Farvel til tøj af merino uld (og farvel til huller i tøjet)

posted in: Grej | 8

For snart et år siden, så skrev jeg om hvor glad jeg var for tøj af merino uld. Jeg jublede over hvor fedt det var, at merino uld aldrig lugter af ged og hvor rart tøj af merino uld er ifht. meget andet tøj.

Jeg endte faktisk med at være så meget oppe at ringe, at jeg gik i gang med at udskifte hele min garderobe til tøj af merino uld.

Hvordan det gik med udskiftningen

Det lykkeds mig at få udskiftet begge mine trøjer (jeg har ikke så meget tøj), men derefter gik jeg i stå. Det ikke lige var til at finde nogen billige bukser i uld nogen steder og jeg kunne ikke få mig selv til at drønne alle mine relativt nye boxershorts ud, så jeg kunne købe nogen i merino uld i stedet.

Det var heldigt jeg aldrig kom videre end at få udskiftet mine trøjer, da jeg siden da har opdaget et problem ved merino uld. Et problem, der er større end de høje priser jeg omtalte i min tidl. merino uld post fra for snart et år siden. Et problem der gør, at jeg har opgivet at skifte hele min garderobe ud og i stedet er begyndt at udfase mit tøj af merino uld.

Problemet med tøj af merino uld

Det problem jeg har opdaget er, at tøj af merino uld simplethen ikke kan holde til ret meget. Det meste af mit tøj af merino uld har jeg kun haft i et års tid og alligevel, så er der huller her, der og allevegne i rigtig meget af det. Så mange huller, at min kone fornylig mente, at jeg var begyndt at ligne en vagabond 🙁

Jeg ved godt, at jeg i det sidste års tid har brugt mit tøj af merino uld en hel del. Men jeg synes ikke, at jeg har brugt det så meget, at det kan forklare alle hulllerne.

Min konklusion er derfor klar: Tøj af merino uld ikke kan holde til ret meget.

Jeg har derfor besluttet, at jeg ikke længere skal gå efter tøj af merino uld. I stedet, så vil jeg vende tilbage til normalt tøj af først og fremmest bomuld.

Hvad der skal ske fremover

Fordi der er huller i rigtig meget af mit tøj af merino uld og fordi min kone siger jeg begynder at ligne en vagabond, så må vejen frem være at få købt noget nyt tøj (uanset hvor meget jeg så ender hader at gå på tøjindkøb).

Men heldigvis er det ikke så meget tøj der skal købes, da jeg stadig holder mig til kun at 33 stykker tøj inkl. sko, tasker, etc.

Når jeg har fået købt noget nyt tøj, så ryger mit merino uld tøj op på øverste hylde. Og når det først er kommet derop, så bliver det kun taget frem til sport, vandreture o.lign. På vandreture, etc. kan jeg nemlig stadig set formålet med merino tøj, da jeg så kan nøjes med fx. kun at medbringe to tshirts selvom vi er væk i en uge eller mere.

8 Responses

 1. Jakob Bartholdy
  | Reply

  Spøjst! Jeg har selv samme erfaringer .. Jeg bruger primært uldundertøj til vandreture o.l. Og der er huller i meget af mit uldundertøj. Jeg synes nu helle rikke at bomuldsunderhylere er specielt slidsærke .. men dog billigere 🙂

  Undtagelsen er et par knælange undergylere fra Aklima – jeg har brugt ugentlig det sidste år. De er stadig hele.

  Maximal komfort og slidstyrke – så kommer du nok uden om andre outdoor produkter .. bukser ff. eks fra Fjällräven i det nærmest uopslidelige G1000 matreriale.

  • Jakob Bartholdy
   | Reply

   rettelse: “..nok IKKE uden om ..”

 2. Monsar Hansen
  | Reply

  Fjellraven og Hagløfss laver noget rigtig godt, behageligt og slidstærkt, tøj i uld. Det kan være, at du bare har været uheldig, for jeg har ikke haft samme problemer med mine uld-beklædningsgenstande, der primært består af undertrøjer og boksershorts.

 3. Michael Høgsbro
  | Reply

  Hey! jeg faldt over din artikel (surfede mountainbike ..og uld) Jeg er selv en kæmpe ULD fan/fanatikker/fortaler ..for dets egenskaber (egenskaber: = meget lang historie kort!;)
  uanset om du er kajakroer, mountainbiker, løber, vandre eller andet! Og tænkte øv,øv da jeg læste dine erfaringer! Men tænkte også da jeg læste om det! ULD som sådan er lige så slidstærkt som alt andet, om end måske stærkere! Det kommer an på kvaliteten og fremstillingen af det, uanset mærke!!! Men en god ting, uanset mærke, er altid at checke syningerne, …hvordan det syet!?? Jeg ved ikke hvor meget forskelligt ..af kvalitet og hvor mange forskellige uld mærker du har prøvet!? (Jeg har læst din; http://www.genvejen.dk/merino-uld-smart-toej-der-aldrig-lugter-af-ged/ ) Men har du først prøvet et mærke, i en rigtig god kvalitet, der sidder perfekt! Er det, det ypperste, til (alt) det meste!

  PRISEN!!! JA, Køb heller et stk god kvalitet, en to billige man bliver ked af!!! Det jeg ville fortælle var, at jeg har selv en kæmpe garderobe med forskellige uld produkter (mest inderlag) trøjer og bukser, af tyndt som tykt vævet og har aldrig haft problemer med huller i uldet eller hurtig nedslidning!?? Mine favorit mærker er Devold, Icebreaker, Smartwool og Kühl! Og ja! (Dyrt!) Suverænt, slidstærkt og sublimt! Når du ikke går på kompromis med kvaliteten!

  … “Billigt købt, kan være dyrt købt” eller “Dyrt købt, kan være billigt købt”
  …se det som en langtids investering! Prøv at give det en chance til! 🙂

  Venlig Hilsen
  Michael Høgsbro

 4. Marie
  | Reply

  Problemet kan være den sæbe du bruger til at vaske dit uldtøj med. Hvis du udtørrer uldfibrene fordi du ikke bruger en sæbe specielt beregnet til uld, går der huller i tøjet. Det siger mine erfaringer ihvertfald

 5. Ulla
  | Reply

  Hej – jeg kan ikke lige lade være med at kommentere her og give Marie ret: min mor lærte mig allerede som lille barn, at man skal bruge særligt uldvaskemiddel til uld – ellers KOMMER DER HULLER I TØJET!!! Det lyder som om det er dét, der er problemet…umiddelbart…

 6. Susanne
  | Reply

  Almindeligt vaskemiddel indeholder enzymer, som ødelægger uldfibrene. Selv er jeg stor fan af merinould og har fx masser af strømper i merinould, hvis eneste huller kommer af helt almindelig slid lige som i alle mine andre strømper, så jeg synes bestemt, du skal blive ved med at gå i tøj af merinould, når du nu blev så glad for det.

  • Mads Phikamphon
   | Reply

   Ja, jeg må nok til at prøve med en speciel uldsæbe i stedet for det almindelige vaskemiddel.

Leave a Reply