Categories
Krop og fysik

Billig stenalderkost – 6 tips til hvordan du sparer penge på din stenalderkost (paleo)

Contents

Det er snart 3 år siden jeg begyndte at spise stenalderkost (paleo), så jeg har efterhånden fundet ud af at det hurtigt bliver en lidt dyr omgang når jeg køber ind.

For uanset jeg har en løs fortolkning af stenalderkostens principper, så duer det ikke med de ellers så billige ris, pasta og brød (de duer ikke da de er smækfyldte med klamme hurtige kulhydrater, der netop er grunden til så mange af os er overvægtige og fede).

Men selvom du ikke spiser ris, pasta og brød, så behøver det ikke være voldsomt dyrere at spise stenalderkost. Tager du planlæggerhatten på, så er der gode muligheder for forsat at kunne købe ind uden det koster en bondegård hver gang du viser dig i Netto.

For at hjælpe dig i den rigtige retning med indkøbene, så er her 6 tips til hvordan du kan spare penge på dine indkøb uden at give køb på dine principper.

Bønner, bønner, bønner

Bønner er vejen frem ifht. at få nogle billige kalorier indenbords. Næsten uanset hvor du køber bønner, så er de møgbillige og de bliver bestemt ikke dyrere hvis du køber dem hos den lokale grønthandler.

Selv køber vi rammer med 12 dåser røde bønner hos den lokale grønthandler for 50,- (lige over 4,- pr. dåse).

Mange folk synes at bønner smager af ged. Det syntes jeg faktisk også i tidernes morgen, men i dag har jeg ikke længere noget imod bønner. Jeg spiser dem uden at rynke på næsen, men de bliver aldrig min livret (præcis ligesom mange folk nok har det med kartofler).

Nu vi har fat i bønnerne, så må du ikke glemme kikærter. De er også møgbillige næsten alle steder og kan hurtig blendes med olivenolie etc. til en god fed humus.

Veje til billigt kød

Som udgangspunkt er kød dyrt, men hvis du undgår alle de dyre udskæringer så bliver det til at betale. Du skal med andre ord gå efter hakket kød og indre organer hvis du vil have noget billigt kød.

Selv er jeg endnu ikke så god til det med de indre organer, men det skal nok komme – uanset jeg nok aldrig lærer at spise hjerne på dåse.

Det er også tit muligt at finde kød på tilbud, som det så gælder om at købe stort ind af.

Hvis du har pladsen, så kan det også være en ide at købe en 1/4 ko og smide den i fryseren. Gør du det, så kan du fx. score en masse økologisk kød til samme pris som hvis du havde købt konventionelt kød i Netto.

Et godt alternativ til kød er iøvrigt æg, masser af æg. Du kan sagtens spise masser af æg uden at frygte for din sundhed. Da jeg kørte mit muskeleksperiment spiste jeg ofte 10+ æg om dagen og alligevel var mit kolesteroltal helt normalt efter jeg afsluttede eksperimentet.

Simple retter med få ingredienser

Jo mere avanceret mad du laver, des flere mærkelige ingredienser skal der i og des dyrere bliver det at købe ind.

Så hvis du vil spare penge, så gælder det om at lave noget simpelt mad. I den forbindelse kan Madbanditten’s kogebog bestemt anbefales. Tilgengæld er jeg ikke så glad for Thomas Rode’s bog om stenalderkost, da maden i den bog er alt for avanceret til hverdagsbrug.

Når du laver simpelt mad, så sparer du iøvrigt ikke kun penge. Det er også meget nemmere at lave den slags mad, så der bliver tid til alt muligt der er mere spændende end at stå at røre i en gryde – og derved bliver risikoen for at du smider håndklædet i ringen og køber en klam pizza en del mindre.

Husk godt med fedt

Som sagt har vi allerede fundet ud af at det er de hurtige kulhydrater der feder, så vi kan derfor trygt sætte tænderne i noget godt og nærende fedt. Alletiders, da fedt er en billig kilde til en masse kalorier og da fedt gør at alting bare smager bedre.

Selv har jeg to favoritkilder til fedt. Smør, som jeg spiser i rå mængder og som jeg bl.a. er set komme i kaffen. Og olie, som jeg fx. kommer i salater med meget løs hånd. Fx. til hjemmets “verdensmestersalat” med godt med fed ost og masser af olie.

 

I det hele taget er det vigtigt at huske godt med fedt når du spiser stenalderkost. Gør du ikke det, så risikerer du let ikke at få kalorier nok indenbords og derved ikke have energi til noget som helst.

Veje til billige grøntsager

Der er ingen tvivl om at økologiske grøntsager er en god ting, men det er bedre at spise konventionelle grøntsager end slet ingen grøntsager. Det gælder ikke mindst ifht. grøntsager der skrælles, da forskellen på dem og konvetionelle grøntsager er minimal.

Hvis du ikke skal tabe dig (eller det ikke behøver gå super hurtigt med vægttabet), så kan du sagtens spise godt med rodfrugter. Den slags grøntsager er billige og smager godt efter de er blevet sølet til i olie og krydderurter og har fået en tur i ovnen.

Vil du helst holde dig fra rodfrugter, så kan du overveje at spise godt med løg. Løg er nemlig møgsunde og helt ufatteligt billige. Selv køber vi sække med 10 kg løg for 25,- hos den lokale grønthandler.

Hvis der er fokus på prisen, så kan det også anbefales at holde sig til sæsonens grøntsager da de er en del billigere end grøntsager der ikke er i sæson. Og det er også en god ide at huske på, at der ikke er noget galt i frosne grøntsager.

Køb ind på tilbud

Det kommer næppe bag på nogen, at du kan spare en hel del ved at købe ind på tilbud. Men af en eller anden grund, så er der stadig en masse folk der ikke går efter ugens tilbud. Noget som jeg opfatter nogenlunde lige så forrykt som at handle alting ind i Super Brugsen i stedet for i Netto (det er kun Aldi der er under lavmålet for mig).

Så køb ind på tilbud. Fx. ved at planlægge maden efter hvad der er på tilbud i denne uge – og hvis du har godt med plads, så køb stort ind når nogle af dine favoritingredienser er på tilbud.

Det bliver billigere end du tror

Følger du disse 6 tips, så burde det gøre en del til at din stenalderkost bliver til at betale. Oven i det skal du ikke glemme hvor mange penge du sparer fordi du ikke køber klamme snacks og sodavand. Noget der i den grad kan modveje at din rigtige mad er blevet dyrere end dengang der stod billige ris, pasta og brød på menuen hver dag.

Faktisk vil jeg ikke bliver overrasket hvis regnestykket går nogenlunde lige op for mange mennesker. Hvis du tidligere har levet af konventionel kost og masser af snacks, så vil jeg ikke blive overrasket hvis det koster dig nogenlunde det samme at spise stenalderkost hvis du følger tipsne her.

By Mads Phikamphon

Programmør og ret glad for body hacking, effektivitet, minimalisme og cyklisme.

4 replies on “Billig stenalderkost – 6 tips til hvordan du sparer penge på din stenalderkost (paleo)”

Hej. Sikke en masse inspirerende ting jeg har læst i dag, her hos dig!

Først vil jeg sige, at jeg er SÅ enig med dig, i det med kogebøgerne. Rodes kogebog er lidt for “Coffee table”-agtig. Der skal alt for mange specielle ingredienser i, men han har selvfølgelig også adgang til andre indkøbskanaler… Til gengæld synes jeg Tuborghs: Stenalderkøkken er god!

Og så synes jeg da lige du skal tilføje KÅL til din grøntliste. Kål er nemlig også møgsundt og en billig ting, at spise sig mæt i.

Jeg er lidt ked af, at du har taget bønner med på en liste, hvor overskriften er Stenalder/Paleo, da bønner ikke anses for stenalderkost (kun de friske grønne). Det forvirrer folk, der er nye i forhold til konceptet (og så indeholder de jo altså også en del kulhydrater!) Så måske du lige kunne nævne det i indlægget.

Til sidst en lille ide: Hvis du ikke er så vild med indmad, så start med at lave fx en kødsovs, med halvt hakket kød og halvt lever/kyllingehjerter eller lign. (Se forslag her: http://paleolivet.blogspot.dk/2013/04/sadan-far-jeg-familien-til-at-spise.html)

Du har ret i at kål er alletiders billige spise. Jeg synes bare aldrig jeg bliver rigtig mæt når jeg spiser kål.

Stenalderkøkken kendte jeg ikke, men jeg får den checket ud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *