Hvordan gamle domæner ranker bedre og hurtigere end nye domæner

I SEO kredse er der en udbredt holdning om at gamle domæner har et bedre potentiale for at ranke end nye domæner.

Vi skal derfor kigge nærmere på hvilke domæner der ranker, så vi kan få afklaret om det virkelig er rigtigt at gamle domæner ranker bedre end ny domæner.

Det er med andre ord tid til at finde ud af om du bør investere i gamle domæner – eller om du kan være helt ligeglad og blot købe et nyt domæne til din hjemmeside.

Datagrundlaget

Datasættet er det samme som jeg brugte i de to foregående undersøgelser, hvor jeg kiggede på hvordan rankings påvirkes af hhv. backlinks og længden på indholdet.

I denne omgang er datasættet udvidet med en tabel, hvor jeg har noteret alderen på de 6.956 forskellige domæner der er med i datasættet (dvs. der er 6.956 forskellige domæner som ranker på første side i Google for de 5.000+ danske søgninger der er med i datasættet).

Alderen på et domæne kan du iøvrigt checke med fx. denne Whois service – og hvis du har mange domænere du gerne vil checke, så kan du fx. bruge denne bulk checker (bulk checkeren virker dog ikke på .dk domæner).

Domæne alder på første side i Google

Lad os starte med at kigge på hvor gamle domænerne der ranker på første side i Google er i gennemsnit:

Domæne alder vs. rank på første side i Google

Umiddelbart en uhyggeligt høj gennemsnitsalder på 13,2-15 år! Den høje gennemsnitsalder skyldes dog i høj grad at nogen gamle domæner ranker for rigtig mange keywords (søgeord), hvilket i den grad trækker den gennemsnitlige domæne alder op (det ældste domæne i datasættet, siemens.com, er over 30 år gammelt!).

Lad være med at gå i panik

For ikke at skabe panik blandt folk som står med relativt nye domæner, så er der grund til at lave et par SQL queries mere på datasættet og derved få en graf over hvor gamle de yngste domæner der ranker på første side i Google er:

Laveste domæne alder vs. rank på første side i Google

Så ser det hele lige pludselig noget mere håndterbart ud. Som du kan se, så skal der blot et par måneder til før et domæne kan ranke på første side i Google.

Det er ikke kun værd at bemærke at dit domæne kun skal være et par måneder gammelt for at kunne ranke på første side i Google.

Det er også værd at bemærke at der skal lidt mere end et par måneder til før du kan ranke i top 3 (mindst 4-6 måneder).

Det længere tid at ranke for svære keywords

At det kan lade sig gøre at ranke i løbet af nogle få måneder betyder dog ikke, at du altid kan forvente at ranke på første side i Google med et helt nyt og frisk domæne.

Det er kun ved de allernemmeste søgninger at det kan lade sig gøre at ranke så hurtigt.

Det kan vi se når vi kigger på hvor gamle de yngste domæner er i top 3 ifht. keyword difficulty (den score som Ahrefs giver keywords ifht. hvor svære de er at ranke for):

Laveste domæne alder, Google top 3 vs. keyword difficulty

Det er svært at se pga. de meget høje domæne aldre ved keyword difficulty 24 og 25, men som udgangspunkt skal der ca. et år til før domæner ranker i Google for alt udover de allernemmeste keywords.

For at gøre behovet for ældre domæner tydeligt, så er her data fra grafen sat op som en tabel:

Keyword difficultyLaveste domæne alder (måneder)
04
19
212
312
412
512
611
711
829
911
1011
1123
1211
1340
1438
1582
1617
1785
1839
19-
20-
2126
2228
23-
24157
25199
2686
27-
2886
29-
3018

Grunden til de tomme rækker/områder i grafen er at der ikke er data nok i datasættet for alle keyword difficulty (jeg har frasorteret alle keyword difficulty, hvor der ikke var mindst 10 keywords for at få så sikre data som muligt ud af datasættet).

Alderen betyder ikke alt

Super spændende data. Det store spørgsmål er så om det er alderen som gør at domæner kan ranke.

Umiddelbart ser det ud til der skal nogle måneder til før Google begynder at ranke domæner, men derudover handler det ikke kun om alder.

Det handler i den grad også om at ældre domæner har haft mere tid til at samle content (indhold) og links.

Et gammelt domæne har måske haft 5 år til at samle content, hvorved det har fået hundredevis af sider som potentielt kan ranke for en masse keywords.

Alt det content har også haft år til at samle links, hvorved muligheden for at content rent faktisk ranker jo øges en hel del.

Stram hjelmen i et års tid

Der er selvfølgelig forskel på hvor hurtigt domæner får samlet content og links, hvilket er en af grundene til forskellen på hvor gamle domænerne er i de forskellige søgeresultater.

Men det ser ud til, at hvis du strammer hjelmen ifht. at opbygge et stærkt domæne, så er det ikke umuligt at gå efter selv svære keywords hvis du har en tidshorisont på ca. et år.

Et år kan måske synes som lang tid, men der er jo ingen grund til at kede sig mens du venter på rankings.

Tiden kan bruges på at lave indhold og bygge links, så du også har en chance for at ranke for andet end “svensk pølseret” når der er gået et års tid.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*