5 gode grunde til hvorfor børn ikke skal have fjernsyn på værelset

Lige fra vi fik vores første barn har jeg vidst, at de aldrig vil få deres eget fjernsyn på værelset. For hvorfor i alverden skulle jeg hjælpe til med at gøre dem mindre kreativite og fantasifulde? Hvorfor skulle jeg hjælpe til med at skade forholdet mellem dem og os som forældre?

Men det viser sig faktisk, at det er langt mere skadeligt end som så at give børn deres eget fjernsyn på værelset. Det er faktisk skadeligt som bare fanden, hvis man skal tro en amerikansk undersøgelse:

 • Børn med fjernsyn på værelset læser mindre og klarer sig dårligere i skolen.
 • De har større risiko for at blive overvægtige, da der ryger flere usunde snacks ned i gabet.
 • De har over dobbelt så stor risiko for at begynde at ryge!
 • De sover dårligere, med hvad det måtte medføre af dårligdomme.

Derudover, så ser børn med fjernsyn på værelset mere fjernsyn (surprise, surprise). Og når de ser fjernsyn, så kan forældrene ikke følge med i hvad de sidder og ser.

Godt at vi har valgt at børnene aldrig vil få deres eget fjernsyn på værelset – og endnu bedre at de ikke allerede har et (for så er fanden løs, hvis man vil have dem til at afgive det igen).

Ikke de bedste venner

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at fjernsyn og jeg ikke er de bedste venner. Da jeg boede alene, så havde jeg i lang tid ikke noget fjernsyn – og det ville jeg bestemt heller ikke have nu, hvis jeg ikke havde nogen familie.

For børn skal se fjernsyn. De skal bare ikke se ret meget af det – og det de skal se, skal være kvalitetsudsendelser og ikke alt muligt bang-bang tegnefilms crap.

Kvalitetsudsendelser er fx. Lille Nørd, som vi med stor glæde ser sammen med børnene. Eller Sebastian og dyrene, der på et tidspunkt kørte om morgenen på DR (vi optog det selvfølgelig, så vi kunne se det om aftenen – morgentv er noget fanden har skabt for familier der gerne vil parkere børnene mens far og mor får fred til at læse avisen).

6 kommentarer

 1. Stort set enig. Men man kan nu komme ret langt med begrænset kanaludbud og ved at venete med at give dem TV på værelset til de når en hvis alder (så er de blevet ret hårdt præget). Min førstefødte (12 år) har fjernsyn på værelset … men bruger det bevidst og i iøvrigt ikke særlig meget. Det har hun ikke tid til, eftersom det meste af hendes fritid er fyldt med sunde interesser som sport, spejder og musik.

  Så det gælder både for (store) børn og voksne at hvis man ikke har skodkanaler, så ser man heller ikek skodkanaler. Hvis der ikek er skodmad i køleskabet, så spiser man ikke skodmad osv osv.

  /J

  • Problemet er så bare, at det mange steder ikke er til at slippe for skodkanalerne. Her hvor vi bor er det fx. obligatorisk at betale for en eller anden stor kanalpakke til 300+ bananer om måneden – uanset man kun ser DR og TV2 🙁

 2. Det er bedre, slet ikke, at se fjernsyn, eller endda endnu bedre, overhovedet ikke, at have noget TV derhjemme. TV er som en slags hypnose (prøv bare, at afbryde en, der kigger TV, især et barn).

  Der er mindre aktivitet i hjernen når man ser TV, end når man sover. Og ja, du har fuldstændig ret, det tager ofte kreativiteten og fantasien af børn.

  TV’et har utrolig stor indflydelse på kulturen og landet. TV-udsendelser kan påvirke unges sprog, opførsel og meget andet. Alt det vold og sex er utroligt skadeligt for børn. Børn bliver ofte vidner til mord, blod, bandeord og hor på TV. Man vil aldrig kunne finde på, at tage børn med ud i verden og vise dem sådanne handlinger i virkligheden, men man tillader det videografisk og indspillet direkte i stuen.

  TV’et samt skolen og børnehaven nu om dage har overtaget næsten hele opdragelsen, i stedet for, at moderen gør det. Og så undrer man sig hvorfor der findes et “generation-gap”, og at børn ikke hører på deres forældre – men hvorfor skulle de også, når forældre selv ikke siger noget og glor ind i skærmen, som i en eller anden psykose. Så undrer man sig, hvorfor børn og især teenagere ikke er særligt meget hjemme og begynder, at drikke alkohol og begå utugt – de har jo ikke set andet – TV’et udstiller alkoholdrikning og umoralsk handling som “sejt” og “smart”. Men det er IKKE sejt eller SMART, det DUMT og det er UMORALSK. Samfundet har anstændighed, morale og værdier mere!

  Forstil dig, hvis alle fjernsyn i Danmark pludselig end dag, ikke virkede mere. Der vill jo opstå kaos, og ingen ville vide, hvad de skulle lave.

  Der bliver brugt så meget tid på, bare, at glo i en skærm og se en eller anden drømmeverden eller et alternativt liv (Soap-opera’ere, andre serier osv.)

  Men INGEN kunne finde på, at læse engang i Bibelen, nej IKKE tale om. Det er der ingen der kan finde tid til, det er da for latterligt.

  Ok, jeg er færdig nu. Det er bare et så trist og miserabelt samfund vi lever i nu. Et land kan ikke stå uden moralske værdier og uden Gud og Hans Ord.

  Ordsprogenes Bog 14,34: “Retfærdighed ophøjer et folk,
  synd er en modbydelighed blandt folkeslag.”

  Hilsen Eric

  PS: Jesus er frelseren, tro på Ham for, at blive frelst. Johannesevangeliet 3,16: “For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv.”

 3. Men det forhindrer dig ikke i at lade være med at sætte antennekablet i væggen. Stueantennen er stadig en mulighed (dog uden økonomisk gevinst ved opsigelse af kabelpakken)

  • Enig. Det føles bare lidt åndsvagt at gøre sådan, når man er tvunget til at smide 300+ kr ud af vinduet for at have et antennestik i væggen (og skal man så bare fortælle børnene, at antennestikkene ikke virker?).

 4. Hvis det virker, er det ikke åndsvagt. Alternativt kan du nøjes med at indkode de kanaler, der er værd at se. Så kan du fortælle børnene at du har købt en mindre pakke.. På sin vis sandt. Pakken er mindre, men prisen den samme. Nettogevinst: bedre mentalhygiejne og sparet tid.


Kommentarer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*