10 måneder i fuld fart med Five Fingers Sprint

Der er efterhånden gået næsten et år siden jeg faldt i og købte mig et par racerøde Five Fingers Sprint (et par sko der er totalt fodformede med tæer og det hele).

Siden da er jeg flere gange blevet spurgt om hvad det er jeg har på føderne, hvordan de er at gå og ikke mindst løbe i. Det sker faktisk ofte, at folk stopper mig på gaden og spørger ind til skoene – eller blot stirrer på mine fødder og trækker lidt på smilebåndet over mit underlige valg af fodtøj.

Det må derfor være på tide, at jeg rapporterer løs om hvordan jeg og mine Five Fingers Sprint har det sammen.

Gående i tre uger

Producten (Vibram) anbefaler at man nøjes med at gå i skoene i de første tre uger, da man bruger fødder og ben på en helt ny måde når man har dem på. Det gjorde jeg så – selvom det krævede en del disciplin at holde sig tilbage og lade være med at prøve at sprinte derudaf i dem.

Men bare det at gå rundt i dem føles fantastisk. Når jeg har dem på, så kan jeg næsten mærke græsset gennem skoene, så jeg har en hel anden kontakt med naturen end jeg ellers ville have. Alle de små niveauforskelle og konturer mærkes tydeligt gennem skoene (ligesom skarpe sten gør det, så de duer ikke til at krydse et stenbrud med – men det er vist også noget nær det eneste de ikke kan klare).

Afsted, afsted i løb

Så snart jeg havde gået rundt i dem i tre uger begyndte jeg at løbe lidt i dem. Først nogle små ture på 5-8 km og siden lidt længere ture på 10-12 km.

Hvis skoene er gode at gå i, så er det intet imod hvor fantastiske de er at løbe i. Afhængig af underlaget, så giver det godtnok lidt hårdere stød end normalt at løbe derudaf (der er ingen som helst affjedring i skoene). Tilgengæld føles de bedre tilpasset foden og de har bl.a. gjort at jeg har kunne smide mine gamle, sure ankelbind ud.

Der er da også nogen der mener, at det er sundere og giver færre skader at løbe i bare tæer – og derved også Five Fingers.

Min plan er at bruge skoene til stadig længere løbeture og potentielt løbe en marathon i dem.

Kort fortalt

Kort fortalt, så er det positive ved mine Five Fingers Sprint:

 • At de simpelthen er møgrare at have på – uanset om jeg står, går eller løber. Siden jeg fik gang i mine Five Fingers har mine gamle, traditionelle løbesko føltes som et par tunge papkasser.
 • At når jeg har dem på, så føler jeg, at jeg løber hurtigere end før. Om det skyldes at de passer bedre til foden, at de vejer mindre eller noget helt tredie vil jeg dog ikke gøre mig klog på.

Negativt er det tilgengæld at:

 • Hælremmen går nogle gange op/bliver løs når jeg racer derudaf i fuld fart. Det lille stykke amerikansk lynlås er ikke stærk nok. Den anden rem henover foden fungerer tilgengæld perfekt (den har også en del breddere og længere klisterflade).
 • De lugtet helt uhyggeligt dårligt efter brug. Traditionelle løbesko lugter også, men det er ingenting ifht. hvordan mine Five Fingers lugter efter et par ture. Heldigvis kan de vaskes ved 30 C, men hvor tit får man lige gjort det? (især fordi de bagefter skal hænge til tørre i timevis)
 • De er temmeligt åbne og derfor helt ubrugelige når det er koldt i vejret. Heldigvis lokker Vibram også med et par lukkede modeller, så jeg venter med længsel på at få fat i et sådan par til når det er koldt udenfor.

7 kommentarer

 1. Hej!

  Jeg har også købt et par fivefingers, og har planer om et marathon. Hvordan går det med dig? Har du løbet et marathon endnu? Og hvor langt er det længste du har løbet i dem?

  Hilsen Rune
  (Jeg blev meget øm efter de første 4-5 km, og kunne ikke bruge lægen i over en uge!)

 2. Hej Mads.

  Okay, det var en skam, at du ikke fik gennemført dit marathon.
  Jeg har ikke gået rundt i skoene nej, men har haft dem i snart en måned, så jeg har vænnet mig til dem nogenlunde.
  Jeg har dog fået lidt ondt under højre fod, fordi jeg løb på løbebånd i 9 minutter med en gennemsnitsfart på 15-16 km/t. Så det var lidt en overbelastning.
  Jeg har selv Komodo Sport, og synes de er ret fede at løbe i 🙂

  • Rundt om på nettet kan du finde andre, der har løbet marathon i deres Fivefingers (jeg har som sagt kun løbet marathon i alm. løbesko).

   Komodo sport ser alletiders ud – selv valgte jeg KSO Trek, da jeg gerne ville have et par sko jeg kunne holde varmen i om vinteren.

 3. Jeg er rigtig tilfreds med mine Speed-Fivefingers! Og de er bestemt ikke kolde, da det er en lukket model med snørebånd. Faktisk har jeg løbet med dem i 2 gr. her i starten af april og der var de OK! Men måske nok endnu bedre nu hvor temperaturen er over de 10 gr. Jeg har gået rundt i dem i 2-3 dage og har ellers forlænget mine ture med 1 km. dagligt, så jeg nu er oppe på 8 km. Jeg har vildt lyst til at løbe halvmarathon i dem på søndag, men det er nu nok alligevel dumt;) Held og lykke med alle jeres nye løbestile og fodtøj!

 4. Jeg har et par Sprint og synes, de lugter rigtig meget. De er blevet vasket en gang i vaskemaskine ved 30 grader men lugter stadig – jeg savner dem, men er træt af at have så stinkende fødder og sko efter hver løbetur.
  Hvad gør I?


Kommentarer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*