Categories
Krop og fysik

Spisetid! – hvorfor og hvordan jeg spiser over 4000 kalorier om dagen

spisetid, masser af kalorierSom jeg skrev for et par uger siden, så er jeg midt i et eksperiment hvor det gælder om at få større muskler i en fart.

I den forbindelse, så har jeg spist som en velvoksen hest hver eneste dag i 6 uger. Ikke kun på de dage, hvor jeg har været nede i fitness centeret og træne, men også på alle restitutionsdagene.

Teorien er nemlig, at hvis ikke spiser som en velvoksen hest hver, så har jeg simpelthen ikke energi nok til at opbygge muskler i den fart jeg satser på at gøre det (over 1 kg muskler om ugen…, langt mere end man umiddelbart plejer at sige kan lade sig gøre).

Hvorfor jeg spiser 4000 kalorier om dagen

Mit muskeleksperiment er baseret på Occams Protocol fra bogen The 4 Hour Body. I bogen er der en simpel formular, som man kan bruge til at regne ud hvor mange kalorier man minimum skal spise for at opbygge over 1 kg muskler om ugen.

Iflg. den formular, så skal jeg spise mindst 4000 kalorier om dagen, dvs. næsten 2000 kalorier mere end jeg umiddelbart behøver (under eksperimentet behøver jeg ca. 2100 kalorier om dagen, da jeg ikke har dyrket noget seriøs sport udover træningen i fitness centeret – og den træning har været temmeligt minimal).

Proteiner, kulhydrater og et voksende livmål

Det er ikke bare hvilke som helst kalorier som jeg har kunne smide indenbords. Iflg. den før omtalte bog, så gælder det bl.a. om at få masser af proteiner ombord på bestemte tidspunkter på døgnet, samt masser af stivelse (kulhydrater) sammen med hvert eneste måltid, inkl. morgenmaden.

Alt den mad (og ikke mindst de mange kulhydrater) har selvfølgelig haft en effekt på mit livmål, der toppede på 96 cm – 10 cm mere end da jeg startede eksperimentet for præcis 7 uger siden.

Særligt galt gik det med mit livmål, da jeg på et tidspunkt stoppede med at tage på og i panik tilføjede 1-2 liter sødmælk om dagen. En uge med masser af kulhydrater og sødmælk fik mit livmål til at gå fra 93 cm til 96 cm på en uge, hvorefter jeg droppede sødmælken og mit livmål faldt til 95 cm i løbet af den følgende uge.

Sådan bliver jeg trimmet igen

At mit livmål er blevet større end det plejer at være får mig dog ikke til at gå i panik. I sidste uge og i den kommende uge har jeg droppet alle kulhydraterne og i stedet levet 100% af paleo mad (stenalderkost).

At jeg lever 100% af paleo mad skulle gerne gøre, at jeg smider fedtet og kommer tilbage til min sædvanlige fedtprocent (10%) i en fart. Efter en uge på paleo mad er mit livmål allerede skrumet til 92 cm – 3 cm mindre end for en uge siden og kun 6 cm mere end da jeg startede eksperimentet (min vægt er samtidigt faldet fra 86,0 kg til 83,3 kg, hvilket passer meget godt med at jeg smider en masse vand og fedt).

Hvor meget mad 4000 kalorier egentlig er

Men nok om mit livmål, etc. For at gøre det overskueligt hvad 4000 kalorier svarer til, så tog jeg for et par uger siden en dag, hvor jeg trackede præcist hvad jeg indtog fra jeg stod op til jeg gik i seng igen.

Det er den eneste dag under eksperimentet, hvor jeg præcist trackede hvad jeg indtog. Alle de andre dage har jeg blot forsøgt at presse så meget indenbords som muligt, hvilket jeg til dels frygter kan have medført, at der er dage hvor jeg ikke har spist nok (dvs. mindre end 4000 kalorier) – uanset jeg endte på langt over 4000 kalorier den dag jeg præcist trackede hvad jeg indtog (se nedenfor).

Masser af kalorier, fra jeg stod op til jeg gik i seng igen

Morgenmad (1541 kcal.)

1 proteinshake 140 kcal.
6 stykker flæsk (svinekød) 424 kcal.
1 dåse bønner 240 kcal.
200 g pasta (fuldkorn) 660 kcal.
1 æg 77 kcal.

Efter træning (382 kcal.)*

1 proteinshake 140 kcal.
2 bananer 242 kcal.

Frokost (1509 kcal.)**

350 g kylling 684 kcal.
250 g pasta (fuldkorn) 825 kcal.

Snack (123 kcal.)

6 små gulerødder 123 kcal.

Aftensmad (1401 kcal.)

11 små bøffer (oksekød, 30 g/bøf) 946 kcal.
100 g pasta (fuldkorn) 330 kcal.
1 glas rødvin 125 kcal.

Snack (496 kcal.)

3 små bøffer (oksekød, 30 g/bøf) 256 kcal.
1 dåse bønner 240 kcal.

Godnatdrik (140 kcal.)

1 proteinshake 140 kcal.

Total: 5592 kalorier!

*) Hvis det ikke havde været en træningsdag, så havde jeg droppet de 2 bananer og ventet med proteinshaken til efter frokost. Det er de eneste forskelle der ville have været, hvis dette ikke var en træningsdag, men en restitutionsdag.
**) To tallerkner som den der er vist på billedet øverst oppe i denne post.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

6 replies on “Spisetid! – hvorfor og hvordan jeg spiser over 4000 kalorier om dagen”

Det er nogle år siden jeg kørte eksperimentet, men mener også det var Bodylab protein shakes. Måske skyldes forskellen hvilken smag/type protein shake der er tale om? (forskellen er jo ikke super stor, 126 vs. 140 kcal.)

Wow. Jeg er meget imponeret. Det er selvfølgelig mange år siden du skrevet det men måske ser du min kommentar alligevel. Min ‘ subcutan fat ‘ er alt for høj. Jeg har en stor mave. Jeg har ikke noget imod at tage max 5kg på og jeg skal ikke tabe mig. Jeg vil gerne bygge og tabe den mave fedt Jeg har. Hvad skal jeg gøre med kost?
Ifølge min vægt
60kg
1210kc meget lavt
29% subcutaneous fat er for høj
Jeg er 46år
Højt 160
Jeg arbejder på plejehjem hver dag fra kl7.
Kan du hjælpe med en overskuelig kost. Je nå næsten aldrig at spise morgenmad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *