Categories
Læring

Talent betyder ingenting, det er bare en god undskyldning

En af vores allesammens favorit undskyldninger er talent eller mangel på samme. At vi ikke har talent er grunden til, at vi ikke er gode til at spille golf eller at det ikke går særligt godt med at spille violin og vi derfor bliver nødt til at stoppe.

Men er det virkeligt rigtigt? Er vi allesammen født med visse talenter, der gør vi er gode til nogen ting og ikke til andre? Er Tiger Woods fx. så heldig, at han er født med et fantastisk talent for golf?

10000 timers træning

Desværre ikke. Det viser sig igen og igen, at det ikke er talent der kræves for at komme i verdensklasse. Det der kræves er træning og atter træning. Man siger nu, at det kræver 10000 timers hård træning at blive den bedste indefor sit felt. Det er faktisk rigtig lang tid. Meget længere end man umiddelbart tror. Faktisk, så svarer 10000 timer til 20 timer hver eneste uge i 10 år!

At det kræver så meget tid er den væsentligste grund til, at der er så få der kommer i verdensklasse. De fleste falder simpelthen fra undervejs, da det er ufatteligt hårdt og surt at træne så meget i så lang tid.

Tiger Woods og Mozart

Men hvad så med Tiger Woods. Har han virkelig ikke noget medfødt talent? Desværre nej, hverken han eller Mozart kan bruges som undskyldning for hvorfor man ikke er god til en eller anden ting.

Både Tiger Woods og Mozart havde fædre, der brændte for at lære dem hhv. golf og musik og begges fædre havde masser af tid til at gøre det i. På den måde startede de med at træne som svin allerede fra de var helt små, hvorved de hurtigt kom meget foran deres jævnaldrene og derved så ud som om de havde et fantastisk, medfødt talent.

Allerede inden han blev 2 år gammel startede Tiger Woods fx. med at spille golf morgen, middag og aften, hvilket som tiden gik blev til en helvedes masse timers træning. Hvis vi siger, at han spillede golf 20 timer om ugen fra han var 2 år, så havde han som 12 årig allerede spillet 10000 timer – mange flere timer end de fleste golf spillere nogensinde når op på uanset om de har spillet i 20, 30 eller flere år.

Talent betyder ingenting

Medfødt talent har med andre ord ingen betydning hvis man ser bort fra, at nogen er født med en bedre egnet krop end andre. Uanset hvor meget du træner, så kan du fx. aldrig blive basketspiller i verdensklasse hvis du ikke er særligt høj.

Men det betyder ikke, at vores gængse verdensopfattelse mht. talent og mangel på samme vil blive udryddet indefor overskuelig fremtid. Det er talent en alt for god undskyldning til.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

2 replies on “Talent betyder ingenting, det er bare en god undskyldning”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *