Categories
Arbejde Feature Økonomi

Tillykke med du er blevet fyret

Der er ikke ret mange der sidder på arbejdet og håber på at blive fyret, men det burde der være. Det er nemlig slet ikke så slemt at blive fyret. Faktisk er det alletiders, hvis du har orden i økonomien, lidt is i maven og mod på eventyr, fest og farver.

Hvad er det værste der kan ske

Tænk over hvad der er det værste, der vil kunne ske hvis du bliver fyret. Formodentlig vil der ikke ske noget værre end, at du vil have færre penge at gøre godt med i en periode. Der vil formodentlig hverken være bål og brand eller folk der falder døde om fordi du får en fyreseddel.

Det er faktisk kun hvis du har købt en alt, alt for dyr bolig, at det hele kan vælte fordi du får en fyreseddel. Og hvis det er tilfældet, så er det om at få boligen solgt allerede nu og flytte til noget billigere, så du ikke behøver at leve med den slags økonomiske hovedpiner til daglig.

For alle andre vil det ikke være noget problem at blive fyret, da det ikke er super lidt penge du skal nøjes med mens du går ledig. Først og fremmest vil du blive ved med at få løn i 3-6 måneder efter du har modtaget fyresedlen, så du har masser af tid til at finde et andet arbejde inden kassen lukker i.

Og hvis du har været lidt smart, så kan det også være du har lavet en opsparing, så du kan klare dig i mindst 6 måneder og helst et helt år uden nogen som helst indtægt (det er slet ikke så urealistisk som nogen måske synes det lyder. Det gælder simpelthen om ikke at bo for dyrt og undgå dyre vaner – og så forøvrigt starte på at spare op lang tid før det blive nødvendigt at bruge af opsparingen).

Du er med andre ord sikret en indtægt i 3 måneder eller mere. Der er derfor ingen grund til panik, da alle kan finde et nyt arbejde indefor 3 måneder. Hvis du ikke kan finde noget, så er det enten fordi du er for doven, for kræsen eller fordi du ikke har overvejet muligheder som fx. supermarkeder og avisomdeling – eller jobbet som gartnerlærling, som du altid har drømt om mens du sad på kontoret og solen skinnede udenfor.

Det bliver bedre endnu

Men at der ikke er nogen grund til økonomisk panik er slet ikke den væsentligste grund til at sige tillykke, hvis du er så heldig at blive fyret.

Den væsentligste grund er, at der pludselig åbner sig en masse muligheder for dig. Pludselig har du tiden og muligheden for at lave alt det du drømte om mens du sad og kedede dig på kontoret.

  • Pak rygsækken og tag ud at rejse i flere måneder. På den måde kan du også strække pengene længere, hvis du ellers tager til et billigt land som fx. Thailand.
  • Start på en ny og spændende uddanelse. Hvis den er alletiders, så prøv og se om du ikke kan fortsætte den ved at spænde livremmen lidt ind og nøjes med noget deltidsarbejde ved siden af studierne.
  • Brug noget mere tid med børnene og resten af familien. Tag fx. børnene med ud at rejse, så de også kan opleve noget nyt.

At lave noget spændende kræver selvfølgelig at du er så heldig, at du bliver fritstillet i forbindelse med din fyring – eller at du opfører dig så tåbelig på arbejdspladsen, at de bliver trætte af at se på dig 🙂

Uanset hvad, så glem alt om at være bange for at blive fyret. Hvis du ellers har styr på dit liv, så er en fyring faktisk noget af det bedste der kan ske for dig.

PS: For god ordens skyld må jeg lige få med, at det aldrig er lykkeds mig at blive fyret. Det eneste jeg har gjort er at sige op og skifte arbejde som andre folk skifter underbukser.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

11 replies on “Tillykke med du er blevet fyret”

Du skriver mange spændende indlæg, men det her er simpelthen for let købt.

Tillykke med, at du aldrig er blevet fyret. Desværre er det ikke situationen for mange andre, der er blevet fyret på grund af finanskrisen og dens mange følgevirkninger.

Det er ikke bare sådan at tage 3 børn ud af skole, sfo, børnehave og vuggestue for alle. Det er tydeligt, at du absolut ingen idé har om, hvad det koster at rejse med 3 børn. Du foreslår at tage til Thailand. Til din orientering kan jeg fortælle dig, at de absolut billigste billetter til Thailand med 3 børn og 2 voksne koster mindst 40.000.

Og sådan kunne jeg blive ved med at kommentere dit indlæg for det er for let købt og en smule arrogant i forhold til de mange, der har oplevet det som en stor krise at blive fyret.

Tak for din kommentar.

Sammen med vores 2 børn er min kone og jeg rejst til Thailand flere gange. Billetterne aldrig kostet mere end 6000,- kr/pers. for os voksne og det halve pr. barn (under 12 år). Totalpris max. 18000,- – eller 21000,- kr hvis vi havde haft 3 børn.

Jeg tror desværre du er blevet snydt, hvis du har betalt 40000,- eller mere for tilsvarende billetter til Thailand.

Sikke en gang bræk at lukke ud – jeg har prøvet at være fyret, og tro mig – der var nok at søge på, men der gik 5 måneder før det lykkedes, så det går altså ikke så hurtigt som du/I påstår.
Derudover sidder man med en følelse af, at man er blevet kasseret, og ikke du’er til noget, og den er svær at få bearbejdet når man som fyret betragtes som en som ikke kan sit kram.
Man får også lov til at sidde på sin egen lille ‘planet’, da alle andre passer deres og sandelig ikke skal nyde noget af at spørge hvordan det går – nej så hellere ignorere ‘idioten’. I sådan en situation er det MEGET svært at fastholde modet og gejsten til at tro på at man er god nok endsige god nok til også at få et nyt job.

Det lyder skam godt! Tror jeg tager en tur til udlandet. Og respekt for at du har fået det bedste ud af det at blive fyret! Synes virkelig godt om dit indlæg 😀

Det er lidt sjovt at du foreslår at tage ud at rejse hvis man bliver fyret. For hvilke penge, om jeg må spørge. For at modtage dagpenge fra A-kassen eller lignende sociale ydelser, skal man jo stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og derved mister du alle former for indtægter (dagpenge, bistandshjælp mv.) hvis du rejser… Det er naturligvis muligt hvis du vælger slet ikke at have nogen indkomst, men det er nok de færreste der lige har den slags penge stående på kontoen!?

Nu er der jo ingen der tvinger dig ud at rejse, hvis du ikke har penge til det. I så fald, så kan du jo i stedet fx. videreuddanne dig eller lave noget spændende i nærheden af hvor du bor (så du stadig står til rådighed for arbejdsmarkedet, etc.)

Jeg anbefaler dog stadig, at man får sig en opsparing, der gør man kan klare sig i mindst 6 måneder og gerne mere uden nogen som helst indtægt. Hvis man får sig sådan en opsparing, så er det ikke noget problem at tage ud at rejse.

Jo jo, men nu ville jeg blot lige påpege at det vidst er de færreste som kan klare sig uden indtægt over hovedet! Jeg kan godt se at problemet med at miste sit arbejde er knapt så slemt for folk som har penge nok i banken, men der er mange mennesker som ikke engang har råd til at sige deres job op, da det medfører karentæne fra A-kassen i 3-5 uger…

Det er derfor, at jeg bliver med at prædike at man skal få sparet op, så man har en buffer og kan klare sig 6+ måneder uden nogen som helst indtægt.

Det giver en fantastisk følelse af frihed hvis man har sådan en buffer.

Igen… Hvis man som lønmodtager med en årsløn på ca. 300.000 kan spare over 100.000 kr op, som man “bare” skal have stående til den slags situationer, og så bruge til at dække faste udgifter med, så er man meget dygtig! Personligt ligger min indkomst i det lag (forudsat at jeg slet ikke er syg det år). Når jeg har betalt mine faste udgifter har jeg godt 2100 kr tilbage pr. måned, som skal dække mad, tøj transport mv. Forudsat at jeg sparer hele mit rådighedsbeløb op vil det tage mig ca. 50 måneder, eller lidt over 4 år, at lave en opsparring på 100.000 kr. Hvad værre er, at hvis jeg feks. bliver syg i en måned, eller kommer på dagpenge, kan du nok se at hverken dagpenge eller sygedagpenge dækker de faste udgifter, og så må der bruges at den opsparring der er. Indenfor mange fag i byggebranchen er det ret normalt, at der ikke er så meget arbejde i vinterhalvåret. Og da en understøttelse fra A-kassen udgør lige under 16.000/md brutto (sammenlignet med de omkring 27.000 som ens normale løn ligger på)… Så er det altså en ret stor hovedpine for mange at miste sit arbejde. For mit eget vedkommende har jeg et underskud på omkring 3.000 kr netto/md på dagpenge eller ved sygdom. Derfor er det for rigtigt mange mennesker ikke en mulighed at fravælge at have en indtægt! Der er mange der står uden en krone på kontoen, når det er sidst på måneden… Jeg kan udemærket se pointen i dit budskab, men det er bare ikke en realistisk approach!

Såvidt jeg kan bedømme, så er din indkomst ca. 16.000 om måneden efter skat. Hvis du kun har 2.100 kr tilbage pr. måned efter du har betalt dine faste udgifter, så ville jeg nok anbefale at du finder en billiger bolig, etc. – både for at du kan få dig en opsparing og for at du har lidt flere penge til mad, tøj, transport, etc. i dagligdagen (medmindre du er alene, så er 2.100 kr ikke meget, hvis det skal dække det hele)

Hvis du kan spare penge på dine boligudgifter, etc., så vil du måske ikke længere have et underskud på dagpenge og ved sygdom. Du vil derved kunne undgå at tære på opsparingen medmindre du selv vælger at gøre det (fx. ved at tage ud at rejse).

Hej Mads og andre

Tak for dit indlæg. Er helt enig med dig, og til alle de negative kommentarer: det er jo ikke en opskrift påhvodan DU skal gøre, men mere en positiv opsang og reminder på at det går nok det hele…….og det gør det jo som regel.

Hvis man er blevet arbejdsløs, eller jobsøgende som jeg vælger at kalde det, gælder det om at samle max positiv energi sammen, på den ene eller den anden måde, for er du positiv går det helle lidt lettere og dine omgivelser (der i blandt mulige job udbydere) kan mærke din attitude.

Er helt enig i at man må tilrettelægge sit liv på en måde der passer til ens indkomst. Synes mange gaber for højt med fine store huse og biler og andre luksus items og hvis de så mister jobbet så sidder de i den lede økonomi saks.

Op på jeres små heste og derudad i galop. Og æd en tude kiks hvis i ikke kan tåle teksten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *