Hemmeligheden bag motivation – og hvordan vi motiverer hinanden helt forkert

Når det gælder om at få noget gjort, så gælder det om at være så meget motiveret som muligt. Din motivation er nemlig meget vigtigere end intelligens og evner, når det gælder om at komme ud over stepperne – og blive ved med at gøre det.

Men motivation fungerer helt anderledes end de fleste af os går og tror – og helt anderledes end hvad vi har indrettet vores verden efter.

Intern og extern motivation

Grundlæggende findes der to former for motivation. Motivation der kommer indefra os selv (intern motivation) og motivation der komme fra verden omkring os (extern motivation). Intern motivation kan fx. være at du interesserer dig for noget eller at du brænder for en eller anden sag. Extern motivation er lokkende gulerødder som fx. løn og andre folks meninger, samt frygten for straf, ydmygelse og latterliggørelse.

Den form for motivation der virkelig rykker er den interne motivation. Intern motivation har nemlig en meget større effekt på vores performance end extern motivation. Desuden har extern motivation nogle ulemper, som det er vigtigt at holde sig for øje:

  • Extern motivation virker kun i kort tid. Hvis du fx. får en lønforhøjelse, så performer du kun bedre i et kort stykke tid før end du er tilbage i den samme rille som normalt.
  • Hvis du er externt motiveret, så er din kreativitet og vedholdenhed dårligere end hvis du er internt motiveret. Du ligger simpelthen ikke den samme energi i tingene som hvis du virkeligt brændte for dem.
  • Extern motivation kan medføre fokus på de forkerte ting. Det kan fx. være, at medarbejderne i et firma fokuserer på hvad der kan udløse en bonus fremfor hvad der vil hjælpe virksomheden til at blive større og bedre i fremtiden.

Vores fokus er helt forkert

Når man ved at intern motivation virker så meget bedre end extern motivation, så kan det virkelig undre, at hele vores verden er bygget op som den er. I skolerne fokuseres der på ensrettethed og prøver (extern motivation) fremfor selvstændighed og interesser (intern motivation). På arbejdet drejer det hele sig om løn, arbejdstimer og frynsegoder fremfor engagement og resultater.

At verden er sådan indrettet er faktisk overraskende, når man tænker på hvordan børn tydeligvis er meget internt motiveret og hvordan denne motivation driver dem fremad. Der er ingen børn, der ikke er utroligt interesseret i verden omkring dem og som ikke brænder for at lære hvordan alting fungerer og hænger sammen.

Men for alt for mange børn, så går motivationen fløjten efterhånden som de bliver ældre. Jeg tror grunden til det er, at alt for mange skoler effektivt dræber enhver form for engagement med dens krav om ensrettehed og bestemte måder at gøre tingene på.

Hvis man vil bevare den interne motivation, så skal man give børn – og alle mulige andre folk – mulighed for at medindflydelse på hvad de skal lave og hvordan og hvornår de skal gøre det.

2 kommentarer


Kommentarer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*