Categories
Krop og fysik

Lowcarb brød og kager, samt et godt alternativ til sukker (sukrin)

Funktionelmad er et firma, der gør sig i brød- og melprodukter, der påvirker blodsukkeret så lidt som muligt. Det lyder jo rigtig spændende for en kulhydrathader som mig, så for et par uger siden fik jeg en pakke fra firmaet, så jeg her på bloggen kunne rapportere om firmaets produkter er værd at investere i eller ej.

Pakkens trumfkort

lowcarb brødHvis vi starter med pakkens trumfkort, så er det lowcarb brødblandingen. Med lowcarb brødblandingen, så kan man lave noget der ligner og smager som et rigtigt brød, men som ikke er fyldt med sukker, mel og andet skidt. I stedet, så består blandingen først og fremmest af solsikkefrø og græskarkerner.

Det er er ligetil at bage brødet. Brødblandingen skal blot røres op med 3 dl vand og så er den klar til en tur i ovnen. Efter lidt over en time er man så klar til at holde fest, hvor man igen kan nyde nybagt “brød” med smør selvom man foretrækker at holde sig til paleo mad/stenalderkost (som jeg har været inde på før, så er det efter snart to år på paleo mad kun brød, som jeg savner en sjælden gang imellem).

Brødet mætter en hel del mere end almindeligt brød, så selvom det ikke bliver særligt stort, så holder det længere end man umiddelbart skulle tro.

Det eneste dårlige man kan sige om lowcarb brødblandingen er faktisk, at prisen er lidt høj. P.t. koster en pakke brødblanding (til et brød) 49,- kr, hvilket må siges at være en del mere end hvad det koster at lave et almindeligt brød med mel, etc. Men spørgsmålet er om det kan blive meget billigere, da nødder og kerner jo koster en del mere end mel, etc. gør.

To omgange chokoladekage

lowcarb brød og kager, chokoladekageI pakken fra Funktionelmad var der også et blandingsprodukt, så man hurtigt kunne lave sig en lowcarb chokoladekage. I modsætningen til lowcarb brødblandingen, så var der mel i chokoladekage blandingen, mens sukkeret var udskiftet med sukrin (et naturligt forekommende kulhydrater, der indeholder 0 kalorier og som ikke påvirker ens blodsukker). Man skal derfor holde sig fra kagen hvis man er på slankekur, selvom den er lowcarb.

Jeg prøvede at lave chokoladekagen af to omgange, da første omgang ikke blev særligt god. Problemet med blandingen er nemlig, at kagen ender med at blive alt, alt for sød, hvis man bare bruger den som den er (hvilket jeg gjorde i første omgang). Selv de af vores testofre der spiser konventionel mad synes, at kagen var alt for sød. Der var faktisk kun vores børn der synes, at den første omgang af kagen var alletiders…

Da jeg lavede anden omgang af kagen, så blev resultatet noget bedre. Det jeg gjorde forskelligt var, at jeg i anden omgang fulgte tippet på pakningen om at smide et par skefulde kakao i blandingen, hvis man gerne ville have en kage, der ikke var helt så sød. At komme kakao i blandingen gjorde kagen væsentligt bedre, men vores testofre og jeg selv synes stadig ikke, at det var helt det samme som en rigtig, konventionel chokoladekage.

Problemet, som vi især lagde mærke til i anden omgang, er, at kagen simpelthen ikke smager nok af chokolade. Man kan bestemt godt smage det er chokoladekage, men smagen er ikke ligeså intens som fx. en konventionel brownie eller et godt stykke mørk chokolade.

Et godt alternativ til sukker

lowcarb brød og kager, sukrinUdover blandingsprodukterne, så var der i kassen fra Funktionelmad også et par poser med sukrin. I modsætning til fx. stevia, så smager og ligner sukrin helt almindeligt sukker. Selv mht. mængderne minder sukrin og sukker meget om hinanden, så man skal regne med at skulle bruge ligeså meget sukrin som man normalt ville have brugt sukker (hvis man altså bruger almindelig sukrin og ikke sukrin+, der er dobbelt så sødt som sukker).

Siden jeg fik pakken fra Funktionelmad, så har vi prøvet at bruge sukrin hist og her i madlavningen og det er faktisk gået rigtig godt. Det virker virkelig ligesom sukker – og i modsætning til sukker, så får sukrin som sagt ikke blodsukkeret til at gå amok med dertilhørende risiko for overvægt og fedme.

Det er derfor oplagt at gå ud og købe sukrin, så man kan bruge det i stedet for sukker. Men desværre, så er det noget af en udskrivning af købe et par poser sukrin. Det koster nemlig p.t. XX gange så meget som sukker (69,- kr for 500 g sukrin, XX kr for et kg sukker i Netto).

Heldigvis så har man ikke brug for ret meget sukker/sukrin, hvis man spiser paleo mad. Man kan derfor lettere overleve prisen på sukrin, da en pose sukrin holder en del længere blandt paleo folk end en pose almindeligt sukker holder hos folk, der spiser konventionel mad.

Tak til Funktionelmad for produkterne. På firmaets hjemmeside kan du læse mere om brødblandingen, chokoladekagen og sukrin.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

7 replies on “Lowcarb brød og kager, samt et godt alternativ til sukker (sukrin)”

Spændende! Jeg må have undersøgt om de sender til Grækenland!

Mht sukrin, som er Erythritol, en naturlig sukkeralkohol, som efter sigende ikke skulle have den trælse effekt på fordøjelsen, som fx birkesød (xylitol) har, er det super interessant!

Mon man kan karamelisere sukrin også?

Hvis man kan det, har vi en vinder! 🙂

Der står på nettet at man kan, så jeg prøver at bestille en posefuld.

Hvad siger din mavefornemmelse dig, hvis jeg skal lave brændte mandler – skal det være sukrin eller sukrin+?

Såvidt jeg kan finde ud af, så er forskellen på sukrin og sukrin+ blot at sukrin+ er dobbelt så sødt som sukker, mens almindeligt sukrin er ligeså sødt som sukker.

Vi har mest brugt den almindelige sukrin, da den gør det nemt at bedømme hvor meget der skal i (den samme mængde som hvis det var sukker, da almindeligt sukrin og sukker er lige sødt).

Ja, jeg fik læst forkert på deres beskrivelse af sukrin+ – fik det til at stevia tog bitterheden af sukrin, men det var det modsatte.

Har i øvrigt fundet væsentlig billigere sukrin end den til 69 kroner pr pund, du nævner. Her er den til under 40 kroner for et pund (der er 12 euro fragt på, så man skal købe nogle kilo på een gang for at nå tæt på tallet dog)
http://www.amazon.de/Wiezucker-%C2%AE-Kg-Erythrit-Erythritol/dp/B005M9IOHA/ref=sr_1_1?s=grocery&ie=UTF8&qid=1349093264&sr=1-1

Det kan man godt, men det vil medføre at man taber sig langsommere end man ville gøre hvis man ikke kombinerede nogle af måltiderne (men dermed ikke sagt, at man ikke vil tabe sig).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *