Den måde vi arbejder på er for dum! Hvorfor du kun skal arbejde 1 time om dagen

Når vi går på arbejde, så bytter de fleste af os vores tid for penge (løn). Hver time vi bruger på arbejdet får vi penge for – uanset om vi laver noget fornuftigt eller ej.

Det er egentlig ikke særligt smart. Hverken for den enkelte medarbejder eller for virksomheden.

At vi bytter vores tid for penge skyldes, at man altid har gjort sådan. Under industrialiseringen arbejdede de fleste medarbejdere med tankeløst at stykke noget sammen ved et samlebånd. Jo længere de var på arbejde, des mere fik de produceret og des gladere blev virksomheden.

Men sådan hænger verden ikke sammen længere. I dag er der flere og flere, der skal tænke og få gode ideer på arbejdet i stedet for at slå hjernen fra ved samlebåndet. Det betyder, at værdien af mange medarbejderes arbejde ikke længere er afhængigt af hvor meget tid de bruger på arbejdet, men snarere af hvordan de bruger deres tid.

Afhængigt af hvor effektiv og fuld af tanker og ideer man er, så kan man nemlig producere ligeså meget værdi for en virksomhed på 1 time som man kan på 8 timer. Det kan meget vel være, at man kan producere mere værdi ved at gå en tur og få gode ideer end man gør ved at sidde på sin pind, stirre på uret og vente på klokken bliver 16.

Vi spilder med andre ord en masse tid fordi vi arbejder på den måde vi gør. Tid som ikke skaber nogen ekstra værdi for hverken os selv eller virksomhederne.

Selv ville vi i stedet kunne bruge tiden til ikke at have så travlt og til fx. at se noget mere til vores børn og familie. Og virksomhederne vil så samtidigt kunne glæde sig over, at deres medarbejdere vil være gladere, mere loyale og måske endog også mere effektive (pga. deres forøgede frihed til at gøre tingene på deres måde)

Men hvordan får vi så lige ændret verden, så de fleste ikke bliver ved med at bytte deres tid for penge? Det bliver svært, meget svært.

Første skridt er nok at åbne folks øjne for, at der findes en anden og bedre måde at arbejde på. Lige nu tror jeg nemlig der er rigtigt mange, der slet ikke har overvejet, at der findes alternativer til en 8 timers arbejdsdag.

Samtidigt gælder det så også om at åbne virksomhedernes øjne for det fornuftige i at belønne medarbejderne efter deres resultater – og ikke hvor meget tid de tilbringer på deres pind.

Der er langt imellem dem, men i det store udland findes der allerede virksomheder der arbejder efter ROWE modellen (Results Only Work Environment) – og såvidt jeg kan læse mig frem til, så er ROWE bestemt et positivt bekendtskab for alle parter.

###

Hvis du kender til en dansk virksomhed, der arbejder efter ROWE modellen el.lign., så må du meget skrive en kommentar herunder.

4 kommentarer

    • Daniel Pink’s bog er super interessant og overraskende læsning (jeg læste den selv for nogle måneder siden).

      Jeg er heldigvis selvstændig, så jeg har ikke brug for at finde en ROWE virksomhed – men skulle jeg bruge et almindeligt job, så er der ingen tvivl om jeg til enhver tid ville foretrække en ROWE virksomhed.

  1. Glad over at “falde” over denne artikel 🙂 Den bekræfter min tanke om at vi er forstenede i vores tankesæt om arbejde og arbejdstider……..Min tanke er at vi vil blive et meget sundere, gladere, mere iderigt og livsdueligt samfund hvis vi sætter arbejdstiden ned.30 timers fuldtidsuge må være mit bud på en start.Tænker vi vil kunne spare enorme summer i offentlig sektor ved en omlægning……


Kommentarer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*