage min familie og jeg som eksempel. Vi er to voksne og to børn og fornuftige nok til at bo i byen, så det er sjældent at en tur i taxa koster os over 200 kr. Vi kan derfor køre i taxa mindst 30 gange om måneden før det bliver ligesom dyrt som hvis vi havde en bil.

Reelt set kører vi dog ikke i taxa 30 gange om måneden. Faktisk gør vi det næsten aldrig.

At vi ikke kører mere i taxa end vi gør skyldes nok, at man skal have penge op af lommen hver gang man sætter sig ind i en taxa. Det skal man ikke, hvis man har en bil, da den skal betales uanset hvad (og de færreste iøvrigt kan overskue hvad det egentlig koster at holde en bil kørende – mindst et par kr pr. kilometer).

Men det er jo ikke noget problem, at vi ikke kører taxa 30 gange om måneden. Snarere tværtimod, da det betyder vi har penge til overs til en masse andre, sjovere ting. Og desuden er vi egentlig rigtigt glade for at køre rundt sammen i vores christianiacykel.

Flere taxa fordele

Nu vi er ved fordelene ved taxaer, så skal det også med, at det ikke er dit problem, hvis en taxa bryder sammen og skal repareres i stor stil. Det kan du være helt ligeglad med – men det kan du bestemt ikke være, hvis det er din egen bil, der bryder sammen og får den lokale mekaniker til at få dollartegn i øjnene.

Hvis du har lavvande i kassen, så er det også en fordel at have satset på taxaer fremfor at have en bil. Det står der nemlig frit for at skrue op og ned for taxabudgettet fra måned til måned, mens du som bilejer er stavnsbundet til en stor, fast månedelig udgift.

Det bliver endnu bedre

At satse på taxa fremfor at have en bil er en ting. Endnu bedre bliver det, hvis du kombinerer taxa kørsel med offentlig transport.

Da vi som sagt bor i byen, så kan vi fx. køre uendeligt meget bus og tog for under 1.000 kr om måneden (2-zoners periodekort til 2 voksne og 2 børn). En relativt lille udgift ifht. at have en bil – så lille, at der stadig er 5.000 kr tilbage om måneden til at køre taxa.

6.000 kr om måneden er baseret på at en bil koster 3.000-4.000 kr om måneden i løbende omkostninger (benzin, reparerationer, skatter, forsikringer, etc.), samt at man har et billån der koster 2.500 kr om måneden (80.000 kr over 3 år med en ÅOP på 6%). Jeg regner desuden med, at udbetalingen til bilen går lige op med hvad man kan få for den når den evt. sælges.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

2 replies on “Derfor sparer du penge hver gang du tager en taxa”

Jeg plejer altid at sige, at en bil koster 3-4 tusind om måneden. Det er nok heller ikke forkert, at det let kan løbe op i 6 tusind. Vi lejer en bil en gang i mellem. Det er dyrere, men i det mindste er det ikke dyrt hver måned.

Man skal heller ikke glemme reparationer. Det kan hurtigt løbe op i 20.000 på et år. Det er 100 ture med taxa til 200 kr. Nogle gode venner droppede den ene bil pga. det regnestykke. Bilen blev mest brugt til at hente besøgende på stationen, så nu betaler de for en taxa i stedet. Det føles lidt underligt som gæst at værten betaler taxaen, men de gør det med glæde.

Såvidt jeg har forstået, så koster en bil 3000-4000 kr i drift om måneden. Oven i det beløb kommer så afdrag på billånet, da det er de færreste mennesker der går ud og køber deres bil kontant. Samlet giver det at have en bil derfor typisk udgifter for 6000 kr om måneden.

6000 kr om månenden er voldsomt, men det er kun nok til at et billån på 80.000 kr over 3 år, dvs. nok til at købe en pæn brugt bil. Hvis man skal ud og købe en helt ny bil og fx. låne 250.000 kr, så bliver de månedlige udgifter til bilen væsenligt større.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *