Ondt i ryggen eller lænden? Så skal du bare ligge dig til at sove på gulvet

Næste alle japanere sover på en tynd madras (futon) på gulvet – og rygterne vil vide, at de har langt færre problemer med ryggen end vi danskere har.

Spændende. Så spændende, at konen og jeg d. 1/9 droppede vores madrasser, så vi kunne prøve at sove på gulvet i hele september måned.

I stedet for at ligge blødt på vores kombination af boxmadrasser med en topmadras ovenpå, så smed vi vores topmadras ned på gulvet og lagde os til at sove der.

Godt for ryggen at sove på gulvet

Sove på gulvetHer, en måned senere, er det så tid til at vurdere om det var en god ide at sove på gulvet eller ej.

Selv synes jeg ikke, at jeg har kunne mærke nogen forskel – men jeg har selvfølgelig heller aldrig ondt i ryggen. Hverken da jeg sov i vores seng eller nu, hvor jeg sover på gulvet.

Min kone har tilgengæld kunne mærke stor forskel. Før havde hun sometider ondt i ryggen (lænden), men efter vi begyndte at sove på gulvet er problemet blevet meget mindre.

Det kræver selvfølgelig lidt tilvænning at sove på gulvet, men det er slet ikke så hårdt som man umiddelbart skulle tro. Giv det et par dage og så er det ligeså komfortabelt som at sove i en almindelig seng.

Vi sover videre på gulvet

Fordi det har været så godt for min kones ryg at sove på gulvet, så regner vi med at fortsætte på den måde.

Men det duer ikke at have topmadrassen liggende på gulvet på samme måde som vi har haft den liggende i den sidste måned.

Når vores topmadras ligger på gulvet, så bliver den lynhurtigt møget til og snavset som bare fanden. Topmadrassen ligger også i vejen når man skal ind og ud af soveværelset, have fat i noget tøj i skabene, etc. (omend den let kan placeres i hjørnet, når vores madrasser ryger ud).

Det er iøvrigt heller ikke nogen god ide at have en madras liggende direkte på gulvet i længere tid, da der på sigt kan opstå svamp på undersiden af madrassen. Pisse usundt – og det bliver bestemt ikke bedre af svampen kan brede sig til gulvet og ødelægge det.

Vores fremtidige soveplaner

Fordi det ikke duer at sove videre på samme måde, så er det vores plan at få lavet en træramme, så vi kan få en passende størrelse træplade lidt op i højden. Ingen af os har desværre hænderne skruet på til den slags, så vi skal lige finde en, der kan lave en sådan træramme for os.

Indtil da vil vi bruge den alternative løsning med at rulle madrassen sammen om dagen, hænge den op på væggen el.lign., så den ikke bliver så snavset og der ikke opstår svamp på undersiden.

I længden tror jeg dog vi bliver trætte af at pakke madrassen sammen igen og igen – ikke mindst fordi jeg har en tendens til at tage en middagslur hver dag (endnu en fornøjelse ved at arbejde hjemmefra).

Men hvem ved? Måske bliver vi glad for al den plads vi sparer, når vi ruller madrassen sammen.

Det er ihvertfald ikke nogen hemmelighed, at man i de fleste japanske hjem ruller madrasserne sammen om dagen og gemmer dem i et skab el.lign. På den måde sparer man ikke alene en masse plads – man kan også meget lettere bruge soveværelserne som opholdsrum om dagen.

15 kommentarer

 1. Super fedt initiative. jeg sover selv på gulvet hvis jeg har ondt i rykken. det sker dog ikke så tit mere efter jeg er begyndt at træne.
  Sig til hvis du har brug for en “håndværker” til sengen så kommer jeg forbi.

 2. Interessant. Selv nyder jeg ligge på det hårde underlag på teltture, som et tyndt liggeunderlag er.
  Ser jeg på linket, Rasmus, er madrasserne hér temmelig tykke.
  Et hårdt soveunderlag forbinder jeg med et underlag, der ikke har en blød madras.

  Hvem der har indført springmadrasser ved jeg ikke. Men springmadras som soveunderlag forekommer forkert, fordi jeg har samme erfaringer som ovenstående med, at hårdt liggeunderlag giver langt færre rygproblemer.
  Rygproblemer har jeg tilstrækkelig af.

  Gamle tiders halmmadrasser går jeg ud fra, eksisterede af hensyn til isolering. Ikke af hensynet til ligge blødt. Derfor er interessen for liggeunderlag ganske interessant.

  Men det er faktisk vanskeligt at Google sig frem til viden om madrassens oprindelse og hvordan verdens folk – som sådan – ligger og sover.
  Én ting er jo hvordan vi er kommet til at ligge efter industrialiseringen har frembragt springmadrasser og idealiseret dem gennem markedsføring.
  En ganske anden ting er hvordan det er bedst at ligge.

  Eneste ulempe ved det hårde underlag er når der skal udfoldes socialt intimt samvær.
  Men det er til dels et spørgsmål om nytænkning og fantasi.

 3. Har lige siddet og læst om jeres forsøg, og kan se at det er ved at være lang tid. Jeg vil så egentlig bare lige høre om i stadig sover på gulvet?
  Jeg har selv sovet på en topmadras direkte på gulvet i et par uger, da der var lang leveringstid på min seng, da jeg flyttede i ny lejlighed. Syntes dengang at det egentlig var fint nok at sove på hvis man ligger på ryggen, men hvis man har en tendens til at lægge sig på siden i løbet af natten (hvilket jeg har), så forstår jeg ikke hvordan man undgår at få ondt i både hofte og skulder.
  Willy Jensen skriver at han selv nyder at ligge på et liggeunderlag, når han er på telttur. Det har jeg endnu ikke forstået hvordan man kan nyde, men det er måske fordi han ikke ligger på siden…

 4. Hej! Interessant læsning! Især ifht hvordan folk sover rundt omkring i verden. Men bare husk at vi er højere end japanere… Børn kan også sove på gulvet, og det har jeg altid tilskrevet deres blødere led…. måske kan man ikke sammenligne så let uden at kigge på kroppene. Jeg har i hvertfald altid fået at vide, at jeg har ondt i ryggen fordi den er så lang..
  Hvis man ikke vil sove på gulvet kan jeg anbefale en futon. Den er lige så hård.

 5. Hvorfor gøre et problem ud af en futonmadras liggende på gulvet, når der nu findes mange forskellige sengestel til netop futonmadrasser. Det er vel madrassen der gør forskellen, ikke gulv eller understel

 6. Hej Mads!

  Jeg skriver til dig, da jeg forleden faldt over denne artikel tilfældigt mens jeg kiggede efter japanske senge til at “sive på gulvet.

  Jeg har nu sovet på gulvet i lidt over en måned, og jeg tænkte på hvordan det står til for dig nu, efter 7 år? Sover du/i stadig på gulvet? Er der nogle ting der ville være smart at begynde at tage højde for?

  Og hvad er nogle billige og smarte løsninger, du kan anbefale? Vi bruger lige ku bare et par topmadresser vi har smidt af sengen og ned på gulvet.

  Mvh.
  Nickolai, en nysgerrig fætter ?

  • Vi sover stadig på gulvet. Eneste ændring ifht. artiklen er at vi en overgang havde topmadrassen på tatamimåtter i stedet for gulvet. Da vi har valgt at bo småt, så har vi droppet tatamimåtterne igen og sover derfor igen med topmadrassen direkte på gulvet (og pakker den væk om dagen på bedste japanske maner).

   Det fungerer stadig strålende, så jeg kan ikke forestille mig at vi begynder at sove på en almindelig madras igen.

   Vores topmadras er fra Ikea. Der er ikke noget særligt ved den og mindes den kostede ~1500-1800 kr for nogle år siden.

 7. Hej!

  Jeg har en kollega som er ramt af diskusprolaps, og ville høre om du har nogen anelse om, hvorvidt det er skadeligt/kan hjælpe at sove på “gulvet” ? 🙂

  • Godt spørgsmål, men desværre har jeg ingen annelse om det hjælper ifht. diskusprolaps at sove på gulvet. Jeg prøvede kort at finde noget statistik det kunne hjælpe, men det lykkeds ikke at finde noget 🙁 (tænkte at hvis fx. der var færre problemer med diskusprolaps i Japan, så kunne det være et tegn på det hjalp at sove på gulvet).


Kommentarer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*