Categories
Glæde Minimalisme Økonomi

Hvorfor du skal sige nej til at blive millionær

Kan man tjene for mange penge? De fleste vil sikkert svare, at det kan man ikke. Jo mere man har, des bedre er det.

Men er det nu også det? Der er nemlig en masse problemer forbundet med at tjene mange penge.

Et liv i sus og dus

Først og fremmest, så kan mange penge let føre til at du lever en dyr livsstil i sus og dus. Og gør du først det, så skal der mange penge ind på kontoen hver måned. Hvis der ikke gør det, så må du opgive ting du har vænnet dig til og som du derfor vil have svært ved at give slip på. Det kan fx. være, at du må skifte bolig og bil ud med mindre og billigere modeller – eller helt undvære en bil, hvis din indtægt pludselig får et ordentligt hug nedaf.

Har du først vænnet dig til et liv i sus og dus, så er det med andre ord pengene der kontrollere dig og ikke omvendt. Og sker det først, så har du ikke længere frihed til at gøre hvad der passer dig. Mit råd er derfor altid at holde forbruget på et normalt niveau – uanset hvor mange penge du tjener.

De materielle glæder

En anden grund til at holde forbruget på et normalt niveau er, at du ikke får alverden ud af et øget forbrug. Det er nemlig sådan, at har du først vænnet dig til et niveau, så nyder du det ikke meget mindre end du ville nyde et mindre fancy forbrug. Uanset om du er vant til en 2 værelses på Nørrebro eller et palads på Strandvejen, så vil du føle næsten den samme glæde ved din bolig.

Det skaber heller ikke den store glæde at gå og købe alle mulige nye ting. Faktisk er det faktisk sådan, at forventningens glæde oftest er den største, hvilket sammen med min minimalistiske tilgang til verden er grunden til jeg har lavet min 30-dages regel for nyindkøb.

Det som det derimod gælder om er, at bruge pengene på at lære nye ting, får nogle oplevelser og glæde folk omkring dig.

Alle de små glæder

Jo flere penge du tjener, des mindre vil du glæde dig over at få en uventet check på 1000 kr ind ad døren. 1000 kr betyder meget hvis du er på SU, så der skaber en check på dette beløb masser af fest, farver og glæde. Men hvis du tjener 30.000 eller 100.000 kr om måneden, så betyder en uventet check 1000 kr væsentligt mindre og der vil derfor ikke være den samme glæde over at modtage den.

Det er faktisk sådan, at vores glæde for de små ting begrænses jo flere penge vi har. Folk der vinder i lotteriet glæder sig fx. mindre over små ting end folk der ikke har vundet gør det.

Endelig, så kræver mange penge en masse administration. Hvis du tjener en normal løn, så behøver du ikke meget mere end en bankkonto og en pensionsopsparing (hvilket kan være indviklet nok). Men hvis du tjener så meget, at du har et stort overskud hver måned, så skal du pludselig til at bekymre dig om investeringer, skattetænkning og hvad ved jeg.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

2 replies on “Hvorfor du skal sige nej til at blive millionær”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *